Διακοπές!

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ο εμπρησμός του σπιτιού του μέλους για τη Σωτηρία της Γκιώνας στη Βουλή!

Συγχαρητήρια αξίζουν στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, που αντέδρασε άμεσα στο γεγονός της δεύτερης και πετυχημένης απόπειρας εμπρησμού του σπιτιού μέλους της Κίνησης για τη σωτηρία της Γκιώνας Στέφανου Κόλλια:

"Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Στις 29 Μαρτίου σημειώθηκε εμπρησμός για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών μηνών στην οικία μέλους της “Κίνησης για την Προάσπιση του Περιβάλλοντος στην Γκιώνα” στην Καλοσκοπή Γραβιάς Φωκίδας, ολοκληρώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την καταστροφή που είχε προκαλέσει η πρώτη εμπρηστική επίθεση περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου σας στη σχετική ερώτησή μας υπ. αριθ. 12103/08-01-2009, «στο χώρο διαπιστώθηκε ότι ο δράστης ή οι δράστες, αφού έθραυσαν τον υαλοπίνακα παραθύρου της οικίας, με άγνωστο εύφλεκτο υλικό προκάλεσαν την πυρκαγιά (…). Αναφερόταν δε, ότι «στο πλαίσιο της προανάκρισης εκδηλώνονται όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές ενέργειες για τον εντοπισμό και την ανακάλυψη του αγνώστου ή αγνώστων δραστών και την εξακρίβωση των αιτιών της πράξης, καθώς και τη διαπίστωση τυχόν συνάφειας αυτής με τις κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής». Είναι γνωστό ότι στη Γκιώνα, κάτοικοι είχαν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε κινητοποιήσεις κατά της ανεξέλεγκτης λειτουργίας λατομείων που υποβαθμίζουν και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μάλιστα σε παλαιότερη συγκέντρωση, το Δεκέμβριο, πριν από τον πρώτο εμπρησμό, είχαν σημειωθεί, κατά τα ΜΜΕ, διαπληκτισμοί ανάμεσα σε μέλη της κίνησης και εργαζόμενους στα λατομεία της εταιρείας S&B, η οποία διέδιδε ότι εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της κίνησης οι εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Πριν το δεύτερο εμπρησμό, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η περιβαλλοντική κίνηση στην οποία μετέχει ενεργά ο παθών, είχε καταθέσει ένσταση κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας ΕΛΜΙΝ ΑΕ, ενώ στην ίδια ανακοίνωση γίνεται εκ νέου λόγος για «οργανωμένη ενέργεια» και «ηθικούς αυτουργούς». Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:·
- Σε ποιο πόρισμα κατέληξε η διενεργηθείσα έρευνα της Αστυνομίας για την ταυτότητα των δραστών της πρώτης εμπρηστικής επίθεσης, την εξακρίβωση των αιτιών της πράξης, καθώς και σχετικά με τη διαπίστωση τυχόν συνάφειάς της με τις κινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής;
- Για ποιο λόγο, ενώ ήταν γνωστό - και από τη σχετική ερώτησή μας – τόσο στο Υπουργείο όσο και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ότι ο εν λόγω ακτιβιστής έχει στοχοποιηθεί, δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποτραπεί η δεύτερη εμπρηστική επίθεση με την οποία καταστράφηκε ολοσχερώς η οικία του;
- Ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να προστατευθεί ο εν λόγω ακτιβιστής αλλά και τα μέλη της «κίνησης για την προάσπιση του Περιβάλλοντος στην Γκιώνα»;
ΑΘΗΝΑ 31-3-2009 ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΑΣ

Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές συμπαράστασης. Ο εμπρησμός θα γίνει μπούμεραγκ για τους εμπνευστές τους. Η κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας, προχωρά σε κάποιες πρώτες ενέργειες:
-Την ερχόμενη Κυριακή 5 Απριλίου στις 11 το πρωί
-Συνάντηση στην Καλοσκοπή Το Μεγάλο Σάββατο (18 Απριλίου) το πρωί εξόρμηση ενημέρωσης κατοίκων και επισκεπτών
-Εκδοση φυλλαδίου και αφίσσας
-Εξόρμηση ανοικοδόμησης του σπιτιού του Στέφανου (με χρήματα και προσωπική εργασία).
Οι "Πολίτες της Φωκίδας" ανακοίνωσαν:
Ας ξαναχτίσουμε το σπίτι του Στέφ.Κόλλια με εθελοντική προσφορά και εργασία.
Στην αγριότητα ενός εμπρησμού, όποιος και να είναι ο δράστης ή ο εντολοδόχος, οι Πολίτες της Φωκίδας αντιπροτείνουμε να ξαναχτιστεί το σπίτι του Στέφανου Κόλλια από την αρχή, αυτή τη φορά με εθελοντική εργασία και προσφορά των ανθρώπων της Φωκίδας και όλης της Ελλάδας. Ο καθένας από μας ας διαθέσει ό,τι μπορεί. Χρόνο, χρήμα, γνώση, εργασία, προκειμένου το σπίτι αυτό να ξαναστηθεί. Σχετικά με το γεγονός του εμπρησμού, ρίξτε μιά ματιά στα παρακάτω ιστολόγια:

http://iteanet.blogspot.com/2009/03/blog-post_31.html http://www.tvxs.gr/forum/index.php?topic=589.msg5767#msg5767
http://mountain-oiti.blogspot.com/2009/03/blog-post_30.html http://symparataxi.blogspot.com/2009/03/n.html
http://antigoldgreece.wordpress.com/2009/03/30/stefanoskollias/ http://symparataxi.blogspot.com/2009/03/n.html
http://lamianews.blogspot.com/2009/03/blog-post_3616.html
http://www.oraelladas.gr/
http://politeskorinthias.blogspot.com/2009/03/blog-post_1428.html --

Πολίτες Φωκίδας για τον Κορινθιακό http://politesfokidas.blogspot.com/ politesfokidas@gmail.com

Αλήθεια έχουμε και έναν βουλευτή στη Φωκίδα αν δεν κάνω λάθος... Τι ακριβώς έχει κάνει για το ζήτημα, γιατί μου διαφεύγει;

Οι ληστές των ορέων- Ασύδοτη η τρομοκρατία των μπράβων

Άλλα ήθελα να γράψω, αλλού με οδηγούν τα γεγονότα. Είχα γράψει στην προηγούμενη ανάρτηση για τους ανθρώπους που αντιστέκονται στην καταστροφή της Γκιώνας και για τη συνάντηση στις Βρύζες που με γέμιζε αισιοδοξία...
Κάποιους τους γέμισε λύσσα! Είχαν μάθει χρόνια και χρόνια να καταστρέφουν τη φύση και να ληστεύουν ασύδοτα τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Διάβαζα μάλιστα σε βιβλίο του γνωστού δασολόγου Νίκου Ζαλαώρα ότι υπήρχε νόμος (του 1979 αν δεν κάνω λάθος)που προέβλεπε την αποκατάσταση τοπίου... αλλού! Άνοιγες ορυχείο ή λατομείο στη Γκιώνα και σε αντάλλαγμα μπορούσες να αποκαταστήσεις το τοπίο της... Εκάλης...
Τώρα που οι αντιδράσεις πληθαίνουν, τώρα που οι φωνές δεν μπορούν να φιμωθούν επιλέγουν άλλες μεθόδους, καθώς φαίνεται (αν και οι παλιότεροι θα θυμούνται ακόμη και τις παρεμβάσεις σπίτι- σπίτι τα βράδια των εκλογών)
Τώρα να δούμε τι θα γίνει και πως θα αντιδράσει η Πολιτεία και οι Τοπικοί Άρχοντες σε αυτά που συμβαίνουν. Θα κάνουν πάλι τους Πόντιους Πιλάτους;

ΚΑΡΕ/ ΚΑΡΕ

Το ντοκουμέντο του αίσχους... Το καμμένο σπίτι του μέλους της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας Στέφανου Κόλλια






Διαβάζω:

Βγάλτε Τις Κουκούλες Των Τρομοκρατών Εμπρηστών

Ένα συγκλονιστικό γεγονός ξύπνησε σήμερα τα ξημερώματα τους λιγοστούς κατοίκους της Καλοσκοπής Γραβιάς Φωκίδας, που είναι χτισμένη στις πλαγιές της Γκιώνας.

Θρασύδειλοι εμπρηστές, κρυμμένοι στο σκοτάδι, έβαλαν για δεύτερη φορά φωτιά στο σπίτι του μέλους της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας Στέφανου Κόλλια, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή του πρώτου εμπρησμού. Ο Στέφανος είναι ένας από τους ελάχιστους νέους, που απαρνήθηκαν την Αθήνα και γύρισαν στην περιφέρεια, όπου έγινε μόνιμος κάτοικος Καλοσκοπής.

Οι φλόγες τύλιξαν γρήγορα το σπίτι και λίγες ώρες ήταν αρκετές για να καταστραφεί ολοσχερώς.

Η καταστροφή, που ξεκίνησε σήμερα τα χαράματα, έγινε αντιληπτή τυχαία από κάτοικο της περιοχής, που εκείνη της ώρα είχε βγει από το σπίτι του. Έντρομος ενημέρωσε την πυροσβεστική, ξύπνησε και κινητοποίησε αμέσως τους περίοικους, ενώ γρήγορα όλο το χωριό έσπευσε επί τόπου για να βοηθήσει στο σβήσιμο της πυρκαγιάς.

