Διακοπές!

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Παιδί και θάλασσα

Έρχεται Σαββατοκύριακο, ενώ πολλοί είναι αυτοί που σήμερα- αύριο, αναχωρούν για τις καλοκαιρινές διακοπές. Ως μπαμπάς, σας εύχομαι να περάσετε όμορφα και σας αφιερώνω αυτό το άρθρο μου, που στην πρώτη του μορφή δημοσιεύτηκε στο Παιδί και Νέοι Γονείς.
Το κείμενο γράφτηκε με τη βοήθεια του Νίκου Βαράκη, παιδίατρου στο Ρέθυμνο (www.paidiatre.gr)
Και του Θεόδωρου Βασιλάτου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, προπονητή κολύμβησης υπεύθυνου Προγράμματος Βρεφικής Κολύμβησης στα κολυμβητήρια Αλίμου και Ηλιουπόλεως

Ο μικρός μου ο γιος, ίσως επειδή γεννήθηκε καλοκαίρι, ίσως επειδή τους πρώτος μήνες της ζωής του έζησε δίπλα στη θάλασσα είναι ο πιο εξοικειωμένος και ατρόμητος από τα τρία μου παιδιά. Ορμάει στα κύματα ακάθεκτος και δεν τον σταματάει τίποτα. Κυλιέται κάτω, πίνει θαλασσινό νερό και εν ολίγοις χρειάζεται να είναι κάποιος από πάνω του κάθε δευτερόλεπτο.
Η κόρη μου -σχεδόν χρονών σήμερα απέκτησε μεγάλη εξοικείωση μετά από μερικές επισκέψεις στο κολυμβητήριο. Ο μεγάλος έχει εδώ και χρόνια γίνει κολυμβητής και βουτηχτής…
Καταλαβαίνετε, ότι ώρες- ώρες στη θάλασσα μας πιάνει πανικός. Δεν ξέρουμε ποιόν να επιτηρούμε πρώτα.
Κοιτάς τη κόρη, ο μικρός φεύγει σφαίρα για τα κύματα. Επιτηρείς τον μικρό, ο μεγάλος πάει σε κάτι πανύψηλα βράχια και συναγωνίζεται στις βουτιές με τους φίλους του. Υπάρχουν στιγμές που κυριολεκτικά «χάνεις τη μπάλα»…
Υπάρχει τρόπος άραγε να μην ανησυχείς; Απαντώ ευθαρσώς όχι!
Ωστόσο μπορείς να προλάβεις πολλές αναποδιές και κινδύνους. Μπορείς, προσφέροντας στα παιδιά μεγαλύτερη ασφάλεια να τα κάνεις να απολαύσουν περισσότερο τη θάλασσα και το παιχνίδι στην παραλία, αλλά κι εσύ ως γονιός να απολαύσεις μαζί τους τις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς δυσάρεστα. Πώς θα γίνει αυτό;
Για άλλη μια φορά χρειάστηκε να απευθυνθώ στους ειδικούς…

Στον παιδίατρο
Ο πρώτος άνθρωπος που απευθύνθηκα είναι ο παιδίατρος Νίκος Βαράκης. Καθώς ασκεί την παιδιατρική σε ένα παραθαλάσσιο μέρος, το Ρέθυμνο, έχει έρθει σε επαφή με όλα τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα της θάλασσας. Έτσι ο λόγος του νομίζω πως μετράει λίγο παραπάνω…

Στο νερό το μωρό μας μπορεί να μπει από ...ημερών! Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μωράκια μόλις μερικών ημερών, εάν τα βυθίσουμε σε νερό, αυτά αντανακλαστικά φράζουν το στοματάκι τους προβάλλοντας τη γλώσσα τους, σταματούν να αναπνέουν και κουνώντας χέρια πόδια, σαν σκυλάκια, αναδύονται προς την επιφάνεια. Τα αντανακλαστικά των πρώτων ημερών, με την σωστή εκπαίδευση, στους πρώτους μήνες ζωής εξελίσσονται σε κινήσεις κολύμβησης.

Το κλειδί όμως βρίσκεται στην κατάλληλη εκπαίδευση. Ποιος έχει τη δυνατότητα και κυρίως την γνώση, να αρχίσει την καθημερινή εκπαίδευση του μωρού μας από τις πρώτες μέρες ζωής. Η πιο συνηθισμένη ηλικία που τα παιδιά μαθαίνουν κολύμπι είναι γύρω στα 3 ½ με 4. Αυτό πρέπει να γίνεται υπό την εξειδικευμένη επίβλεψη, γυμναστών που οφείλουν να έχουν την αντίστοιχη εκπαίδευση. Υπάρχουν κολυμβητήρια που δέχονται και μικρότερα νήπια, όπου οι γονείς μπαίνουν μαζί με τα παιδιά στην πισίνα και ο εκπαιδευτής επιβλέπει-κατευθύνει. Σημαντικότερο στα πολύ μικρά παιδιά είναι η εξοικείωση με το νερό και κατά δεύτερο λόγο το σωστό κολύμπι.

Πρόληψη των ατυχημάτων και επιτήρηση

Στη θάλασσα, τα ατυχήματα και οι πνιγμοί είναι συχνοί γιατί όπως στα περισσότερα ζητήματα στην Ελλάδα, δεν τηρούμε βασικούς κανόνες ασφαλείας. Αφενός λίγα παιδιά έχουν μάθει κολύμπι από εκπαιδευτή, αφετέρου η αισιοδοξία του ανίδεου βασιλεύει στην παραλία. Έτσι ακούς (και ακόμα χειρότερα βλέπεις γονείς) να επιχειρηματολογούν...
«Έλα μωρέ τι θα πάθει για μισό λεπτό», «έξω-έξω στα ρηχά που πατάμε θα το έχω το μωρό», «τι να πάθει σε μισό μέτρο νερό».
Τα παιδιά, ειδικά τα νήπια, όποτε μπαίνουν ή παίζουν κοντά στην θάλασσα πρέπει να φοράνε σωσίβιο κατάλληλο για την ηλικία και το μέγεθός τους. Για κάθε παιδί πρέπει να υπάρχουν δύο ενήλικες για εποπτεία(ένας ενήλικας, ακόμα και στα ρηχά μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και το παιδί κινδυνεύει).


