Διακοπές!

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Την Ιτέα και μια καλύβα!

Ακόμη κι αν την είχαμε παραγγείλει, τέτοια μέρα για ταξίδι δεν θα την πετυχαίναμε! Ξεκίνησα λοιπόν Κυριακή πρωί από την Αθήνα και παίρνοντας το δρόμο από Δεσφίνα -συνήθως ακολουθούσα τη διαδρομή μέσω Αράχοβας και Δελφών- σε δυο ώρες βρέθηκα μπροστά σε αυτό το θέαμα:


Η Ιτέα φρεσκολουσμένη από μια δυνατή νυχτερινή βροχή, στέγνωνε στον ήλιο και μας περίμενε!
Καθήσαμε στην παραλία, στη Θάλασσα και απολαύσαμε τον καφέ μας μαζί με εκλεκτή συντροφιά και την "ψυχή" της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου "Μπαμπά τι είναι το σεξ;" την κυρία Ελένη Παπανδρέου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού.


Ευχόμουνα να ξέραμε τι καιρό θα κάνει και να κάναμε την παρυσίαση υπάιθρια


Με δυσκολία αφήσαμε το καφέ για να πάμε στο "Κυριακοπούλειο" πνευματικό κέντρο, όπου θα γινόταν η παρουσίαση. Να σχολιάσω ότι το Κέντρο είναι προσφορά της μεταλλευτικής εταιρία που έχει ασελγήσει πάνω στη φύση της Φωκίδας. Τα όποια έργα της στο νομό είναι ψίχουλα μπροστά στη ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου... (όμως έφυγα από το θέμα)


Η συζήτηση ήταν εξαιρετική και οι γονείς που βρέθηκαν μαζί μας, πολύ κοντά στα παιδιά τους. Παρά τη λιακάδα που μας καλούσε έξω, δε λέγαμε να σταματήσουμε να συζητάμε. Δυστυχώς εκτός Αθηνών υπάρχει το χάος σε πολλά ζητήματα στήριξης των γονιών και της οικογένειας...
Η κουβέντα μας τελείωσε, αλλά ανανεώσαμε το ραντεβού μας.

Η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει γίνει ποτέ είναι που μετονόμασαν ένα δρόμο της Ιτέας με την ευκαιρία της επίσκεψης μου. Να και το ντοκουμέντο:


Βεβαίως και κάνω πλάκα! Στην Ιτέα υπάρχει η οδός Στοφόρου για κάποιον διακεκριμένο πολίτη της περιοχής, τον Ευθύμιο Στοφόρο. Ωστόσο να πω ότι προφανώς, κάπου στο παρελθόν οι τρεις οικογένειες Στοφόρου που υπάρχουν στην Ελλάδα (από Ιτέα, Καστέλλια και Κύμη) πρέπει να ήταν μια οικογένεια (το θέμα είναι προς έρευνα).

Μετά από αυτή τη κρίση... μεγαλομανίας, πήγαμε στο ...Μαϊάμι! Πρόκειται για περιοχή της Ιτέας, που έχει μαζεμένες μια σειρά από ταβέρνες και καφέ, αλλά και παραλία για μπάνιο. Βλέποντας το μοναχικό ποδήλατο και τους λίγους ποδηλάτες σκέφτηκα ότι είναι κρίμα σε μαι επίπεδη πόλη με τόσο καλή ρυμοτομία να μην είναι γεμάτο ποδήλατα, αντί για τα αυτοκίνητα που συνωστίζονται ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην κάνουν -ει δυνατόν- ούτε βήμα!

Πάντως ο περίπατος αυτή την υπέροχη Κυριακή ήταν λαμπερός...



Και πιο κάτω οι πιο όμορφες εικόνες, από εκείνες που κρατάς φυλαγμένες σε πολύτιμα κουτιά των αναμνήσεων. (κάθε τι τόσο όμορφο στο επόμενο λεπτό, έχει γίνει παρελθόν)
Ο Δήμος προφανώς κλάδεψε του φοίνικες, δίνοντας την ιδέα στα παιδιά για ένα όμορφο παιχνίδι. Έφτιαξαν τις καλύβες τους και έπαιζαν ατέλειωτα, μέσα στο φως. Την άλλη φορά σε μια τέτοια καλύβα θα έπρεπε να μαζευτούμε και να μιλάμε για τα παιδιά μας...




Ακολούθησε ένα λουκούλειο γεύμα στο Μαϊστράλι...

Με δυσκολία πήραμε την απόφαση να φύγουμε. Όμως πριν από την επιστροφή ήμουνα αποφασισμένος να αγοράσω θαλασσινά από την ιχθυοκαλλιέργεια που βρίσκεται στο δρόμο προς το Γαλαξίδι


Αυτά τα ...τσακίσαμε το βράδυ στην Αθήνα: Μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια. Όμως μπορείτε να αγοράσετε και στρείδια, αλλά και τσιπούρες και λαβράκια.
Φεύγοντας δεν μπορείς να μην προσέξεις την καταστροφή της θάλασσας και του τοπίου από την κόκκινη σκόνη των βωξιτών.

Θα επιστρέψουμε πάντως σε δυο εβδομάδες, όπου γίνεται μια φιλανθρωπική βραδιά στους Δελφούς με σημαντικό σκοπό:
O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Ειδικών Σχολείων Άμφισσας και η εταιρεία “ΗΝΙΟΧΟΣ ΚΑΛΤΣΗ Α.Ε.” συνδιοργανώνουν μία ξεχωριστή εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό.
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 6.00 το απόγευμα, στο Villa Symposium στους Δελφούς, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μόδας του γνωστού Έλληνα σχεδιαδστή Τίμη Παρίση που θα παρουσιάσει την κολεξιόν υψηλής ραπτικής σε βραδινό ένδυμα και ωυφικό 2009-2010.
Τα έσοδα της εκδήλωσης (συμβολικό εισιτήριο 20 ευρώ ανά άτομο) θα διατεθούν για την αγορά ειδικού οχήματος για την μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες.


Υστερόγραφο: Ευχαριστώ (και όχι τυπικά) όλους τους γονείς από το Σύλλογο Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Ιτέας. Ο διάλογος ήταν πολύτιμος και για μας, αλλά και η φιλοξενία από αυτές που... σκλαβώνουν.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Παναθηναϊκός και Ντόρα Μπακογιάννη...


Στη φωτογραφία ο άνθρωπος που έβλεπε τις μπάλες να περνούν...

Φαντάσου σήμερα να είσαι οπαδός του Παναθηναϊκού και της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο ένας μάλλον δεν θα δει ποτέ πρωτάθλημα και η άλλη αρχηγία...
Προς το παρόν ετοιμάζω την επόμενη παρουσίαση του βιβλίου μου στη Φωκίδα μελετώντας το πρόγραμμα των αγώνων του Ολυμπιακού! Το Μάιο που πήγα στην Άμφισσα πήραμε το κύπελλο στον αγώνα με την ΑΕΚ και χθες που παρουσίασα το βιβλίο στην Ιτέα είχαμε τη διπλή νίκη σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο.


Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

H Επιστημονική συναργάτης του Medi Διατροφή, Ιωάννα Κοντελέ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος μας ενημερώνει για .. "Έξυπνες Ιδέες για Κολατσιό στο Σχολείο"...
Νομίζω πως είναι ένα κέιμενο που πρέπει να διαβάσουν όχι μόνον οι γονείς, αλλά και οι υπέυθυνοι σχολείων και παιδικών σταθμών... Το αφιερώνω στη νέα διεύθυνση του παιδικού σταθμού της κόρης μου, που μόλις ανέλαβε ενέταξε στο διαιτολόγιο 3χρονων και 4χρονων παιδιών τη... μερέντα!


Καθώς τα παιδιά περνάνε ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο, το τι τρώνε τις συγκεκριμένες ώρες είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη τους αλλά και την διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς. Δυστυχώς στα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχει καμία διαπαιδαγώγηση σε θέματα διατροφής ενώ και η ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία είναι τις περισσότερες φορές πολύ κακή.
Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας καταναλώνουν ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό καθημερινά στο σχολείο τους; Η απάντηση είναι να παρέχεται αυτό το κολατσιό από τους ίδιους τους γονείς. Αντί λοιπόν για το καθημερινό χαρτζιλίκι δώστε στα παιδιά σας το καθημερινό τους σνακ για το σχολείο. Μπορεί να σας κοστίσει λίγα λεπτά από τον χρόνο σας όμως σίγουρα η υγεία του παιδιού σας αξίζει παραπάνω από αυτά τα λίγα λεπτά την ημέρα. Επιπλέον η προετοιμασία του κολατσιού μαζί με το παιδί σας είναι ένα παράδειγμα καλής διατροφικής συμπεριφοράς και μια ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά.

