Διακοπές!

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Πάσχα με τα παιδιά (και όχι μόνο!)


Σας αποχαιρετώ για λίγες μέρες... Φεύγω για Καστέλλια και θα κάνω αποτοξίνωση από Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, μπλογκινγκ κλπ. Για δωράκι, μερικές φωτογραφίες από το περσινό Πάσχα και ένα άρθρο που είχα γράψει για το Παιδί & Νέοι Γονείς, που μπορεί να σας φανεί χρήσιμο!

Πασχαλινές διακοπές…. Για πάντα!
Με τη βοήθεια της σχολικής ψυχολόγου Νικολέτας Θεοτοκάτου

Πάσχα και Ελλάδα! Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο; Για μικρούς και μεγάλους είναι μια ξεχωριστή εποχή. Η φύση βάζει τα καλά της και υποδέχεται την άνοιξη, τα έθιμα γοητεύουν κι εμάς και τα παιδιά και βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το «κύμα διασκέδασης» που ακολουθεί σαν έκρηξη μετά τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας… Και το φαγοπότι που το συνοδεύει.
Για τα παιδιά ίσως οι πασχαλινές εκδρομές είναι οι πιο ξεχωριστές. Για τα περισσότερα σημαίνει επιστροφή στον τόπο των παππούδων τους –η συντριπτική πλειονότητα των εκδρομέων του Πάσχα πηγαίνει στο «Χωριό».
Χρειάζεται διάθεση και χρόνος για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις πιο απολαυστικές οικογενειακές στιγμές, αλλά και να παρακολουθήσουμε μαζί τις στιγμές του «Θείου Δράματος» που έχουν πολλά να διδάξουν τα παιδιά.

Μοναδικές πασχαλινές εμπειρίες…
«Ο γιος μου ήταν μόλις τεσσάρων χρονών, το πρώτο Πάσχα που φτιάξαμε μαζί κουλουράκια», θυμάται η σχολική ψυχολόγος Νικολέτα Θεοτοκάτου. «Είχε τρελαθεί από τη χαρά του. Μετά είχε ξεχωρίσει τα κουλουράκια που έπλασε και έτρωγε μόνο από αυτά». Συμμετοχή μπορεί να υπάρξει ακόμη κι αν το παιδί είναι πολύ μικρό. Μπορεί να μας βοηθήσει στο βάψιμο των αυγών –μη σας τρομάζει, μπορούμε να βάψουμε λίγα αυγά, έτσι για το καλό. Η διαδικασία δεν είναι πολύπλοκη. Το παιδί θα διαλέξει το δικό του αυγό και θα είναι πανέτοιμο για τη «μάχη του τσουγκρίσματος» η οποία διασκεδάζει απίστευτα τα παιδιά (στο τέλος δεν μένει ούτε ένα αυγό γερό!)
Τα παιδιά θα ευχαριστηθούν πολύ -εφόσον βρίσκονται στο χωριό ή σε έναν οικείο χώρο- λέγοντας και τα «κάλαντα» της Μεγάλης Παρασκευής. Το έθιμο λέει πως φτιάχνουν έναν σταυρό με φύλλα δάφνης και βγαίνουν στη γειτονιά λέγοντας το «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα…»
Το στόλισμα του επιτάφιου, το πέρασμα από κάτω, η ακολουθία του, μαγεύουν τα παιδιά… Για να μη μιλήσουμε για το βράδυ της Ανάστασης. Εκεί βεβαίως οι γνώμες διίστανται. Άλλοι γονείς θεωρούν σωστό να έρχονται τα παιδιά μαζί τους από μωρά και άλλοι φοβούμενοι την ταλαιπωρία και την αναστάτωση από τα πυροτεχνήματα και τα βαρελότα, το αποφεύγουν μέχρι κάποια ηλικία. Εδώ μάλλον δεν υπάρχουν συμβουλές και ο καθένας πράττει ανάλογα με αυτό που πιστεύει παίρνοντας πάντοτε υπόψη και τις επιθυμίες του παιδιού. Δεν χρειάζεται να το ταλαιπωρήσουμε και να το σύρουμε αν δεν θέλει να έρθει…
Ένα έθιμο που εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία και συνεχώς διευρυνόμενο …ακροατήριο, είναι ο «Πασχαλινός Λαγός». Αγοράζουμε από 5-6 μικροδωράκια για όλα τα παιδιά που αναμένεται να συμμετέχουν και τα κρύβουμε στον κήπο ή στο σπίτι. Το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, τα παιδιά ανακαλύπτουν στην πόρτα το πρώτο σημείωμα, υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον «Πασχαλινό Λαγό», που τους οδηγεί με κάποιο γρίφο ή σκιτσάκι στην πρώτη κρυψώνα. Μόλις βρίσκουν τα πρώτα δώρα ανακαλύπτουν κι άλλο σημείωμα που τα οδηγεί στον επόμενο θησαυρό. Η διασκέδαση και η χαρά των παιδιών δεν περιγράφονται. Αυτά τα μικροδωράκια τους φαίνονται πιο πολύτιμα από το ακριβότερο δώρο!