Από ποια ηλικία να αρχίζουν τα μπάνια στη θάλασσα τα παιδιά;

Ο δικός μου παιδίατρος μας προέτρεψε αν μη βάζουμε τα παιδιά στη θάλασσα, πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ζωής τους. Οι κίνδυνοι για την υγεία τους είναι σημαντικότεροι από ό,τι θα κερδίσουν…
Για το ίδιο θέμα, ο κύριος Βαράκης σημειώνει: «Έχω σαν αρχή να κάνω πράγματα για τα παιδιά και όχι απλά με τα παιδιά. Δεν βλέπω τι έχει να κερδίσει ένα βρέφος λίγων μηνών, από το να μπει στην κρύα, ίσως βρώμικη και σίγουρα επικίνδυνη για την ηλικία του, θάλασσα. Κάποιος θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει υπέρ των πολλαπλών ερεθισμάτων που δέχεται ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος, από όλα τα σημεία του σώματος που έρχονται σε επαφή με το νερό. Πρόκειται για μια πραγματικά ευεργετική δράση του μπάνιου, την οποία όμως το μωρό μπορεί να την χαρεί και σε μια μικρή πλαστική πισίνα με νερό. Το νερό με τον ήλιο ζεσταίνεται, μπορεί το μωρό να είναι στην προστασία της σκιάς από την ομπρέλα και σίγουρα κινδυνεύει λιγότερο…»

Ο …εχθρός ήλιος!
Η καλύτερη προστασία για τον ήλιο είναι το ντύσιμο. Ειδικά για την ευαίσθητη επιδερμίδα των βρεφών κάτω των 6μηνών, καλό είναι να αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο. Τα παιδιά παίρνουν όλα τα καλά του ήλιου, ακόμα και όταν είναι στην σκιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να φορούν καπέλο, μπλουζάκι και αντιηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15, με συχνές επαλείψεις (ειδικά εάν μπαινοβγαίνουν στην θάλασσα ή ιδρώνουν). Τα γυαλιά ηλίου είναι επίσης απαραίτητα, ειδικά σε παραλίες με άμμο, όπου η αντανάκλαση του ήλιου γίνεται πολύ έντονη. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να φοράνε τα γυαλιά τους χωρίς να παίζουν με αυτά.
Τα γυαλιά πρέπει να έχουν καλούς φακού και να μην είναι φθηνά! Τα φθηνά γυαλιά, από την μία «σκουραίνουν» το φως και έτσι το παιδί δεν ενοχλείται, η κόρη του ματιού διαστέλλεται-ανοίγει και περισσότερη ακτινοβολία μπαίνει στο μάτι. Όταν ο φακός δεν είναι καλός, η «κακή» ακτινοβολία τον διαπερνά και τελικά κάνουμε χειρότερη ζημιά.


Στον προπονητή
Ο προπονητής κολύμβησης Θεόδωρος Βασιλάτος, ασχολείται με το baby swimming και γνωρίζει όσα λίγοι για τη σχέση του παιδιού με τη θάλασσα. Οι συμβουλές του είναι πολύ σημαντικές και τις αντιγράφω με πολλή προσοχή:


1.Φαγητό και κολύμβηση – Ο πιο επικίνδυνος συνδυασμός
Δεν μπορούμε να έχουμε φάει ούτε εμείς που συνοδεύουμε τα παιδιά στο νερό και να κολυμπούμε διότι κινδυνεύουμε να πνιγούμε με δύο τρόπους. Είτε α)με αναρρόφηση τροφής από τον γαστρικό σωλήνα και εισρόφηση των εμεσμάτων - φραγή αεροφόρου οδού είτε β) από ανακοπή καρδιάς
Πρέπει αρχικά να προγραμματίσουμε τα γεύματα του παιδιού –ή των παιδιών- ούτως ώστε αυτά να είναι νηστικά αλλά όχι πεινασμένα. Θεωρούμε δεδομένο ότι δεν εκθέτουμε τα παιδιά στον ήλιο τις ακατάλληλες ώρες οπότε κανονίζουμε να έχουμε αφήσει τουλάχιστον 4 ώρες από την ώρα που τελειώνει το γεύμα και 2 ώρες από το κολατσιό. Εάν το παιδί μας είναι πολύ μωρό και πίνει γάλα κάθε 3 ώρες τότε υπολογίζουμε να μπεί στην θάλασσα στις 2,5 ώρες και –επειδή δεν χρειάζεται να μείνει περισσότερο από μισή ώρα- βγαίνοντας να ξαναφάει. Σε παιδιά που έχουν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες και πρέπει να φάνε κατά την διάρκεια της παραμονής μας στην θάλασσα τότε φροντίζουμε α) ή αυτό που θα τους δοθεί να είναι ελαφρύ και σε υγρή μορφή, πορτοκαλάδα ή χυμός φρούτων χωρίς τις φυτικές ίνες ή β) να μην ξαναμπεί στο νερό ή γ) αν δεν μπορούμε να το περιορίσουμε τότε φεύγουμε από την παραλία.

2.Γνώσεις πρώτων βοηθειών
Οφείλουμε σαν γονείς αλλά και σαν πολίτες να έχουμε γνώσεις πρώτων βοηθειών ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με απλό τρόπο αλλά αποτελεσματικά κάποιο πιθανό ατύχημα. Μαθήματα δωρεάν γίνονται στον ερυθρό σταυρό

3.Φορητό Φαρμακείο
Καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα φορητό φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα που μπορούν να μας γλιτώσουν από την ταλαιπωρία μίας πληγής ή ενός τσιμπήματος εντόμου κτλ. Φροντίστε τα φάρμακα να φυλάσσονται σε δροσερό σημείο και να μην έχουν λήξει. Μπορούμε να απευθυνθούμε στον φαρμακοποιό μας για να μας εφοδιάσει με τα απαραίτητα.