Ορίστε μερικές επιλογές για το κολατσιό που μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι:

· Τοστ ή σάντουιτς με τυρί και λαχανικά όπως ντομάτα και μαρούλι (αποφύγετε τα αλλαντικά λόγω της εύκολης αλλοίωσης τους με την ζέστη). Το κολατσιό αυτό αποτελεί την ιδανική επιλογή αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάζετε καθημερινά κάτι για το σχολείο. Απλούστατα, την Κυριακή ή οποιαδήποτε άλλη μέρα έχετε ελεύθερο χρόνο, ετοιμάστε μερικά σάντουιτς τα οποία θα τυλίξετε με διάφανο σελοφάν ή θα βάλετε σε ένα τάπερ και αφήστε τα μέσα στο ψυγείο. Έτσι κάθε πρωί το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε το σάντουιτς από το ψυγείο και να το βάλετε στην τσάντα του παιδιού.
· Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα κλπ την οποία θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης, φέτα κλπ. Η επιλογή αυτή μπορεί επίσης να σας διευκολύνει καθώς η πίτα που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο οπότε κάθε μέρα θα δίνετε στο παιδί σας 1-2 κομμάτια και δεν θα χρειάζεται να ετοιμάσετε κάτι καινούριο.
· Σπιτικό κέικ που θα ετοιμάσετε κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης και στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ότι αρέσει στο παιδί σας όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κομμάτια φρούτων (εξαιρετική επιλογή το κέικ με μπανάνα!). Και αυτό το κολατσιό μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες.
· Αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά. Η πίτα αυτή μπορεί να είναι και ψημένη και δεν πρόκειται να μαλακώσει όπως συμβαίνει με το ψημένο τοστ. Επιπλέον μπορείτε όπως και με τα σάντουιτς να φτιάξετε αρκετές πίτες και να τις έχετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
· Συχνά τα παιδιά ντρέπονται να κουβαλάνε το σάντουιτς από το σπίτι. Μπορείτε όμως να τους ετοιμάσετε κάτι πιο «μοντέρνο» όπως χάμπουργκερ ή πίτσα τα οποία θα ετοιμάσετε μόνοι σας. Για το χάμπουργκερ αγοράστε μερικά ψωμάκια χάμπουργκερ και προσθέστε τυρί, λαχανικά, ακόμα και ψητό μπιφτέκι ή κοτόπουλο που μπορεί να έχει περισσέψει από το προηγούμενο γεύμα σας. Για την πίτσα φτιάξτε ζύμη με αλεύρι ολικής αλέσεως και προσθέστε φρέσκια ντομάτα και τριμμένο τυρί (η πίτσα δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα!). Αν μάλιστα το παιδί δεν θέλει να φαίνεται ότι πήρε το κολατσιό του από το σπίτι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, αγοράστε από το σούπερ μάρκετ τα σακουλάκια που χρησιμοποιούν και στα σαντουιτσάδικα ή fast-food για να το τυλίξετε!
·Αν το παιδί θέλει να τρώει κάτι πιο ελαφρύ στο σχολείο μπορεί να πάρει 1-2 μπάρες δημητριακών οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά με διάφορες γεύσεις. Μία ακόμα καλύτερη επιλογή είναι το παστέλι το οποίο είναι χορταστικό αλλά και πάρα πολύ θρεπτικό. Επίσης μπορείτε να του αγοράσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή να του δώσετε μερικά σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα που θα έχετε φτιάξει με αλεύρι ολικής και ξηρούς καρπούς.
·Σε μερικά παιδιά αρέσει το «τσιμπολόγημα» και γι’ αυτό συνηθίζουν να αγοράζουν ένα σακουλάκι πατατάκια και να μασουλάνε σε όλο το διάλειμμα. Μια υγιεινή επιλογή για ένα τέτοιο παιδί είναι οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί με φρούτα. Ανακατέψτε σε ένα σακουλάκι ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κλπ) και μικρά τεμάχια φρούτων (ρόγες σταφύλι, σταφίδες, φέτες μανταρίνι, ρόγες ροδιού). Το σνακ αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό για το μυαλό και βοηθάει στην μνήμη και την μάθηση.
·Όποια από τις παραπάνω επιλογές κολατσιού και να επιλέξετε θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο ή χυμό. Αν δεν διατίθενται αυτά στο σχολείο μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευασία με ατομικά (250ml) κουτάκια χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη (θα πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό τα οποία περιέχουν κυρίως ζάχαρη) και να δίνετε κάθε μέρα και από ένα στο παιδί. Επίσης το παιδί μπορεί να έχει στην τσάντα του κάποιο φρούτο το οποίο δεν κινδυνεύει να λιώσει. Η καλύτερη επιλογή είναι το μήλο.
Η προετοιμασία του κολατσιού στο σπίτι αποτελεί ένα εξαιρετικό μάθημα διατροφής για τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ετοιμάζουν και εντελώς μόνα τους το κολατσιό τους ιδιαίτερα αν είναι κάποιο σάντουιτς ή τοστ. Αυτό θα τους δημιουργήσει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για την διατροφή τους και παράλληλα θα απολαύσουν πραγματικά το κολατσιό τους γιατί απλούστατα θα είναι κάτι που έφτιαξαν μόνα τους με τα υλικά της προτίμησης τους. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς έχουν την σημαντική ευθύνη να παρέχουν τα υλικά για το κολατσιό τα οποία θα πρέπει να είναι υγιεινά και θρεπτικά.

Το σχολικό κυλικείο

Όλα τα ανωτέρω δεν καταδικάζουν βέβαια το σχολικό κυλικείο, το οποίο εφόσον παρέχει ποιοτικά τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια επιλογή για κολατσιό.
Η πολιτεία έχει ορίσει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καθορίζει ρητά ότι στα σχολικά κυλικεία επιτρέπεται να διατίθενται συγκεκριμένα τρόφιμα όπως:
- σάντουιτς ή τοστ με τυρί ή/και γαλοπούλα (χωρίς μαγιονέζα ή βούτυρο, επιτρέπεται η προσθήκη μαργαρίνης με περιεκτικότητα μέχρι 2% trans λιπαρά)
- αρτοσκευάσματα όπως κουλούρι με σουσάμι, σταφιδόψωμο, φρυγανιές, παξιμάδια, κριτσίνια, μουστοκούλουρα και απλά μπισκότα χωρίς γέμιση
- τυρόπιτα και σπανακόπιτα με φέτα ή κασέρι
- γιαούρτι χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες
- φρέσκα φρούτα σε ατομική συσκευασία
- αποξηραμένα φρούτα σε ατομική συσκευασία
- γάλα (πλήρες, χαμηλό σε λιπαρά, με κακάο) χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες
- ρυζόγαλο και κρέμα
- φυσικοί χυμοί φρούτων

Τα ανωτέρω τρόφιμα αποτελούν πολύ καλές επιλογές για δεκατιανό σνακ, δυστυχώς όμως τα περισσότερα κυλικεία δεν τα διαθέτουν και τα παιδιά δεν τα προτιμούν. Η ευθύνη έγκειται πάλι στους γονείς που πρέπει να διαπαιδαγωγήσουν και διατροφικά το παιδί τους προκειμένου να κάνει τις σωστές επιλογές.

(Αυτό και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.medidiatrofi.gr)

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Επιτέλους! Καταδικάστηκε η Ελλάδα...

Το δρόμο και σε άλλους μετανάστες που απολαμβάνουν την ελληνική ...φιλοξενία, δείχνει το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η χώρα μας καταδικάστηκε για παραβίαση δικαιωμάτων μετανάστη...

Το άρθρο της Ελευθεροτυπίας:
Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση δικαιωμάτων μετανάστη
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάταν (ΕΔΑΔ) δικαίωσε με σημερινή απόφασή του τον Αφγανό Ραφκ Ταμπές, στην προσφυγή που είχε ασκήσει εναντίον της Ελλάδας στις 8 Φεβρουαρίου του 2007, με βάση το άρθρο 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
O Ταμπές έφθασε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2006 χωρίς να διαθέτει άδεια παραμονής. Συνελήφθη για πρώτη φορά στις 24 Δεκεμβρίου του 2006 και ύστερα από 48ωρη κράτηση, καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης για κατοχή πλαστών εγγράφων σε 40 ημέρες φυλάκισης με αναστολή.
Συνελήφθη εκ νέου αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, στις 28 Δεκεμβρίου και φυλακίστηκε προκειμένου να απελαθεί.
Στις 28 Μαρτίου του 2007 αποφυλακίστηκε διότι έληξε η προθεσμία των τριών μηνών που προβλέπει η νομοθεσία για την κράτηση των μεταναστών πριν από την απέλαση. υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο η οποία έχει παραμείνει αναπάντητη μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του ο Ραφκ Ταμπές οδηγήθηκε από τα συνοριακά κρατητήρια της Αστυνομίας στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, στα ειδικά κρατητήρια για τους αλλοδαπούς στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση των οποίων περιγράφεται ως απαράδεκτη από υγιεινής και ανθρώπινης απόψεως.
Το ΕΔΑΔ δικαίωσε ομόφωνα τον Ραφκ Ταμπές και καταδικάζει την Ελλάδα για παραβίαση των άρθρων 3 (δίκαιη μεταχείρηση) και των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να αποζημιώσει τον προσφεύγοντα, μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο, με 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 3.500 ευρώ για τα έξοδα.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχόλιο:
Ας ελπίσουμε να καταδικαστεί και για το "πάγωμα" του προγράμματος "Οδυσσέας" καθώς και για την αναβολή των εξετάσεων ελληνομάθειας που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και αναβλήθηκαν επ' αόριστον.
Αντιγράφω από σχετικά κείμενα της Καθημερινής και της Αυγής (όπου μίλησα και ως μέλος της ομάδας έργου του προγράμματος "Οδυσσέας":