Έτσι, αποτράπηκε τουλάχιστον η επέκταση στα γύρω σπίτια, κάποια εκ των οποίων είχαν στην αυλή δεξαμενές πετρελαίου και γκαζιού και αποσοβήθηκε ένα άλλο ολοκαύτωμα της ηρωικής «Κουκουβίστας», σαν αυτό που είχαν κάνει οι φασίστες κατακτητές το 1944.

Ευτυχώς, κανείς δεν ήταν μέσα στο σπίτι, καθώς ο Στέφανος έλειπε για λόγους υγείας στην Αθήνα. Όπως φαίνεται όμως ο αγώνας του για την σωτηρία της Γκιώνας, από την αλόγιστη εκμετάλλευση των μεταλλείων, ήταν πολύ σημαντικός για να θελήσουν κάποιοι να τον εκφοβίσουν ώστε να του κλείσουν το στόμα.
Η Πυροσβεστική και η αστυνομία, που ειδοποιήθηκαν, έφτασαν όταν ήταν πια αργά, γιατί τα οχήματα ξεκίνησαν από την Άμφισσα και το Πολύδροσο.

Η Αστυνομία διενεργούσε και διενεργεί έρευνα για την ταυτότητα των δραστών, οι έρευνες όμως αυτές δεν πλησίασαν κανέναν από τους φυσικούς τρομοκράτες, που αποθρασύνθηκαν και ξαναχτύπησαν ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Όμως για μας είναι γνωστοί... Τουλάχιστον οι ηθικοί αυτουργοί.

Δεν είναι τυχαίο, που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές «χτύπησαν» μετά από συγκεντρώσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην ασυδοσία των μεταλλείων.

Δεν είναι τυχαίο, που πριν μερικές μέρες η «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» κατέθεσε ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» συμφερόντων Βαρδινογιάννη.
Αποκορύφωμα η «αυθόρμητη» κινητοποίηση δεκάδων εργαζομένων της εταιρείας S&B και υπεργολάβων, στα πλαίσια της συγκέντρωσης στον Αποστολιά Φωκίδας στις 14 Δεκέμβρη 2008, με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης για αρκετούς.

Στοχοποιούν τους υπερασπιστές της Γκιώνας, για να μπορέσουν άνετα να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στο περιβάλλον.

Φυσικοί αυτουργοί είναι εκείνοι οι θρασύδειλοι τρομοκράτες, που πιστεύουν ότι οι αγώνες σταματούν με μια πυρκαγιά, πως πάνω από τα συντρίμμια των πατρογονικών εστιών τα στόματα σφραγίζουν και δεν είναι η οργή αυτή που δυναμώνει την πάλη.

Όμως οι κάτοικοι της Καλοσκοπής και των χωριών της Γκιώνας έχουν διαφορετική άποψη. Μια βουβή οργή έχει ήδη ξεσπάσει, που θα γίνει αγανάκτηση και αγώνας.

Ήδη πολλοί προτρέπουν την «Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας» να οργανώσει πορεία διαμαρτυρίας. Γι’ αυτούς τους λόγους συνεδριάζει απόψε η συντονιστική επιτροπή των χωριών.

Γκιώνα, 30 Μαρτίου 2009

Η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Η δύναμη της Άνοιξης

Μετά από καιρό καταφέραμε να πάμε αυτό το Σαββατοκύριακο στα Καστέλλια. Γυρνάω πίσω έχοντας απολαύσει την ανοιξιάτικη φύση, αλλά και με πολλές σκέψεις για όσα είδα και όσα άκουσα, που δεν είναι και τόσο ευχάριστες…
Ας ξετυλίξουμε όμως πρώτα ένα μέρος από το φιλμ του τριημέρου…
Φωτογραφία 1η

Από τις πιο ωραίες βόλτες που μπορείς να κάνεις στο χωριό είναι να κατηφορίσεις προς το ποτάμι. Στη διαδρομή συναντάμε τον παλιό νερόμυλο, που έχει και μεγάλη ιστορική σημασία. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε μια μικρή ταμπελίτσα που να ενημερώνει τον επισκέπτη… Σύμφωνα με μαρτυρία του Περικλή Χουλιάρα (καπετάν- Περικλής) από εδώ ξεκίνησε η Αντίσταση κατά την περίοδο της κατοχής!
Ο Άρης Βελουχιώτης (τότε Θανάσης Κλάρας) κρυβόταν σε συγγενικό του σπίτι στο χωριό και συγκάλεσε μια μικρή σύσκεψη με έμπιστούς του ανθρώπους, όπου τους ανακοίνωσε την πρόθεση του να βγει στο βουνό και τους κάλεσε να τον ακολουθήσουν. Αυτός ήταν ο πρώτος πυρήνας του μετέπειτα Ε.Λ.Α.Σ.
Μέσα στο ωραίο τοπίο γεμάτο αρώματα και χρώματα της άνοιξης, με τον ήχο του νερού και τα κελαηδίσματα των πουλιών, σκέφτομαι πως όλα αυτά θα εξαφανισθούν στη λήθη…
Πίσω φαίνεται η χιονισμένη κορυφή της Γκιώνας, το «Μ΄τσέσι», για όσο οι βωξίτες δεν έχουν απλώσει κι εκεί τα αρπακτικά τους χέρια…

Φωτογραφία 2η

…Και προχωράω πιο κάτω στο μαγικό ποτάμι των παιδικών μας χρόνων, που έχει δεθεί με τόσα και τόσα. Η πρώτη εικόνα είναι η μαγεία που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Τα παιδιά με ρωτάνε για την παλιά ξύλινη γέφυρα και θέλουν να μάθουν να έχω κολυμπήσει ποτέ εκεί. Τους λέω ιστορίες περασμένες που τους εξάπτουν το ενδιαφέρον και την επιθυμία να επαναλάβουν τις δικές μας τρέλες!

Φωτογραφία 3η

….Η αθλιότητα των ανθρώπων που δεν σέβονται το περιβάλλον. Δυστυχώς πολλοί συγχωριανοί μας, βρίσκουν ωραίο το να πετάνε τα σκουπίδια τους στο ποτάμι και να λερώνουν τον παράδεισο. Εδώ βλέπετε ένα μικρό μέρος από το έργο αυτών των ανθρώπων. Αποφασίσαμε με τα παιδιά, τώρα που έρχεται το Πάσχα, να προτείνουμε να κατέβουμε όλοι οι Καστελλιώτες και να καθαρίσουμε το ποτάμι. Ας μην κρατάμε μόνο τα σπίτια μας καθαρά τώρα τη Λαμπρή.

Φωτογραφία 4η …

Στο λιβάδι δίπλα στη βρύση της Μπαρούκας ανθίζουν χιλιάδες μανουσάκια. Κόβουμε λίγα για να μεταφέρουμε την λεπτή ομορφιά τους και το μεθυστικό τους άρωμα στο σπίτι μας.

Φωτογραφία 5η, 6η …


Από το λιβάδι μπορείς να πάρεις μια μικρή γεύση για ό,τι συμβαίνει στο βουνό. Οι βωξίτες σιγά- σιγά, ανοίγοντας πληγές μέσα σε δασικές εκτάσεις –όπως μπορείτε να διαπιστώσετε παρατηρώντας προσεκτικά το κέντρο της φωτογραφίας- πλησιάζουν προς το χωριό μας. Το βλέπουμε και στη δεύτερη φωτογραφία τραβηγμένη από την παιδική χαρά

Ευτυχώς, την ίδια μέρα και ώρα, πάνω στις Βρύζες συγκεντρώθηκε ένα μικρό πλήθος ανθρώπων, που αγωνίζονται για τη σωτηρία της Γκιώνας. Όμως γι’ αυτά θα γράψουμε συντόμως…

…συνεχίζεται

Στο επόμενο: Δείτε πως οι εγκέφαλοι του πρώην ΣΔΟΕ ανακάλυψαν τον τρόπο πάταξης της φοροδιαφυγής, μέσα σε μια μικρή ψησταριά για σουβλάκια!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Για την ανατροφή και τη διατροφή των παιδιών


Εδώ και λίγο καιρό έχουμε δημιουργήσει μια άτυπη ομάδα για την ενημέρωση των γονιών πάνω σε θέματα ανατροφής και διατροφής των παιδιών. Σύντομα όλη η παρέα θα είναι στο διαδίκτυο μέσα από ένα νέο περιοδικό το OUT. (στη φωτογραφία η ομάδα εν δράσει σε εκδήλωση του 14ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου)

Μέχρι να ξεκινήσουμε η ενημέρωση φυσικά δεν σταματά.
Έτσι η Ασημένια Κούσουλα , Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (www.kousouladiet.gr) θα βρεθεί την Τετάρτη 1 Απριλίου στη Λαμία, προσκεκλημένη των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 14ου και του 20ου Δημοτικού της Λαμίας, όπου θα μιλήσει στις 6 το απόγευμα σε εκδήλωση με θέμα: «Πως οι γονείς διδάσκουν στα παιδιά σωστές διατροφικές συνήθειες".