Είναι μια καλή ευκαιρία για ομαδική δράση και συνεργασία, ίσως και για διασκεδαστικά «τεστ γνώσεων» που θα βοηθήσουν τα παιδιά να λύσουν τα αινίγματα και να βρουν τα δώρα…

Όταν ταξιδεύουμε
Ξεκινώντας, ειδικά αν είσαστε καινούργιοι γονείς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν θα πρέπει να προγραμματίσετε δραστηριότητες και ξεναγήσεις που θα κάνατε αν ήσασταν με ενηλίκους. Μικρά παιδιά και τουρισμός είναι συνήθως ασυμβίβαστες ιδέες. Τα παιδιά στην αρχή θα ενθουσιαστούν, αλλά θα κουραστούν αρκετά γρήγορα και τότε θα αρχίσει η… γκρίνια. Και αν αρχίσει δύσκολα σταματά χωρίς γενικευμένη σύρραξη!
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ειδικά αν είναι μακρύς ο δρόμος, θα πρέπει να κάνετε αρκετά συχνά στάσεις για ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Στην περίπτωση που έχετε παιδιά δεν ισχύει καθόλου μα καθόλου ο γνωστός στίχος του Καβάφη για την Ιθάκη. Μετά τα πρώτα χιλιόμετρα θα εύχεστε να συντομεύσει με κάποιο μαγικό τρόπο η απόσταση! Ένα μικρό τρικ είναι η χρήση …απαγορευμένων ουσιών: Αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη, τσιπς και γαριδάκια και άλλα ανθυγιεινά μπορούν να σας βοηθήσουν να κατευνάσετε τα πάθη. Τα κρύβετε και τα εμφανίζετε ως μάγοι μόλις θα δείτε ότι πάει να αρχίσει η μουρμούρα!
Θα πρέπει ακόμη να μην πηγαίνετε στα «τυφλά». Αν ο τόπος προορισμού δεν είναι κάποιο εξοχικό σπίτι ή το χωριό καταγωγής (δικό σας ή φίλων σας) θα πρέπει να έχετε σιγουρευτεί πως εκεί που πηγαίνετε υπάρχουν άλλα παιδιά, αλλά και δραστηριότητες που θα τα διασκεδάσουν και θα τα απασχολήσουν. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που έχει αναπτυχθεί ο αγροτουρισμός θα βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απασχολήσεις για τα παιδιά που θα τα βοηθήσουν και στη γνωριμία τους με τη φύση. Η άνοιξη είναι άλλωστε η ιδανική εποχή.

Το καλύτερο θα είναι να εμπλέξετε και τα παιδιά στη διαδικασία επιλογής του τόπου όπου θα περάσετε τις πασχαλινές διακοπές. Θα τους φανεί διασκεδαστικό, θα τους δημιουργήσει αδημονία και ταυτόχρονα θα τα μάθει αν εξερευνούν και να ανακαλύπτουν. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα μπορείτε να ψάξετε μαζί τους στο διαδίκτυο για ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, αξιοθέατα, την ιστορία της περιοχής, τα πασχαλινά έθιμα κ.α. Όλο αυτό θα δώσει στην εκδρομή σας μια χροιά περιπέτειας που θα ενθουσιάσει τα παιδιά.
Όσο κι αν οι διακοπές μας βγάζουν ευχάριστα έξω από τα συνηθισμένα και τη ρουτίνα, είναι καλό να κρατήσουμε κάποιες από τις συνήθειες της καθημερινότητας, όπως είναι η ώρα του ύπνου και του φαγητού. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να προσαρμοστούν καλύτερα στο νέο περιβάλλον και στις αλλαγές που φέρνει. Ειδικά η ώρα του ύπνου έχει μεγάλη σημασία, αν δεν θέλουμε αν γυρίσουμε όλοι εξουθενωμένοι από τις διακοπές, έχοντας αποκτήσει «κακές συνήθειες»….
Χρειαζόμαστε και χρόνο για τον εαυτό μας!
Όσο κι αν οι Πασχαλινές διακοπές μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί με τα παιδιά ή ως οικογένεια, θα πρέπει να μη ξεχνάμε πως είμαστε και ζευγάρι! Είναι ολέθριο για τους γονείς, αλλά κατ' επέκταση και για το παιδί, να παραμελούν τη σχέση τους, να μην ξεκουράζονται και να μην ασχολούνται με προσωπικά τους ενδιαφέροντα στο όνομα των οικογενειακών υποχρεώσεων. Ποτέ δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε ότι χρειαζόμαστε και χρόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για να βρεθούμε μόνοι με το σύντροφό σας. Ο μπαμπάς και η μαμά για να περνούν ωραία με το παιδί πρέπει, πρώτα απ' όλα, να περνούν ωραία μεταξύ τους...
Όταν θελήσουμε χρόνο για μας, μπορούμε να πούμε στο παιδί να μας αφήσει για λίγο και θα παίξουμε αργότερα μαζί του. Φυσικά αυτό δεν γίνεται πάντοτε αποδεκτό από τα παιδιά, ωστόσο, τις περισσότερες φορές πείθονται, αν και έχουν διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει «σε λίγο»…Το σημαντικό είναι να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας και όντως να παίξουμε μαζί του, ώστε να μη νιώσει ότι το κοροϊδεύουμε.
Είναι καλύτερο να κάνουμε λιγότερα πράγματα μαζί τους, παρά να συμπεριφερόμαστε σαν να πρόκειται για αγγαρείες. Το παιδί καταλαβαίνει πολύ καλά πότε οι γονείς θεωρούν την απασχόληση μαζί του μόνο καθήκον και πότε διασκεδάζουν και χαίρονται πραγματικά με αυτό. Γονείς που δεν θέλουν ή δεν είναι σε θέση ν παίξουν με τα παιδί τους διαπιστώνουν μετά το παιχνίδι ότι ούτε κείνα είναι ευχαριστημένα. Είναι εκνευρισμένα και έχουν επιθετικές αντιδράσεις.
Άλλωστε, όταν αποφασίζουμε να τα «δώσουμε όλα» στο παιδί και καταλήγουμε να είμαστε ακόμη και στις διακοπές μας …δύστροποι.
Για να είμαστε καλύτεροι γονείς, αυτό που πραγ¬ματικά χρειαζό¬μαστε είναι κάποιες στιγμές γαλήνης και ηρεμίας. Κάτι που μπορούμε να πετύχουμε εύκολα στις πασχαλινές διακοπές, αρκεί να οργανώσουμε σωστά το χρόνο μας.