Από την Καθημερινή (άρθρο της Μαρίας Δεληθανάση)
...Οσοι εργάζονταν ειδικά στο πρόγραμμα «Οδυσσέας» για την εκμάθηση ελληνικών από ξένους (και προκρίθηκαν στην προεκλογική επιλογή προσωπικού) έχουν ήδη εννέα μήνες απλήρωτοι. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. μεταφέρουν στο... διηνεκές την υπογραφή του προγράμματος, οπότε είναι αδύνατον να υπάρξει εισροή χρήματος.
Ομως ο «Οδυσσέας» είναι από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα της Διά Βίου Εκπαίδευσης. «Σας θυμίζω ότι στις εξετάσεις για πιστοποιητικό ελληνομάθειας, το ποσοστό επιτυχίας ξεπέρασε το 90%», σημειώνει ο πρόεδρος του συλλόγου συμβασιούχων Ι.Δ.ΕΚ.Ε. κ. Κώστας Στοφορός. «Εχουμε ένα αντικείμενο που αγαπάμε και δεν μπορούμε να το δουλέψουμε. Κάποιοι από όσους δούλευαν χρόνια, μετά τις αλλαγές δεν μπορούν να ξαναδιδάξουν. Η κατάσταση είναι λυπηρή».
Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στους 3.000 - 4.000 συμβασιούχους που έχουν απομείνει απλήρωτοι για μήνες. Η παρακολούθηση του «Οδυσσέα» και στη συνέχεια οι εξετάσεις για πιστοποιητικό ελληνομάθειας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσει ένας μετανάστης την ιδιότητα του «επί μακρόν διαμένοντος». Ηδη υπήρχε σοβαρή δυσλειτουργία εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού θέσεων που ήταν διαθέσιμες για παρακολούθηση μαθημάτων. Η διακοπή στη συνέχεια των μαθημάτων ουσιαστικά κατάργησε έναν από τους βασικούς θεσμούς της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής...

Από την Αυγή (άρθρο της Δάφνης Σφέτσα)
Δέκα μήνες απλήρωτοι συμπληρώνουν οι συμβασιούχοι του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στη χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για 300 συμβασιούχους κυρίως έργου αλλά και ορισμένου χρόνου καθώς και για περίπου 3.000 ωρομίσθιους εκπαιδευτές που απασχολούνται στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τις Σχολές Γονέων, την Εκπαίδευση Μεταναστών κ.α.
Σήμερα δεν λειτουργούν σχεδόν στο σύνολό τους τα προγράμματα, αφού έχουν παγώσει οι προσλήψεις των ωρομίσθιων από τον περασμένο Ιούλιο, οι συμβασιούχοι είναι απλήρωτοι, όπως απλήρωτοι παραμένουν όλοι όσοι σχετίζονται με τα έργα -προμηθευτές χαρτιού, βιβλιοπωλεία κ.λπ.- ενώ πολλά προγράμματα περιμένουν μάταια εδώ και καιρό μια υπογραφή για να συνεχίσουν.
Η χρηματοδότηση γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω ΕΠΕΑΕΚ, ενώ ο σύλλογος των συμβασιούχων έχει στείλει επιστολή στην υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση. Έτσι γεννιούνται ερωτήματα αναφορικά με το πού πάνε τα κονδύλια και γιατί όλα είναι στον αέρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Εκπαίδευση Μεταναστών, όπου απασχολείται και ο πρόεδρος του συλλόγου συμβασιούχων Κώστας Στοφόρος. Μιλώντας στην “Α” λέει πως στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν αλλοδαποί προκειμένου με εξετάσεις να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος.
Τα τμήματα δεν λειτουργούν, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται και οι μετανάστες απειλούνται ακόμη και με απέλαση.
Ο ίδιος προχώρησε και σε ατομική καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη. Και έπεται συνέχεια..."

«Γιε μου, δεν τον άκουσες το δόλιο σου πατέρα!» -Η εφηβεία έρχεται/ Η ψυχραιμία φεύγει…


Νομίζω πως έχω γεννηθεί κάπου μεταξύ πλειστόκαινου και διάκενου, όταν θυμάμαι τέτοια τραγούδια, όπως το «Γιε μου» του Σταμάτη Κόκοτα, που κάποτε τραγουδούσα ειρωνικά στον δικό μου πατέρα κι εκείνος τσαντιζόταν γιατί ένιωθε συγκίνηση, κι εγώ τα κατέστρεφα όλα …
Τι κι αν φοράω Gap σαν το δικό μου γιο, νιώθω να πέφτω κι εγώ στο κενό μεταξύ συρμού και αποβάθρας. Όσο κι αν προσέχω. Και πολύ φοβάμαι ότι συντόμως θα πρέπει να σταματήσω να γράφω το «Ημερολόγιο ενός πατέρα» σε τόσο προσωπικό ύφος, διότι καθώς πλέον βρισκόμαστε στις παρυφές τις εφηβείας, έχω την εντύπωση πως θα διαβάσει ο Μεγάλος τα τρία βιβλία της σειράς και θα θέλει να μου τα φέρει στο κεφάλι αν τα διαβάσουν και οι φίλοι του…

Να μιλήσεις για εκείνο που έρχεται, όταν βλέπεις τα πρώτα σημάδια…. Τίποτε συγκλονιστικό δεν έχει συμβεί, αλλά το αντιλαμβάνεσαι σε κάθε βλέμμα, σε κάθε κίνηση. Ως «διαβασμένος» γονιός, ξέρεις ότι τώρα είναι η ώρα. Αύριο θα είναι αργά. Η Επανάσταση θα έχει ξεσπάσει. Οι τρυφερές αγκαλιές και τα «καληνύχτα» θα γίνουν παρελθόν. Πατέρας και γιος θα δουν το κενό που είπαμε «μεταξύ αποβάθρας και συρμού» να μεγαλώνει, με τον κίνδυνο να πέσουν μέσα, ή να μη συναντηθούν ποτέ. Ο ένας ακίνητος στην αποβάθρα και ο άλλος στο συρμό που οδηγεί στο άδηλο μέλλον…

Πάνω στην ώρα βγήκε το βιβλίο του Φερνάντο Σαβατέρ «Μιλώντας στο γιο μου για την ηθική και την ελευθερία», που ο διάσημος Καθηγητής Φιλοσοφίας, απευθύνει στον τότε 15χρονο γιο του.
Στο ξεκίνημα μου κάνει την καρδιά …περιβόλι!
«…«Επιπλέον, δε θέλω να μου συμβεί και μένα αυτό που συνέβη σ’ ένα φίλο μου μια μέρα που χάζευε ήρεμος τη θάλασσα με το πεντάχρονο πιτσιρίκι του. Το μυξιάρικο του είπε με ονειροπόλο ύφος: «Μπαμπάκα, πόσο θα μου άρεσε να κάναμε η μαμά, εσύ κι εγώ μια βόλτα με μια βαρκούλα». Συναισθηματικός ο φίλος μου ένιωσε έναν κόμπο στο λαιμό, ακριβώς πάνω από τον κόμπο της γραβάτας. «Και βέβαια γιε μου, να πάμε όποτε θέλεις!»
«Κι όταν θα είμαστε στα βαθιά» συνέχισε το τρυφερό πλάσμα «θα σας πετάξω και τους δύο στη θάλασσα, να πνιγείτε». Από τη ραγισμένη καρδιά του πατέρα βγήκε ένα μουγκανητό πόνου: «Μα γιέ μου!....». «Φυσικά μπαμπάκα. Δεν ξέρεις ότι οι γονείς πολύ μας τη δίνετε;» Τέλος του πρώτου μαθήματος.
Αν ακόμα κι ένα πεντάχρονο μπορεί αν σκεφτεί κάτι τέτοιο, φαντάζομαι πως ένας μαντραχαλάς που έκλεισε τα δεκαπέντε, όπως εσύ, θα το ’χει πολύ καλά εμπεδωμένο. Ως εκ τούτου, δεν είναι στις προθέσεις μου να σου δώσω κι άλλα κίνητρα για πατροκτονία πέρα από τα συνήθη των καθωσπρέπει οικογενειών…»

Καταλάβατε; Το καλοκαίρι πήγαμε να δούμε τον «Οιδίποδα» στο θέατρο, και κάθε τόσο τον κοιτούσα δίπλα μου με περιέργεια και ανησυχία. Σα μεγάλη συμπάθεια δεν έδειχνε για τον Οιδίποδα; Το χειρότερο είναι που …ενθουσιάστηκε με το έργο και ήθελε διακαώς να πάει στην επόμενη τραγωδία. Ήταν η σειρά της περήφανης μητέρας να ανησυχήσει. Το άλλο έργο ήταν ο Αγαμέμνονας: Και ξέρετε τι έπαθε η Κλυταιμνήστρα από το γιο της!