Την ίδια μέρα, στις 7-8 το απόγευμα, στην εκπομπή Εντός Εκτός που μεταδίδεται από το ψηφιακό κανάλι Πρίσμα της ΕΡΤ, η σχολική ψυχολόγος και εκπαιδεύτρια των Σχολών Γονέων Θεοδοσία Καραγιάννη, με αφορμή σχετική εκδήλωση που έγινε στου Παπάγου οργανωμένη από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου, θα μιλήσει με θέμα τη στήριξη των παιδιών που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις. Στην εκπομπή θα παρουσιαστεί και ρεπορτάζ απο την εκδήλωση.

Ήταν μια σημαντική εκδήλωση που έγινε πριν από δυο εβδομάδες και τις δικές μας εισηγήσεις ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση. Από τις κορυφαίες στιγμές της ήταν η ανάγνωση των απαντήσεων των παιδιών σε ερωτηματολόγια που είχαν μοιραστεί τις προηγούμενες μέρες:

1. Τι είναι για σένα η Γ’ Λυκείου;
2.Τι σου έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούς τη φράση «Πανελλήνιες Εξετάσεις»;
3.Τι θα ήθελες να κάνουν οι γονείς σου για να σε στηρίξουν;
4.Τι θα ήθελες να σου πουν οι γονείς ή οι καθηγητές σου;

Οι απαντήσεις των παιδιών έδωσαν το έναυσμα και την ιδέα για μια ημερίδα που σχεδιάζεται να οργανωθεί την επόμενη χρονιά.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Υπάρχει και η "Διατροφική Νοημοσύνη"!


Ο Βαγγέλης Ζουμπανέας και η ομάδα "Διατροφή" φροντίζουν τα τελευταία χρόνια να μας ενημερώνουν για τα ζητήματα διατροφής και προσπαθούν με τα μέσα που διαθέτουν να μας δείξουν ποιές είναι οι διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να υιοθετήσουμε για να έχουμε καλύτερη υγεία.
Με τον ίδιο το Βαγγέλη αλλά και πολλά μέλη της ομάδας έχουμε συνεργαστεί σε δεκάδες περιπτώσεις. Έτσι με χαρά υποδέχομαι και σας προτείνω ανεπιφύλακτα το νέο του βιβλίο.
Διαβάζω στο σχετικό Δελτίο Τύπου:

Διατροφική Νοημοσύνη είναι ένας οδηγός για να καταπολεμήσει ο καθένας την πολυφαγία, να αντεπεξέλθει στη δίαιτα, με οδηγίες και προτάσεις ώστε να αποφύγει τα βουλιμικά επεισόδια και να παραμείνει πιστός στο πρόγραμμα διατροφής του. Βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες και αληθινά περιστατικά, ο συγγραφέας ξεδιπλώνει με άμεσο και κατανοητό τρόπο όλες τις γνώσεις που πρέπει να έχει κάθε άνθρωπος πριν και κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Η θεωρία του Δείκτη Διατροφικής Νοημοσύνης έρχεται ως γνώση που θα χρειασθεί ο κάθε άνθρωπος που έχει διαταραγμένη σχέση με το φαγητό ώστε να αποκτήσει ξανά τη χαμένη ικανότητα να μπορεί να πει «φτάνει» και να βρει τη δύναμη να παραμείνει σταθερός και πιστός στη δίαιτα μέχρι το τέλος. Μέχρι το τέλος και για τελευταία φορά..."
Εν τω μεταξύ έχουμε όλοι την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και ένα σχετικό σεμινάριο
διάρκειας 60 λεπτών με ελεύθερη είσοδο:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Από την ομάδα Διαιτολόγων Διατροφολόγων
του γραφείου ΔΙΑΤΡΟΦΗ Νέας Ιωνίας www.diatrofi.gr
Ευάγγελος Ζουμπανέας
Βασιλική Κούργια
Μαρία Δανιηλούδη

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Κυριακή (των ΒΑΪΩΝ) 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 11πμ
Στον Κινηματογράφο ΑΣΤΕΡΑ Νέας Ιωνίας Μεσολογγίου 47 (Βιβλιοπωλείο Bookstore)
& Ασκληπιού 4 στον πεζόδρομο

πληροφορίες 2102718360

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Η "Ξένη" και το κρεοπωλείο του Καρατζαφέρη


...Μου ειχαν μιλήσει για το νέο πρόσωπο της "Αυγής" και έτσι είπα αυτή την Κυριακή να την προτιμήσω... Πήγα λοιπόν στο ψιλικατζίδικο και αφού παραμέρισα τους τόμους με τα DVD και τις προσφορές, βρήκα την ταπεινή εφημερίδα, που δεν είχε να προσφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο την ύλη της!
Σιχαίνομαι τα Free Press που με το άλλοθι 2-3 άρθρων τη φορά σου παλσάρουν κάθε είδους ιλουστρασιόν αηδία και κοροϊδεύουν τις εφημερίδες που πωλούνται για τις προσφορές τους...
Απεχθάνομαι και τα τεράστια πακέτα των προσφορών και σκέφτομαι πως θα ήθελα να απαγορεύσει κάποιος νόμος και τη δωρεάν διανομή εντύπων που έχουν ως σκοπό το κέρδος, αλλά και τις προσφορές.
Τότε θα ήθελα να δω ποιά εφημερίδα θα προτιμούσε ο κόσμος. Βγήκα όμως εκτός θέματος...

Αφού πήρα την εφημερίδα, κάθισα έξω από το ψιλικατζίδικο και χάζευα τους τίτλους των εφημερίδων... Δεν μπορούσα να ξεκολλήσω από το 72,3% που ζητάει την απέλαση των "λαθρομεταναστών". Κατά τ' άλλα οι "Έλληνες δεν είναι ρατσιστές"...
Το αυγό του φιδιού που εκκολαπτουν όλοι μαζί, καθώς φαίενται έσπασε και το τέρας ξεπρόβαλλε... Μέσα στη Βουλή το άθλιο φασιστικό μόρφωμα του ΛΑΟΣ με τον Φύρερ του νιώθουν δικαιωμένοι: "... Εμείς είμαστε το κρεοπωλείο, που σας τροφοδοτούμε κρέας για να είσαστε ζωντανοί..." είπε ο "Χέρι- χέρι" με περισσή έπαρση...
Η Κοινωνία ως Χασάπικο...
Γύρισα στο σπίτι και άνοιξα την "Αυγή"... Δυστυχώς πολλές οι σελίδες "κομματικού καθήκοντος" (αδυνατώ να κατανοήσω γιατί έπρεπε να υπάρχει συνέντευξη Αλαβάνου και σειρά "λιβανωτών" για Τσίπρα), όμως όταν έφτανες στα ένθετα, ή αν διάβαζες την εφημερίδα... ανάποδα (από το τέλος στην αρχή) έπεφτες σε εξαιρετικά θέματα και κείμενα, όπως αυτό του Δημήτρη Δημητρόπουλου για τους "Μεγάλους Έλληνες".

Όμως θα σταθώ στη μεγάλη αντίστιξη στα άθλια γκαλοπ. Στη συνέντευξη που παραχώρησε η blogger "Ξένη" στον Nίκο Ago (odromos.wordpress.com).
Επιλέγω να την αναδημοσιεύσω ολόκληρη, θεωρώντας πως δεν περισσεύει ούτε μια λέξη:

«Πατρίδα μου είναι οι παιδικές μου αναμνήσεις. Αυτές θυμάμαι και σε αυτές γυρνάω πάντα».

Αυτές είναι οι λίγες λέξεις με τις οποίες αυτοπροσδιορίζεται η «ΞΕΝΗ» στο προσωπικό της blog. Νέο κορίτσι, που ζει με τους γονείς της. Την ημέρα που συναντηθήκαμε για τη συζήτησή μας, την απόλυσαν κιόλας.

Άρα, εκτός από ξένη -μου λέει με πικραμένο χιούμορ-, πλέον είμαι και άνεργη. Ελπίζω να ήταν σύμπτωση -της είπα- και να μην είμαι εγώ η μαύρη γάτα. Και την άφησα να εξιστορεί την περιπέτειά της ανάμεσα στις δυο της πατρίδες. Διότι η ξένη μας, είναι ξένη σε κάθε πατρίδα της.

"Είναι πολύ οδυνηρό για έναν άνθρωπο που αναζητάει εναγωνίως την χαμένη του πατρίδα, την ημέρα που τη συναντά να διαπιστώνει πως η πατρίδα του δεν είναι όπως την έχει ονειρευτεί. Είναι σαν να έχει ξεχάσει την ύπαρξή σου η ίδια σου η μάνα. Εγώ βρέθηκα στην Ελλάδα την εποχή που ήρθε και η μεγαλύτερη μάζα των μεταναστών από την Αλβανία. Ουσιαστικά με φέρανε, διότι ήμουν ακόμα μικρή για να επιλέξω. Η μητέρα μου, που είναι ελληνικής καταγωγής, και ο πατέρας μου, που είναι αλβανικής, παντρεύτηκαν και φέρανε στη ζωή εμένα και την αδελφή μου. Όπως κι εσύ γνωρίζεις, αν ένα πράγμα ήταν και είναι καλό στην Αλβανία, είναι η απουσία αγκυλώσεων σε ό,τι αφορά τους μεικτούς γάμους. Είναι σχεδόν φυσιολογικό να παντρεύεται ένας ορθόδοξος μια μουσουλμάνα, ένας καθολικός μια μπεκτασή και μια Σλάβα έναν εβραίο. Σε αυτό, ακόμα δεν έχουμε γίνει Ελλάδα.
Αποφάσισαν οι γονείς μου πως εμείς θα σωθούμε και θα προκόψουμε μόνο αν έρθουμε στην πατρίδα. Αλλά φαίνεται πως τελικά πατρίδα είναι οι αναμνήσεις μας, οι εικόνες της παιδικής μας ηλικίας, οι φίλοι μας και τα όνειρα που εμείς πλάθουμε για το μέλλον μας. Πατρίδα, τελικά, δεν είναι αυτή που εσύ θέλεις να σε αγκαλιάσει και να σε ζεστάνει σαν μάνα όταν κρυώνεις, αλλά αυτή που σε βλέπει να κρυώνεις και σου γυρίζει την πλάτη, διότι η αγκαλιά της είναι απασχολημένη με άλλα.

