Διακοπές!

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Θεσσαλονίκη for ever!

Πήγαμε με τον μεγάλο μου γιο το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου. Περάσαμε καταπληκτικά. Συνατήσαμε αγαπημένους συγγενείς μετά από καιρό, τριγυρίσαμε στην πόλη, είδαμε την έκθεση φωτογραφίας με έργα του Duane Michals (ίσως την καλύτερη που έχω δει) -στο πλαίσιο της Biennale, μας έκαναν θαυμάσια ξενάγηση στην έκθεση για το Μάη του '68, φάγαμε μοναδικές νοστιμιές και κυρίως ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τους Αθηναίους.
Καταλάβαινες τι θα πει να σε αντιμετωπίζουν παντού με ευγένεια και συνειδητοποιούσες ότι στην Αθήνα έχουμε καταντήσει πραγματικά... άγριοι!
Τώρα και οι δυο θέλουμε να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη το συντομότερο δυνατό!









DUANE MICHALS Dr. Heisenberg's Magic Mirror of Uncertainty, 1998Six 5x7 Silver Gelatin Photographs Annotated in Ink
Κείμενο που αλιεύσαμε από το "Απέναντι Πεζοδρόμιο" :
Time is not now
Duane Michals (USA)
Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής PhotoBiennale, ο Αμερικανός φωτογράφος Duane Michals αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα της τέχνης του 20ού αιώνα και έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες στην εξέλιξη της φωτογραφικής γλώσσας, ως εισηγητής της κινηματογραφικής φόρμας των σεκάνς αλλά και του κειμένου στη φωτογραφία. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του που παρουσιάζεται εδώ αποτελεί μια εφ’ όλης της ύλης γνωριμία με την καλλιτεχνική του δημιουργία – ένα διαρκή στοχασμό πάνω στα θέματα της αγάπης, της επιθυμίας, της μνήμης, του θανάτου και της αθανασίας μέσα από μια σπάνια μίξη ευαισθησίας και δύναμης, σοβαρότητας και χιούμορ, κοινοτοπίας και έκπληξης – περιλαμβάνοντας μερικές από τις πιο διάσημες σειρές φωτογραφιών του. Από τις περιβόητες «Sequences» και το «The Return of the Prodigal Son» έως τις πιο πρόσφατες εργασίες του: το «The adventures of Constantine Cavafy», ένα φόρο τιμής στο σπουδαίο αλεξανδρινό ποιητή μέσα από μια μυθοπλαστική αναπαράσταση σκηνών της ζωής του, και το «Ukiyo-e:Pictures from the floating world», μια εξερεύνηση του κόσμου των φαινομένων μέσα από εικόνες που αντανακλούν το αισθητικό και φιλοσοφικό πνεύμα των γιαπωνέζικων haiku.

Επιμελήτρια: Enrica Vigano

Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 1ος όροφος, Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310-566.716

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Public, με ομιλήτρια την Ειρήνη Διακογιάννη Ταρλατζή, επίκουρο καθηγήτρια του ΑΠΘ


...και μετά φάγαμε στο YaMas. Πανδαισία γεύσεων από τον Λευτέρη Λαζάρου, με μοναδική θέα από το μπαλκόνι. Μην παραλείψετε τις σουπιές με το ρύζι και το κριθαράκι με τα θαλασσινά...

Ρώσικη Πρωτοπορία

Οι εκδόσεις "Εκτός των Τειχών" διοργανώνουν επίσκεψη-ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης με έργα Ρώσικης Πρωτοπορίας (1900-1930), το Σάββατο 31 Μάη, 11πμ, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Βασ.Σοφίας και Ηροδότου 1 - Στάση Μετρό: Ευαγγελισμός)

Η έκθεση (κείμενο από το site της ΕΡΤ)
Η πολύτιμη συλλογή Κωστάκη με έργα καθι αντικείμενα αντιπροσωπευτικά του κινήματος της Ρωσικής Πρωτοπορίας, παρουσιάζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Την πλούσια έκθεση της συλλογής Κωστάκη, από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, "Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας", εγκαινίασε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη.
"Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των δύο Μουσείων για αυτή την σημαντική έκθεση "Πέντε εποχές της Ρωσικής Πρωτοπορίας" στη χώρα μας", δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.
Η έκθεση που περιλαμβάνει έργα καλλιτέχνών όπως οι Malevich, Popova, Tatlin, Rochenko, Nikritin και Lissitzky, χωρίζεται σε πέντε ενότητες, "Τα Χρόνια Πριν", η οποία είναι μια ενότητα που παρουσιάζει έργα επηρεασμένα από το συμβολισμό, τον εξπρεσιονισμό και τον μεταϊμπρεσσιονισμό, "Τα Ταξιδιωτικά Χρόνια", που παρουσιάζει έργα που δηλώνουν τη σχέση των Ρώσων καλλιτεχνών με την ευρωπαϊκή τέχνη, "Τα Μυστικιστικά Χρόνια", μια ενότητα που παρουσιάζει έργα βασισμένα σε φιλοσοφικές θεωρίες για την Τέχνη, "Τα Ιδεολογικά Χρόνια", η οποία παρουσιάζει έργα , τα οποία είναι συναφή με την ιδεολογία της Οκτωβριανής Επανάστασης, και τα "Χρόνια Μετά", η οποία παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που αρνήθηκαν να ενταχθούν στην αισθητική του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.
Χορηγός της έκθεσης είναι το Ίδρυμα Ωνάση, και ο πρόεδρος του κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στην Ντόλλυ Γουλανδρή καθώς ενώνονται οι επιθυμίες συλλεκτών όπως η Ντόλλυ Γουλανδρή και ο Κωστάκης σε μια έκθεση με μοναδικό ενδιαφέρον.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως και τις 10 Οκτωβρίου 2008.
Λιουμπόβ Ποπόβα, Ζωγραφικό Αρχιτεκτόνημα, 1918-1919, λάδι σε μουσαμά

Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Ούτε άγιοι ούτε άγγελοι

Μόλις τέλειωσα το μυθιστόρημα του Ίβαν Κλίμα "Ούτε άγιοι ούτε άγγελοι" (Κέδρος). Είναι η πρώτη μου γνωριμία με το έργο του τσέχου συγγραφέα, σύγχρονου του Μίλαν Κούντερα. Εδώ βλέπουμε τι έγινε "μετά". Μετά την τώση του καθεστώτος και τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας.
Κεντρική ηρωίδα η Κριστίνα, μια οδοντίατρος, χωρισμένη, που ζει με την κόρη της. Ο πρώην σύζυγος της είναι βαριά άρρωστος, η κόρη της έχει μπλέξει με τα ναρκωτικά, η ίδια βρίσκεται στα όρια του αλκκολισμού και σε μόνιμη κατάθλιψη. Το παρελθόν τη βαραίνει. Γνωρίζει ένα άντρα νεότερο της. Γίνονται εραστές. Η ανασφάλειά της δεν την εγκαταλείπει.
Ο συγγραφέας μέσα από τους ήρωές του, μας διδάσκει την ανεκτικότητα.