Πασχαλινές διακοπές με ασφάλεια
Αν δεν θέλουμε τίποτε να σκιάσει αυτές τις μέρες, καλό θα είναι να πάρουμε κάποια μέτρα που θα προστατέψουν κι εμάς και τα παιδιά. Δυστυχώς έχει γίνει ένας μόνιμος εφιάλτης να ακούμε κάθε Πάσχα για θύματα τροχαίων, πυροτεχνημάτων κλπ. Οι οδηγίες από το Σωματείο «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος»*, είναι εξαιρετικά χρήσιμες και μπορούν να μας βοηθήσουν να περάσουμε αυτές τις μέρες με ασφάλεια. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

-Δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη στην κουζίνα, όταν βάφουμε τα αυγά και ετοιμάζουμε πασχαλινές λιχουδιές
-Αποφεύγουμε τις λαμπάδες που είναι στολισμένες με εύφλεκτα υλικά. Δείχνουμε στα παιδιά πως πρέπει να τις κρατάνε. Η φλόγα και το λιωμένο κερί, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.
-Βεβαιωνόμαστε ότι ο τόπος διαμονής μας στις διακοπές, είναι ασφαλής για τα παιδιά μας. Οφείλουμε να προσέξουμε ιδιαιτέρως: μπαλκόνια, παράθυρα, σκάλες, τζάκια και πισίνες, και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Εφόσον υπάρχουν στην περιοχή ποτάμια, πηγάδια, στέρνες κ.α., να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους. Τα μικρά παιδιά μπορούν να πνιγούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και σε ελάχιστα εκατοστά νερού.
-Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ψησταριές και στις σούβλες την Κυριακή του Πάσχα! Τα αναμμένα κάρβουνα και τα πυρωμένα σίδερα αποτελούν αιτία σοβαρών εγκαυμάτων.
-Σε ότι αφορά στα πυροτεχνήματα πρέπει να προσέχουμε τι αγόραζουμε και από πού και βεβαίως να μην τα κατασκευάζουμε μόνοι μας. Ειδικά για τα «δημοφιλή» δυναμιτάκια πρέπει νσ επιστήσουμε στα παιδιά την προσοχή τους, ώστε να μη τα μεταφέρουν στις τσέπες (με την τριβή μπορεί να αναφλεγούν), να μην τα πετάνε το ένα στο άλλο ή μέσα σε κόσμο. Και φυσικά να μην ανάβουν κανενός είδους πυροτέχνημ,α κοντά στο πρόσωπό τους και να προσέχουν να μην υπάρχουν γύρω τους ξερά χόρτα ή άλλα εύφλεκτα υλικά.
-Στις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Αρκετά από τα πολλά τροχαία ατυχήματα του Πάσχα οφείλονται στο ότι τα παιδιά - επιβάτες, ενοχλούν και εκνευρίζουν τους γονείς – οδηγούς. Για να υπάρχει ηρεμία, κυρίως σε μεγάλες διαδρομές, να βεβαιωνόμαστε ότι τα παιδιά στο αυτοκίνητο έχουν κάποια ασφαλή παιχνίδια για να απασχολούνται. Πρέπει επίσης να προγραμματίζονται κάποιες στάσεις, για να μπορούν τα παιδιά να κινηθούν εκτός αυτοκινήτου, ώστε στη συνέχεια να είναι ήρεμα κατά τη διαδρομή.
-Εάν τα παιδιά μας απαιτούν την προσοχή μας, σταματάμε προσεκτικά σε ασφαλές σημείο του δρόμου, πριν ασχοληθούμε μαζί τους.
*Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. http://www.pedtrauma.gr/

Η φορολόγηση της Εκκλησίας και η απίστευτη προπαγάνδα στα παιδιά του Δημοτικού!

Για το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησίας και της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας, έχω ξαναγράψει. Θέλω να τονίσω όμως ακόμη μια φορά ότι το πραγματικό αίτημα, το οποίο έχει και πολλές άλλες διαστάσεις, δεν είναι άλλο από τον πλήρη χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους! Το όφελος θα ξεπερνούσε μέσα σε μια χρονιά τα 300 εκατομμύρια ευρώ… (τόσα προβλέπονται από τον προϋπολογισμό για μισθοδοσίες κληρικών!)Και φυσικά δεν είναι μόνον αυτό.

Η Ελληνική Κυβέρνηση που σπεύδει να εφαρμόσει δουλικά κάθε εντολή που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα ζητήματα της θρησκείας, κάνει …αντίσταση! Τα θρησκευτικά σύμβολα δεν έχουν αφαιρεθεί από τις σχολικές αίθουσες, ενώ στην πράξη τα παιδιά υποχρεώνονται να παρακολουθούν όλη τη θρησκευτική «πλύση εγκεφάλου»: πρωινή προσευχή, εκμάθηση του «Πιστεύω» κ.α.

Διαβάστε τι γράφουν οι... αθεόφοβοι!