Ο… τρόμος της εφηβείας.

Έχετε ποτέ σκεφτεί, πως οι «παλιοί» γονείς όταν είσαι «νέος» σε τρομοκρατούν για κάθε επόμενο μεγάλο βήμα; Να μερικά παραδείγματα:
«Το πρώτο σας περιμένετε; Τέτοιο πόνο δεν έχω νιώσει ποτέ στη ζωή μου. Πίστευα ότι δεν θα αντέξω!»
«Πώς; Θα πάει για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό; Εμένα έκανε μήνες να προσαρμοστεί… Άσε που αρρωσταίνουν συνέχεια. Κολλάνε τα πάντα εκεί πέρα. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι δεν έπρεπε να το στείλω καθόλου!»
«Τι τάξη πάει; Τρίτη; Α! Έχετε μέλλον!! Σας φαίνεται δύσκολη; Που να δείτε τι θα γίνει στην Πέμπτη: Εφιάλτης…»

Αν όμως αυτά σας προκαλούν ανατριχίλες και αρχίζετε να φοβόσαστε τι σας περιμένει στην επόμενη γωνιά, όταν φτάνουμε στην εφηβεία, τότε αυτό που κυριεύει του γονείς που το παιδί τους θα μπει σύντομα στην εφηβεία, είναι καθαρός τρόμος!
«Τι; Αντιμιλάει; Νομίζεις! Που να δεις τι θα γίνει στην εφηβεία. Για ρώτα εμένα!»
«Θέλει τα μαλλιά του μακριά; Εμένα έτσι ξεκίνησε και έγινε emo»
«Ο Κωνσταντίνος της Βιργίνιας έφυγε από το σπίτι και τον έψαχναν με τη Νικολούλη»
«Εμένα που ήταν πρώτος μαθητής, έμεινε από απουσίες…»
«Άσε τις εξετάσεις. Εφιάλτης!!!»

Σταματάω γιατί δεν αντέχω άλλο. Ανοίγω την εφημερίδα να χαλαρώσω και διαβάζω:

«Σε έρευνα που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το 18,3% των σεξουαλικά ενεργών μαθητών Λυκείου είχαν την πρώτη τους επαφή πριν τα 14, το 30,9% στα 15, το 33,3% στα 16, το 13,4% στα 17, το 2,8% στα 18 και το 1,2% στα 19.
Οι περισσότεροι από αυτούς (37,2%) είχαν μέχρι σήμερα μόνο έναν ερωτικό σύντροφο, ενώ ένα ποσοστό 15% δήλωσε πως είχε 6 ερωτικούς συντρόφους.
Το ανησυχητικό είναι ότι το 10,6% είχε κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών πριν το σεξ. Μεταξύ αυτών των σεξουαλικά ενεργών εφήβων, το 64% δήλωσε ότι έχει καπνίσει και το 95,5% ότι έχει κάνει χρήση αλκοόλ.
Ανησυχητικό είναι επίσης ότι 21% δήλωσε ότι δεν χρησιμοποιεί κανένα αντισυλληπτικό μέσο…»

Οίκτο!!!

Κάποιος σατανικός εγκέφαλος έχει αποφασίσει να μου κόψει μια για πάντα τον ύπνο:
«…Ο αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», Βασίλης Καλαμπαλίκης επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο μείωση του χρόνου έναρξης ψυχοτρόπων ουσιών, αύξηση των χρηστών καθώς και ποικιλία, δηλαδή συνεχώς νέες ανακαλύψεις ουσιών….Η πρώτη ουσία που χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειονότητα είναι η κάνναβη και η χρήση της από 73,9% το 2000 έφτασε στο 83,3% το 2006. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο συχνά της πολυτοξικομανίας δηλαδή της παράλληλης χρήσης ουσιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακοπή από το σχολείο αποτελεί παράγοντα επικινδυνότητας για χρήση ουσιών» ανέφερε ο κ Καλαμπαλίκης επισημαίνονται ότι στα επόμενα χρόνια εκείνο που θα απασχολεί έντονα την κοινωνία και τους εφήβους θα είναι η σχέση εξάρτησης και κατάχρησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, η οποία θα έχει δυσάρεστες συνέπειες...»

Τι να κάνω;

Χλωμός και ημιλιπόθυμος, αφήνω την εφημερίδα να πέσει από τα χέρια μου. Πηγαίνω στο δωμάτιο του Μεγάλου, ανοίγω αιφνιδιαστικά την πόρτα, έτοιμος να τον δω Emo, με την ένεση στο ένα χέρι, δυο –τρεις ερωτικές συντρόφους στο άλλο, την άσπρη σκόνη στο πάτωμα, τον υπολογιστή ανοιχτό σε καζίνο on-line… Το στόμα μου έχει στεγνώσει.
Τον συλλαμβάνω να παίζει με τα Playmobile και να ακούει Ημισκούμπρια, αντί αν διαβάζει τα μαθήματά του. Η ανακούφισή μου είναι τέτοια που ξεχνάω να του κα΄νω παρατήρηση.
Αυτός με ένοχο ύφος μου λέει:
«Ξεκουραζόμουνα λίγο. Τώρα θα αρχίσω το διάβασμα…»
«Δεν πειράζει, δεν πειράζει. Ξεκουράσου λίγο ακόμα», ακούω κι εγώ ο ίδιος έκπληκτος τον εαυτό μου… «Θέλω να μιλήσουμε κάποια στιγμή», του λέω.
«Σου είπε η μαμά για το διαγώνισμα στα αγγλικά;»
«Ποιο διαγώνισμα;»
Επιστρέφουμε στην καθησυχαστική πραγματικότητα. Ακόμη κι αν γκρινιάζουμε, αν τσακωνόμαστε ή υψώνουμε τον τόνο της φωνής μας, όλα αυτά μου φαίνονται πταίσματα.
Αναζητώ απεγνωσμένα οδηγίες χρήσης για το μέλλον…

Τις βρίσκω από την Πανελλήνια Κίνηση για την πρόληψη των Ναρκωτικών. Όσοι είσαστε γονείς, διαβάστε τις προσεκτικά. Θα καταλάβετε ότι δεν αφορά μόνο στα ναρκωτικά. Άλλωστε και τα ναρκωτικά είναι ένα σύμπτωμα απουσίας πολλών πραγμάτων από τη ζωή του παιδιού (επιλέγω ορισμένα σημεία από σχετική ενημερωτικό κείμενο):

-Συνηθίστε το παιδί σας από νωρίς στις μικρές ευθύνες του, αργότερα στις μεγαλύτερες. Μην το υπερπροστατεύετε, μην το δικαιολογείτε πάντα. Δίνετέ του όμως τις ευκαιρίες για συζήτηση, μάθετε να το ακούτε, διατηρείτε το διάλογο μαζί του
-Παραδεχτείτε το παιδί σας όπως είναι: περισσότερο ή λιγότερο έξυπνο, δραστήριο ή όχι, καλοφτιαγμένο ή άσχημο, κοντό, παχύ, ψηλό, αγόρι, κορίτσι κ.ά. Μην το ταπεινώνετε, μην κάνετε μόνιμα συγκρίσεις με άλλα παιδιά ή με τον εαυτό σας. Καθένας έχει την αξία του, βοηθήστε το να τη βρει.
-Ενισχύετε πάντα την εμπιστοσύνη του παιδιού στον εαυτό του, την αυτοεκτίμηση. Επαινέστε το, ενθαρρύνετε κάθε πρωτοβουλία του, βοηθήστε το να κρίνει, ν' αναζητά, σε κάθε πρόβλημα, τα θετικά και τ' αρνητικά στοιχεία του, να παίρνει θέση.
-Η προεφηβεία - εφηβεία είναι μια φάση ζωής γεμάτη προβληματισμούς, οι σχέσεις σας με το παιδί σας δοκιμάζονται. Κρατήστε την ισορροπία με γνώση, με κατανόηση και διάλογο. Οι έφηβοι σας χρειάζονται, αλλά, σύμφωνα με έκφρασή τους, «δίπλα και όχι από πάνω». Θέλουν συνεργασία όχι εξουσία.
-Διαμορφώνετε τα σχέδιά σας για το παιδί με βάση αυτό που είναι και όχι αυτό που θα «θέλατε» να είναι. Μην υπερτιμάτε τις δυνάμεις του, τη νοημοσύνη του στις σπουδές του, στην εκλογή επαγγέλματος. Καλύτερα επιτυχημένος στο δημιουργικό του επάγγελμα, παρά δυστυχής στο «βάθρο» των φιλοδοξιών σας.
-Μην αποξενώνετε το παιδί σας από τους φίλους, από τις διάφορες ομάδες, πολιτιστικές, αθλητικές, πολιτικές κ.ά. Μην το καθηλώνετε στην ακινησία της καρέκλας και των πολλών μαθημάτων, που δεν αφήνουν ελεύθερο χρόνο
-Μην κρύβετε από το παιδί σας τις δυσκολίες σας, οικονομικές, κοινωνικές, επαγγελματικές, ψυχολογικές, χωρίς όμως να τις δραματοποιείτε. Το παιδί εκτιμά περισσότερο τον γονέα που παλεύει από εκείνον που του προσφέρει έτοιμη άνετη ζωή.
-Ανάγκη να υπάρχει συνεννόηση στην οικογένεια, παραδοχή ανάμεσα στους συζύγους.
-Περάστε στα παιδιά σας ιδανικά, όσο κι αν αυτά ταλαιπωρούνται στην εποχή μας. Μην τα συνηθίζετε μόνο στην έννοια του «εαυτού», είναι βαρύ φορτίο που τελικά καταρρέει. Τα πλατύτερα ιδανικά ανοίγουν ορίζοντες και θεμελιώνουν την αισιοδοξία, την αγωνιστική διάθεση για τη ζωή.