Ιβάν Κλίμα
Ο τσέχος συγγραφέας Ιβάν Κλίμα γεννήθηκε το 1931 στην Πράγα. Καθώς οι γονείς του ήταν εβραϊκής καταγωγής, ο ίδιος και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν το 1941 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν, όπου παρέμειναν μέχρι το 1945. Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, και την εποχή της Άνοιξης της Πράγας εξέδιδε το περιοδικό της Ένωσης Τσέχων Συγγραφέων. Ωστόσο, μετά την επέμβαση των Σοβιετικών για την καταστολή της εξέγερσης, έπεσε σε δυσμένεια από το καθεστώς. Έχει γράψει θεατρικά έργα, διηγήματα και νουβέλες, που όλα τους εκδόθηκαν για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα της χώρας του, όπου, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ήσαν απαγορευμένα. Το βιβλίο του "Περιμένοντας το σκοτάδι, περιμένοντας το φως" (Οδυσσέας, 1997), ανακηρύχθηκε βιβλίο της χρονιάς από τους "New York Times" και ένα από τα καλύτερα βιβλία του 1995 σύμφωνα με το περιοδικό "Publishers Weekly". Ανάμεσα στα υπόλοιπα μυθιστορήματά του περιλαμβάνονται: "A Ship Named Hope", "My Merry Morning", "My First Love", "Love and Garbage", "My Golden Trades", "The Spirit of Prague", "Δοκιμασία" (Οδυσσέας, 1995).
Βιβλία που έχει γράψει:
Ούτε άγιοι, ούτε άγγελοι
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Κέδρος
Η δοκιμασία
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Οδυσσέας
Απόκρυφη οικειότητα
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Τραυλός
Περιμένοντας το σκοτάδι, περιμένοντας το φως
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Οδυσσέας
Έρωτας και σκουπίδια
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Αλεξάνδρεια





(Από την ιστοσελίδα aboutbooks.gr)

Η δύναμη της Άνοιξης

Με αφορμή μια συζήτηση στο blog του Φαίδωνα Θεοφίλου, έψαξα και βρήκα στη βιβλιοθήκη μου ένα εξαιρετικό και δυσεύρετο βιβλιαράκι. Τη "Δύναμη της Άνοιξης" που είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις "Στιγμή".
Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα και σκίτσα από το περιοδικό "Plamen" ("Φλόγα") που κυκλοφορούσε στην Τσεχοσλοβακία στη δεκαετία του ' 60 και έκλεισε μετά την εισβολή των σοβιετικών τανκς το 1968...
Ακόμη και σήμερα, 4 δεκαετίες αργότερα αποπνέει μια απίστευτη φρεσκάδα. Και δυστυχώς με κάνει αν σκέφτομαι τι θα συνέβαινε αν αυτό το μοναδικό "πείραμα" της Άνοιξης της Πράγας είχε αφεθεί να δώσει τους καρπούς του...
Σιγά σιγά θα μεταφέρω εδώ κάποια από τα σύντομα κείμενα του...

"Τα μεγάλα λόγια έχουν ένα καλό: μπορεί να κρυφτεί πίσω τους ένας μικρός άνθρωπος"
Β. Κούμπελκα
"Εκεί που δεν υπάρχει τίποτα για γέλια, είναι όλα γελοία"
Β.Κ. Κότσοουρεκ
"Όλα τα συνηθίζει ο άνθρωπος, ακόμη και την κρεμάλα- άμα γίνει δήμιος"
Κάρελ Τρίνκεβιτς
"Να λαθεύεις είναι ανθρώπινο. Γι' αυτό οι τύραννοι είναι αλάνθαστοι"
Τόμας Γιάνοβιτς
"Τη φιλοσοφία του τη στήριξε σε τούτο εδώ: είναι καλύτερα να 'χεις δικό σου αυτοκίνητο παρά τις δικές σου απόψεις"
Γιάρομιρ Μάτυς

Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Χρονικό προαναγγελθέντων θανάτων...

Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη, ούτε να γίνω μάρτυρας κακών. Όμως η υποχώρηση της κυβέρνησης στα απαράδεκτα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μας βγει σε κακό... Τότε θέλω να δω αν ο κάθε Χατζηδάκης θα πάρει την ευθύνη των πράξεων του.

Ένα σύντομο κείμενο απο την "Καθημερινή":

Τα μεγάλα φορτηγά στο 40% των τροχαίων
Τα βαρέα οχήματα εμπλέκονται στο 40% των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνονται στους ελληνικούς δρόμους, ενώ η πρόκληση ατυχήματος με βυτιοφόρο μέσα σε σήραγγα οδηγεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε εκδήλωση πυρκαγιάς. Η πίεση του κλάδου των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ. οδήγησε την κυβέρνηση στην ικανοποίηση αιτημάτων που σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς απειλούν την οδική ασφάλεια, σε μια χώρα που θρηνεί ήδη υπερβολικό αριθμό θυμάτων στην άσφαλτο. Ο γηρασμένος στόλος των φορτηγών και η ελλιπής αστυνόμευση καθιστούν επικίνδυνη την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων υπό όλες τις συνθήκες. Η εκπόνηση μελετών και η ανάλυση των συνθηκών πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε απόφασης άρσης απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών τις Παρασκευές στο εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και των βυτιοφόρων στις σήραγγες, επισημαίνουν οι συγκοινωνιολόγοι.

ΘΥΜΑΤΑΙ ο κύριος Χατζηδάκης τα Τέμπη;
Ας του τα θυμίσουμε εμείς, μέσα από τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων όπως καταγράφονται στην ιστοσελίδα του BBC

Oρισμένα από τα πρωτοσέλιδα
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία. Το ανεξέλεγκτο και η ατιμωρησία θρέφουν τη ζούγκλα στους δρόμους.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νταλίκες - λαιμητόμοι. Τι φταίει για τα αλλεπάλληλα πολύνεκρα δυστυχήματα.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πόντιος Πιλάτος το κράτος. Κανένας υπεύθυνος για το έγκλημα. Ο θρήνος συγκλονίζει το Πανελλήνιο.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θυσίασαν 21 για 35 δισ. Δέκα χρόνια μελέτες για να παρακαμφθεί η κοιλάδα του θανάτου.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Η ζωή εν τάφω σε 6 χωριά. Θρήνος (για τα 21 παιδιά) και αναπάντητα ''γιατί''...
Η ΑΥΓΗ: Πέντε ερωτήματα για το έγκλημα. Επιτάφιος θρήνος για τα 21 παιδιά στα Τέμπη.
ΑΥΡΙΑΝΗ: Μένει τζάμπα στη βίλα του Αθανασούλη ο υφυπουργός Μαλέσιος. Ντροπή και αίσχος κύριε Σημίτη. Παρ' του επί τόπου το κεφάλι.
ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα σαράβαλα του τρόμου. Η τραγωδία των μαθητών αποκαλύπτει το πιο θανατηφόρο σκάνδαλο. Περισσότερα απο τα μισά φορτηγά είναι άνω των 20 ετών. Ατελές και διάτρητο το σύστημα τεχνικού ελέγχου.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ιδού οι παγίδες θανάτου της Εθνικής. Ο χάρτης με όλα τα απαγορευμένα σημεία.ΕΘΝΟΣ: Ιδού οι ένοχοι για το έγκλημα διαρκείας. Αδέσποτες νταλίκες - λαιμητόμοι σκορπίζουν τον θάνατο στις εθνικές.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ουτε ο Χάρος δεν θα' θελε να χάσει έτσι τα παιδιά του! Η Ελλάδα θρηνεί τους 21 μαθητές που, τόσο άδικα, έσβησαν στα Τέμπη.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 21 άγγελοι ζητούν δικαίωση. Τραγωδία: Καραμπόλα οι ευθύνες από υπουργείο σε υπουργείο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η Βαγδάτη των δρόμων μας. Νόμοι ανεφάρμοστοι, ασύδοτοι οδηγοί, ''αρχαία'' οχήματα.
ΕΣΤΙΑ: Οι ευθύνες για τις νταλίκες. ''Κλειστό'' επάγγελμα χωρίς οργάνωση.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θύματα της υπανάπτυξης. Η τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε το πλήθος των ελλειμμάτων μιας χώρας χωρίς δομές και κανόνες.Ο ΛΟΓΟΣ: Εθνικό πένθος. Ποιός φταίει για τα 21 λευκά φέρετρα; Πλήθος κόσμου συνόδευσε τους αδικοχαμένους μαθητές στην τελευταία τους κατοικία.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Χωρίς άλλοθι το έγκλημα στους δρόμους. Τραγικές ανεπάρκειες κόστισαν τη ζωή των 21 παιδιών.
ΤΑ ΝΕΑ: 21 κατηγορώ για τα φορτηγά - καρμανιόλες. Κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στους δρόμους. Ανασφάλιστη η ρυμούλκα.
ΝΙΚΗ: Ζητείται ευθιξία. Παραιτήσεις υπευθύνων ζήτησε ο Κακλαμάνης. Έρευνα διέταξε ο Κρουσταλάκης. Διώκεται για κακούργημα ο οδηγός. Θρήνος στις κηδείες των 21 μαθητών.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πολιτικές ευθύνες για το νέο έγκλημα. Πανελλήνιος θρήνος για την τραγωδία στα Τέμπη.
TRAFFIC NEWS: Δολοφόνησαν 21 αγγελούδια. Θρήνος και σπαραγμός σε όλη την Ελλάδα.
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σας κλαίει η άνοιξη παιδιά, παιδιά αδικοχαμένα... Αναταράξου, μαύρη γης.
Η ΧΩΡΑ: Τα σκότωσαν τα μεγάλα συμφέροντα. Τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη.Τέμπη - δυστύχημα

Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει οτι "το πελώριο 'γιατί', που συνοδεύει τα είκοσι ένα αδικοχαμένα παιδιά στην τελευταία τους κατοικία, θα μείνει τελικά αναπάντητο. Γιατί αν είχε απαντηθεί όλες τις άλλες φορές, θα είχαμε σταματήσει να πληρώνουμε ως χώρα τον παράλογο φόρο αίματος στους ελληνικούς δρόμους. Οι ευθύνες είναι πολλές και διαχρονικές".
Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "στην Ελλάδα, οι μεταφορές εμπορευμάτων γίνονται με τον πλέον απηρχαιωμένο και επικίνδυνο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφ' ενός λόγω του ανεπαρκούς σιδηροδρομικού δικτύου, κυρίως ομως λόγω του διάτρητου καθεστώτος αδειοδοτήσεως των φορτηγών 'δημοσίας χρήσεως'".
Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του προσθέτει οτι "η αλήθεια είναι οτι για το αίμα που χύνεται κάθε χρόνο στους ελληνικούς δρόμους φταίνε όλοι αυτοί, αλλά και όλοι εμείς. Το 'εγώ τα ξέρω όλα'. Η χορήγηση διπλωμάτων με πλάγιους τρόπους, η ανύπαρκτη οδική παιδεία, η παραβίαση όλων των κανόνων οδικής συμπεριφοράς από μικρά και μεγάλα οχήματα και φυσικά η έλλειψη αστυνόμευσης και η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες έχουν τα τραγικά αποτελέσματα που ακούμε συνεχώς".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει: "Kαι έπειτα απο κάθε πολύνεκρη τραγωδία, η αναζήτηση ποινικών ευθυνών, η έρευνα για τον εντοπισμό των υπαιτίων... Των 'υπευθύνων' εκείνων, που με μία σειρά πράξεων ή παραλείψεων καθορίζουν τη ζωή και τον θάνατο. Εκείνων, των οποίων μία λανθασμένη εκτίμηση αρκεί για να σβήσει 21 παιδικές ζωές".
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "οι 21 μαθητές τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους στο φοβερό δυστύχημα της Κυριακής στα Τέμπη. Ενα σημείο - καρμανιόλα της εθνικής οδού που παραμένει ίδιο εδώ και δεκαετίες, γιατί το έργο, κατά την κυβέρνηση, πρέπει να δοθεί με τη μέθοδο της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης, μια νταλίκα - δρεπανηφόρο άρμα, σαν και αυτές που κυκλοφορούν κατά χιλιάδες εντελώς ανεξέλεγκτα στους δρόμους -γιατί το κεφάλαιο χρειάζεται φτηνές και γρήγορες μεταφορές προϊόντων- έγιναν αιτία αυτής της φοβερής τραγωδίας".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "οι πάντες γνωρίζουν όλα αυτά τα 'ματωμένα περάσματα', όμως κανείς αρμόδιος δεν δείχνει το σθένος και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε άμεσες παρεμβάσεις για να ελαττωθεί ο φόρος αίματος. Τις ίδιες ώρες συγκλονιστικά είναι τα επίσημα στοιχεία για τις παραβιάσεις από τα μεγάλα φορτηγά, που μόνο στις δύο πρόσφατες τραγωδίες, στον Αλιάκμονα και τα Τέμπη, εμπλέκονται άμεσα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "ο δρόμος στα Τέμπη, υπερβολικά στενός, θυμίζει την ντροπή της εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζωνων, που παραμένει ημιτελής 15 χρόνια απο την έναρξη των εργασιών, χάρις στη φαεινή ιδέα του ΥΠΕΧΩΔΕ να μοιράσει το έργο σε πλήθος μικρών εργολαβιών των 10 - 15 χλμ, προκειμένου να καλυφθούν οι αδυναμίες των εγχώριων εργοληπτικών εταιρειών".
Το ΒΗΜΑ επισημαίνει οτι "τα περισσότερα απο τα 37.000 φορτηγά κουβαλούν βάρος δύο και πλέον δεκαετιών στις πλάτες τους, 3.000 νταλίκες κυκλοφορούν παράνομα, τα ΚΤΕΟ κάνουν τα στραβά μάτια, πολλοί ιδιοκτήτες αδιαφορούν για τους κανόνες ασφάλειας και οι οδηγοί δεν είναι ιδιαίτερα κατατοπισμένοι για τα βαριά οχήματα που οδηγούν".
Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει οτι "τραγικά μεγάλος είναι ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων που προκλήθηκαν τη χρονιά που πέρασε από φορτηγά 3,5 τόνων και άνω. Μόνο το 2002, επί συνόλου περίπου 29.000 οχημάτων αυτού του τύπου, προκλήθηκαν 420 θανατηφόρα ατυχήματα. Την ίδια χρονιά επί συνόλου 5.000.000 ΙΧ σε ολόκληρη τη χώρα, προκλήθηκαν 1.125 θανατηφόρα τροχαία".Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικά άρθρα
14.04.2003
Oδύνη και οργή
13.04.2003
Η επόμενη μέρα

greek@bbc.co.uk

Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Άνοιξη παντού!

Προσυπογράφω το αίτημα του Φαίδωνα Θεοφίλου για Άνοιξη παντού. Μεταφέρω τον επίλογο. Αναζητείστε το εξαιρετικό κείμενο στο blog του... "ΑΠΑΙΤΗΣΗ: Θέλουμε Άνοιξη Παντού. Έτοιμοι να εργαστούμε και να πληρώσουμε το τίμημα γι αυτήν!
Θέλουμε μια επανάσταση έξυπνη που θα τη φθονήσει κι ο Θεός! Ας ωριμάσει μέσα μας, όπως ο μούστος που γίνεται κρασί, ας ωριμάσει η ιδέα ώσπου να μορφοποιηθεί σε πράξη. Μέχρι τότε, ας παραμένει φωτεινός στόχος στον ορίζοντα της ζωής μας. Αλλιώς, ας αφεθούμε στα δεσμά πολυτελείας, στη ΣΙΩΠΗ και στο ΤΥΧΑΙΟ…"
Φαίδων Θεοφίλου

Σαλάτα με τοματάκια

Βρήκαμε στη λαϊκή καταπληκτικά τοματάκια, γλυκά και ζουμερά. Αφού τα απολαύσαμε με τον παραδοσιακό τρόπο, είπαμε να φτιάξουμε μαι ακόμη πρωτότυπη σαλάτα, που ο μεγάλος μου γιος τίμησε ιδιαιτέρως.
Κόψαμε τέσσερα τοματάκια, 6 μέτριες φράουλες, μισό ματσάκι ρόκα και προσθέσαμε λάδι, αλάτι, πιπέρι, λεπτοκομμένα κομματάκια παρμεζάνας και λίγο ξίδι.

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Ο εμπαιγμός συνεχίζεται

ΔΕΗ ή Δήμος; Δήμος ή ΔΕΗ; Ποιός μας κοροϊδεύει; Ήρθε και πάλι ο λογαριασμός χωρίς την έκπτωση 50% στα δημοτικά τέλη (που υποσχέθηκαν ότι θα ισχύει για τους τρίτεκνους).
Σκεφτείτε ότι υπέβαλα την αίτηση με τα δικαιολογητικά το Νοέμβριο!

Άρωμα ούζου

Σας έγραψα ήδη για τους μεζέδες της Λέσβου. Δεν μίλησα όμως για τα εξαιρετικά της ούζα. Μικροί και μεγάλοι παραγωγοί προσφέρουν ξεχωριστά προίόντα. Για μένα ασύγκριτα...
Χθες το πρωί είχα τη χαρά να γνωρίσω τη κυρία Μαρία Βαρβαγιάννη (έκτη γενιά της γνωστής οικογένειας ποτοποιών του Πλωμαρίου). Μου έφερε ένα εξαιρετικό λεύκωμα, το "Απόσταγμα ζωής" που μας ξεναγεί με μοναδικό τρόπο στην ιστορία του ούζου και της οικογένειας Βαρβαγιάννη. Από το 1860 ακολουθούν παραδοσιακές μεθόδους, αξιοποιώντας την τοπική παραγωγή του νησιού. Το έργο έρχεται να ολοκληρώσει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται με το "Μουσείο του Ούζου" στο Πλωμάρι.
Τα κείμενα του βιβλίου έχει γράψει ο Δρ Γιώργος Α. Γιαννακόπουλος, οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Γιαννέλου, ενώ την έκδοση έχουν επιμεληθεί οι μοναδικοί Νίκος Κομν. Χατζηγεωργίου και ο Γεώργιος Κ. Κονταδάκης (εκπληκτικό δίδυμο με εξαιρετικές εκδόσεις στο ενεργητικό του)...
Για περισσότερα μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα http://www.barbayanni-ouzo.com/


Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Emo ανέκδοτα

Δημοσιεύτηκε από τον χρήστη nkoliop στις 24 Ιαν 2008

-Σε ποιο παραμύθι ο πρίγκιπας πήγε να φιλήσει την πριγκίπισσα και τη βρήκε χαρακωμένη;
Στην ωραία κ emoμένη.
-Πώς λέγεται το emo που κάηκε στον ήλιο;
Τσούξ emo.

-Πώς λέγεται το emo που κόλλησε ψείρες;
Ξύσ emo.

-Πώς λέγεται o emo από την Κηφισιά που φόρεσε γραβάτα την Πρωτοχρονιά;
Λ emoκοντόρος.

-Πώς λέγεται το emo που ζει στην Αλάσκα;
Εσ κemo.

-Πώς λέγεται το emo με κλίση στα μαθηματικά;
Τριών emo.

-Τι παίρνει η νοικοκυρά που καρβούνιασε το μουσακά στο φούρνο;
Παράσ emo.

-Πώς λέγεται το emo που οδηγεί ακριβό αμάξι;
Λ emo.

-Πώς λέγεται το emo που πηγαίνει στα McDonald's;
Ρέψ emo.

-Πώς λέγεται το emo που έχασε την τσατσάρα του;
Θ emoμένο.

-Τι φάρμακο πήρε ο emo μετά από 6 μιλκσέικ;
ΕMOdium.

-Ποιο είναι το αγαπημένο λουλούδι των emo;
Εmoλόχα.

-Πώς λέγεται ο δυσκοίλιος emo;
Σφίξ emo.

-Τι παθαίνει ένα emo όταν δεν έχει λεφτά για χάμπουργκερ;
Λ emoκτονεί.

-Πώς λέγεται το emo που παρκάρει στο πεζοδρόμιο της πλατείας Συντάγματος;
Πρόστ emo.

-Πώς λέγεται το emo με μούσι και κιθάρα που τραγουδάει ροκ;
Aσ emo.

-Πώς λέγεται το emo που έχει μαμά και μπαμπά emo;
Καθαρό emo.

-Πώς λέγεται η αγελάδα emo;
Emoooo...

-Tι πρέπει να πεις σε ένα παιδί emo για να βάλει τα κλάματα έξω από το «The Mall»;
Τίποτα.

-Πόσα emo χρειάζονται για να αλλάξουν μια λάμπα;
Τρία. Ενα να βάλει την καινούργια και δύο για να γράψουν έναν επικήδειο για την καμένη.

-Τι είπε ένα emo σε ένα άλλο emo που έκλαιγε;
Σταμάτα να κλαις. Παίρνεις όλη την αρνητική ενέργεια.

-Ποια η διαφορά μεταξύ μιας κανονικής πίτσας και μιας emo πίτσας;
Η emo πίτσα κόβεται μόνη της.

-Αν μια ξανθιά και ένα emo πηδήξουν από ένα κτίριο, ποιος πεθαίνει πρώτος;
Η ξανθιά, γιατί πνίγεται από τα δάκρυα του emo.

-Πώς λέγεται ένας Emo που έκοψε τη φράτζα του;-
Ήμουν!

-Πώς λέγεται ένας Emo που πονάει ο κ#λος του;
Emoροΐδα!

-Γιατί δε χωράνε 5 Emo σε ένα δωμάτιο;
…γιατί ο ένας δεν θα έχει γωνία για να κλάψει.

Από το kazani.gr

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Σουφλιαστάν 2

Του Ankyr. Άκρως επίκαιρο...

Μαγειρική τέχνη

Δυο βιβλία μαγειρικής, που με κάνουν να επισκέπτομαι πιο συχνά την κουζίνα μου

Το πρώτο με γεύσεις από τη Λέσβο. Γέννημα- θρέμμα του νησιού, ο γευσιγνώστης Στρατής Πανάγος, παρουσιάζει 72 ξεχωριστές συνταγές, παντρεύοντας τις με τις καταπληκτικές ιστορίες του. Επειδή έχω απολαύσει μεζέδες από τα χέρια του και έχω περάσει διασκεδαστικές ώρες με τις αφηγήσεις του, σας προτείνω να πάρετε κι εσείς μια γεύση. Ήδη έχω κάνει μια παραλλαγή στη σαλάτα με τα ρεβύθια και συνεχίζω ακάθεκτος...
(Στρατής Πανάγος, Η ακαταμάχητη γοητεία της Αρσενικής Κουζίνας, 72 μοναδικές γευστικές διαδρομές στο Αιγαίο, εκδόσεις Άγκυρα, σελ. 192) Το δεύτερο, το βιβλίο για τα κέικ θα ήθελα να το… φάω! Οι αδελφές Λούση και Μαργαρίτα Έλιοτ, ιδιοκτήτριες των καταστημάτων «Cake» αποφάσισαν να μας αποκαλύψουν τα νόστιμα μυστικά τους και παρουσιάζουν 25 συνταγές για κέικ, τη μια καλύτερη από την άλλη. Όταν έφτασα στην τελευταία σελίδα με το trifle, ένα γλυκό που γίνεται με υπολείμματα κέικ, κρέμα ή γιαούρτι, φρούτα εποχής και φράουλες, μου έτρεχαν –κυριολεκτικά- τα σάλια. Σημειώνω ακόμη πως το βιβλίο εκτός από εξαιρετικά καλόγουστο είναι και πολύ εύχρηστο για όλους εμάς που μας αρέσει η μαγειρική.

(Λούση και Μαργαρίτα Έλιοτ, Delicious Cakes, εκδόσεις Άννυ Μπλάνα, σελ. 60)

Στο... Σουφλιαστάν!

Θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει σε μια απλή ερώτηση: Πόσο κόστισαν οι ολοσέλιδες καταχωρήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα του Κυότο;
Με ποιά λογική -και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης- χρησιμοποιούν τα χρήματα τα δικά μας για την προπαγάνδα τους;

Για να καταλάβετε τα μεγέθη, αντιγράφω από τα "ψιλά" των εφημερίδων: "Διαφημιστικά προγράμματα του Δημοσίου, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε τον Απρίλιο η Γ.Γ. Επικοινωνίας. Το μεγαλύτερο κονδύλι για την προβολή του ΥΠΕΧΩΔΕ (4,8 εκατομμύρια ευρώ)"!!!
Εμένα μου φαίνεται το λιγότερο προκλητικό, όταν ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για αυξήσεις, για συντάξεις, για κοινωνικές παροχές.
Είναι φανερό, ότι με αυτό τον πακτωλό χρημάτων μπορείς να επηρεάσεις κατά το δοκούν και τα μέσα ενημέρωσης.
Μήπως πρέπει να μπει ένα τέλος;
Ποιός όμως θα το κάνει; Ο Υπουργός με τη Βίλλα στην Ανάβυσσο (σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε παραιτηθεί από καιρό και μόνο γι' αυτό) που θεωρεί "πράσινη" την πυρηνική ενέργεια, που έχει αφήσει στο έλεος των καταπατητών την Πάρνηθα, που υποστηρίζει με κάθε τρόπο την καταστροφική εκτροπή του Αχελώου;
Ο κατάλογος είναι δυστυχώς ατέλειωτος...


Χαρακτηριστικά, τα όσα παρουσίασε ο "Κόσμος του Επενδυτή":
Ιδού το έγκλημα στην Πάρνηθα / του Θοδωρή Παναγούλη
11-05-2008

"Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, στην καρδιά της Πάρνηθας, σε απομονωμένες καταπράσινες πλαγιές, όπου δεν θα έπρεπε ούτε να πατάει ανθρώπου πόδι, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια πολυτελείς βίλες.
Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποκαλύπτει ο «Κόσμος του Επενδυτή» (ΚτΕ) μιλούν από μόνα τους. Έχουν τραβηχτεί πριν από λίγες μέρες και αποδεικνύουν ότι οι αδίστακτοι καταπατητές έχουν αποψιλώσει μεγάλες δασικές εκτάσεις, έχουν διανοίξει δρόμους και έχουν στήσει κανονικά εργοτάξια, προκειμένου να χτίσουν τα εξοχικά μέγαρα για τους ιδιότυπους «φυσιολάτρες» ιδιοκτήτες τους.
Εργοτάξιο στην καρδιά του δάσους

Πρόκειται διαπιστωμένα για περιοχές εντός του «εθνικού δρυμού» της Πάρνηθας, βορειοανατολικά του κτήματος Τατοΐου, προς το Κατσιμίδι. Στην περιοχή αυτή από δεκαετίες δεν επιτρέπεται κανενός είδους παρέμβαση, πολλώ δε μάλλον οικοδομική δραστηριότητα.

Παρ' όλα αυτά, κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε, κανείς δεν κατάλαβε. Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι μιλάμε για την Πάρνηθα, όπου δεν έχουν καλά-καλά σβήσει οι στάχτες από τις φωτιές που κατέστρεψαν πριν από δέκα μήνες το μεγαλύτερο κομμάτι του πολύτιμου δάσους της.

Ακόμα ηχούν στα αυτιά των πολιτών οι «αυστηρές προειδοποιήσεις» και οι «ειλικρινείς υποσχέσεις» του Κώστα Καραμανλή και των υπόλοιπων κυβερνητικών στελεχών, ότι η Πάρνηθα πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία και ότι αυτή τη φορά «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο».

Αντί αυτών, ολοκληρώνεται με τον πλέον προκλητικό και αδίστακτο τρόπο μία περιβαλλοντική καταστροφή, για την οποία σύσσωμη η κυβέρνηση και πρώτος από όλους ο πρωθυπουργός μένουν ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι απέναντι στην κοινωνία.

Επιτέλους, ας δοθεί τώρα ένα τέλος στην εγκληματική ασυδοσία κι ας εφαρμοστούν τουλάχιστον οι νόμοι.

Έρμαιο κερδοσκόπων

Εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι, όταν απομακρύνονται τα φώτα της δημοσιότητας, ο δασικός πλούτος... επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Πρακτικά, δηλαδή, είναι έρμαιο εκείνων που τον επιβουλεύονται, είτε πρόκειται για μεμονωμένους καταπατητές είτε για οργανωμένα συμφέροντα.
Όποιες εκτάσεις γλιτώσουν από τη λαίλαπα της φωτιάς (κίνδυνος για τον οποίο η πρόληψη είναι εξαιρετικά πλημμελής για μια ακόμα χρονιά, με αποτέλεσμα οι ελπίδες να επικεντρώνονται στον καιρό και στην τύχη), κινδυνεύουν από την οικιστική κατάληψη και «αξιοποίηση» .
Αποδεικνύεται, επίσης, ότι το σύστημα ελέγχου, διαχείρισης και προστασίας των δασών μπάζει από παντού. Κτίρια όπως αυτά που δείχνουν οι φωτογραφίες του «ΚτΕ» δεν χτίζονται σε μια βραδιά. Δεν μιλάμε για τα αυθαίρετα-παράγκες της πρώτης κατ της δεύτερης γενιάς. Μιλάμε για κανονικά εργοτάξια-οικοδομές που ανεγείρονται με όλες τις ανέσεις.
Είναι αδύνατον να χτιστούν τέτοιες βίλες χωρίς να γίνει η δραστηριότητα αυτή αντιληπτή από τα τοπικά δασαρχεία, τις νομαρχίες, τους δήμους;
'Αρα, έχουν βρεθεί οι τρόποι να κάνουν οι ελέγχοντες τα «στραβά μάτια», αν όχι να έχουν περιβάλει με νομιμοφανή μανδύα την καταστροφή του δάσουςΘα πει κανείς, τι περιμένεις; Για την Ελλάδα μιλάμε! Που δέχεται τη μία σφαλιάρα μετά την άλλη όσον αφορά την ακηδία της σε θέματα περιβάλλοντος, που αποβάλλεται από τον μηχανισμό της συμφωνίας του Κιότο για τις μετρήσεις των ρύπων, που υπόκειται ήδη σε προδικαστική διαδικασία για μη έλεγχο της ρύπανσης στη βιομηχανία, που πληρώνει πρόστιμα και κινδυνεύει με νέα, ύψους μέχρι και... 26 δις ευρώ τον χρόνο, για τις παράνομες χωματερές, που είναι στην ευρωπαϊκή μαύρη λίστα όσον αφορά την ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών.

Βίλα χωρίς πισίνα δε νοείται... Και όμως. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά, τα ερωτήματα γίνονται επιτακτικότερα:
Γνωρίζει ο υπουργός περιβάλλοντος Γιώργος Σουφλιάς, το όργιο της αυθαιρεσίας στην Πάρνηθα, για την ανασύσταση της οποίας μάλιστα εiχε χρισθεί πέρυσι, μετά τη φωτιά, «συντονιστής υπουργός»;
Έχουν οικοδομική άδεια τα συγκεκριμένα κτίσματα; Ποιες υπηρεσίες του υπουργείου παρανόμησαν;
Γνωρίζουν ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, και ο υφυπουργός, Κώστας Κιλτίδης, που είναι οι αρμόδιοι για τα δάση, με ποιο τρόπο οι καταπατητές ξεπέρασαν τον «σκόπελο» της δασικής υπηρεσίας;
Με ποιον τρόπο άνοιξαν δρόμους μέσα στο δάσος; Κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας; Έχουν λάβει άδεια για το κόψιμο των εκατοντάδων δένδρων;
Σε κάθε περϊπτωση, ο «ΚΤΕ» ανοίγει με τη σημερινή αποκάλυψη ένα θέμα που καίει. θέτει κρίσιμα ερωτήματα, αναμένει τις απαντήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων και... θα επανέλθει..."

Σάββατο 10 Μαΐου 2008

Σαλάτα με ρεβύθια

Σήμερα πήραμε κουτσομούρες και είπαμε να τις συνοδεύσουμε με μια σαλάτα. Είχαμε ρεβύθια από την προηγουμένη και κάνοντας μια παραλλαγή συνταγής του Στρατή Πανάγου ("Η ακαταμάχητη γοητεία της αρσενικής κουζίνας" -εκδόσεις Άγκυρα) φτιάξαμε μια δροσερή και πεντανόστιμη σαλάτα.
Βάλαμε 5-6 κουταλιές της σούπας ρεβύθια, λίγη ρόκα, λίγο μαρούλι, ένα φρέσκο κρεμμυδάκι, το χυμό μισού λεμονιού, τριμμένη φέτα, αλάτι και λίγο κύμινο.
Νόστιμο και θρεπτικό πιάτο, κατάλληλο για παιδιά που δεν πολυτρώνε τις σαλάτες και τα όσπρια. Δοκιμάστε το!

Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Στη Θεσσαλονίκη!


Ποιός φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα;

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι οπαδός του Συνασπισμού. Ούτε ξετρελάθηκα με την επιλογή Τσίπρα.
Από εκεί και πέρα όμως έχω ενοχληθεί αφάνταστα τον τελευταίο καιρό με την ολομέτωπη προσωπική επίθεση που δέχεται ένας άνθρωπος που δεν έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του.
Προς τι τόσο μίσος; Γιατί διάφοροι δημοσιογράφοι που χρόνια τώρα υπηρετούν τις πιο άθλιες εκδοχές του επαγγέλματος μας έβαλαν στο στόχαστρό τους ένα νέο άνθρωπο που διαθέτει και γνώσεις και υπόβαθρο;
Γιατί κάποιοι που μέχρι χθες μας δήλωναν ότι είναι εναντίον των αγωγών, χάρηκαν τόσο πολύ που ο γνωστός επιχειρηματίας υπέβαλε μήνυση εναντίον του;
Κάποια εφημερίδα έβαλε και τέσσερις στυλίστες να μας πουν ότι δεν ντύνεται καλά ο πρόεδρος του Συνασπισμού, ενώ το πρώην γαλάζιο και νυν κόκκινο "παιδί", η αγαπημένη των ΜΜΕ Λιάνα Κανέλλη ξεσπαθώνει κι αυτή εναντίον του.
Τα συμπεράσματα δικά σας...

Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Πυρηνική ενέργεια; -Όχι, ευχαριστώ!

Επειδή διαβάζουμε σήμερα ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητιέται το ζήτημα δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων στη χώρα μας, πιστεύω ότι θα πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά πριν βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις. Προς το παρόν παραθέτω κείμενο της Greenpeace που καταρρίπτει τους μύθους περί... "πράσινης" πυρηνικής ενέργειας...

"Η πυρηνική βιομηχανία ισχυρίζεται ότι η πυρηνική ενέργεια, ως πηγή με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, πρέπει να αποτελεί μέρος του ενεργειακού μίγματος και της λύσης. Προφανώς, οι τεράστιες δαπάνες που θα απαιτηθούν, ο μεγάλος χρόνος κατασκευής νέων εργοστασίων, οι περιορισμένες δυνατότητές τους, η απειλή ατυχημάτων και η δυνατότητα κατασκευής οπλοστασίου είναι ψιλά γράμματα...
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

-Η πυρηνική ενέργεια έχει περιορισμένες δυνατότητες στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 439 πυρηνικοί αντιδραστήρες με εγκατεστημένη ισχύ 372.000 GW, που αντιστοιχεί στο 6,5% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης. Ένας διόλου ευκαταφρόνητος διπλασιαμός της εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030, εκτός από ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος, σημαίνει:

1) αύξηση του μερίδιου της πυρηνικής ενέργειας στην παγκόσμια κατανάλωση μόλις πάνω από το 10%

2) μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου κατά μόλις 5%

3) κατασκευή και σύνδεση με το δίκτυο ενός νέου αντιδραστήρα κάθε 2 εβδομάδες μέχρι το 2030, με απλά λόγια ανέφικτο.


-Η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ ακριβή

Η πυρηνική βιομηχανία υπόσχεται νέους αντιδραστήρες με κόστος 2.000 δολάρια ανα κιλοβάτ. Οι περισσότεροι αντιδραστήρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι πιο πρόσφατοι στην Ινδία, είχαν υπερβάσεις κόστους πάνω από 200%. Στη Φινλανδία, η κατασκευή ενός νέου προηγμένης τεχνολογίας αντιδραστήρα έχει αυξηθεί από τα 4,7 στα 6,9 δισ. δολάρια. Ο αντιδραστήρας αυτός είναι 1.600 μεγαβάτ, άρα ξεπερνάει τα 4.300 δολάρια ανά κιλοβάτ, δηλαδή υπερδιπλάσιο της αρχικής εκτίμησης, χωρίς καν να έχει υπολογιστεί το κόστος συντήρησης, διάθεσης αποβλήτων και τελικά, απενεργοποίησης των εργοστασίων. Με απλά λόγια πανάκριβο.


-Τα πυρηνικά εργοστάσια έχουν μεγάλο χρόνο παράδοσης

Σε πολλές χώρες θα χρειαστούν χρόνια για να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο και η υποδομή για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου. Ακόμη και στις χώρες που έχουν ήδη πυρηνική ενέργεια, ο σχεδιασμός, η αδειοδότηση, η κατασκεύη και η σύνδεση ενός νέου εργοστασίου κατά κανόνα χρειάζεται περισσότερο από 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι από τους 200 νέους αντιδραστήρες που έχουν ανακοινωθεί, ελάχιστοι θα είναι σε θέση να παράγουν ενέργεια πριν το 2020. Η συμβολή τους στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα είναι μηδαμινή.


-Οι νέες τεχνολογίες πυρηνικών δε θα αποτρέψουν τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών

Οι αντιδραστήρες σχάσης τέταρτης γενιάς και οι αντιδραστήρες σύντηξης απέχουν δεκαετίες από την εφαρμογή τους, αν ποτέ γίνουν πραγματικότητα. Αυτές οι πυρηνικές τεχνολογίες θα έρθουν, αν έρθουν, πολύ μετά τις κρίσιμες δεκαετίες κατά τις οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εκπομπές CO2, με άλλα λόγια είναι αόριστες.


-Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής

Το να προτείνει κάποιος επέκταση των πυρηνικών στο όνομα των κλιματικών αλλαγών, σημαίνει στην ουσία ότι εισάγει μια μεγάλη απειλή για την υγεία, το περιβάλλον και την ασφάλεια, στη θέση μιας άλλης, για πολύ απλούς λόγους:

1) Πυρηνικά απόβλητα. Ένας μέσος αντιδραστήρας παράγει ετησίως 20-30 τόνους χρησιμοποιημένων καυσίμων. Περαιτέρω χρήση της πυρηνικής ενέργειας θα αυξήσει τους ανεπίλυτους κινδύνους των χρησιμοποιημένων καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων.

2) Πυρηνικά όπλα. Ένας τόνος χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων περιέχει περίπου 10 κιλά πλουτώνιο, αρκετά για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Πειράματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι μία χώρα μπορεί να κατασκευάσει διάφορα πυρηνικά όπλα, μέσα σε λίγες εβδομάδες, με συνηθισμένα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα και έχοντας στη διάθεσή της μια υποτυπώδη βιομηχανική βάση.

3) Τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι μη στρατιωτικοί αντιδραστήρες και οι μεταφορές πυρηνικών αποβλήτων αποτελούν δυνητικούς στόχους τρομοκρατικών οργανώσεων. Κανένας υπαρκτός αντιδραστήρας δεν είναι σε θέση να αντέξει την πρόσκρουση ενός μεγάλου αεροπλάνου.


Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές, δεν προλαβαίνει να το κάνει, είναι πανάκριβη, είναι επικίνδυνη.

Σε αντιδιαστολή, η Greenpeace και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (European Renewable Energy Council, EREC) ανέθεσαν στο Ινστιτούτο DLR (Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής) να αναπτύξει ένα παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης, το οποίο εγγυάται την έγκαιρη αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, με ορόσημο το έτος 2050.

Αυτό το σενάριο, η "Ενεργειακή Επανάσταση" συντηρεί την οικονομική ανάπτυξη και πετυχαίνει δικαιότερη κατανομή ενέργειας και πρόσβαση σε αυτή. Δε στηρίζεται στην πυρηνική ενέργεια και τα άλυτα προβλήματά της, αλλά ούτε σε αόριστες υποσχέσεις νέων τεχνολογιών (καθαρός άνθρακας, αποθήκευση CO2, πυρηνική σύντηξη). Βασίζεται σε αξιόπιστες και δοκιμασμένες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και εξοικονόμηση ενέργειας."


Αντίθετο στην πυρηνική ενέργεια και το WWF:


ΟΧΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η πυρηνική ενέργεια δε θα βοηθήσει.

Γιατί όχι πυρηνική ενέργεια;
Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί λύση για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το WWF οραματίζεται ένα μέλλον, όπου θα εξαλειφθεί σταδιακά η χρήση των ορυκτών καυσίμων και η πυρηνική ενέργεια από την παγκόσμια ενεργειακή αλυσίδα. Αυτό είναι εφικτό, αλλά και απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα μέλλον περιβαλλοντικά ακέραιο, ασφαλές και ειρηνικό.

Κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι η χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα και το ουράνιο, θα πρέπει να μειωθούν στο μηδέν - να προχωρήσουμε, δηλαδή, σταδιακά, σε πλήρη εξάλειψη όχι μόνο των ορυκτών καυσίμων, αλλά και της πυρηνικής ενέργειας.

Καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και μεγαλύτερα προβλήματα που οφείλονται στις ενεργειακές μας ανάγκες, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η όξινη βροχή και η κατά τόπους ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, βιομηχανίες για ίδια συμφέροντα και συγκεκριμένες κυβερνήσεις προωθούν την πυρηνική ενέργεια ως «καθαρή» πηγή ενέργειας η οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει στην μείωση των επιπτώσεων που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στο περιβάλλον. Το WWF διαφωνεί κάθετα με αυτή την άποψη.

Ειδικότερα, το WWF πρεσβεύει ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι αειφόρος πηγή ενέργειας, για τους ακόλουθους λόγους:

• Στο σύνολό της, η αλυσίδα 1) επεξεργασίας των πυρηνικών πρώτων υλών που προέρχονται από εξόρυξη, 2) λειτουργίας σταθμών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, 3) μεταφοράς και διάθεσης πυρηνικών αποβλήτων και 4) τελικής επανεπεξεργασίας, είναι γεμάτη διαρροές και αφήνει μια εξαιρετικά τοξική κληρονομιά.

• Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από πυρηνικά δημιουργεί ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα στη θέση κάποιου άλλου. Είναι σαφές ότι η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα με τα ατυχήματα στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986 και στην Τοκαϊμούρα της Ιαπωνίας το 1999.

Εκτός από αυτούς τους εγγενείς κινδύνους, θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τους οικονομικούς λόγους που εμποδίζουν την πυρηνική ενέργεια να γίνει μία βιώσιμη εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών:

• Οι επενδύσεις σε προγράμματα πυρηνικής ενέργειας μπορεί να απορροφήσουν πόρους που είναι απολύτως απαραίτητοι σε προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο ειδικό κόστος για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τη πυρηνική ενέργεια.

• Η πυρηνική τεχνολογία δε δημιουργεί κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για μια τεχνολογία βασικού φορτίου (base-load), της οποίας η ενεργειακή παραγωγή δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένη ζήτηση από μεριάς καταναλωτών και βιομηχανίας.

• Η συμπερίληψη του κόστους κλεισίματος και διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων αυξάνουν υπέρμετρα το κόστος κατασκευής μιας πυρηνικής μονάδας και την καθιστούν ασύμφορη σε σχέση με άλλες μονάδες π.χ. από ΑΠΕ.

Η παραγωγή και η χρήση της πυρηνικής ενέργειας παρουσιάζουν μια ποικιλία αρνητικών επιπτώσεων. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην καινοτομία στον τομέα παραγωγής ενέργειας και στην αποδοτικότητα από πλευράς ζήτησης. Σε αυτούς συγκαταλέγονται:
• Η διατήρηση μεγάλων μη αποδοτικών δικτύων μεταφοράς ενέργειας.
• Η απομάκρυνση των επενδύσεων από περισσότερο αποδοτικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μικρής κλίμακας και υπηρεσίες παροχής ενέργειας.
• Ο περιορισμός των δυνατοτήτων απασχόλησης μόνο σε εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό σε έναν βιομηχανικό τομέα μεγάλης εντάσεως κεφαλαίου.

Η πυρηνική ενέργεια, στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, είναι ακριβότερη σε σύγκριση με άλλες δυνατότητες για την προμήθεια ενέργειας. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που, επί του παρόντος, και μέχρι περίπου το 2010, δεν σχεδιάζονται πια, ούτε βρίσκονται πια υπό κατασκευή στις χώρες του ΟΟΣΑ, καινούριοι πυρηνικοί αντιδραστήρες - εκτός από έναν στην Φιλανδία. Οι περισσότερες από τις ενεργειακές εταιρείες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια (π.χ. η British Energy στο Ηνωμένο Βασίλειο ή η EdF στη Γαλλία) λαμβάνουν είτε άμεσες είτε έμμεσες επιδοτήσεις από το κράτος. Στη Ρωσία, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες ανήκουν στο κράτος και δεν αποτελούν τμήμα εταιρείας υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που να λειτουργεί σε ελεύθερες αγορές..."

Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Έρευνα της ΟΛΜΕ για το σχολείο

Στις σημερινές εφημερίδες παρουσιάζεται η έρευνα της ΟΛΜΕ για το νέο σχολικό πρόγραμμα. Όσα ενστικτωδώς καταλαβαίνω από το δικό μου παιδί, δυστυχώς επιβεβαιώνονται...
Θα ξυπνήσουν επιτέλους οι γονείς από τον βαθύ τους ύπνο, μήπως ταρακουνήσουν τους ιθύνοντες που επίσης κοιμούνται μακαρίως και ασχολούνται μόνον με βαθμούς και εξετάσεις;

" Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρων Μελετών της ΟΛΜΕ τον Απρίλιο σε δείγμα 1.475 καθηγητών (γυμνασίων, γενικών και επαγγελματικών λυκείων καθώς και ειδικών τύπων σχολείων) για τις πρόσφατες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τα βιβλία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών (67,4%) αξιολογεί αρνητικά το ισχύον σχολικό πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τη συμβολή του στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών.

Μάλιστα οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν σε ποσοστό άνω του 80% ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών είναι επιβαρημένο και σημειώνουν πως οι αλλαγές των τελευταίων ετών, με την καθιέρωση 7ωρου και 8ωρου, έχουν δυσκολέψει ακόμή περισσότερο τις προσπάθειες των μαθητών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση που έδωσαν για τη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη σύνταξη των σχολικών βιβλίων.
Συγκεκριμένα, θεωρούν σε ποσοστό 92% ότι τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και δευτερεύοντα το υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιοι φορείς (76,1%). Επίσης, αποδέχονται σε σημαντικό βαθμό τη συμμετοχή και των άλλων μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς για τους μεν μαθητές απάντησε θετικά το 35,1%, ενώ για τους γονείς το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 28,4%.
Σχετικά με τα σχολικά βιβλία, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πιστεύουν ότι η πρακτική του ενός βιβλίου αρκεί για την προετοιμασία των μαθητών και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονα πολλαπλή πρόσβαση στη γνώση μέσω καλά οργανωμένων σχολικών βιβλιοθηκών.
Ακόμη, θεωρούν ότι θα πρέπει να εισαχθούν στα προγράμματα σπουδών μαθήματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την αγωγή υγείας και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση.
Τέλος, οι εκπαιδευτικοί υποστήριξαν ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από την πολιτεία δεν επαρκεί (88,9%), ενώ τοποθετήθηκαν αρνητικά και για την επάρκεια των υλικοτεχνικών υποδομών στα σχολεία.
ΣυνέντευξηΟ πρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέλη της ομοσπονδίας, υπογράμμισε ότι «ο τρόπος που προωθήθηκε η διαθεματικότητα δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών, ενώ σε αρκετά νέα σχολικά βιβλία του γυμνασίου, όπως σε αυτό των Μαθηματικών, έγινε αβασάνιστα και ατεκμηρίωτα εισαγωγή εννοιών που περιλαμβάνονται στο λύκειο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι μαθητές».
Ο κ. Καλομοίρης μάλιστα τόνισε ότι τα περισσότερα βιβλία παίρνουν βαθμό κάτω από τη βάση και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους μαθητές με την αφομοίωση της ύλης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών της ΟΛΜΕ, Παύλος Χαραμής, σημείωσε πως «υπάρχει ένα κλίμα γενικευμένης δυσαρέσκειας απέναντι στα νέα βιβλία, η ύλη δεν μπορεί να καλυφθεί και αντιστοιχεί σε υψηλότερα επίπεδα τάξεων».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ (άρθρο στο "Έθνος" -6/5/2008)
Όλη η έρευνα στην ιστοσελίδα της ΟΛΜΕ: http://olme-attik.att.sch.gr/index.php

Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

Τρελά κοτόπουλα

"Δεκατέσσερα χρόνια μετά την απαγόρευση των κρεατάλευρων στις ζωοτροφές η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει εκ νέου τη μερική χρήση τους στους εκτροφείς πουλερικών και χοίρων. Αυτή η αλλαγή στη γραμμή πλεύσης της έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των καταναλωτών και της επιστημονικής κοινότητας, που φοβάται την εμφάνιση νέων παθογόνων οργανισμών που θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες της νόσου των τρελών αγελάδων, που προκλήθηκε όταν οι κτηνοτρόφοι μετέτρεψαν τα βοοειδή από φυτοφάγα σε σαρκοβόρα, προσθέτοντας στη διατροφή τους αλεσμένα υπολείμματα από σφαγεία. Εκατομμύρια ζώα σφαγιάστηκαν, τα περισσότερα στη Βρετανία όπου η ασθένεια πήρε διαστάσεις επιδημίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - ενώ περισσότερα από 170 άτομα έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα από την ανθρώπινη παραλλαγή της νόσου της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Το εν λόγω διατροφικό σκάνδαλο είχε ως συνέπεια να απαγορεύσει η Ε.Ε. τη χρήση των κρεατάλευρων το 1994. Ωστόσο, η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των δημητριακών τους τελευταίους μήνες έχει κάνει πολλούς κτηνοτρόφους να επιζητούν αυτήν την εύκολη και φτηνή λύση..."
Αυτά διαβάσαμε σε άρθρο της Μαρίας Μακρίδου στον "Ελεύθερο Τύπο"
Άκρως αιχμηρή είναι και η τοποθέτηση του καθηγητή Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, κ. Βασίλειου Κοντού, στην ίδια εφημερίδα:
"Θεωρώ απαράδεκτη την πρόταση να δοθεί το πράσινο φως στην επιλεκτική χρήση κρεατάλευρων για χοίρους και πουλερικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να έχει πάρει το μάθημα της μετά το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων. Κάθε απόπειρα "κανιβαλισμού" στη φύση έχει αποτελέσματα μπούμερανγκ...
...Προφανώς όλα γίνονται στο βωμο του κέρδους. Δεν θα εκπλαγώ, μάλιστα, εάν σύντομα δουν το φως της δημοσιότητας επιστημονικές μελέτες από ξένους συναδέλφους που θα διαβεβαιώνουν το καταναλωτικό κοινό ότι η κατανάλωση κρεάτων από ζώα ή πτηνά, τα οποία έχουν τραφεί με κρεατάλευρα, δεν εγκυμονεί τον παραμικρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι γνωστό, όμως, ότι ακόμη και η επιστήμη στις μέρες μας υποκλίνεται σε συμφέροντα και σκοπιμότητες... "

Όταν αυτά γράφονται από τον πλέον ειδικό, τα δικά μας σχόλια είναι περιττά...