Πρόκειται για το βιβλίο «Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής» της Στ Δημοτικού, όπου -μεταξύ άλλων- γράφονται και τα εξής απίστευτα:
«…με τη συνεργασία όλων των πιστών, κληρικών και λαϊκών, η Εκκλησία κάνει πράξη την εντολή του Χριστού «αγαπάτε αλλήλους» και φροντίζει ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και οικογένειες, προσφέροντας φάρμακα, περίθαλψη, συσσίτια κ.α., χωρίς διακρίσεις φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας» (!!!)
O Δημοτικός Παιδικός Σταθμός της Αγ.Παρασκευής που πηγαίνει η κόρη μου, αποφάσισε να κάνει προπαγάνδα σε τετράχρονα παιδιά, πηγαίνοντάς τα στο... Κρυφό Σχολειό(!!!) που μόνο στη φαντασία της εκκλησίας υπήρξε -όπως και το "φιλανθρωπικό" της έργο...

Διαβάστε και στείλτε συγχαρητήρια στους συγγραφείς (πόσο να πληρώθηκαν για το πόνημά τους;) και στο (Αντι)Παιδαγωγικό Ινστιτούτο...

Χαρακτηριστικό της ανεξιθρησκείας το κήρυγμα του ανεκδιήγητου μητροπολίτη Άνθιμου:
«Βρέθηκα στην Αθήνα προ ημερών, σε μια πλατεία 5 λεπτά από την Ομόνοια, για κάποιο υπηρεσιακό λόγο, με συνοδό έναν ιερέα από εδώ: ΤΑ ΕΧΑΣΑ, απελπίστηκα, ΜΑΥΡΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ. Μάς έπνιξαν οι άνθρωποι που ζητούσαν επαιτεία. Και σάς ερωτώ: Είναι ή δεν είναι Ασωτεία να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι στο Λεκανοπέδιο Αττικής υπάρχουν 650.000 Μουσουλμάνοι; Μα τι να πάρουμε πολυπολιτισμικά εμείς από αυτούς, που έχομε δανείσει όλο τον κόσμο με τον Ελληνισμό και στην συνέχεια με τον Ελληνοχριστιανικό Πολιτισμό;!..»
Η χώρα με την Παγκόσμια Πατέντα του υπουργείου Παιδείας και …Θρησκευμάτων, μεγαλουργεί ακόμη μια φορά. Δικό μας καθήκον είναι να γλιτώσουμε τα παιδιά μας από την δηλητηριώδη προπαγάνδα τους, να σταματήσουμε να τους χρυσοπληρώνουμε και να αγωνιστούμε για τον πλήρη χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους. Η ψευδεπίγραφη φορολόγηση που εμφάνισε η Κυβέρνηση είναι στάχτη στα μάτια…
Μπορείτε πάντως να υπογράφετε εδώ για τη φορολόγηση της εκκλησίας...


Ας δούμε τι έγινε στη γειτονική μας Ιταλία. Στην Ελλάδα ξέρετε που τα γράφει η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Η Ιταλία καταδικάστηκε για τον σταυρό στις σχολικές αίθουσες

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ιταλία για την ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες. Ο σταυρός κρίθηκε ότι είναι ενάντια στο δικαίωμα των γονέων να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και στο δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία θρησκεύματος.
Η ενάγουσα ήταν η Σόλιε Λάουτσι, μια Ιταλίδα από το Αμπανο Τέρμε. Τα παιδιά της, Ντατάικο και Σάμι Αλμπερτίν, ηλικίας 11 και 13 ετών αντίστοιχα, παρακολουθούσαν μαθήματα στο δημόσιο σχολείο της πόλης. Σε όλες τις τάξεις του σχολείου υπήρχε κρεμασμένος σταυρός.
Η Λάουτσι έκρινε ότι η ύπαρξη σταυρού ήταν αντίθετη με το λαϊκό χαρακτήρα του Κράτους και του σχολείου. Επικαλέστηκε μάλιστα και μία δικαστική απόφαση που είχε κρίνει την ύπαρξη σταυρού στα εκλογικά κέντρα αντίθετη προς το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ύπαρξη σταυρού στις τάξεις είναι λογική, καθώς ο σταυρός δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά και «σημαία» της μοναδικής εκκλησίας που αναφέρεται στο ιταλικό Σύνταγμα, σύμβολο του ίδιου του Κράτους.
Ωστόσο, οι δικαστές στο Στρασβούργο έκριναν ότι ο σταυρός μπορεί εύκολα να ερμηνευθεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως θρησκευτικό σύμβολο, σύμβολο που μπορεί να ενοχλήσει μαθητές άλλων θρησκευμάτων ή άθεους. Επεδίκασε μάλιστα
το ποσό των 5.000 ευρώ στην ενάγουσα για ηθική βλάβη.

Η Ιταλίδα υπουργός Παιδείας κατεφέρθηκε εναντίον της «ιδεολογικής» απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η ύπαρξη σταυρού στις σχολικές αίθουσες δεν σημαίνει προσκόληση στον καθολικισμό, αλλά είναι ένα σύμβολο της παράδοσής μας» δήλωσε η υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa

Μήπως να αρχίσουμε τις αγωγές εμείς οι γονείς;

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η Άνοιξη ξεκίνησε στη Χίο!