Διαβάζω ότι η συγκεκριμένη ομάδα γονιών, που παρακολούθησε και μαθήματα σε Σχολές Γονέων, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο θέμα των ναρκωτικών , κατάφερε να προστατέψει αποτελεσματικά τα παιδιά της.
Μπορεί μαγικές συνταγές να μην υπάρχουν, αλλά νιώθω ήδη κάπως καλύτερα. Υπάρχουν τρόποι να προλάβουμε πολλές άσχημες καταστάσεις, αρκεί να το πιστέψουμε και να το εφαρμόσουμε…

Επανακάμπτω πιο ήρεμος στο δωμάτιο του Μεγάλου:
«Νομίζω πως κάτι θα πρέπει αν μου εξηγήσεις για αυτό το διαγώνισμα των αγγλικών», του λέω –με ακόμη περισσότερη ανακούφιση!


(Το κείμενο στην πρώτη του μορφή δημοσιεύτηκε στο Junior του Votre Beaute, όπου εξακολουθώ να γράφω το "Ημερολόγιο ενός πατέρα")

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η δικτατορία της Αγίας Παρασκευής

Ο Φύρερ (συγγνώμη ο δήμαρχος ήθελα να πω) της Αγίας Παρασκευής και οι παρατρεχάμενοί του αποφάσισαν αυθαίρετα και καταχρηστικά να καταστρέψουν την εξαιρετική δουλειά που έκαναν εκπαιδευτικοί, διεύθυνση και προσωπικό στον παιδικό σταθμό της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π.) στην οδό Λάδωνος.

Για τα όσα έγιναν ξαφνικά γράψαμε ήδη. Η συνέχεια είναι αποκαλυπτικότερη. Η νέα (διορισμένη) διευθύντρια αρνείται τον διάλογο με τους γονείς και ως πρώτο δείγμα "δημοκρατικής" γραφής αρνήθηκε να παραχωρήσει αίθουσα του σταθμού ώστε να γίνει Συνέλευση των Γονέων (!!!)Έτσι οι γονείς θα συνεδριάσουν σε ... παιδότοπο στο Κοντόπευκο το Σάββατο το μεσημέρι για να αποφασίσουν με ποιόν τρόπο θα αντιδράσουν στα "τετελεσμένα" γεγονότα που προσπαθεί να επιβάλλει η παρέα του κυρίου Γιαννακόπουλου...

Οι αντιδράσεις στο μεταξύ πληθαίνουν:
Η γνωστή συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων-παγκόσμιας ακτινοβολίας- Λότη Πέτροβιτς, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό δήλωσε ότι είναι "΄Οντως απαράδεκτο!"

Ένας πατέρας από τον παιδικό σταθμό, γράφει:
"...νομίζω οτι πρέπει να επικεντρωθούμε σε δύο σημεία:
- Το "νομικό" κομμάτι: Το πλαίσιο λειτουργίας του σταθμού, την δυνατότητα που έχουν για μείζονες αλλαγές στην μέση της χρονιάς και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και συνεννόηση με το σύλλογο γονέων. Σε αυτά θα χρειαστούμε προφανώς δικηγόρο, που θα μας διαφωτίσει επίσης και γενικά για την νομοθεσία περί σταθμών (αριθμός παιδιών ανά τμήμα και αριθμός προσωπικού ανά παιδί, δραστηριότητες και κατάργησή τους, χρηματικό, σχολικά λεωφορεία κτλ κτλ).
- Δυναμικές κινητοποιήσεις: παραστάσεις σε δημοτικά συμβούλια, υπουργείο Παιδείας, δημοσιότητα κτλ..."

Ένας γονιός από την Κηφισιά, γράφει για τον δικό τους τοπικό ...Αρχηγό"Σχετικό-άσχετο για την δημαρχιακή αναλγησία σε σχέση με το παιδί. Δήμος Κηφισιάς, Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 12 μμ με προγραμματισμένη παράσταση δραματοποιημένου παιδικού παραμυθιού. Ο δήμαρχος Χιωτάκης απαιτεί την μετάθεση της παράστασης για μία ολόκληρη ώρα αργότερα, ώστε να φιλοξενήσει το πολιτιστικό κέντρο πολιτική συγκέντρωση συγγενούς και παρατρεχαμένων της υποψήφιας αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, εαυτού παρόντος. Το κακό είναι ότι ταλαιπωρήθηκαν παιδιά και γονείς που ήταν εκτός Κηφισιάς, και τα παιδιά έιχαν ήδη αρχίσει να "εκνευρίζονται". Επίσημη δικαιολογία; Ζητήθηκε την τελευταία στιγμή και δεν μπορούσε να μην γίνει, διότι δεν υπήρχε "άλλη στιγμή"..."

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ποιόν θα παραιτήσει τώρα ο Χρυσοχοϊδης; Μήπως τον εαυτό του;

Τι να πούμε κι εμείς για το πως τραυματίζουν την ευαίσθητη ψυχή των παιδιών τοπικοί ανεύθυνοι και ανίκανοι άρχοντες, όταν διαβάζουμε για περιστατικά σαν αυτό που ακολουθεί; Ξυλοδαρμός μιας μητέρας μπροστά στα μάτια ενός 2χρονου παιιδού από αστυνομικούς...
Να τους χαίρεται ο υπουργός... Προστασίας του πολίτη (;;;) κομάντο Χρυσοχοϊδης.


Ρεπορτάζ από το TVXS
Νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας έλαβε χώρα στην Κυψέλη - τη στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου για την αυθαιρεσία των Σωμάτων Ασφαλείας. Αστυνομικοί με πολιτικά ξυλοκόπησαν στη μέση του δρόμου νεαρή γυναίκα από την Αρμενία, η οποία είχε μαζί της το δίχρονο παιδί της. Το tvxs μίλησε στο δικηγόρο της 35χρονης, κ.Μάνο Διαμαντάρα.

Η 35χρονη κάτοικος Κυψέλης γύριζε από το super market την περασμένη Πέμπτη το πρωί φορτωμένη με ψώνια, και σπρώχνοντας το καρότσι με το δίχρονο γιο της. Στη συμβολή των οδών Επτανήσου και Κεφαληνίας, προσπάθησε να διασχίσει το δρόμο, ωστόσο στο σημείο αυτό δεν υπάρχει φανάρι και κανένα αυτοκίνητο δε σταματούσε για να περάσει η γυναίκα με το παιδί. «Στο σημείο αυτό, δύο γυναίκες που στέκονταν παρακείμενα άρχισαν να κατακρίνουν τη συμπεριφορά των οδηγών, κάνοντας σχόλια όπως ‘πώς είναι δυνατόν να μη σταματάει κανένας’, ‘κοίτα κάτι ζώα’ και ‘δεν έχουν τρόπους’», εξηγεί στο tvxs ο δικηγόρος της 35χρονης, κ.Διαμαντάρας.

«Τότε σταμάτησε ένα συμβατικό αυτοκίνητο και από αυτό πετάχτηκαν τρεις άντρες με πολιτικά ρούχα, φωνάζοντας ‘ποιον είπες ζώο’, απευθυνόμενοι μάλιστα στη νεαρή μητέρα, νομίζοντας ότι αυτή είχε κάνει το σχόλιο», συνεχίζει ο κ.Διαμαντάρας. Η νεαρή μητέρα προσπάθησε να απολογηθεί, λέγοντας ότι δεν είχε πει τίποτα, και τότε οι άντρες – προφανώς επειδή αντιλήφθηκαν τη διαφορετική προφορά της – θεώρησαν εσφαλμένα ότι είναι Ρουμάνα, και άρχισαν να φωνάζουν «ποιον είπες ζώο, ρε Ρουμάνα»;
«Η 35χρονη αντέτεινε ότι δεν είναι Ρουμάνα, αλλά ότι αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι. Τότε, ο αστυνομικός απαίτησε να δει τα χαρτιά της και αυτή απάντησε ότι τα έχει στο σπίτι της, τους ζήτησε μάλιστα να έρθουν μαζί της μέχρι το σπίτι, για να τους τα δείξει εκεί ώστε να λήξει το περιστατικό», συνεχίζει ο κ.Διαμαντάρας.