4.Εσωτερική μορφολογία παραλίας
Επιλέγουμε παραλίες οι οποίες να έχουν αβαθή νερά και αμμώδη βυθό ούτως ώστε να μπορούμε εύκολα και να κρατούμε τα παιδιά και να περπατάμε με άνεση. Στα παιδιά, άλλωστε αρέσει η άμμος. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό τότε εκτός από το κατάλληλο βοηθητικό μέσο που φοράμε στο παιδί (βλέπε παρακάτω) φοράμε και εμείς πέδιλα ή και γιλέκο. Αν δεν είμαστε 100% σίγουροι για τις ικανότητές μας δεν πηγαίνουμε με μικρά παιδιά σε παραλίες με απότομα νερά

5.Καιρός

Πάντα επιλέγουμε μία υπήνεμη παραλία ούτως ώστε να μπορούμε να κολυμπήσουμε χωρίς να κουραστούμε από τα κύματα. Επίσης εάν έχει πάρα πολύ αέρα προσέχουμε ακόμη και στην υπήνεμη παραλία διότι μπορεί ο αέρας να μας παρασύρει προς τα ανοικτά και να μην μπορούμε να βγούμε έξω.

6.«Απόσταση από τον πολιτισμό»

Σήμερα οι ερημικές παραλίες βρίσκονται το λιγότερο 2 ώρες ποδαρόδρομο από τον κοντινότερο επαρχιακό δρόμο. Σίγουρα δεν θα επιλέξουμε μία τέτοια παραλία διότι αν συμβεί κάτι δεν θα μπορέσουμε να έχουμε την άμεση βοήθεια κάποιου. Επιλέξτε οργανωμένες παραλίες με ιατρείο και ναυαγοσώστη ή να μην είστε μακρύτερα από 20 λεπτά από το πλησιέστερο ιατρικό κέντρο.
Εάν βρισκόμαστε σε σκάφος να είμαστε κοντά στην ακτή και σε επικοινωνία με το λιμεναρχείο

7.Κολύμβηση κατά μήκος
Πάντα κολυμπούμε κατά μήκος και ποτέ δεν απομακρυνόμαστε από την παραλία. Εκτός του κινδύνου που εγκυμονεί να μην μπορούμε να γυρίσουμε πίσω κινδυνεύουμε και από ταχύπλοα ή άλλα σκάφη.

8.Επιλογή σωστού βοηθητικού μέσου
Το σωστό βοηθητικό μέσο είναι απαραίτητο για την θάλασσα. Και σωστό βοηθητικό μέσο για την θάλασσα είναι αυτό που προσφέρει την μεγαλύτερη αυτονομία στο παιδί. Προσοχή σε όσους συμμετέχουν σε μαθήματα βρεφικής κολύμβησης ή που τα παιδιά τους κολυμπούν. Στην θάλασσα σημαντικότερη είναι η ασφάλεια και έπεται η εκπαίδευση. Γι’ αυτό λοιπόν μπορεί το παιδί στην πισίνα να μην φοράει μπρατσάκια αλλά στην θάλασσα δεν πρέπει να του τα βγάζουμε ούτε στιγμή.

9.Έλεγχος του εξωτερικού χώρου

Ελέγξτε τον χώρο που θα καθίσετε και που θα κινούνται τα παιδιά να είναι καθαρός από γυαλιά, καρφιά, κονσέρβες και φυσικά αποτσίγαρα, που οι συμπατριώτες μας (ακόμη και γονείς) πετάνε στην παραλία θεωρώντας την κάτι σαν μεγάλο… τασάκι!

10.Ακόμη…

•Να έχουμε μαζί μας κινητό τηλέφωνο με φορτισμένη μπαταρία
•Να ενημερώνουμε τους δικούς μας για το που θα πάμε
•Να έχουμε μαζί μας υγρά για την αποφυγή αφυδάτωσης (δίνουμε κάθε μισή ώρα)

Εάν το παιδί φοβάται την θάλασσα η καλύτερη συνταγή είναι η εξής:

1.Μην του δείχνετε ότι θέλετε διακαώς να κολυμπήσει. Κάντε τον… αδιάφορο!
2.Παίξτε μαζί του σε μεγάλη απόσταση από την άκρη της θάλασσας. Να έχετε οπωσδήποτε κουβαδάκια και θαλασσινό νερό και να το βρέχετε
3.Από μέρα σε μέρα –και όχι από λεπτό σε λεπτό- πλησιάστε μέτρο- μέτρο την θάλασσα
4.Όταν θα φτάσετε κοντά της ακουμπήστε πρώτα τα μέλη (πόδια-χέρια) μέσα της και μετά παίξτε στα ρηχά (αφιερώστε λίγες ημέρες σε αυτήν την θέση)
5.Όταν δείτε ότι το παιδί δεν φοβάται πια τότε πάρτε το από το χέρι και περπατήστε σε ρηχά νερά
6.Μετά μπορείτε να το πάρετε αγκαλιά και να μπείτε σιγά σιγά
7.Αν το παιδί δεν θέλει να μπει μέσα τότε υποχωρήστε ένα βήμα (ή όσα βήματα χρειαστούν)
8.Εάν εξακολουθήσει να μην θέλει τότε χρειάζεται περισσότερο χρόνο

Θυμηθείτε
•Στα μεγαλύτερα του ενός έτους παιδιά, αρέσει περισσότερο να παίζουν με την άμμο στην ακροθαλασσιά και λιγότερο να κολυμπούν. Επιτρέψτε τους αυτήν την ελευθερία.
•Μην βιάζεστε να κολυμπήσουν τα παιδιά σας. Θα το κάνουν όταν είναι έτοιμα και μετά θα τα κυνηγάτε να βγουν από το νερό για να φύγετε!
•Απολαύστε το μπάνιο σας δίνοντας την υπευθυνότητα της επιτήρησης του παιδιού σας στον σύντροφό σας ή σε κάποιον άλλον ενήλικο διότι η θάλασσα είναι χώρος ψυχαγωγίας και για εσάς



Σημειώνω τι λένε οι ειδικοί ότι πρέπει να περιέχει το φορητό φαρμακείο:
 Betadin solution
 Pulvo Spray
 Fucidin crème – betadine crème
 Fenistil gel
 Stick αμμωνίας
 Οξυζενέ
 Βαμβάκι
 Γάζες 10Χ10
 Γάζες betadine
 Ψαλίδι
 Επιδέσμους ελαστικούς
 Ανάρτηση
 Αυτοκόλητες γάζες
 Λευκοπλαστ
 Treuma plast
 Cyos spray
 Cold-pack

Οι φωτογραφίες είναι του υπογράφοντος από τη Σίφνο...

Τρεις μαγειρικές και μια φορολογική συνταγή από τη Χίο!

Μετά από όσα είπαμε για τη μαστίχα, ήρθε ο καιρός να τη γευθούμε. Έτσι σας παρουσιάζω μερικές συνταγές που ανακάλυψα στο διαδίκτυο....
Όμως ήδη από την αρχή του αφιερώματος στη Χίο σας είχα πει ότι όλα οφείλονται σε συμπτώσεις. Έτσι λοιπόν, σήμερα, καθώς ετοιμαζόμουν να δημοσιεύσω τις συνταγές από τη Χίο, μου ήρθε από ένα φίλο με e-mail μια φορολογική συνταγή από τη Χίο, που μάλλον θα ακολουθήσουν οι κυβερνώντες από φθινόπωρο, καθώς δεν έχει μείνει και τίποτε άλλο να φορολογηθεί...
Ας αρχίσουμε από τα φαγητά και θα κλείσουμε με την ...εφορία!



Οι 3 φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα www.masticulture.com

ΣΥΝΤΑΓΕΣ με μαστίχα

Μους τυριού με άρωμα μαστίχας Χίου με βασιλικό και γλυκιά ντομάτα
Από τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκη Μηταρέα

Υλικά(8 μερίδες)
100 γρ. φέτα μέτρια προς μαλακιά
100 ml ( 1/2 φλιτζ.) στραγγιστό γιαούρτι
150 γρ. ανθότυρο, φρέσκια μυζήθρα ή οποιοδήποτε άλλο μαλακό, ήπιο πρόβειο τυρί, όπως ρικότα
50 γρ. ξινομυζήθρα ή οποιοδήποτε άλλο οξύ, ξινό ελαφρύ τυρί (όπως το σεβρ)
1/2 κ.γ. αλεσμένη μαστίχα Χίου
4 κ.σ. έτοιμο γλυκό του κουταλιού ντομάτα ή μαρμελάδα ντομάτας ή κονφί ντομάτας

Για το έλαιο βασιλικού:

1/2 φλιτζ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
60 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
*Τρίβουμε τη φέτα και την ανακατεύουμε με το γιαούρτι, το ανθότυρο, τη μυζήθρα και τη μαστίχα Χίου. Ανακατεύουμε μέχρι να αφρατέψει. Βάζουμε σε οκτώ τσέρκια 8-9 εκ., τα καλύπτουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 με 4 ώρες για να πήξουν.

*Ζεματίζουμε τα φύλλα του βασιλικού για δέκα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, τα απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε ελαφρά. Τα χτυπάμε με το ελαιόλαδο.Περνάμε το μίγμα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι.

*Βγάζουμε τα μους τυριών από τα τσέρκια ή τα σερβίρουμε κατευθείαν με αυτά, γαρνίροντάς τα με μισή κουταλιά γλυκό του κουταλιού ντομάτας και περιχύνοντας με λίγο έλαιο βασιλικού.


Κεφτεδάκια μεθυσμένα
(από την ιστοσελίδα του Chios Shop /ΦΩΚΙΩΝΟΣ 4 & ΓΟΥΝΑΡΗ ΠΕΙΡΑΙΑΣ)

Υλικά
5 φέτες ψωμί ή 3 μαύρα παξιμάδια
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
2 αυγά
1 ντομάτα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
αλάτι, πιπέρι
μισό ποτηράκι ούζο - μαστίχα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά με το ψωμί ή τα παξιμάδια βρεγμένα και καλά στυμμένα, τα 2 αυγά, ανάλογο αλατοπίπερο, τη ντομάτα, το ξύδι και τα ζυμώνουμε να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια τα πλάθουμε σε μικρά πιτάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Όταν ετοιμαστούν, τα βάζουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω τους το ούζο - μαστίχα και στη συνέχεια τα ανάβουμε και τα σερβίρουμε φλαμπέ.

Κρέμα καραμελέ με μαστίχα Χίου
(από την ιστοσελίδα www.mariacooking.com)

Υλικά
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα
9 αυγά
300γρ. ζάχαρη
15 γρ. μαστίχα
Για την καραμέλα:
250γρ. ζάχαρη
50γρ. γλυκόζη
100γρ. νερό

Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε όλα τα υλικά για την καραμέλα, και αφού ανακατέψουμε συνεχόμενα για λίγη ώρα, αφήνουμε λιγάκι να ζεσταθούν μέχρι να πετύχουμε τη γνωστή σκουρόχρωμη καραμέλα ζαχαροπλαστικής. Τότε, αρχίζουμε να την χύνουμε σε μικρές ποσότητες μέσα σε μεταλλικά φορμάκια που έχουμε ετοιμάσει για το γλύκισμά μας.

Αφήνουμε τα φορμάκια στην άκρη και αρχίζουμε να φτιάξουμε την κρέμα μας ως εξής:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε ένα- ένα τα υλικά (το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και τη μαστίχα) και τα ανακατεύουμε με τη βοήθεια του μίξερ σε μεσαία ταχύτητα.
Μόλις το μείγμα γίνει ομοιογενές τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνέχεια.
Όταν είναι αρκετά ζεστό και παχύρρευστο το μείγμα, το αδειάζουμε διαδοχικά στα φορμάκια με την καραμέλα και κατόπιν τα τοποθετούμε στο φούρνο για να ψηθούν στους 220 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
Πριν το σερβίρισμα, βάζουμε τα φορμάκια στο ψυγείο για δύο περίπου ώρες, έτσι ώστε να ξεκολλάνε ακόμη πιο εύκολα (σε χλιαρό μπεν μαρί).


Και η Χιώτικη φορολογική συνταγή από το LamiaNews

"... Απορούμε πως αυτοί οι "νοσηροί εγκέφαλοι" των καρεκλοκένταυρων του υπουργείου οικονομικών, που όλοι τη μέρα σκέφτονται πως θα βάλουν νέους φόρους και πως θα μας τα πάρουν, δεν σκέφτηκαν να επαναφέρουν ή να να εντάξουν έναν φόρο που υπήρχε στη νήσο Χίο κατά τον 16ο αιώνα και που εφαρμόστηκε από την οθωμανική αρχή της περιοχής και οι ντόπιοι τον ονόμαζαν "αργομουνιάτικο"...

Δεν ψάχνουμε για λέξεις που λείπουν από το λεξικό του Μπαμπινιώτη! Απλώς πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πτυχή της νεοελληνικής Ιστορίας.
Κατά το 16ο αι., στην προνομιούχο νήσο Χίο, η οθωμανική αρχή δεν άφηνε ευκαιρία που θα μπορούσε να αποφέρει φόρους.
Γιατί, λοιπόν, να εξαιρεθούν οι χήρες; Όσες είχαν χάσει τον άντρα τους νέες, αν στη συνέχεια δεν παντρεύονταν για να κάνουν παιδιά – αν δεν μετείχαν δηλαδή στην τεκνοποιία της κοινότητας – τιμωρούνταν με την υποχρεωτική καταβολή ειδικού φόρου για την αποχή που ονομαζόταν από τους ντόπιους «αργομουνιάτικο».
Και χρήματα στο ταμείο και λύση του δημογραφικού προβλήματος, κύριε Παπαθανασίου. Μήπως πρέπει να πάρετε δραστικά μέτρα που μέχρι τώρα κανείς δεν το σκέφτηκε;
(το κείμενο αυτό, κυκλοφορεί στο ιnternet, είναι αγνώστου πατρός και μητρός και δεν γνωρίζουμε αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ψάξαμε όμως και βρήκαμε διάφορες αναφορές για το θέμα με πιο αξιόπιστη αυτή εδώ. Θεωρούμε όμως ότι έστω και γι' αστείο -αν είναι- άξιζε αναφοράς)..."

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Άρωμα μαστίχας 2


Ένα από τα πιο γνωστά σε όλο τον κόσμο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, πρωταγωνιστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά “success stories” των τελευταίων ετών.
Κίνηση ματ, ήταν η απόφαση για τη δημιουργία των περίφημων πλέον καταστημάτων mastihashop, που μέσα σε μόλις 6 χρόνια από την ίδρυση τους κατέκτησαν την ελληνική και την παγκόσμια αγορά. Από την Τζέντα μέχρι το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, δεκάδες προίόντα με βάση τη μαστίχα προσελκύουν ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό.
Το δίκτυο καταστημάτων αυτών ανήκει στην εταιρεία Mediterra, η οποία ιδρύθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) το 2002, η οποία και κατέχει το 51% των μετοχών. Βασικοί μέτοχοι της είναι ο Zaitech Fund FUND ΑΚΕΣ (Attica Ventures) και η εταιρεία Platona Entreprises.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία

Από τους ανθρώπους που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μεταμόρφωση μιας Συνεταιριστικής Ένωσης σε μια σύγχρονη κερδοφόρα επιχείρηση, είναι ο πρόεδρος της ΕΜΧ Κώστας Γανιάρης, που μας μίλησε για τα βασικά δεδομένα αυτής της επιτυχίας:

-Ποιο θεωρείται σημείο καμπής για το πέρασμα στη νέα εποχή και την επιτυχία της προώθησης του προϊόντος;
Ασφαλώς υπάρχουν πολλά σημεία που καθημερινά σημαδεύουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την πορεία της Ένωσης όμως αν πρέπει να αναφερθώ σε συγκεκριμένα αυτά κατά χρονική σειρά είναι:
1.Η καταχώρηση της μαστίχας του μαστιχελαίου και της τσίκλας ΕΛΜΑ σαν προϊόντα προστατευμένης ονομασίας προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση
2.Η δημιουργία των mastihashop που έφερε την μαστίχα στην καθημερινή ζωή του Έλληνα και φιλοδοξούμε με ανάλογες ενέργειες να το επαναλάβουμε και στο εξωτερικό.
3.Και η δημιουργία του νέου εργοστασίου μαστίχας.

-Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας σας σε ότι αφορά στο marketing των προϊόντων;
Απευθυνόμαστε σε όλους τους διατροφικά ανυσυχούντες πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου προβάλλοντας την μαστίχα ως ένα μοναδικό φυσικό προϊόν που έχει τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες με τον πλέον σύγχρονο τρόπο προβολής και επικοινωνίας.

-Ποιοι είναι οι επόμενοί σας στόχοι;
Να φέρουμε στην ζωή και στο τραπέζι όλο και περισσότερων Ελλήνων και ξένων καταναλωτών την μαστίχα καθώς και τα προϊόντα με βάση την μαστίχα. Αυτό παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει είναι εφικτό με τις συνεχείς προσπάθειες της Ένωσης την συνδρομή της Ελληνικής πολιτείας.

-Ποιο κοινό ανταποκρίνεται περισσότερο στα προϊόντα σας και σε ποια;
Όπως προανέφερα, απευθυνόμαστε σε όλους τους διατροφικά ανυσυχούντες πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου που αναζητούν ένα φυσικό προϊόν που συνοδεύεται από παράδοση, κουλτούρα, ιστορική διαδρομή και που παράλληλα έχει διαπιστωμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό το κοινό έχει οριζόντια διαστρωμάτωση και υπερβαίνει ηλικιακούς ή άλλους περιορισμούς. Ανταποκρίνεται σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν φυσική μαστίχα Χίου και παράγονται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.

-Ποια χαρακτηριστικά του προϊόντος θεωρείται πιο ελκυστικά;
Τις οργανοληπτικές ιδιότητες του γεύση, άρωμα κυρίως όμως το γεγονός ότι αυτές συνδυάζονται με τις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας.

-Δεν έχουν προσπαθήσει να σας αντιγράψουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
Στο εξωτερικό έχουν εντοπιστεί προσπάθειες νόθευσης της μαστίχας με υποβαθμισμένες ριτήνες. Υπάρχει επίσης το ζήτημα της παραγωγής και εμπορίας συνθετικού – χημικού μαστιχελαίου.
Ο αγώνας για την προστασία του προϊόντος είναι διαρκής και διασφαλίζεται με την αναβάθμιση των συσκευασιών την συνεχή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού καθώς και με την λήψη σειράς μέτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τι καθιστά μοναδικό το προϊόν σας;
Ο συνδυασμός της μοναδικής γεύσης και του άρωματος με τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Θα ήθελα ακόμη (συνοπτικά) κάποια στοιχεία σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις που έχει η κατανάλωση μαστίχας Χίου στην υγεία..."

Από αφρόλουτρο μέχρι... τυροκαφτερή, δεκάδες είναι τα προϊόντα με βάση τη μαστίχα







Στην ιστοσελίδα της Ένωσης, αναφέρονται πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μαστίχα και αφορούν στην υγεία. Μαθαίνουμε λοιπόν πως:

-Η Μαστίχα καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού, και έχει θεραπευτική επίδρασή της στους ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικό έλκος.
-Έχει αποδειχθεί ότι η μαστίχα έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. Ήδη γίνονται μελέτες για τη δράση της στην αντιμετώπιση του διαβήτη και της χοληστερίνης. -Σημαντική είναι η επίδραση της μαστίχας στη λειτουργία του ήπατος με την ενεργοποίηση της αποτοξινωτικής του δραστηριότητας. Ακόμα αναφέρονται και διουρητικές ιδιότητες.
-Έχει γενικότερα ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και δρα επουλωτικά σε φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων αρχίζοντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.
-Χρησιμοποιείται ακόμη σε αλοιφές για εγκαύματα και δερματικές παθήσεις, ενώ το παράγωγό της κολοφώνιο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή χειρουργικών ραμμάτων.
Επίσης συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών, στο δυνάμωμα των ούλων και στην αντισηψία του στόματος.

Η ένωση χρηματοδοτεί 16 επιστημονικά προγράμματα, με κόστος ανά έτος 100.000 ευρώ, που διερευνούν τις θετικές επιπτώσεις που έχει η μαστίχα στην υγεία.

Επίλογος
Αξίζει πραγματικά προσπάθειες σαν κι αυτή να βρουν μιμητές. Όπως έχει ειπωθεί από πλέον αρμόδιους και ειδικούς, η Ελλάδα παρουσιάζει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που ακόμη μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στη χειμάζουσα οικονομία. Αρκεί να δούμε ότι με τις κατάλληλες κινήσεις και οι τιμές παραγωγού στη μαστίχα, υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μια δεκαετία, τη στιγμή που σε άλλα προϊόντα υπάρχει κρίση.
Συχνά αυτό που λείπει είναι η βούληση...

Ποιά είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.) είναι δευτεροβάθμια αγροτική συνεταιριστική οργάνωση και ο αποκλειστικός φορέας διαχείρισης της Φυσικής Μαστίχας Χίου

Η Ε.Μ.Χ. ιδρύθηκε μετά από αγώνες των παραγωγών που τελικά το 1938 επέβαλαν την ψήφιση του ιδρυτικού / αναγκαστικού Νόμου 1390/1938 που ισχύει και σήμερα.

Περιλαμβάνει είκοσι (20) πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς Μαστιχοπαραγωγών, οι οποίοι αριθμούν περίπου 5000 φυσικά πρόσωπα - μέλη

Φωτογραφίες από το καθάρισμα της μαστίχας (πηγή: Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου)



Ορόσημα
1938: Ιδρύεται η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από τον ιατρό τον Γεώργιο Σταγκούλη

1950: Παρασκευάζεται το Μαστιχέλαιο (αιθέριο έλαιο) με απόσταξη της Μαστίχας δια υδρατμών

1957: Λειτουργεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της τσίκλας ΕΛΜΑ

1985: Δημιουργείται το σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τσίκλας ΕΛΜΑ

1997: Αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μαστίχα Χίου, το Μαστιχελαίο Χίου και η τσίκλα Χίου ΕΛΜΑ, ως Προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης Καν. (ΕΟΚ) 2081/92

2002: Ιδρύεται από την Ένωση η θυγατρική της εταιρεία MEDITERRA SA, με βασικό σκοπό την ανάπτυξη και λειτουργία καταστημάτων με την επωνυμία mastihashop και την προβολή της μαστίχας

2006: Κατασκευάζεται από την MEDITERRA SA εργοστάσιο παρασκευής ζαχαρωδών προϊόντων με βάση την μαστίχα

2008: Η MEDITERRA SA εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

2008: Η μαστίχα εντάσσεται στα οικονομικώς ενισχυόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προϊόντα

2008: Κατασκευάζεται σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας μαστίχας

(Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Greekretail/ Δεκέμβριος 2008)

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Άρωμα μαστίχας 1


Λέω να μείνουμε λίγο ακόμη στη μαστίχα και στο άρωμα της και να ξεφύγουμε από όσους και όσα καθημερινά μας πληγώνουν.

Διαβάζω την είδηση από την ιστοσελίδα www.chiosnews.com:
Καλλυντική κρέμα με μαστίχα βρέθηκε σε ετρουσκικό τάφο 2.000 ετών


"Ένα αλαβάστρινο βάζο που περιείχε καλλυντική κρέμα ανακαλύφθηκε σε αριστοκρατικό τάφο των Ετρούσκων στην περιοχή της Τοσκάνης. Η κρέμα των 2.000 ετών διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρέθηκε να περιέχει μαστίχα και έλαιο μυροβάλανου, δυο συστατικά που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Ελληνες..."

Ανατρέχοντας στο αρχείο της ίδιας ιστοσελίδας διαβάζω πρόσφατες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Γανιάρη, προέδρου της Ένωσης Μαστιχαπαραγωγών Χίου, για τη δημιουργία Μουσείου Μαστίχας στη Χίο και δεν μπορώ παρά να προσυπογράψω τα όσα λέει:

"...Υπάρχουν ανά τον κόσμο παραδείγματα περιοχών που έχουν, αναδεικνύουν και εκμεταλλεύονται, με το αζημίωτο βέβαια, τους ‘μύθους’ τους αλλά και παραδείγματα χωρών που κατασκευάζουν (επιτυχώς ή όχι είναι άλλο θέμα) προϊόντα, προκειμένου να αναπτυχθούν.
Στην πρώτη κατηγορία κλασικά παραδείγματα είναι: τα γαλλικά κρασιά, το ιταλικό προσούτο και η ελληνική φέτα χρηματοδότες της προβολής των οποίων είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις που δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για την προβολή τους στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό έτσι που τα προϊόντα αυτά γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές των χωρών τους ανά τον κόσμο. Υπάρχουν και χώρες που δεν έχουν αλλά δαπανούν τεράστια ποσά στην προκειμένου να κατασκευάσουν το δικό τους προϊόν ώστε να πάρουν ένα μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, κλασικά παραδείγματα: το ούζο Νότιας Αφρικής και τα λευκά τυριά.
Ερχόμενοι στα καθ’ ημάς για να γίνει αντιληπτό κατά πόσο μια στοχευμένη - ουσιαστική παρέμβαση βασιζόμενη σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιοχής (στην περίπτωση μας είναι ο ποταμός Λούσιος) μπορεί να αλλάξει την μοίρα ενός τόπου ας ανατρέξουμε στην περίπτωση της Δημητσάνας. Τις δεκαετίες 80 - 90 η Δημητσάνα ήταν ένα κεφαλοχώρι της ορεινής Πελοποννήσου με την οικονομία του και τον πληθυσμό του σε μαρασμό. Είχε ένα ξενοδοχείο τέταρτης κατηγορίας που κατέγραφε 400 διανυκτερεύσεις τον χρόνο. Αρχές της δεκαετίας του 2000 το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς εντάσσει στο ΠΕΠ Πελοποννήσου και κατασκευάζει το μουσείο Υδροκίνησης που παρουσιάζει της εφαρμογές και τις χρήσεις τρεχούμενου νερού την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης. Αποτέλεσμα: σήμερα η Δημητσάνα έχει τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία με 40.000 διανυκτερεύσεις, ενώ η ήδη έχει μεταμορφωθεί από ορεινό κεφαλοχώρι σε in προορισμό για τους έχοντας και κατέχοντας κατοίκους των Αθηνών.
Σήμερα στην Χίο έχουμε το μοναδικό προϊόν τον ‘μύθο μας’ την μαστίχα και είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να ιδρύσουμε και να λειτουργήσουμε με τους συνεργάτες μας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς το δυνατό σημείο προβολής που χρειάζεται το προϊόν το Μουσείο μαστίχας. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου μόνο οφέλη θα φέρει στο νησί και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στους ρυθμούς ανάπτυξης του.
Οι τοπικές αρχές δείχνουν να αντιλαμβάνονται τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για την Χίο από την λειτουργία του Μουσείου.
Μοναδικό ζητούμενο η πολιτική βούληση των κυβερνόντων.
Ευελπιστώ πως υπάρχει και θα εκδηλωθεί.
..."

Θαυμάστε τώρα κι άλλες μοναδικές εικόνες από το μάζεμα και το καθάρισμα της μαστίχας, από την πλούσια συλλογή της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Περισσότερες στο: www.gummastic.gr







Στη Χίο της μαστίχας, του πολιτισμού και του αγροτουρισμού


Έχω ακόμη τη γεύση από το περίφημο παγωτό της Χαράς στην Πατησίων. Δοκίμασα το "παγωτό του πασά", καϊμάκι με κομματάκια από μπακλαβά. Και να λοιπόν που μια σειρά συμπτώσεων με ταξιδεύει στη Χίο. Γιατί το άρωμα απ' όπου ξεκινούν όλα είναι το άρωμα της μαστίχας...
Να λοιπόν η σειρά συμπτώσεων:
Μόλις χθες τέλειωσα το μυθιστόρημα της Ειρήνης Καλαμάρη-Νικολάκη "Το σπίτι στον Κάτω Αιγιαλό" (Διόπτρα) ένα συναρπαστικό αφήγημα, τη δραματική ιστορία μιας χιώτικης οικογένειας που ξεκινά με τον σεισμό του 1881, τον δεύτερο χαλασμό του νησιού μετά τη "Σφαγή της Χίου".


Η συγγραφέας Ειρήνη Νικολάκη Καλαμάρη γεννήθηκε στη Χίο όπου εξακολουθεί και ζει με την οικογένειά της. Αποφοίτησε από το Λύκειο και εργάστηκε ως εκφωνήτρια σε ραδιοφωνικό σταθμό του Πειραιά. Με τη λογοτεχνία ασχολείται ποικιλότροπα εδώ και χρόνια. Αυτό είναι το πέμπτο της βιβλίο.

Ενώ λοιπόν είμαι για τα καλά βυθισμένος στον κόσμο της Χίου, μου έρχεται και η πιο κάτω πρόσκληση:

Η πρόσκληση ήρθε από την κυρία Βάσω Κριτάκη. Την κυρία Κριτάκη τη γνώρισα με αφορμή μια εκπομπή για την κουζίνα της Χίου και τα τοπικά προϊόντα. Είχε καταφθάσει στο στούντιο με μια κούτα γεμάτη με απίστευτα καλούδια και πολλά προϊόντα με βάση τη μαστίχα. Αργότερα με χαρά μουθ έδωσε συνταγές της για το βιβλίο που ετοιμάζω...
Η Βάσω Κριτάκη είναι ερευνήτρια της παραδοσιακής γαστρονομίας, αρθρογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως «Ουσίες και οινοπνεύματα», «Χαράζοντας το μύθο της μαστίχας» (συλλογική έκδοση), «Η επίδραση της Χίου στην κουζίνα της καθ΄ ημάς ανατολής», μαζί με τον Θωμά Καραμουσλή κ.α.. Την έχουν χαρακτηρίσει ως τον …«Μαμαλάκη» της Χίου! Είναι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και τουρισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.
Αφού λοιπόν έχει βάλει το χέρι της σε αυτή τη γιορτή Αγροτουρισμού, είμαι σίγουρος πως όποιος βρεθεί εκείνες τις μέρες στη Χίο θα περάσει αξέχαστα.
Ως μια μικρή συμβολή σας παρουσιάζω μια σειρά φωτογραφιών για τη μαστίχα από την ιστοσελίδα www.chiosonline.gr όπου μπορείτε να βρείτε ατέλειωτες και εξαιρετικές φωτογραφίες από κάθε γωνιά της Χίου

Η μαστίχα
Το δάκρυ της μαστίχας

Τα μαστιχόδεντρα

Το "κέντημα" του δέντρου και το μάζεμα της μαστίχας





Τα Μεστά, το μαγικό μαστιχοχώρι

Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Ζήσε το μύθο σου στο Πόρτο Ράφτη

Panorama: The true (Greek) Experience

Σηκώθηκε ο άνεμος, φέρνοντας την αρμύρα της θάλασσας και μια "γεύση τρικυμίας στα χείλη". κάπως έτσι ήταν τα πρώτα λεπτά. Μετά άρχισαν να έρχονται σελοφάν, καλαμάκια πράσινα, κόκκινα, ροζ, πλαστικά μπουκάλια, σακκούλες, κυπελλάκια του φραπέ...
Τα παιδιά έπαιζαν ήσυχα με τα βότσαλα και τα αποτσίγαρα της της παραλίας.
Ελλάδα. Αττική. Πόρτο Ράφτη. Πανόραμα. 2009.
Η συντονισμένη αθλιότητα πολιτών, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματιών παρουσιάζεται ανάγλυφα σε μια και μόνο παραλία.....
Μια παραλία γεμάτη αποτσίγαρα. Βλέπετε οι Νεοέλληνες θεωρούν την παραλία ένα μεγάλο τασάκι, όπου με απόλυτη φυσικότητα κάθε μέρα αφήνουν φεύγοντας χιλιάδες γόπες, αδιαφορώντας για όλα. Δίπλα στα ίδια τα παιδιά τους που παίζουν με την άμμο πετάνε ακόμη και αναμμένα τσιγάρα.
Ο Σύλλογος της περιοχής προσπάθησε να εξασφαλίσει μια έστω υποτυπώδη καθαριότητα και έβαλε μερικά κουβαδάκι όπου έγραψαν με μεγάλα γράμματα γόπες
Κανείς δεν πετάει εκεί τα αποτσίγαρα του! Αντιθέτως δείτε τι αφήνουν, καθώς βαριούνται να κάνουν ακόμη και λίγα βήματα για να πετάξουν τα σκουπίδια τους. (η φωτογραφία όπως και όλες οι υπόλοιπες τραβήχτηκε χθες το απόγευμα, Κυριακή 26 Ιουλίου 2009):


Δείτε τώρα τι μαζέψαμε γύρω από την ψάθα μας, για να μπορέσουν τα παιδιά να παίξουν με την άμμο:

Το παιδικό κουβαδάκι, αντί να χρησιμέψει για να φτιάξουμε κάστρα στην άμμο, χρησιμεύει ως συλλέκτης γοπών αθλίων συμπατριωτών μας (που δυστυχώς είναι η συντριπτική πλειονότητα, ότι κι αν λένε!)
Τώρα πάμε στο Δήμο και στους επιχειρηαμτίες. Δείτε τους τρεις υπερπλήρεις κάδους μπροστά στην ταβέρνα. Ύστερα πάο λίγο ο άνεμος τα πήρε και τα σήκωσε:


Ο επιχειρηματίας που έχει την ταβέρνα και το μπαρ και εκμεταλλεύεται ουσιαστικά την παραλία, πουλώντας καφέδες, αναψυκτικά, παγωτά, μπύρες, δεν σκέφτηκε ούτε στιγμή να μαζέψει τα σκουπίδια και να βάλει καινούργιες σακκούλες.
Ο Δήμος Μαρκόπουλου που διατηρεί πεντακάθαρη την πλαζ στο Αυλάκι (χρυσωρυχείο με πανάκριβο εισιτήριο) αδιαφορεί πλήρως για το γειτονικό Πανόραμα. Και η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο τραγική αν ο Σύλλογος της περιοχής δεν πλήρωνε κάποιον άνθρωπο να μαζεύει τα σκουπίδια το βράδι
Δεν θα έπρεπε ο επιχειρηματίας που φέρεται με αυτό τον τρόπο να υποχρεώνεται να διατηρεί την παραλία καθαρή;
Όχι ότι αυτό αποσείει τις βασικές ευυθύνες που είναι των ίδιων των λουομένων. Για τους οποίους η λέξη ανακύκλωση είναι άγνωστη. Σημειώνω ότι σε ελάχιστη απόσταση βρίσκονται κάδοι ανακύκλωσης αλλά κανείς δεν βάζει τα απορρίματα του σε μια σακουλίτσα για αν τα ρίξει εκεί. Δείτε λίγο προσεκτικά το περιεχόμενο των κάδων της παραλίας. Σχεδόν το σύνολο των "σκουπιδιών" είναι ανακυκλώσιμα υλικά:

Να και η παραλία με τα αποτσίγαρα:


Δείτε μια ακόμη εικόνα και σκεφτείτε τις ευθύνες που έχει ο καθένας μας...


Συνεχίζεται...