Πάλι στη Χίο, λοιπόν. Μετά το φθινόπωρο, με ένα άλμα στο χρόνο, βρέθηκα σε μια ανοιξιάτικη μέρα με λιακάδα και πάλι εδώ! Σάββατο μεσημέρι και κάνω τη βόλτα μου δίπλα στη θάλασσα. Θέλω να πιω καφέ και να ξεκοκαλίσω το Δρόμο. Δυστυχώς οι καράκλες και τα τραπέζια των καφέ και των μπαρ, έχουν εξαφανιστεί. Στη θέση τους δεκάδες παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
Περπατάω και βλέπω τις αφίσες για την εκδήλωση, όπου είμαι καλεσμένος. Τι θα πω για την εφημερίδα; Αγχώνομαι: Πώς να μεταφέρω τις ελπίδες που έχουμε όλοι μας; Θα μπορέσω να μοιραστώ λίγο από το φρέσκο αέρα που έφερε ο Δρόμος στη ζωή, μέσα σε μια εποχή γενικής ασφυξίας;

Τελικά διαλέγω να ρουφήξω ήλιο με τη Χίο από τη μια μεριά και τα παράλια της Τουρκίας από την άλλη. Φωτογραφίζω τα καράβια που περνούν:


Ο ήλιος εκτυφλωτικός... Ένας ποδηλάτης χάνεται στο φως. Και αναρωτιέμαι γιατί βλέπω τόσα λίγα ποδήλατα σε μια πόλη που προσφέρεται για ποδηλασία. Αντίθετως, όλοι καβάλα πάνε στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε! Το αποτέλεσμα κυκλοφοριακό χάος και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που κρύβουν τη θέα...

Πλησιάζει η ώρα της εκδήλωσης γαι το Δρόμο. Θα γίνει σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μπαρ του νησιού, τη Φαίδρα.

Στο μπαρ βλέπω για πρώτη φορά λαλάδες. Οι άγριες τουλίπες της Χίου, από τις οποίες οι Ολλανδοί δημιούργησαν τις περίφημες τουλίπες τους! Η Χίος βλέπετε είναι η αληθινή πατρίδα της τουλίπας. Είχα δει σε φωτογραφίες, αλλά η ομορφιά είναι μοναδική "εκ του φυσικού"...

Έξω σουρουπώνει. Μοναδικά χρώματα σκεπάζουν την πόλη και τη θάλασσα... Βγαίνω μια στιγμή έξω να πάρω δυνάμεις:


Η συζήτηση ξεκινά. Στην αρχή νιώθω αμήχανα, αλλά σταδιακά νιώθω ότι είμαι μαζί με φίλους. Μακάρι να μπορούσα να μεταφέρω τη συζήτηση και τους προβληματισμούς. "Γιατί μια ακόμη εφημερίδα;" Γιατί επενδύουμε πολιτικά αλλλά και συναισθηαμτικά σ' αυτήν; Ποιοί κίνδυνοι υπάρχουν; Ποιές ελπίδες γεννιούνται; Παρά τη ζοφερή νεά εποχή, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ το συμβολισμό της συγκεκριμένης μέρας, όπου μαζευτηκάμε όλοι εμείς σε ένα μπαράκι της Χίου για να μοιραστούμε σκέψεις, αγωνίες και οράματα: Είναι μόλις μια μέρα πριν από την 21η Μαρτίου: Την πρώτη μέρα της Άνοιξης! "Ζερμινάλ", που θα έλεγε κι ο Ζολά. Η μέρα πια θα είναι μεγαλύτερη από τη νύχτα! Η μέρα μας, θα πολεμήσει τη νύχτα τους! Παντού η εφημερίδα τρέφει και τρέφεται από ανθρώπους που αγωνίζονται. Που δεν το βάζουν κάτω!


Ένιωσα αισιοδοξία. Κι ας έλειπαν πολλοί. Έλειπαν για καλό σκοπό. Μια συζήτηση -συγκέντρωση στη Βολισσό για μια άγρια επιχείρηση σκούπα... Οι πραιτωριανοί του Χρυσοχοΐδη καταπατούν σε όλη την Ελλάδα τα ανθρώπινα δικαιώματα! Μετά την κουβέντα ήρθε η ώρα για χαλάρωση με τους νέους φίλους από τη Χίο. Στο Τσίκουδο για μεζέδες:
Δοκίμασα το περίφημο "Λιόκαφτο", ψάρι ψημμένο στον ήλιο, χιώτικη κοπανιστή και το περίφημο τυρί "μαστέλο" που μοιάζει με το χαλούμι. Ήπιαμε και σούμα, το χιώτικο τσίπουρο φτιαγμένο από σύκο... Η κουβέντα μας συνεχιζόταν: Ο Δρόμος ανοίγει... δρόμους! Αποσυρθήκαμε κάποια ώρα: Εγώ στο ιστορικό μου ξενοδοχείο: Το Κύμα

Εδώ ήταν το στρατηγείο του Πλαστήρα στο Κίνημα που ακολούθησε τη Μικρασιάτικη Καταστροφή το 1922... Το πρωί η θέα είναι μοναδική και ειρηνική. Τα παράλια της Τουτρκίας λουσμένα στον ήλιο. Και ένα κοριτσάκι, η κόρη του ιδικοκτήτη, με δυο ονόματα, δυο χώρες, δυο γλώσσες. Ο μπαμπάς Έλληνας, η μητέρα από τη Τουρκία: Η μικρή Άϋλα μου λέει για το καλοκαίρι που θα πάει στη Σμύρνη: Έχει τα παιχνίδια της εκεί. Στη γιαγιά της!

Πάω τη βόλτα μου και ανακαλύπτω πως υπάρχει κι ένα ούζο μόνο για άντρες: Δυστυχώς δεν το δοκίμασα αυτή τη φορά... (παρ' όλα αυτά... ξύπνησα καλά!)

Ήπιαμε καφέ και συνάντησα και το Γιάννη Μακριδάκη (συγγραφέας του εκπληκτικού "Ανάμισης Ντενεκές"), που πέρασε για λίγο με το ποδήλατό του. Μας είπε για τη συγκέντρωση της Βολισσού, όπου είχε πάει...
Μετά τον καφέ ήρθαν τα καλύτερα. Μια μοναδική βόλτα στον Κάμπο και στα αρχοντικά του, ρπιν πάρω το αεροπλάνο για Αθήνα. Ήθελα να δω λαλάδες. Και τους είδα:



Πήγαμε στο Νεοχώρι για περίπατο. Χωριό αντιφατικό. Εκεί -σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες- θα βρείτε ένα από τα καλύτερα φαγάδικα της Χίου. Αν παίζει ο Ολυμπιακός, ακόμη καλύτερα κι αν νικάει όπως χθες τους "πράσινους πελάτες", τότε ... κερδίσατε!




Στη συνέχεια πήγαμε για τα αρχοντικά του Κάμπου. Νομίζω πως αν δείτε τις εικόνες που ακολουθούν, τα σχόλια περττεύουν. Το συγκεκριμένο αρχοντικό είναι ένα από τα δυο που ανήκουν στη Citrus, μια μοναδική επιχείρηση που παράγει γλυκά του κουταλιού, λουκούμια, μαρμελάδες και όχι μόνο...



Μέσα στη μαγεία, ήρθε και μια μεθυστική μυρωδιά μανταρινιού. Κάπως έτσι θα μύριζε ο Παράδεισος- αν υπήρχε. Μου ήταν αδύνατον να φύγω χωρίς να ανακαλύψω την πηγή της. Αν έχετε δοκιμάσει χιώτικα μανταρίνια, θα καταλάβατε τι εννοώ... Πάντως ακολούθησα τη μυρωδιά και να τι βρήκα:

...Με δυσκολία με πήρανε από εκεί για αν πάμε στο κεντρικό αρχοντικό του Citrus. όμιζα ότι τα είχα δει όλα, αλλά γελιόμουνα! Μπροστά μου βρήκα όλες τις αποδείξεις για το τι θα μπορούσε να είανι όχι μόνο η Χίος, αλλά όλη η Ελλάδα, αν υπήρχαν άνθρωποι σαν τον -άγνωστό μου- ιδιοκτήτη αυτής της επιχείρησης...
Βρέθηκα σε ένα απίστευτο μουσείο:

Σελίδες της χιώτικης ιστορίας με μοναδικά εκθέματα μπροστά μου. Μέσα στα περβόλια με τα εσπεριδοειδή, στην καρδιά του αρχοντικού, όλα μπροστά στα μάτια μας. Έμαθα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και συνάντησα μια χαρούμενη παρέα παιδιών. Την προηγουμένη είχαν έρθει στο κτήμα και έμαθαν όλες τις διαδικασίες. Τώρα είχαν μόλις φτιάξει μαρμελάδες και έγραφαν από μια ιστορία... Δοκίμασα λουκούμια και απογειώθηκα! Ειλικρινά δεν έχω φάει καλύτερα: Άρωμα πορτοκάλι και περγαμόντο... Πληροφορήθηκα ότι γίνονται σημαντικές εκδηλώσεις. Μου ήρθε εκεί επιτόπου η ιδέα να παρουσιάσω εκεί το καινούργιο μου βιβλίο με τις συνταγές για παιδιά που βγαίνει το Μάΐο. Να μαγειρέψουμε στον κήπο, να... Η στάση των ανθρώπων του Citrus ήταν θετική στο άκουσμα της ιδέας. Για να δούμε! Προς το παρόν σας αποχαιρετώ με την εικόνα της εντυπωσιακής εισόδου, που ελπίζω να ξαναπεράσω σύντομα...


ΥΓ. Ναι! "κάθε Μάρτη, αρχίζει μια Άνοιξη"!

Κυριακή 28 Μαρτίου, ανοίγουμε όλα τα διόδια! Μάθετε πως γενικά δεν θα πληρώνουμε!!

Ενώ συντελείται η μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών στο εισόδημα και στα δικαιώματα του λαού μας κάποιοι συνεχίζουν να κερδοφορούν προκλητικά σε βάρος μας. Το σύμπλεγμα μεγαλοκατασκευαστικού - τραπεζικού κεφαλαίου συνεχίζει μέσα στην κρίση να αποκομίζει τεράστια κέρδη επιβάλλοντας συνεχώς χαράτσια στους εργαζόμενους της χώρας μας. Οι πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τις εθνικές μας οδούς είναι προκλητικές ακόμα και στις περιπτώσεις που εξαγγέλλουν ότι δε θα προχωρήσουν σε αυξήσεις διοδίων (βλ. περίπτωση Μπόμπολα – Αττικής Οδού με 1.000.000 € έσοδα από διόδια την ημέρα!!!) αφού γνωρίζουμε καλά ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη αυξάνοντας τις τιμές και τους σταθμούς διοδίων και ανεβάζοντας στα ύψη το καθημερινό κόστος μετακίνησης πολιτών κι επαγγελματιών. Γνωρίζουμε τις αιμοβόρες κερδοσκοπικές διαθέσεις όλων αυτών των κυρίων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και οι όψιμες ευαισθησίες τους δε μας πείθουν.

Καλούμε κάθε σκεφτόμενο πολίτη, κάθε σύλλογο, επιτροπή και φορέα που θέλει να αντιδράσει
Την Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι ανοίγουμε τους σταθμούς διοδίων σε όλη την χώρα
-για να πάψει η αισχροκέρδεια και η κοροϊδία σε βάρος του λαού μας
-να πληρώσουν την κρίση τα καρτέλ των κατασκευαστικών και των τραπεζών, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, όλοι αυτοί που τόσα χρόνια μας κλέβουν παρέα με όλες τις κυβερνήσεις
-να πάρουν πίσω τα νέα μέτρα που σα μοναδικό αποτέλεσμα θα έχουν να βουλιάξουν την κοινωνία και να μεγαλώσουν τα κέρδη τους οι διεθνείς και ντόπιοι ληστές

www.akribeia-stop.gr


Τι ακριβώς κάνω όταν θέλω να μην πληρώσω?

Σταματάτε στο Γκισέ των διοδίων του Ρίου ή του Ζευγολατιού. Αναφέρεται στον υπάλληλο πολύ ευγενικά ότι «Σαν ευρωπαίος πολίτης αρνούμαι να πληρώσω γι’ αυτό δρόμο διόδια.
Ο αριθμός κυκλοφορίας μου είναι ……………. . Γεια σας !!!!!"

Και απομακρυνόμαστε από το Γκισέ!!!!!
(Αρνουμαστε να δώσουμε οποιοδήποτε άλλο προσωπικό στοιχειό. Αν θέλουν ας μας βρουν από το αρ. Κυκλοφορίας. Άλλωστε είναι μια ιδιωτική εταιρία!!!

Ο υπάλληλος με ενημερώνει ότι πρέπει να έρθει ο υπεύθυνος για να συμπληρώσουμε ένα έντυπο.
Αρνούμαστε (πάντα ευγενικά) να μιλήσουμε με κανέναν και να δώσουμε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο εκτός από τον αρ. Κυκλοφορίας.
Συμβουλή μας : Μην ανοίγετε κανένα διάλογο. Δώστε τον αρ. Κυκλοφορίας και φύγετε. Απλά!!!!!!

Η άρνηση πληρωμής διοδίων, είναι παράβαση του ΚΟΚ ;
Όχι. Ο νέος ΚΟΚ δε αναφέρει τίποτα που να έχει σχέση με τα διόδια.

Δείτε εδώ αναλυτικά γιατί και πως δεν θα πληρώσετε!

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Η πρώτη μέρα της άνοιξης στη Χίο!

Χίος και εαρινή ισημερία: Τι είπαμε για το Δρόμο; Τι είναι το λιόκαφτο; Πώς γνώρισα την Άϋλα και τι μου είπε; Τι είναι η σούμα; Ποιό ούζο είναι μόνο για άντρες; Γιατί χρωστούν οι Ολλανδοί στους Χιώτες; Πώς μύρισε η μέρα μανταρίνι; Που δοκίμασα το καλύτερο λουκούμι;
Δεν θα απαντήσω σε τίποτε από όλα αυτά σήμερα... Δείτε το σαν κουίζ! Από αύριο μια χορταστική βόλτα στην ανοιξιάτικη Χίο... Προς το παρόν μια γεύση με λαλάδες και Δρόμο στη Χίο!

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Εικόνες από το συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική

Περιπολία του προέδρου της ΓΣΕΕ που αγρυπνά για την εργατική τάξη και δεν διστάζει να πλησιάσει στην ακτή παρά τον κίνδυνο να εκτοξευτούν τίποτε γιαούρτια από τους λουομένους, οι οποίοι ως γνωστόν είναι όλοι μέλη του ...ΣΥΡΙΖΑ!
Το πρωινό είναι η βάση διατροφής του προέδρου της ΓΣΕΕ. Του δίνει δύναμη για να υπερασπιστεί τα δίκαια των εργαζομένων

Ένα λιτό δείπνο για τον αγωνιστή πρόεδρο της ΓΣΕΕ
Συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Το νέο προεδρείο της ΓΣΕΕ διασαφηνίζει τη στάση του απέναντι στους εργαζομένους


Η εκκλησία δηλώνει το παρόν στους αγώνες της εργατιάς!

Ο τοπικός πληθυσμός αγκαλιάζει τους λαϊκούς αγωνιστές!

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Χλιδή για τους εργατοπατέρες: Θα αγωνιστούν σε πολυτελές ξενοδοχείο της Χαλκιδικής- βίντεο ντοκουμέντο!

Η εργατική τάξη πάει στην κόλαση και η «ηγεσία της» στον παράδεισο;

Θα θυμάστε τον τίτλο της κλασικής ιταλικής ταινίας "Η εργατική τάξη πάει στον παράδεισο". Μόνο που σήμερα τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι...
Η εργατική τάξη δέχεται στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών.
Όλα τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις της τίθενται πλέον σε αμφισβήτηση.

Στη φωτογραφία: Αγωνιστές της ΓΣΕΕ κόντρα στο κύμα
Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι ετοιμάζονται να πάνε ...στον παράδεισο.
Είναι η υποτιθέμενη ηγεσία της εργατικής τάξης!
Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε να κάνει το συνέδριό της στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Athos Palace της Χαλκιδικής...
Μακριά από το άγχος και τις εντάσεις της πόλης, μακριά από τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις.

Στη φωτογραφία: Εδώ θα αγωνιστούν οι εργατοπατέρες για τα δίκαια των εργαζομένων

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου:

Το πολυτελές αυτό θέρετρο που προσφέρει όλες τις ανέσεις, βρίσκεται σε μια αμμώδη παραλία στην πευκόφυτη χερσόνησο της Κασσάνδρας, περιτριγυρίζεται από κήπο και βρίσκεται σε απόσταση 2χλμ από την Καλλιθέα. Το ξενοδοχείο απέχει μόλις 75 χλμ από το αεροδρόμιο 'Μακεδονία' της Θεσσαλονίκης. Η ήρεμη αυτή τοποθεσία σας δίνει την ευκαιρία να χαλαρώσετε. Το ξενοδοχείο προσφέρει επίσης μοναδικό περιβάλλον, μεσογειακό πνεύμα, μέσα σε εκπληκτική φυσική ομορφιά, αλλά και πάμπολλες γαστρονομικές επιλογές, όλα σε μία ατμόσφαιρα πολυτέλειας, με άριστο σέρβις.