Ξυλοκόπημα στη μέση του δρόμου

Η απάντηση της μητέρας πυροδότησε την οργή του αστυνομικού. «Φωνάζοντας ‘αυτά να τα κάνεις στη χώρα σου, εδώ είναι Ελλάδα’, έδεσε τη γυναίκα με χειροπέδες, ενώ όταν αυτή προσπάθησε να πραγματοποιήσει κλήση από το κινητό της, το άρπαξε και το πέταξε στο δρόμο. Εν τω μεταξύ, είχαν μαζευτεί γείτονες, οι οποίοι φώναζαν στους αστυνομικούς να αφήσουν ελεύθερη τη γυναίκα», διηγείται ο κ.Διαμαντάρας. Μάλιστα, η γυναίκα που είχε πράγματι ονομάσει «ζώα» τους οδηγούς που δε σταματούσαν, μίλησε στους αστυνομικούς, αποδεχόμενη ότι αυτή είχε κάνει τα επίμαχα σχόλια. Όμως, αυτοί την απείλησαν ότι αν δεν απομακρυνθεί θα τη μεταφέρουν στο αυτόφωρο.

Το χειρότερο στοιχείο αποτελεί, ωστόσο, το γεγονός ότι το καρότσι με το δίχρονο παιδί είχε εγκαταλειφθεί παραπλεύρως και η γυναίκα – δεμένη με χειροπέδες – άρχισε να φωνάζει «το παιδί μου», προσπαθώντας να πλησιάσει. «Η αντίδραση της μητέρας έγινε αντιληπτή ως ‘αντίσταση’ από τους αστυνομικούς, οι οποίοι την πέταξαν στο πεζοδρόμιο, ενώ ένας από αυτούς την πάτησε στο σημείο των νεφρών!» καταγγέλλει ο κ.Διαμαντάρας. Ένας γείτονας, πήρε το παιδί στα χέρια του, ενώ την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί τοποθέτησαν τη γυναίκα στο συμβατικό αυτοκίνητο, μέχρι τη στιγμή που ήρθε περιπολικό το οποίο μετέφερε τη μητέρα και το... παιδί στο τμήμα της οδού Θήρας στην Κυψέλη. Στο αστυνομικό τμήμα οι γείτονες έφεραν τα χαρτιά της γυναίκας, αποδεικνύοντας τη νόμιμη παραμονή της στη χώρα – καθώς είναι σύζυγος Έλληνα πολίτη – ενώ μητέρα και παιδί παρέμειναν «υπό κράτηση» για μερικές ώρες.

«Αν υποβάλεις μήνυση θα σου πάρουν το παιδί»

Στο αστυνομικό τμήμα ξεκίνησε και ο αγώνας της 35χρονης για απόδοση δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, εντελώς μόνη της – καθώς δε της δόθηκε δικαίωμα να συνομιλήσει με δικηγόρο, ενώ ο σύζυγός της, γνωστός Έλληνας μουσικός, έλειπε για παραστάσεις στο εξωτερικό – υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστου και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα και έλαβε εισαγγελική παραγγελία για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης.

«Στο τμήμα, ωστόσο, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τη γυναίκα, φωνάζοντας ότι αν επιχειρήσει να υποβάλει μήνυση κατά των αστυνομικών, θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο και θα ‘της πάρουν το παιδί’. Γι΄αυτό άλλωστε και δεν της δόθηκαν τα στοιχεία των αστυνομικών που τη χτύπησαν και έτσι αναγκάσθηκε να υποβάλει τη μήνυση κατά αγνώστου», σχολιάζει ο κ.Διαμαντάρας. Οι εξελίξεις αναμένονται, ως εκ τούτου, μέσα στην ημέρα, όταν η νέα γυναίκα, συνοδευόμενη αυτή τη φορά από το συνήγορό της, θα επιστρέψει στο τμήμα και θα απαιτήσει να της κοινοποιηθούν τα ονόματα των αστυνομικών, ώστε να προσωποποιηθεί η μήνυση εις βάρος τους. Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε σήμερα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ότι διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση, με σκοπό να αποδοθούν ευθύνες στα αρμόδια πρόσωπα.

Άνθρωποι "ανωτάτης υποστάθμης" ή Τα παιδιά δεν είναι σακιά για να τους αλλάζουμε αποθήκη


Στη φωτογραφία δήμαρχος και παρατρεχάμενοι σε μια από τις δεκάδες φωτογραφίες του που ...κοσμούν την ιστοσελίδα του Δήμου

Ήδη η ενημέρωση για το θέμα του παιδικού σταθμού στην Αγία Παρασκευή, εξαπλώνεται. Διαβάστε κι εδώ:
georgelaios.blogspot.com
nasosbratsos.blogspot.com


Από ένα φίλο και πατέρα που ζει σε άλλη περιοχή της Αθήνας, πήρα το πιο κάτω γράμμα, που αξίζει, νομίζω να το μοιραστώ μαζί σας...
"Κώστα καλημέρα,
διάβασα νωρίτερα στο blog αυτά που έγραφες για τον παιδικό σταθμό και μουρλάθηκα. Ανοιξα το mail να σου γράψω και είδα το μήνυμά σου.
Μα καλά τι άνθρωποι είναι αυτοί, από που ήρθαν ?
Τι έχουν μέσα τους και πως σκέφτονται?
Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που μπορεί να τους κάνει να σκέφτονται διαφορετικά.
"Καλοπιάνουν" τον κάθε μεγάλο και αδιαφορούν εντελώς για όποιον δεν ψηφίζει (δυστυχώς τα πιό καθαρά κι αμόλυντα μυαλά, τα παιδιά δεν ψηφίζουν).
Βλέπουν μπροστά τους αριθμούς, χρήματα και νούμερα -γενικώς νούμερα- κι αδιαφορούν για την ανθρωπινη διάσταση, για τα αισθήματα, τις σκέψεις.
Καταστρέφουν -και δεν είναι υπερβολή- τις παιδικές ψυχές και τη μελλοντική ανθρώπινη προοπτική τους.
Προτείνω να μας ενημερώσεις όλους για το mail του παιδικού σταθμού και του δήμαρχου και να στέλνουμε μηνύματα διαμαρτυρίας.
Αυτά τα θέματα δεν είναι τοπικά και περιορισμένα, δεν αφορούν μόνο λίγους.
Κάθε παιδί που υποβάλλεται, από την βλακεία των μεγάλων, σε αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία, πρέπει να έχει την υποστήριξη όσων νιώθουν και καταλαβαίνουν τις αληθινές ανάγκες του.
Κάθε αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά κάθε υποτίμηση της προσωπικότητας ενός παιδιού, πρέπει να καταδικάζεται από όλους μας. Τα παιδιά δεν είναι σακιά που τους αλλάζουμε αποθήκη.
Κι αν θέλουμε αυτά τα παιδιά να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο, πρέπει να έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για να τον ονειρευτούν.
Αλλιώς όλα θα εξακολουθούν να είναι μιά από τα ίδια και χειρότερα."

Σημείωση: Ο σταθμός δεν έχει mail έχει όμως ο δήμαρχος -αν και απαξιεί να απαντά σε πολίτες... (dimarhos@agiaparaskevi.gr)
Είναι όπως έλεγε και η μαντάμ Σουσού "άνθρωπος ανωτάτης υποστάθμης"

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Στην Αγία Παρασκευή παίζουν με τις ψυχές 3χρονων και 4χρονων παιδιών!

Η ανικανότητα και η αυθαιρεσία της Δημοτικής Αρχής της Αγίας Παρασκευής, με τον ανεκδιήγητο δήμαρχο κ.Γιαννακόπουλο, αποδείχτηκε περίτρανα ακόμη μια φορά. Μόνο που τώρα, τα θύματά του είναι 3χρονα και 4χρονα παιδιά!