Όταν πρωτοήρθαμε στην Ελλάδα -κι εμείς ήρθαμε με σχέδιο να μείνουμε, δεν ήρθαμε κουτουρού κι όπου μας βγάλει, όπως όλοι οι μετανάστες- αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε σε ένα χωριό της Εύβοιας. Για ένα διάστημα, μέχρι να ισορροπήσουμε, να μάθουμε πού βρισκόμαστε και να ταχτοποιηθούν οι γονείς σε δουλειές, νιώθαμε περισσότερο ξένοι ανάμεσα σε ξένους. Εδώ γειτονιά αλλάζεις και σου παίρνει καιρό μέχρι να μάθεις τα κατατόπια. Για εμένα πάντως, αυτά ήταν και τα δυσκολότερα χρόνια. Μαθήτρια τότε του γυμνασίου, είχα απόλυτη ανάγκη από τη βοήθεια των γονέων μου. Και ακριβώς τότε ήταν που οι γονείς δεν είχαν καθόλου χρόνο να μου δώσουν σημασία. Πάλευαν να σταθούνε στα πόδια τους. Με το που ταχτοποιηθήκαμε λιγάκι, μια μέρα δεχτήκαμε στο σπίτι μια επίσκεψη. Από αυτές που για τους μετανάστες είναι οι εφιάλτες τους. Δυο εύσωμοι αστυνομικοί ήρθαν να ελέγξουν τα χαρτιά του πατέρα μας. Βλέπεις, πολύ άτυχος αυτός. Παντρεύτηκε μεν ελληνικής καταγωγής γυναίκα, αλλά δεν ήταν ο ίδιος Έλληνας. Από τον έλεγχο προέκυψε πως δεν είχε ανανεώσει εκείνο το χαρτί που του είχαν δώσει και που έλεγε πως κάποια στιγμή θα του δώσουν και άδεια διαμονής. Τους παρακάλεσε η μαμά ανάμεσα σε κλάματα να τον αφήσουν, εγώ με την αδελφή μου είχαμε τρομάξει εντελώς, διότι νομίζαμε πως θα τον πάρουν για πάντα, αλλά αυτοί εκτελούσαν πιστά τις εντολές και τον πήραν με χειροπέδες σαν εγκληματία και τον έστειλαν στην Αλβανία. Η πατρίδα των παιδιών και της γυναίκας του τον γύρισε στην δική του πατρίδα. Αυτές ήταν οι πρώτες μου εικόνες από το επίσημο κράτος της πατρίδας μου.

Μετά από αυτό, καταλάβαμε πως πλέον θα είμαστε κανονικά ξένοι. Δηλαδή ξένοι και με χαρτιά.

Εμείς μεγαλώσαμε όμως και πηγαίνοντας στο σχολείο καταλάβαμε από πρώτο χέρι ότι ξένες είμαστε και σε αυτή την πατρίδα, όπως ξένες ήμασταν και στην άλλη που αφήσαμε πίσω. Όταν ήμουν Δευτέρα Λυκείου, είχα πάρει μέρος σε έναν διαγωνισμό διηγήματος και είχα πάρει βραβείο τρίτης θέσης μάλιστα. Το θέμα ήταν κάτι που ξεπερνούσε τις συμπληγάδες της καθημερινότητας κι έφτανε να ακουμπά σχεδόν την ουτοπία. Και ποιο παιδί άραγε δεν έχει ταξιδέψει με το μυαλό του σε ουτοπικούς δρόμους; Είχα γράψει, θυμάμαι, ένα εντελώς φανταστικό σενάριο για μια πλούσια Ελληνίδα που χάνει το φως της και η μόνη που την βοηθά και την προσέχει είναι μια ξένη. Μια Αλβανίδα που είναι δίχως χαρτιά, κρύβεται και δεν θέλει να την πιάσουν, διότι δεν μπορεί να αφήσει να υποφέρει η γυναίκα που την έχει ανάγκη. Η φιλόλογός μου ενθουσιάστηκε και μου ζήτησε να το διαβάσει και σε άλλες τάξεις. Ήταν κακή η σκέψη της. Διότι αντιμετώπισα πολλές επιθέσεις από διάφορους, θέλοντας να με πείσουν πως, ακόμα και στη φαντασία μου, δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η περίπτωση.

Αλλά πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για ηλικιωμένους που έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί στα χέρια ξένων γυναικών μεταναστριών από τα παιδιά τους; Και μπορεί αυτά τα παιδιά, που έχουν αφήσει τη μάνα και τον πατέρα τους να τους φροντίζει μια Βουλγάρα, μια Ουκρανή ή μια Αλβανίδα, να είναι και οι σκληρότεροι ρατσιστές και θιασώτες της άποψης της ποινικοποίησης των ξένων. Διότι θα έχεις καταλάβει κι εσύ, που ζεις τόσα χρόνια στην Ελλάδα σαν μετανάστης, πως καλός είναι μόνο «ο δικός μας ξένος». Αυτός που γνωρίζουμε και αυτή που προσέχει τη μάνα μας. Οι άλλοι ξένοι είναι όλοι τους «πουλημένα τομάρια που πρέπει να επιστρέψουν από κει που ήρθαν». Και για το κράτος μας, αυτό που έχω καταλάβει είναι πως, είτε είσαι ελληνικής καταγωγής είτε Αλβανός, το ίδιο θα σου συμπεριφερθεί. Και μιλάω για εμάς τους Έλληνες που ήρθαμε μετά το ενενήντα.

Το επίσημο κράτος μάς έχει τσουβαλιάσει και απλά βάζει το χέρι μέσα στο σακί, τραβάει ό,τι πιάνει το χέρι του και αποφασίζει να του δώσει την ελληνική υπηκοότητα. Όλοι οι άλλοι, είναι απλά οι ξένοι. Και βέβαια, κατά καιρούς πολύς θόρυβος γίνεται για τους Έλληνες της μειονότητας, αλλά είναι προφανές πως δεν εννοούν εμάς που είμαστε εδώ στην Ελλάδα. Είναι προφανές πως το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη τους ξεπερνά το μέσο νου του ανθρώπου. Εμείς δεν έχουμε καμία ελπίδα να μας κατατάξει η πατρίδα μας στα κιτάπια της. Εμάς μας έχει εφοδιάσει με ένα ροζ χαρτί κι απλά περιμένουμε πότε θα μας δώσει ένα άλλο χαρτί. Και αναγράφεται πάνω στο ροζ χαρτί «Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς». Αλλά δεν είναι ταυτότητα. Η αδελφή μου, που είναι φοιτήτρια τώρα και πήγε να πάρει ένα επίδομα που παίρνουν οι φοιτητές που δεν μένουν σε φοιτητική εστία, δεν μπόρεσε, διότι δεν είναι Ελληνίδα! Είναι μεν Ελληνίδα, αφού το λέει και το ροζ χαρτί που έχουμε όλοι μας στην οικογένεια, αλλά όχι όσο πρέπει για να δικαιούται το επίδομα..."

Σήμερα το πρωί επισκέφθηκα και το blog της http://imerologiomiasksenis.blogspot.com/, όπου με γλαφυρό τρόπο μιλά για το πρόσφατο ταξίδι της στην Αλβανία.
Οι μόνοι που χρειάζονται απέλαση είναι οι ρατσιστές. Δεν καταλβαίνω γιατί ο κάθε Βορίδης, ο κάθε Πλευρης και ο κάθε Άδωνις έχουν θέση εδώ. Προτιμώ τον τελευταίο λαθρομετανάστη από αυτούς τους... κρεοπώλες που βρωμίζουν τον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία... (την οποία με περισσό θράσος επικαλούνται)

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Αθήνα, Αλεξάνδρεια, Λισαβόνα...


Ήταν ένα βράδυ του Δεκέμβρη στον Ιανό... Ή μάλλον ήταν ακόμη πιο πίσω: όταν διάβαζα το "Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα" του Πασκάλ Μερσιέ (εκδόσεις Ψυχογιός)... ίσως και ακόμη πιο παλιά, όταν βυθιζόμουνα στον κόμο του Σαραμάγκου, με τη "Χρονιά που πέθανε ο Ρικάρντο Ρέις" (ένας από τους περίφημους ετερώνυμους του Πεσσόα)και ό,τι βιβλίο του είχε κυκλοφορήσει μέχρι τότε στα Ελληνικά...
Κι ίσως να ήταν πιο πίσω και πιο πίσω. Όταν έβλεπα τον "Ξαφνικό Έρωτα" με τις σκηνές στη Λισαβόνα, ή όταν μαθαίναμε εδώ στην Ελλάδα για την "Επανάσταση των γαρυφάλλων"... Όταν διαδηλώναμε για τον Οτέλο ντε Καρβάλιο...
Η Λισαβόνα συμπύκνωνε τόσα πολλά. Και δεν πήγα ποτέ...


Πίσω στο βράδυ του Δεκεμβρίου στον Ιανό όπου παρουσιάστηκε η "Ανθολογία Πορτογαλικής Ποίησης" (εκδόσεις Ροές) του Γιάννη Σουλιώτη. Δεν ξέρω ποιά παρόρμηση με οδήγησε εκεί! Και να, που με όσα άκουσα από τους θαυμάσιους ομιλητές, με τις απαγγελίες του Μηνά Χατζησάββα, βρέθηκα μπροστά σε μια αποκάλυψη!
Αν μπορούσα, σαν τον ήρωα του Μερσιέ θα έπαιρνα κι εγώ το νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα... Δεν έφυγα...

Όμως να που μερικοί άνθρωποι σαν τον κύριο Σουλιώτη (σημειωτέον δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, τον έχω δει μια και μοναδική φορά στην παρουσίαση του βιβλίου) μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
...Και έπεσε στα χέρια μου πριν από λίγες ημέρες η εκπληκτική έκδοση της σειράς "Αντικριστοί Καθρέφτες" των εκδόσεων Μεταίχμιο "Κ. Π. Καβάφης- Φερνάντο Πεσσόα: Τα εξαίσια όργανα του μυστικού θιάσου".
Το βιβλίο έχει δυο εξώφυλλα και παρουσιάζει τους δυο ποιητές και το έργο τους αναλύοντας τα σημεία των έργων τους που παράξενα τέμνονται και συναντιούνται, χωρίς ποτέ να έχει γνωρίσει ο ένας τον άλλο ή το έργο του!

Πέρα από τα θαυμάσια κείμενα ο συγγραφέας και ανθολογητής μας χαρίζει τους θησαυρούς της ποίησης του Πεσσόα.
Κυκλοφορούσα παντού με το βιβλίο και σημείωνα με μανία. Δεν πίστευα πως έπρεπε να φτάσω στο έτος 2009 για να ανακλύψω έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα. Μακάρι να μπορούσα να μεταφέρω αυτούσιους στίχους. Τα δικά μου λόγια φαίνονται φτωχά...


...Και οι εξαίσιες συμπτώσεις συνεχίστηκαν... Να που άρχισε να παίζεται στους κινηματογράφους η ταινία "Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη"... Πήγα και την είδα την Τετάρτη, τη μέρα της μεγάλης βροχής. Στο σακίδιο μου το βιβλίο του κ.Σουλιώτη. Στο "Τριανόν" βυθιστήκαμε στον ποιητικό κόσμο της ταινίας. Έξω ακουγόταν δυαντά η βροχή σα να είχε γίνει μέρος του κινηματογραφικού έργου. Μέσα στη σκοτεινή αίθουσα έχανες την επαφή με την πραγματικότητα... Ακόμη και ο σκηνοθέτης- σεναριογράφος σε παραπλανούσε με μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ!
«Θα’ταν η τρίτη βδομάδα των γυρισμάτων, όταν ακούσαμε για πρώτη φορά το όνομα Βασίλης Καπόπουλος. Γυρίζαμε μια ταινία για τον Καβάφη και τον Πεσσόα, τους δύο μεγάλους ποιητές του 20ου αιώνα»... (από τον πρόλογο της ταινίας)

Βγήκα στη βροχή και πήρα το "Νυχτερινό τένο για Νερατζιώτισσα". Τον τρισάθλιο Ηλεκτρικό με τον σαδιστή οδηγό που κρατούσε ανοιχτές τις πόρτες και έμπαινε μέσα το κρύο και η βροχή στις ατέλειωτες στάσεις που κάναμε σε κάθε σταθμό.
Με τα κρύα μου χέρια κρατούσα το βιβλίο και συνέχιζα να διαβάζω...

Συνέντευξη του σκηνοθέτη- σεναριογράφου της ταινίας Στέλιου Χαραλαμπόπουλου Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν για την περίφημη αυτή συνάντηση. Πού σταματά η πραγματικότητα και πού ξεκινά η φαντασία;
Η συνάντηση των δύο ποιητών είναι, φυσικά, επινοημένη. Όμως η συνάντηση του έργου τους είναι πραγματική και ουσιαστική. Από κει και πέρα, επινόησα αυτή την συνάντηση με όχημα τον Βασίλη Καπόπουλο, για να αναδείξω καλύτερα τα άπειρα σημεία όπου η ζωή και το ποιητικό τους έργο διασταυρώνονται. Όλα αυτά τα στοιχεία περνούν μέσα από την αφήγηση αυτού του φανταστικού προσώπου, όπως υποτίθεται του τα διηγήθηκαν εκείνη τη νύχτα πάνω στο υπερωκεάνιο Saturnia που ταξιδεύει για τον Νέο Κόσμο. Όσον αφορά την κατασκευή της, η ταινία κάνει ένα παιχνίδι όπως ακριβώς έκανε και ο Πεσσόα με τους ετερωνύμους του και, λίγο-πολύ, ο Καβάφης με τα ιστορικά πρόσωπα τα οποία υποδυόταν στην ποίησή του.

Πώς αποφασίσατε να παραλληλίσετε αυτούς τους δύο συγκεκριμένους ποιητές;

Αυτό, ούτε εγώ μπορώ να το προσδιορίσω απόλυτα. Εκείνο που θυμάμαι, είναι ότι, κάποια στιγμή που διάβαζα Πεσσόα, μου δημιουργήθηκε αυθόρμητα η παρόρμηση να ξαναδιαβάσω Καβάφη. Εκ των υστέρων θα μπορούσα να πω ότι ίσως το σημαντικότερο έναυσμα ήταν πως, διαβάζοντας τον Πεσσόα, είδα τη μοναξιά ενός ανθρώπου που ζει την
ταπεινή ζωή ενός υπαλλήλου, κλεισμένου σ’ ένα δωματιάκι να φαντάζεται ένα ολόκληρο σύμπαν. Αυτόματα αυτό μου έφερε στο νου και τον Καβάφη, ο οποίος επίσης υπήρξε ένας ελάχιστα ταξιδεμένος υπάλληλος γραφείου που ανοίχτηκε σ’ έναν ανάλογο κόσμο.

Ποια ήταν τα κοινά στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη σας;

Τόσο ο Καβάφης όσο και ο Πεσσόα είναι δύο ποιητές που το έργο τους το σημάδεψε έντονα η Ιστορία. Γεννιούνται και ζουν σε δύο ιστορικά λιμάνια της Ευρώπης και του ευρύτερου μεσογειακού χώρου: ο πρώτος στην Αλεξάνδρεια, που κάποτε ήταν το κέντρο του τότε γνωστού κόσμου, και ο δεύτερος στη Λισαβόνα. Και τις ζουν την περίοδο της παρακμής τους, κάτι που αποτυπώνουν τέλεια στο έργο τους σαν ιστορικό τραύμα. Δε θέλουν να δεχτούν ότι αυτή τη στιγμή η Ιστορία μετατοπίζεται, πηγαίνει πέραν του Ατλαντικού, εκεί όπου βρίσκονται τα οικονομικά κέντρα. Στη συνέχεια, προέκυψαν πάμπολλες ομοιότητες. Για παράδειγμα, και οι δύο χάνουν τον πατέρα τους σε τρυφερή ηλικία. Διδάσκονται τα αγγλικά ως πρώτη γλώσσα, και σ’ αυτήν θα γράψουν τα πρώτα τους ποιήματα. Ουσιαστικά θα γίνουν γνωστοί μετά θάνατον, καθώς, όσο ζουν, η εκδοτική τακτική τους είναι εξαιρετικά ιδιόρρυθμη. Και οι δύο, αφού ζήσουν τη ζωή ενός υπαλλήλου, θα πεθάνουν στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου. Η μόνη μεγάλη διαφορά τους έγκειται στο ότι ο Πεσσόα υπήρξε πολυγραφότατος, ενώ ο Καβάφης άφησε πίσω του μόνο 154 ποιήματα. Κατά κάποιον μεταφυσικό τρόπο, οι συμπτώσεις της ζωής τους είναι πάρα πολλές.

Ήταν δηλαδή κάτι σαν βίοι παράλληλοι;
Ακριβώς. Πάνω-κάτω έδωσαν έργο την ίδια περίπου περίοδο, καθώς η πιο γόνιμη και δημιουργική περίοδός τους ήταν στις αρχές του εικοστού αιώνα. Το πιο σημαντικό και γοητευτικό στοιχείο για μένα είναι το πώς αυτοί οι δύο άνθρωποι, ενώ αγνοούσαν ο ένας το έργο του άλλου, είχαν τόσα κοινά.

Από συνέντευξη του στον Θανάση Πατσαβό (Δημοσιεύτηκε στο Μοτέρ, Τεύχος 14)

Στη φωτογραφία η νυχτερινή Αλεξάνδρεια. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες που εικονογραφούν το κείμενο είναι από τη Λισαβόνα και από το ντοκιμαντέρ "Τη νύχτα που..."

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Η προστασία της Γκιώνας είναι και στο δικό σας χέρι!

Στην αρχή είδα την πρώτη φωτογραφία από την ιστοσελίδα για τη σωτηρία της Γκιώνας. Μετά, ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε άλλες φωτογραφίες που αποτυπώνουν την ομορφιά του βουνού, όπως εμείς την έχουμε γνωρίσει από τα παιδικά μας χρόνια... Από πολύ μικρός, μαζί με τη μητέρα μου που της άρεσε το περπάτημα κατεβαίναμε με τα πόδια από το Παλιοκαστέλλι και το Χάνι Ζαγγανά στο χωριό. Ο πατέρας μου μας ξεναγύσε στις κρυμμένες ομορφιές. Σπηλιές, βρυσούλες, ρυάκια, πηγές... Μέσα στο μεθυστικό άρωμα του βουνού, που πάντα έρχεται στο μυαλό μου.
Αργότερα στην εφηβεία με μαι παρέα από το χωριό γυρίσαμε με τα πόδια όλα τα βουνά. Πατήσαμε μέχρι και την κορυφή. Μείναμε σε στάνες...
Το εκκλησάκι που φτιάχτηκε από τους κατοίκους της Απάνω Κάνιανης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο Άη Θανάσης, ήταν συχνά το τελευταίο μας καταφύγιο, πριν από την επιστροφή στο χωριό μέσα από τα δύσκολα μονοπάτια που περνούν από το ύψωμα του Αη-Βασίλη με τον Κοκκινόβραχο που δεσπόζουν πάνω από τα Καστέλλια. Το εκκλησάκι ήταν "εξαφανισμένο" σε ένα δάσος από υπεραιωνόβιες βελανιδιές... Θέλετε τη συνέχεια;
Πριν από μερικά χρόνια το κατεδάφισε βάναυσα ο "κύριος" Κτυριακόπουλος με την παρέα του, με τις ευλογίες της Μητρόπολης Φωκίδας! Και φυσικά έκοψε όλα τα δέντρα!!!
Να και φωτογραφίες της εποχής (δείτε λεπτομέρειες σε παλιότερη ανάρτησή μου: http://stoforos.blogspot.com/2008/12/blog-post_06.html)

Έχω να πω πολλά ακόμα... Κάποια άλλη φορά... Τώρα θέλω όλοι να σκεφτείτε:
Θέλετε τη Γκιώνα έτσι;


...Ή έτσι;






Αν η επιλογή σας είναι η προστασία της φύσης και όχι της τσέπης του κάθε Κυριακόπουλου (θα ανοίξει κάποιος, κάποτε τα αρχεία της χούντας;-θα βρει πολλά και ενδιαφέροντα για την οικογένεια που εκμεταλλεύτηκε κάτω από διάφορες ονομασίες τη Γκιώνα, τον Παρνασσό και τη Μήλο),
Γραφτείτε τώρα στην ιστοσελίδα για τη σωτηρία της Γκιώνας!
http://groups.yahoo.com/group/giona-oros


Οι φωτογραφίες βρίσκονται μαζί με πολλές άλλες εκπληκτικές φωτογραφίες της Γκιώνας και των ελληνικών βουνών στη διεύθυνση: http://www.diafragma.gr/album/show/giona
Φωτογράφος ο Νίκος Κανελλόπουλος
Ευτυχώς που κάποιοι άνθρωποι αποτυπώνουν την ομορφιά της φύσης, πριν κάποιοι άλλοι την κάνουν παρελθόν. Συγχαρητήρια στον κύριο Κανελλόπουλο...

-Γιατί δεν του έδωσαν και τον Ηνίοχο;

-...Γιατί δεν τον ζήτησε!
Ο λόγος για τον προστάτη των τεχνών Οδυσσέα Κυριακόπουλο, που ευτυχώς δεν έφερε σε δύσκολη θέση τον υπουργό Πολιτισμού και την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, ζητώντας τον Ηνίοχο, γιατί θα αναγκάζονταν να του τον... δώσουν.
Έτσι βολεύτηκε με λίγο από το Δελφικό Τοπίο, όπως διαβάσαμε...
Η ιστορία μοιάζει απίστευτη και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και φυσικά όλοι οι αυτουργοί θα είχαν υποστεί τις συνέπειες του νόμου.
Αφού τους αφήσαμε να καταστρέψουν τη Γκιώνα (και τη Μήλο για να μη ξεχνιόμαστε) θεώρησαν απολύτως φυσικό να απλώσουν τα αρπακτικά τους χέρια και στους Δελφούς... Σε ένα από τα μοναδικά τοπία του κόσμου. Σε έναν τοπο ιερό -με όλη τη βαρύτητα που έχει ο όρος- για όλη την ανθρωπότητα.
Σε έναν τόπο που σεβάστηκαν ακόμη και οι πιο βάρβαροι κατακτητές...
Όχι όμως τα λαμόγια (κι ας μη μου αρέσει τέτοιου είδους γλώσσα και ορολογία- αλλά σε αυτούς μόνον τέτοια γλώσσα ταιριάζει)της πολιτικής, της επιστήμης(!) και των επιχειρήσεων...

Ο Ηνίοχος, λοιπόν, παραμένει στο μουσείο των Δελφών, χάρις στην ευγένεια του πρώην προέδρου του ΣΕΒ και νυν της Λυρικής...

Στη φωτογραφία ο κ.Κυριακόπουλος μιλάει για τα νέα μεταλλεία που θα ανοίξει στην Ακρόπολη. Οι Πανεπιστημιακοί μας τον θαυμάζουν.


Η Πετρούλα θα ρίξει τιμητικά την πρώτη τσαπιά στο νέο μεταλλείο ΕΛΜΙΝ (Βαρδινογιάννης κλπ)- S & B (Κυριακόπουλος)που αναμένεται να ανοίξει σύντομα στην περιοχή μόλις δοθεί και τυπικά η άδεια από τους αρμοδίους.
Στη φωτογραφία το νέο λατομείο:


Διαβάζουμε στο Iteanet (αναδημοσίευση από το "Πρώτο Θέμα"):
"...Το Υπ.Πολιτισμού, επι Υπουργείας των Γιώργου Βουλγαρακη και Μιχάλη Λιάπη, έδωσε άδεια εξόρυξης βωξίτη στην "S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε"...μέσα στον προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών...υπόθεση στην οποία βοήθησε και η 'Ι Εφορεία Προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Δελφών,καθώς ενέκρινε ως εξαιρετικά επείγον την άδεια «υπόγειας εκμετάλλευσης μεταλλείου βωξίτη με επιφανειακές επεμβάσεις 33.438,8 τ.μ., στη θέση "Ανατολική Κεφαλή 90" Δήμου Ιτέας, Νομού Φωκίδας»....

Όπως παραδέχεται η αρμόδια Εφορεία, «στα νοτιοδυτικά και σε απόσταση 1.500 μέτρων περίπου μέτρων (σε ευθεία), στη θέση Πιλίκινος, διατηρούνται ορατά λείψανα αρχαίου πύργου των κλασικών - ελληνιστικών χρόνων»! Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ενώ η S&B υπέβαλε συμπληρωματικά στοιχεία πριν από την τελική έγκριση της άδειας εξόρυξης, περιορίζοντας το αρχικό της αίτημα του χώρου επέμβασης από τα 33.438 τ.μ. στα 18.000 τ.μ., το υπουργείο Πολιτισμού εμφανίστηκε εξαιρετικά «γαλαντόμο» εγκρίνοντας το αρχικό της αίτημα. Ισως είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό Δημόσιο διαφωνεί με μια εταιρεία για τον λόγο ότι επιμένει να της δώσει τα διπλά απ’ όσα ζητά!!!"
Το δημοσίευμα:


....Τυπώστε την κάτωθι φωτογραφία, βάλτε την πάνω σε φελιζόλ και θα είναι ένας θαυμάσιος στόχος για τα βελάκια σας!

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Εσείς με την Πετρούλα, εμείς με τις ...πετρούλες!


Κοιτάζω πάλι τη φωτογραφία της χιονισμένης Γκιώνας, που τράβηξα τα Χριστούγεννα... Αν είχαν υλοποιηθεί τα σχέδια του προστάτη των τεχνών και πρώην προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου θα βλέπατε μόνο το πληγωμένο βουνό. Ευτυχώς όταν πήγαν να ληστέψουν τα πετρώματα πάνω από τα Καστέλλια βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων και του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Το "θηρίο" κούρνιασε για λίγο στη φωλιά του...
Αν βεβαίως ανέβεις στο βουνό θα διαπιστώσεις ότι η φωτογραφία εξαπατά. Πίσω από το ωραίο σκηνικό η γη είναι βαθιά σκαμμένη... Οι δρόμοι που χαράζονται για τα φορτηγά τους, πληγώνουν το τοπίο, ακόμη και λίγα μέτρα από τα ερείπια του κάστρου που έδωσε το όνομα στο χωριό μας...
Ψηλά στο βουνό, εκεί που παλιά υπήρχε το χωριό, πριν μεταφερθεί στον κάμπο μπορεί κανείς να βρει και σήμερα -με λίγη καθοδήγηση- έναν λαξευτό τάφο. Επειδή όμως, αν ο χώρος θεωρηθεί αρχαιολογικός, αυτομάτως θα πρέπει να σταματήσουν τις εξορύξεις, γι' αυτό γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια όλα να αποσιωπηθούν.
Εκεί δίπλα βρίσκεται το εγκαταλειμμένο πυροφυλάκιο -λες και το δάσος δεν κινδυνεύει πιά. Μήπως κάποιους θα τους βόλευε μια φωτιά;
..Αυτές οι λίγες σκέψεις καθώς σκύβω πάνω από την ένσταση εναντίον των σχεδίων των νέων αρπακτικών που ετοιμάζονται να ενσκήψουν στην περιοχή μας. Ανάμεσα τους και η γνωστή οικογένεια που υπηρετεί τον Πολιτισμό με την Πετρούλα και το ΣΤΑΡ. Που να καταλάβουν αυτοί από Γκιώνα, από Οίτη και πολιτισμό;
Που να καταλάβουν ότι εδώ ψηλά σε ένα οροπέδιο γράφτηκε ο επίλογος του Ηρακλή; Πείτε μου τι θα είχε κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα που θα είχε έναν τέτοιο τόπο;
Πάντως δεν θα τον είχε κάνει λατομείο.
Ας κρατήσουν την Πετρούλα τους να τη χαίρονται κι ας μας αφήσουν τις πέτρες μας. Για να μην τους πάρουμε με τις... πετρούλες. Προτείνω παράλληλα με την ένσταση να γίνει μποικοτάζ στην ΑVIN, το ΣΤΑΡ και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της οικογένειας. Αυτό θα τους πονέσει περισσότερο!
Δείτε τα τοπία που θέλουν να κάνουν... παρελθόν (από την ιστοσελίδα www.kastellia.gr)

1. Η τοποθεσία "Λογγιές". Από πάνω τους δεσπόζει το παλιό Κάστρο και η γύρω περιοχή έχει ήδη δεχτεί την επίθεση των "Βωξιτών"

2. Ο δρόμος για το Παλιοκαστέλλι. Η θέα παλιά από εκεί ήταν εκπληκτική. Σήμερα αν ανεβείτε θα θαυμάζετε τις πληγές των βουνών (μια ευγενική προσφορά του Οδυσσέα Κυριακόπουλου)

3.Το ποτάμι των παιδικών μας χρόνων. Οι εξορύξεις που καταστρέφουν τις πηγές λιγοστεύουν συνεχώς το νερό του...

Να λοιπόν και η ένσταση που συνυπογράφουν:
- Το Πολιτιστικό Κέντρο Στρώμης Δ.Δ. Στρώμης Δήμου Καλλιέων Ν. Φωκίδας
- Η κίνηση για τη σωτηρία του περιβάλλοντος στην Γκιώνα
- Οι Πολίτες Φωκίδας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό


ΘΕΜΑ: Ένσταση κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.» για την έρευνα βωξιτικών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Γκιώνας και εντός των ορίων των Δήμων Καλλιέων, Γραβιάς και Αμφισσας Ν. Φωκίδας.
ΣΧΕΤ : Η Μ.Π.Ε. της εταιρείας «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.»

Η εταιρεία «ΕΛΜΙΝ Α.Ε.», με βάση την υποβληθείσα Μ.Π.Ε., πρόκειται να πραγματοποιήσει 600 περίπου ερευνητικές γεωτρήσεις σε βάθος άνω των 100 μ. έως μέγιστο τα 300 μ. Οι γεωτρήσεις αυτές θα γίνουν σε τμήματα των περιοχών όπου η εταιρεία έχει τα μεταλλευτικά δικαιώματα στίς οριστικές παραχωρήσεις (Ο.Π.) 254, 255, 256, 257, 292, 318Α, 318Β, και στη μισθωμένη παραχώρηση (Π.Μ.) 286. Οι περιοχές που θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις βρίσκονται εντός των ορίων των Δημ. Διαμερισμάτων Πανουργιά και Στρώμης του Δήμου Καλλιέων, του Δημ. Διαμερίσματος Καλοσκοπής του Δήμου Γραβιάς και του Δημ. Διαμερίσματος Προσηλίου του Δήμου Άμφισσας, όλα στο Νομό Φωκίδας. Ο σκοπός για τον οποίο θα γίνουν είναι για τον εντοπισμό εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων βωξίτη στο όρος Γκιώνα του Ν. Φωκίδας.
Από τα στοιχεία της μελέτης, προκύπτει ότι το σύνολο σχεδόν της περιοχής (πλήν ενός μικρού τμήματος), που θα γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός των ορίων των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 με τον κωδικό GR2450002 και GR2450007.
Οι παραπάνω περιοχές έχουν θεσμοθετηθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β 1289/28-12-1998) : «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων (ενδιαιτημάτων) καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας».
Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Γκιώνα έχουν δείξει ότι υποβαθμίζεται και αλλοιώνεται πολύ σημαντικά το περιβάλλον, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής, με αντάλλαγμα πρόσκαιρα ευτελή οικονομικά οφέλη (Δείτε συνημμένες φωτογραφίες των περιοχών «ΦΥΣΗ» της Γκιώνας).
Με βάση την εμπειρία και πρακτική των προηγουμένων ετών διαπιστώνουμε ότι καμία προστασία δεν λαμβάνεται για τις περιοχές NATURA του όρους Γκιώνα, αλλά και καμία ολοκληρωμένη μελέτη δεν υφίσταται όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στα νερά, από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν γίνει ή μπορεί να γίνουν στο μέλλον.
Οι περίπου 600 αυτές ερευνητικές γεωτρήσεις, μαζί με τις περίπου 21.000 άλλες ερευνητικές γεωτρήσεις, που προγραμματίζονται απο την άλλη εταιρεία που δραστηριοποιείται μεταλλευτικά στην περιοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της στον τοπικό τύπο, δημιουργούν ένα μεγάλο θέμα όσον αφορά τα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής. Απο αυτά τα νερά, αφενός μεν υδροδοτούνται τα τοπικά Δημοτικά Διαμερίσματα της περιοχής της Γκιώνας και αφετέρου συμβάλλουν και κατά ένα τμήμα τους στην υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής μέσω του Βοιωτικού Κηφισού και του Μόρνου.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επέβαλε πρόστιμο λόγω έλλειψης μέτρων προστασίας των περιοχών NATURA SPA ( που αφορούν την ορνιθοπανίδα). Και όπως φαίνεται πρόκειται να μας επιβάλλει και πρόστιμο λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδατικών πόρων με βάση τη σχετική οδηγία της για τα νερά...
Από το 2004 έως το 2008 ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό Δίκαιο περίπου 40 νέες οδηγίες (στις 16-9-2008 με την ενσωμάτωση της 2004/35/ΕΚ ήταν 35) στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και αυστηροποίησης της Ελληνικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτές και όσες ακολούθησαν έως σήμερα, οι απαιτήσεις στοιχείων στις Μ.Π.Ε. έχουν αυξηθεί, οι υποχρεώσεις των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και των Ο.Τ.Α. που ασκούν ελέγχους με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος έχουν αυξηθεί, τα δικαιώματα πολιτών και φορέων σχετικά με δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος έχουν αυξηθεί και η κατ’ εξακολούθηση «αβλεψία» υπεύθυνων έχει ποινικοποιηθεί. Τις πιο πάνω οδηγίες υποχρεούνται να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν όλοι οι υπάλληλοι κ.λ.π. αρμόδιοι της Δημόσιας Διοίκησης και συναρμόδιων Φορέων .
Τα παραπάνω γίνονται σαφέστατα με την συγκάλυψη και συνενοχή ατόμων από τη Δημόσια Διοίκηση και συναρμόδιων Φορέων. Η αποκάλυψη των ατόμων αυτών είναι απαραίτητο να γίνει από τις ίδιες της υπηρεσίες, διότι εάν αυτό συμβεί μετά από παρεμβάσεις εξωτερικών Φορέων η «αβλεψία» πολλών θα χρεωθεί νομικά ως συνενοχή.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα και σε συνδυασμό με τα ακόλουθα:
1) Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουμε συγκεντρώσει από κατοίκους της περιοχής και κυρίως από τις Καρούτες, οι πηγές από τις οποίες υδροδοτούταν το Δ.Δ.Καρούτες υπέστησαν μεγάλη μείωση ροής σε χρονική περίοδο που συνέπεσε να εκτελούνται εξορύξεις βωξίτη στην περιοχή. Οι εξορύξεις αυτές κατέστρεψαν ανεπανόρθωτα εκτός των άλλων και πολύ μεγάλο μέρος του φυσικού τοπίου και σε βαθμό που το τελικό αποτέλεσμα είναι αποκρουστικό και αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή. Η Μ.Π.Ε. την οποία εγκρίνατε προέβλεπε θεωρητικά (μαζί με πολλά άλλα) μέτρα αποκατάστασης του τοπίου και προστασία των υπογείων υδάτων. Το τοπίο όμως δεν αποκαταστάθηκε!
Για την κατασκευή του έργου αναπλήρωσης των χαμένων νερών κατασκευάστηκε έργο μεγάλου μεγέθους με τρεις βαθμίδες ανύψωσης νερού και τρία αντλιοστάσια (υψηλού κόστους συντήρησης και λειτουργίας) προκειμένου να υδροδοτηθεί το Δ.Δ. από γεώτρηση στη θέση «Σκαλούλα».Το έργο αυτό φαίνετε να έχει χρηματοδοτηθεί σιωπηλώς από Σύλλογο κατοίκων της περιοχής με έδρα την Αθήνα μετά από χορηγίες της εταιρίας που εκτέλεσε τις εξορύξεις βωξίτη αποδεχόμενη έμμεσος πλην σαφώς την ευθύνη της .
2) Σε δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο το 2006, έγινε έντονη έως προσβλητική κριτική σέ μιά απο τίς εταιρείες που δραστηριοποιείται μεταλλευτικά στην περιοχή και στις Υπηρεσίες σας σχετικά με Μ.Π.Ε. για εξορύξεις στη θέση «Κεφαλή» δίπλα στην Ιτέα, αναφέροντας πολλά στοιχεία σχετικά με ψευδείς αναφορές και απόκρυψη στοιχείων .Τα στοιχεία αυτά ήταν τεκμηριωμένα και σοβαρά αλλά καμία απάντηση ευθιξίας από τους έντονα προσβαλλόμενους δεν υπήρξε και η Μ.Π.Ε. εγκρίθηκε τελικά.
3) Στις 22-11-2006, σε ημερίδα σχετικά με την «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» στην Άμφισσα, εκπρόσωπος Εξορυκτικής Εταιρίας της περιοχής πρόβαλε φωτογραφίες από αποκαταστάσεις τοπίων στη Φωκίδα.. Επιτόπου και παρουσία όλων παρευρισκόμενοι τον κατηγόρησαν ότι ψεύδεται και οι φωτογραφίες είναι είτε παραποιημένες ή από άλλη περιοχή της Ελλάδας και ζήτησαν να πάρουν στα χέρια τους τις φωτογραφίες αυτές. Το ότι ο εκπρόσωπος έφυγε «γρήγορα» και ουδέποτε απάντησε στις προσβολές απλά δίνοντας τις φωτογραφίες, αποδεικνύει την αλήθεια το θράσος και τις προθέσεις.
4) Τα πιο πάνω είναι μικρό μόνο μέρος μαρτυριών από αυτές που έχουμε έως σήμερα συγκεντρώσει και αποδεικνύουν σε κάθε στοιχειωδώς νοήμον και όχι υστερόβουλο ον, την αλήθεια.
5) Ο προβαλλόμενος λόγος εθνικού συμφέροντος για την εξόρυξη του βωξίτη δεν ισχύει γιατί η εκμετάλλευση του μεταλλεύματος είναι ληστρική. Αφαιρείται η καρδιά του μεταλλεύματος και ο υπόλοιπος εθνικός πλούτος πετιέται στα σκουπίδια. Αξιοποιείται μονάχα ένα ελάχιστο ποσοστό των μετάλλων. Πολύτιμα μέταλλα όπως ο σίδηρος και πολλά άλλα στοιχεία που περιέχονται στο μετάλλευμα δεν αξιοποιούνται προς εθνικό όφελος. Η αγοραστική αξία του μεταλλεύματος σε σχέση με το αλουμίνιο είναι μηδαμινή και έτσι ξεπουλιέται εθνικός πλούτος προς όφελος των παγκόσμιων εταιρειών.
6) Αντίθετα με τα παραπάνω πιστεύουμε οτι το μέλλον της περιοχής πρέπει να στηριχθεί στην ήπια βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία των δασών και των υδάτων, την ανασύσταση των παραδοσιακών καλλιεργειών, την αναζωογόνηση της κτηνοτροφίας, τίς οικοτουριστικές δραστηριότητες και την αειφορική ενιαία διαχείριση του περιβαλλόντος των ορεινών όγκων Γκιώνας, Βαρδουσίων και Οίτης.
Με βάση όλα τα προαναφερθέντα :
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απόρριψη της Μ.Π.Ε. για ερευνητικές γεωτρήσεις, που υπέβαλε η εταιρεία ΕΛΜΙΝ.
προτείνουμε να γίνουν μελέτες, που θα αφορούν τη βιωσιμότητα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, σε σύγκριση με τη συνολική προστασία και την ήπια βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, την προστασία των περιοχών NATURA καθώς και τη συνολική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής σύμφωνα με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Επιφυλλασόμεθα δε να ασκήσουμε όλα τα ενδικά μέσα σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο κατά παντός υπευθύνου.
(Η φωτογραφία που ακολουθεί λέγεται "Κοιτάζοντας την Πετρούλα" και είναι του φωτογράφου Θανάσης Σπάνιας- fotoiraklio.blogspot.com)

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Οι φωνές για τη σωτηρία αυτής της μαγείας πληθαίνουν... (αλλά και οι απειλές!)


Παρουσιάζω λίγες ακόμη φωτογραφίες από το βυθό του Κορινθιακού από τον Φοίβο Βηλανάκη με αφορμή σχετική εκδήλωση για την προστασία του, που έγινε προχθές. Ιδού λοιπόν τι συζήτηθηκε (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα των Πολιτών της Κορινθίας, http://politeskorinthias.blogspot.com):

"Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε, στα πλαίσια της συνέλευσης που οργάνωσε η "Πρωτοβουλία για τη σωτηρία του Κορινθιακού", το Σάββατο 14/3/2009 στο Πανεπιστήμιο Κορίνθου.
Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Παπανίκας παρουσίασε πολλά στοιχεία για το ενεργειακό ζήτημα και ιδιαίτερα για το φυσικό αέριο που, όπως είδαμε, καθόλου φιλικό προς το περιβάλλον δεν είναι, όταν χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή. Τόνισε ότι πολύ καλύτερη περιβαλλοντικά λύση είναι η πρωτογενής χρήση του φ.α. (απ' ευθείας στα νοικοκυριά) και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πολιτική βούληση που πρέπει να υπάρξει και να εναντιωθεί στα οικονομικά συμφέροντα.

Η καλεσμένη μας κ. Ράνια Κλουτσινιώτη, δυστυχώς δεν μπόρεσε να έρθει. Στη θέση της ήρθε η κ. Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος - χωροτάκτης, που μας παρουσίασε τα επίπεδα χωροταξικών σχεδιασμών και τρόπους παρέμβασης των πολιτών σε αυτά. Πολύ σημαντικές αλλαγές μπορούν να καταφέρουν οι πολίτες στα χωροταξικά σχέδια, αρκεί να παρακολουθούν τις διαδικασίες και να παρεμβαίνουν έγκαιρα.
Ο κ. Τάσος Κεφαλάς, εκπρόσωπος του δικτύου "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", παρουσίασε τη μέχρι σήμερα πορεία του δικτύου, τη νέα τροπή που παίρνει ο ενεργειακός σχεδιασμός μετά την απόρριψη του λιθάνθρακα από την κυβέρνηση και τις νέες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους τα κινήματα πολιτών.

Ακολούθησε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των πολιτών που συμμετείχαν στη συνέλευση. Το "παρών" έδωσαν εκπρόσωποι από τις συλλογικότητες όλων των νομών του Κορινθιακού. Μεταξύ αυτών και οι εκπρόσωποι της Οικολογικής Κίνησης Αντίκυρας "Άρτεμις", που μάς ενημέρωσαν για την προσφυγή που έχουν κάνει στο ΣτΕ για το 2ο εργοστάσιο φ.α. , καθώς και για πιθανά σχέδια του Ομίλου Μυτιληναίου και για 3ο εργοστάσιο με φ.α. στον κόλπο της Αντίκυρας.
Έγινε φανερό σε όλους μας ότι:
1. τα μεγάλα προβλήματα του Κορινθιακού (κόκκινη λάσπη, υπεραλίευση, έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, ανεξέλεγκτη απόρριψη αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, υπερσυγκέντρωση εργοστασίων φυσικού αερίου στη Βοιωτία κ.α.) παραμένουν άλυτα, οξυμένα και αντί οι υπεύθυνοι να φροντίζουν για τη λύση τους, προσθέτουν κι άλλα. Με διαπιστωμένη πια, την αδιαφορία των θεσμών, οι πολίτες του Κορινθιακού πρέπει να ενεργοποιηθούν και να απαιτήσουν λύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, πριν τη συνέλευση έγινε συνάντηση εκπροσώπων των συλλογικοτήτων των νομών του Κορινθιακού, με θέμα την προώθηση του "Δικτύου πολιτών και συλλογικοτήτων του Κορινθιακού" και την κοινή δράση.
2. οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να παρεμβαίνουν δυναμικά στο θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού και στη χωροταξία του και είναι άμεση η ανάγκη συνάντησης και συνεννόησης όλων των συλλογικοτήτων που ασχολούνται με το ενεργειακό. Γι' αυτό, με πρωτοβουλία του δικτύου "Πολίτες κατά του λιθάνθρακα", ορίστηκε η πρώτη συνάντηση το Σάββατο 28/3/2009 στην Αθήνα, όπου κινήσεις με αντικείμενο την ενέργεια (λιγνίτης, πυρηνική, ανεμογεννήτριες, λιθάνθρακας κ.α.) θα κάνουν την πρώτη τους κοινή σύσκεψη. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή θα έχουμε σε λίγες μέρες.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ, ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟΤΕΡΟΙ. ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ..."


Ο φωτογράφος αυτώ των μοναδικών τοπίων του βυθού είναι ο Fivos Vilanakis http://www.fivosv.com/photos/galeries/