Για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τη θάλασσα και την παραλία, το ξενοδοχείο προσφέρει μία από τις καλύτερες αμμώδεις παραλίες μεγάλους μήκους με κατακάθαρα νερά. Το πλήρες πακέτο προσφοράς περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο στα καλύτερα εστιατόρια, συν σνακ, παγωτό, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά και ποτά καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Επίσης, στη οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλά θαλάσσια σπορ, όπως "μπανάνα", θαλάσσιο σκι, κανό, ρίνγκο, καταδύσεις και θαλάσσιο ποδήλατο. Το Άθως Παλάς φροντίζει πάντα να συνδυάζει την τελειότητα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των επισκεπτών, προσφέροντας μία μεγάλη ποικιλία εξαίρετων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων μία εξωτερική πισίνα ολυμπιακών προδιαγραφών με γλυκό νερό, καθώς και μία εσωτερική πισίνα, 6 γήπεδα τένις, μία ιταλική τρατορία, εστιατόριο, μπάρ, θερινό κινηματογράφο, ανιματέρ και σχολή καταδύσεων.

Υπέροχα δεν ακούγονται όλα αυτά;

Το κακό είναι ότι μόνο χρυσοκάνθαροι σαν τον Ηγέτη της Εργατικής Τάξης κ. Παναγόπουλο μπορούν να απολαύσουν αυτή την πολυτέλεια ...καθημερινά. Θυμίζουμε περσινό ρεπορτάζ για τις απολαβές του (από το ΒΗΜΑ):

α) Αμείβεται με 105.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και τη μηνιαία αποζημίωσή του ως διευθυντή της τράπεζας και το ποσό που του αναλογεί από τη συμμετοχή του στο ΔΣ.
β) Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δίδει η ίδια η ΔΕΗ, ο κ. Παναγόπουλος έλαβε 26.000 ευρώ (μεικτές αποδοχές) για τη χρήση του 2008 εκ της συμμετοχής του στο ΔΣ.
γ) Η συμμετοχή του στην ΟΚΕ Βρυξελλών περιλαμβάνεται στο επίσημο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της ΓΣΕΕ!
δ) Ο κ. Παναγόπουλος ήταν αντιπρόεδρος του ΟΑΕΔ, με αποδοχές- πάντα μεικτές- της τάξεως των 3.000 ευρώ μηνιαίως (αποζημίωση και συνεδριάσεις). Το ποσό των 40.000 ευρώ που αναφέρεται στο κείμενο προκύπτει από τον υπολογισμό των αποδοχών σε ετήσια βάση.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=300694&dt=22/11/2009#ixzz0ibRRvWi1

Αποκλειστικές εικόνες από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Χαλκιδική

Στη Χίο με το Δρόμο... Εξαιρετικά τα θέματα του φύλλου του Σαββάτου!


Το Σάββατο 20/3, στις 6.00 το απόγευμα, στο Καφέ ΦΑΙΔΡΑ η συντακτική ομάδα της νέας εβδομαδιαίας εφημερίδας ΔΡΟΜΟΣ, διοργανώνει στη Χίο συνάντηση για την παρουσίαση και στήριξη της εφημερίδας. Στην συνάντηση θα παρευρίσκεται, εκ μέρους της συντακτικής ομάδας, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ.
Καλούμε τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη, ειδικότερα την κρίσιμη αυτή περίοδο που διανύουμε, να βοηθήσει με την παρουσία του την προσπάθεια του της νέας εφημερίδας.
ΔΡΟΜΟΣ
Νέα εφημερίδα – πρόκληση, πρόσκληση, στοίχημα. Νέα εφημερίδα που υπερβαίνει ιστορικούς χώρους και αντιπαραθέσεις που έβλαψαν, κοιτώντας τα αναγκαία, το μέλλον. Νέα εφημερίδα που φιλοδοξεί να γράφεται από όλη την αριστερά, που θέλει να μυρίσει τον ανθό των διεθνών κινημάτων, να διαβάσει τις ιδέες των αριστερών ανθρώπων ανά τον κόσμο, να αναδείξει τις αποτελεσματικές και νέες αντισυστημικές πρακτικές της αριστεράς χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Αυτό το Σάββατο, 20/3, διαβάστε στο «Δρόμο»
-Η κυβέρνηση βάζει χειροπέδες στην κοινωνία που αγωνίζεται. Ο Μάριος Ζ. μιλά αποκλειστικά στο «Δρόμο» μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού και αποκαλύπτει πώς στήθηκε η σκευωρία της αστυνομίας.
-Μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και βάσης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και τρεις κορυφαίοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ μιλούν στο «Δρόμο» και αναδεικνύουν την αντίθεση.
-Ιερουσαλήμ: Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους.
-Και δύο ρεπορτάζ - αποκάλυψη για τα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας και για το νοσοκομείο του Κιλκίς.
-Ακόμα γράφουν στο «Δρόμο»: η Ελένη Πορτάλιου, ο Μάκης Καβουριάρης, ο Βασίλης Μουλόπουλος, ο Νίκος Κουνενής και ο Μανώλης Ρασούλης.