Αιφνιδιαστικά, χθες το πρωί, μετά την υπαγωγή του παιδικού σταθμού όπου πηγαίνει η 4χρονη κόρη μου-Δημοτική Επιχείρηση Βρεφονηπιακών Σταθμών, Λάδωνος 5- σε κάποιο νέο καθεστώς (που δεν με ενδιαφέρει και δεν με αφορά)τα τμήματα συρρικνώθηκαν, προσωπικό που απέδιδε τα μέγιστα βρέθηκε στο δρόμο και τα παιδιά χωρίστηκαν από τους φίλους και τις δασκάλες τους με τον πλέον αντιπαιδαγωγικό και απαράδεκτο τρόπο. Οι παροχές συρρικνώθηκαν και αυτές.
Το διαιτολόγιο άλλαξε προς το χειρότερο (ποιός επιστήμονας αποφάσισε ξαφνικά να βάλει τη... μερέντα στο μέχρι χθες απολύτως υγιεινό διαιτολόγιο των παιδιών;)
Αυτό που δεν άλλαξε είναι το υψηλό αντίτιμο που πληρώνουμε οι γονείς!!! Στην αρχη της χρονιάς, παρά το οικονομικό κόστος επιλέξαμε το συγκεκριμένο παιδικό σταθμό, ακριβώς γιατί έδινε το "κάτι παραπάνω" στα παιδιά μας και γιατί όλο το προσωπικό, από τον οδηγό μέχρι τις μαγείρισσες και τις δασκάλες ήταν κάτι παραπάνω από άψογο και έκανε τα παιδιά μας να πηγαίνουν κάθε πρωί με χαρά στο σχολείο...
Άριστη ήταν και η συνεργασία μας με τη διευθύντρια που απομακρύνθηκε, χωρίς να κληθούμε ως γονείς να πούμε μια γνώμη! Η ενημέρωση μας έγινε από τη μια μέρα στην άλλη.
Δεν είμαστε διατεθιμένοι να δεχθούμε τα άθλια παιχνίδια του ανίκανου δημάρχου ούτε των ανθρώπων που διορίζει σε θέσεις σημαντικής ευθύνης και αφορούν στις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών.
Δεν είμαστε υπήκοοι του κυρίου Γιαννακόπουλου και της παρέας του. Απαιτούμε να "παγώσουν" όλες οι αλλαγές, μέχρι να συζητηθούν όλα τα ζητήματα. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα γεγονότα...

Το γράμμα της μητέρας που ακολουθεί, νομίζω τα λέει όλα.

"Αξιότιμε κύριε δήμαρχε!
Απευθύνομαι σε εσάς για ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά την τετράχρονη κόρη μου. Από πέρσι πηγαίνει στον παιδικό σταθμό της οδού Λάδωνος, από τον οποίο μείναμε σε γενικές γραμμές πολύ ευχαριστημένοι. Εκεί κοινωνικοποιήθηκε, απέκτησε τις πρώτες της φίλες και εντάχθηκε στην ομάδα της μετά από κάποια περίοδο προσαρμογής.
Σήμερα αποφασίστηκε η Ιόλη, όχι μόνο να αλλάξει πρόγραμμα και δασκάλα αλλά και συμμαθητές. Ενώνονται τα τρία τμήματα σε δύο, τα 19 παιδιά γίνονται 26, η τάξη αποτελείται απο τρίχρονα και τετράχρονα και οι φιλίες που δημιουργήθηκαν διαλύονται στο τέλος Νοεμβρίου, μόλις τα παιδιά έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται ατις αυξημένες για την ηλικία τους απαιτήσεις του προνηπίου.Η Ιόλη θα είναι με 7 από τους 19 συμμαθητές της εκ των οποίων καμμία φίλη της.
Θεωρείτε παιδαγωγικά σωστά τα παραπάνω; Δεν υπεισέρχομαι αυτή τη στιγμή στην κατάργηση των Αγγλικών ή του θεατρικού παιχνιδιού, αλλά σε ένα ζωτικό θέμα για την ψυχική υγεία των μικρών παιδιών.Τον χωρισμό από τους φίλους τους στη μέση της χρονιάς με κριτήριο την ημερομηνία γέννησης τους. Η Ιόλη λοιπόν είναι ο αριθμός 15/9/2005 και όχι η φίλη της Δανάης, της Βερόνικας ή της Φοίβης, που έχει συνδεθεί με τις φετινές δασκάλες της, που μάλιστα δεν είναι οι ίδιες με τις περσινές.
Ομολογώ ότι τρομάζω με τον τρόπο που η καινούργια διευθύντρια αντιμετωπίζει τα παιδιά, τη στιγμή που διακηρύττει ότι προτεραιότητά της είναι να μεγαλώνειχαρούμενα και ευτυχισμένα παιδιά.
Η κόρη μου είναι πάντως στενοχωρημένο και δυστυχές παιδί, μετά τις αλλαγές που έκανε στο γραφείο της κεκλεισμένων των θυρών η νέα διευθύντρια, χωρίς"στενή συνεργασία μαζί μας".

Στο μεταξύ κυκλοφορεί και υπογράφεται από τους γονείς το παρακάτω κείμενο:
"Οι γονείς των προνηπίων δεν δεχόμαστε να υποστούν τα παιδιά μας την αρνητική, άκαιρη, αντιπαιδαγωγική και αψυχολόγητη αλλαγή που αποφάσισε αυθαίρετα στη μέση της χρονιάς η νέα διεύθυνση του σταθμού. Τα παιδιά δεν επιτρέπεται αν αλλάξουν σύνθεση και νηπιαγωγό"
Οι γονείς των παιδιών της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (Δ.Ε.Β.Σ.Α.Π.) Λάδωνος 5 210-6537751 fax 210-6537752

Μια Ελληνίδα στο Παρίσι: Ο μαγικός κόσμος της Γιάννας Ανδρεάδη

Όταν εγώ θα βρίσκομαι στη Κρήτη, θα εγκαινιάζεται η έκθεση της φίλης και εξαιρετικής ζωγράφου που διαπρέπει στο εξωτερικό, της Γιάννας Ανδρεάδη. 5 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, ξεκινά η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιανουαρίου του 2010, στη γκαλερί Samy Kinge. Μια ωραία ευκαιρία για ταξιδάκι στο Παρίσι! (κι έχω να πάω κάτι χρόνια -πολλά θα έλεγα...)
Την εκπληκτική δουλειά της μπορείτε να τη δείτε και στην προσωπική της ιστοσελίδα: ianna.online.fr


Αντιγράφω ένα μέρος από το πλούσιο βιογραφικό της:

I a n n a . A n d r é a d i s
Born in Athens in 1960, lives in France since 1978
1978-1983 Studied art ,painting and lithography, in the National School of Fine Arts in Paris
1986-90 Travelled throughout East Africa with the publisher Franck Bordas, making many drawings and paintings inspired by these trips.
Peintures d'Afrique and Kilimandjaro

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το γιο της Pierre- Takis Bordas

1989-90 Studied prehistory in the Institute of Art and Archaeology, took part in excavations and surveys in the south of France (Vallée des Merveilles). Visited the prehistoric sites and caves in the Dordogne

1993-94 Travelled in Zimbabwe, Malawi, Namibia, South Africa. New series of landscapes. Realized many lithographic limited edition albums, with Franck Bordas, Peintures des déserts de Namibie.

1995 Her first son, Fernand was born

1996-98 A series of paintings of the sea tableaux des Mers.

1997 Birth of Pierre-Takis
Published a series of art books in African wax textile for children; meets Elisabeth Lortic and the “trois ourses”, who work with artists creating books for children

1998-99 Travelled in Morocco, série de Marrakech.

2000 Whilst still painting, she embarked on diverse photo and book projects

2001 Travelled in California paysages américains.

2002 Published a digital photo project about construction cranes
Published "Couleurs nature", (éditions Seuil jeunesse)

2003 Created paintings on the theatrical costumes for the play , “Titus Andronicus”, directed by Simon Abkarian, presented in Chaillot national theatre
Embarked upon a long term photo project for a book, taking photos at regular intervals of every stage in the construction of the Quai Branly Museum designed by Jean Nouvel

2004 Carried out an international participative digital photo project, “The Wolrd Around a Flame/ Olympic Truce 2004 “exhibited in Athens during the Olympic Games
Meets Peggy Espinosa, publisher of Petra Ediciones, published Dias Tonaltin

2005 Created “Cosmopolis / Ivry-sur Seine” a series of portraits of people of different origins living in Ivry-sur-Seine, shown in Rhodes / Greece in a group exhibition “Meteques”/ Foreigners.

2006 Exhibition "Montagne Ste Victiore", paintings at the Galerie Samy Kinge, Paris Montagnes Sainte-Victoire.
Her book Dias Tonaltin, published by Petra Ediciones, Mexico, wins the "new horizons" prize in the Bologna Book Fair
Published Cactus (Petra ediciones, Mexico).
and Chantier ouvert au public, (Éditions du Panama et du Musée du quai Branly).

2007 Published Une Année en forêt, with Franck Bordas, (Éditions du Panama) and Cosmopolis / Ivry sur Seine , Panama with her publisher Brigitte Morel.
Travelled in Mexico to realise her book, Bestiaire aztèque.
Organised an exhibition about “The night life of trees “ a book by Bhajju Shyam, Durga Bai et Ram Singh Urveti, Tara publishing, India at les Trois Ourses, Paris

2008 Published Bestiaire aztèque, in France and Mexico, a coedition with musée du quai Branly and Petra ediciones, A new collection of books about the art pieces from the museum.

2009 Series of photos, Ivry ET la Seine.
Realised drawings for the book L’aile bleue des contes : l’oiseau
by Fabienne Raphoz, éditions José Corti.
Travelled in South Africa.
Works for the her book SSSS Snake Art and Allegory, with Gita Wolf published by Tara publishing and musée du quai Branly, silkprinted in India

Shares her time between paintings, photos and book projects


Οι εικονογραφήσεις τις και τα βιβλία που έχει επιμεληθεί, μας χαρίζουν μαγεία... Αναζητείστε τα! Πρόσφατα με την κόρη μου μιλούσαμε για χρώματα απολαμβάνοντας το βιβλίο της Couleurs Nature (editions du Seuil), απ' όπου και η εικόνα


Μια απάντηση και στο τι είναι πιο κόκκινο από τα κόκκινα.... (του "Όλα πάνε ρολόι (ή σχεδόν)"... )

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Από την Ιτέα στο Ηράκλειο της Κρήτης

Αυτή τη Κυριακή (29/11) μαζί με τη Θεοδοσία Καραγιάννη θα βρεθούμε στην Ιτέα, καλεσμένοι του Συλλόγου Γονέων 1ου Δημοτικού. Αξίζει να πούμε, αφού το ένα από τα θέματα που θα θίξουμε είναι και αυτό του διαδικτύου, ότι όλες οι συνεννοήσεις και οι επαφές έγιναν μέσω e-mail και του facebook. Το διαδίκτυο προσφέρει τεράστιες δυνατότητες και αντί να μας απομακρύνει, μπορεί αν μας φέρει πιο κοντά, όπως συμβαίνει όχι μόνο στην περίπτωση της Ιτέας, αλλά και της Κρήτης που ακολουθεί...

Την πρωτοβουλία για την εκδήλωση στη Κρήτη την πήρε η κυρία Χριστίνα Μαρκουλάκη από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μαρίας Μαρκάκη- Μαρκουλάκη (markakischool.blogspot.com)με την οποία γνωριζόμαστε μόνο διαδικτυακώς. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της, γίνεται μαι εξαιρετική δουλειά με τοςυ μαθητές της και αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό τα μέσα που προσφέρει το διαδίκτυο.
Μερικά από τα θέματα συζήτησης:
* Η σχέση του παιδιού με την τηλεόραση και το διαδίκτυο
* Η εκπαίδευση του παιδιού
* Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια
* Οι σχέσεις με τη γιαγιά και τον παππού
* Ο ρόλος του πατέρα
* Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
* Η διατροφή του παιδιού

Να σημειώσω ότι και οι δυο αφίσες είναι έργο των ανθρώπων που με προσκαλούν. Της Ιτέας από την κυρία Ελένη Παπανδρέου του Συλλόγου Γονέων και της Κρήτης από την κυρία Μαρκουλάκη. Τις ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τον τρόπο που με έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα...

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Εγώ ελπίζω να τη βολέψω!


(Φωτογραφία από την παράσταση του Θεάτρου Νέου Κόσμου)
Δεν ξέρω αν έχετε διαβάσει το βιβλίο του Μαρτσέλο Ντ’ Όρτα, με τον τίτλο Εγώ Ελπίζω να τη Βολέψω, ενός δασκάλου του δημοτικού σχολείου του Αρζάνο της Βόρειας Ιταλίας που (αντέ)γραψε και φρόντισε τις εκθέσεις των μαθητών του... Είναι ένα σπαρταριστό βιβλίο στο οποίο υπήρξε και συνέχεια εξίσου εξαιρετική.
Στην έκθεση που έδωσε τον τίτλο στο βιβλίο (και στην ομώνυμη παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου)ο δάσκαλος έχει ζητήσει από τοςυ μαθητές του να περιγράψουν τη "Δευτέρα Παρουσία". Ένας μαθητής αφού την περιγράφει με τα πιο ζοφερά χρώματα καταλήγει: "Εγώ ελπίζω να τη βολέψω"...

Αυτό σκεφτόμουνα κοιτάζοντας γύρω μου χθες στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου βρεθήκαμε με το Συντονιστικό των Συμβασιούχων. Δεν ξέρω πόσοι καταλάβανε τη συμβολική σημασία της εκεί παρουσίας μας. Η πλατεία ονομάστηκε έτσι διότι εκεί συγκεντρώνονταν παλιά οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά την αλλαγή κυβέρνησης.
Πριν καθιερωθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων ο καθένας που ερχόταν στην εξουσία τους απέλυε όλους και έβαζε τους δικούς του. Εκεί λοιπόν έκλαιγαν μαζικά οι απολυμένοι...

Οι προφάσεις και τα λόγια αλλάζουν όμως τα πράγματα μένουν ίδια. Πίσω από τις μεγαλόστομες διακυρήξεις για διαφάνεια κρύβεται ο διωγμός και η απόλυση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, που κατά κοινή ομολογία εργάστηκαν και απέδωσαν τα μέγιστα όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύουν.
Η κυβέρνηση θέλοντας να πετύχει τους στόχους της, θολώνει τα νερά και αρχίζει τις απολύσεις από τους πιο αδύναμους κρίκους, που είναι τα Stage. Ακολουθούν αυτοί που οι συμβάσεις τους λήγουν ή έληξαν πρόσφατα και έπονται οι υπόλοιποι...
Τεχνηέντως, με το θολό και γεμάτο παράθυρα άθλιο νομοσχέδιο που έβαλαν σε "δημόσια διαβούλευση" για να έχουν έναν προσχηματικό διάλογο σε προειλημμένες αποφάσεις, σπέρνουν τη σύγχυση. Πολλοί θεωρούν ότι αυτούς δεν τους θίγει. Όταν το καταλάβουν θα βρίσκονται στο δρόμο και θα αναρωτιούνται τι τους συνέβη. Ατυχώς δεν ζούμε στη Σκανδιναβία... και στην Ελλάδα όλα γίνονται!

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί Συμβασιούχοι, ανάμεσα τους και αρκετοί συνάδελφοι μου από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, θεωρούν ότι ανήκουν σε κάποια προνομιουχο κατηγορία που δεν θα θιγεί. Έτσι όχι μόνον έλαμψαν δια της απουσίας τους από τις χθεσινμές κινητοποιήσεις, αλλά ούτε απήργησαν καν:
Αυτοί ελπίζουν να τη βολέψουν...
Σύντομα θα βρίσκονται κι αυτοί στην πλατεία Καλυθμώνος και όχι με τους ανθρώπους που μάχονται για τα δικαιώματά τους, αλλά μόνοι τους!
Το Συντονιστικό των Συμβασιούχων αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση και μια καινοτομία: Εκεί λειτουργούμε αυτόνομα, χωρίς κομματικά καπέλα. Αυτό για όσους έχουν συνηθίσει να έχουν κάποιον μπαμπά από πάνω τους, προκαλεί ανασφάλεια. Όμως οι αγώνες κερδίζονται στο δρόμο, από ανθρώπους που αγωνίζονται με την ψυχή τους.
Και ναι. Η λέξη "απεργοσπάστης" εξακολουθεί για μένα να είναι βρισιά!


Σημείωση 1: Ήδη αποφασίστηκε συνέχεια των κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα: Από τη Δευτέρα ξεκινά μια πρωτότυπη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ την Πέμπτη θα γίνει απεργία και νέα συγκέντρωση. Παράλληλα συνεδριάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Συμβασιούχων και είναι πιθανό να αποφασίσει συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. παράλληλα σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται και η ΑΔΕΔΥ.
Σημείωση 2: Η κάθε κυβέρνηση θέλει να μας χωρίζει σε μόνιμους, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, έργου, stage... Όμως όλοι είμαστε εργαζόμενοι και όλοι πληρώνουμε την κρίση που άλλοι δημιούργησαν.
Σημείωση 3: Ο κύριος Παπακωνσταντίνου αφού θέλει να κάνει περικοπές ας αρχίσει από το δικό του μισθό. Αλήθεια πόσα παίρνει ο ίδιος που θεωρεί "υψηλόμισθους" αυτούς που παίρνουν 2000 ευρώ;

Εικόνες από τη διαδήλωση των συμβασιούχων 19/11

Η σημερινή συγκέντρωση των Συμβασιούχων ήταν εξίσου μεγάλη με εκείνη της περασμένης εβδομάδας... Δυστυχώς από το δικό μου χώρο εργασίας η συμμετοχή συρρικνώθηκε. Αν και λίγοι, ήμασταν ωστόσο δυναμικοί και μαχητικοί (με το πιο άσχετο πανό της πορείας, που ωστόσο περιγράφει την πικρή αλήθεια: Με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (ή αλλιώς με Άρη Σπηλιωτόπουλο ή με Άννα Διαμαντοπούλου), εμείς παραμένουμε απλήρωτοι. 8 μπλε και 1 πράσινο μήνα.


ο αυτονόητο δικαίωμα της διαμαρτυρίας, δεν είναι και τόσο αυτονόητο... Τα ΜΑΤ εμποδίζουν τους Συμβασιούχους να πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πολύς κύριος Παμπούκης δηλώνει ότι θα δεχθεί έναν (1) εκπρόσωπο των Συμβασιούχων. Όταν καθόμαστε κάτω τους κάνει... τέσσερις. Η υπόθεση αγγίζει τα όρια του γελοίου. Όταν πηγαίνει η αντιπροσωπέια δηλώνει πως δεν γνωρίζει το θέμα(!) Και είναι υπουργός Επικρατείας (!!) Από που μας ήρθε αυτός;
Εμείς από το ΙΔΕΚΕ αφήσαμε ένα σουβενίρ πάνω στα κάγκελα του... Αβραμόπουλου: