Διακοπές!

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Φωτογραφία στην πρώτη σελίδα!

Κυριακή πρωί στη Θεσσαλονίκη, πριν από λίγες ημέρες. Στο σταθμό του τρένου... Κάτω από το μεγάλο ταμπλό για το ξεπούλημα των σιδηροδρόμων, ένας άστεγος κοιμάται. Μοιάζει να κλείνει τα αυτιά του στα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα".
Βγάζω τη φωτογραφική μου μηχανή και τραβάω δυο τρεις φωτογραφίες. στέλνω μια από αυτές στο Δρόμο για τις σελίδες του Πολιτισμού, με ένα μικρό σχόλιο.
Το Σάββατο όταν πάω να αγοράσω την εφημερίδα την βλέπω στο εξώφυλλό της!
Διαβάζω:
ΝΑΙ, ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για να καταργηθέι το Μνημόνιο, για να ανασάνει ο λαός, για να σωθεί η χώρα


Η καλύτερη απάντηση στους εκβιασμούς του Γιωργάκη (αλήθεια από πότε η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι... εκβιασμός;)
Ας τους μαυρίσουμε λοιπόν την Κυριακή μήπως και ξεκουμπιστούν (που δεν το βλέπω, άσχετα με τα όσα λένε)




Να και ολόκληρη η φωτογραφία:

Νότες αισιοδοξίας!


Σας το είπα να ανηφορίσετε (ή να κατηφορίσετε!) στο Χαλάνδρι. Την Παρασκευή το βράδυ στην πλατεία απολαύσαμε τα μαθητικά συγκροτήματα, παρέα με δεκάδες μαθητές και φοιτητές. Εξαιρετικός ήχος και κέφι. Μια ένεση αισιοδοξίας για το μέλλον.
Την Κυριακή κάναμε έναν πρόλογο για τα θέματα της Παιδείας. Γονείς και εκπαιδευτικοί σε μια κατάμεστη αίθουσα ανοίξαμε μια συζήτηση που θα συνεχιστεί...


Μαζέψαμε ονόματα και διαθεσιμότητες για να να συνεχίσουμε με πιο ολοκληρωμένο τρόπο τη συζήτηση. Το μέλλον (και) της Παιδείας είναι σκοτεινό στην εποχή του Καλλικράτη και του ΔΝΤ...

...

Η μόνη λύση Μέτωπο Παιδείας: Από τους Παιδικούς Σταθμούς μέχρι το Πανεπιστήμιο και τη Διά Βίου Μάθηση...



Την Τρίτη σας περιμένουμε όλους στην πλατεία Χαλανδρίου. Όχι μόνο για την ομιλία του Σίμου Ρούσσου και τη συναυλία της Γιώτας Μουμτζή, αλλά για αν περάσουμε παρέα τη βραδιά, να κουβεντιάσουμε, να γνωριστούμε. Ειδικά όσοι ενδιαφέρεστε για τα θέματα της Παιδείας, δίνουμε ραντεβού στο περίπτερο της Αντίστασης στην Πλατεία στις 7μμ.

Μη χάσετε αυτή τη βραδιά στο Χαλάνδρι!

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το δέντρο που πληγώνουμε


Γυρίζοντας από το χωριό, βρήκα αν με περιμένει μια φωτογραφία. Μια αιωνόβια βελανιδιά από τη γειτονιά του Άη Γιώργη στα Καστέλλια. Ένας νεαρός συγχωριανός μου ο Νίκος Ζήκας (αν το γράφω σωστά) έβαλε αυτή τη φωτογραφία στο Facebook και τα σχόλια που τη συνόδευαν, πάντα από νέα παιδιά του χωριού, με άγγιξαν περισσότερο από χιλιάδες μεγαλόστομες διακηρύξεις:

"ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΝΙΚΟΛΑ, ΕΒΓΑΛΕΣ ΤΡΟΜΕΡΗ ΦΩΤΟ. ΠΟΣΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΣΚΙΟ,ΠΟΣΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ,ΕΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΑΠΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΧΕΙ ΠΟΤΙΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ...."

" Είδες Νίκο τι κάνει ένα δέντρο; Όταν απλώνουν τα κλωνάρια και οι "φωλιές" γίνονται ανοιχτές αγκαλιές;Για όλους εσάς παιδιά ευχές πολλές από εμένα και να είστε όλοι πάντα καλά και να μαθαίνω ευχάριστα νέα σας.Να με θυμάστε καμιά φορά όπως σας... θυμάμαι κι εγώ. Φιλιά!"

"...φτου ξελευτερία στις καρδιές μας!!!! γιατι μαλλον οι αναμνήσεις όλων μας είναι λεύτερες και μυρίζουν χώμα και βρεγμένο χορτάρι και μοιάζουν με ματωμένα γότατα και χαίρονται ακόμη, στη θέα ενως δέντρου...ευχαριστώ ρε Νικόλα! και σας ρε παιδια!!!"

Το δέντρο των Καστελλιωτών. Εκεί πρέπει να μαζευτούμε οοολοι και αν γλεντήσουμε Καστελλιώτικα... Όπως κάνανε οι παππούδες μας!!!"

...Μια βελανιδιά... Να σας πω κι εγώ παιδιά για ένα δάσος από βελανιδιές που υπήρχε εκεί πάνω στον Άι Θανάση, ανεβαίνοντας μετά τον "Κοκκινόβραχο"... Ίσως δεν το γνωρίσατε ποτέ, γιατί πέρασαν 16 χρόνια που κατεδαφίστηκε η εκκλησία του 1710 και τα αιωνόβια δέντρα που την περιέβαλαν (δάσος 6,5 στρεμάτων με δρυς)μετατράπηκαν σε κούτσουρα...

Μαντέψτε από ποιούς: Από την ...αγαπημένη μας S & B...
Όπως είπα ήμουνα στο χωριό και έζησα τη μαγεία του. Ανέβηκα στο βουνό. Χάθηκα στα χρώματα και τα αρώματα:


Οι πληγές του βουνού ορατές από παντού δεν σε αφήνουν να χαθείς στην ομορφιά. Κάπου εκεί στο νταμάρι αριστερά ήταν ο Άι θανάσης με το δάσος του...


...και οι ευθύνες του καθενός μας δεν είναι λίγες...
Το πυροφυλάκιο καταρρέει σιγά -σιγά. Καμία φροντίδα. Δεν κινδυνεύει άραγε το δάσος μας από φωτιές;

Πιο πέρα η "λυκότρυπα" ο λαξευτός αρχαίος τάφος, άγνωστος στους περισσότερους χωρίς καμία ένειξη για να τον επισκεφθεί κανείς...

Το Χάνι Ζαγγανά κλειστό χωρίς κανείς να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το άνοιγμά του...


...και οι δημοτικοί άρχοντες ζητούν την επανεκλογή τους... Ο επιεικώς απαράδεκτος ως Νομάρχης κ. Φουσέκης θέλει να γίνει Δήμαρχος για να ... αποτελειώσει το έργο του.
Ο κ. Καραχάλιος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο νομό και του Καλλικράτη που δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο στην Ελλάδα...
Ο υποψήφιος του ΚΚΕ -κόμματος που δυστυχώς βρέθηκε στο πλάι των μεγάλων συμφερόντων σε ότι αφορά στη Γκιώνα για να ...προασπίσει τις θέσεις εργασίας.
...Ευτυχώς για πρώτη φορά μια διαφορετική Δημοτική Κίνηση που δημιουργήθηκε μέσα από αγώνες γαι την περιοχή και μέσα από ανοικτές συνελεύσεις διεκδικεί την αλλαγή σελίδας στην περιοχή μας: Οι Πολίτες στο Προσκήνιο.

Δυστυχώς δεν ψηφίζω στο χωριό... Μπορώ μόνο να δηλώσω τη στήριξή μου και τη διαθεσιμότητά μου για την "επόμενη μέρα"...
...για να μπορούν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας να χαίρονται την ομορφιά...


...Συνεχίζεται...

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Χαλάνδρι: Τραγουδάμε, συζητάμε, χορεύουμε, ψηφίζουμε και... μαυρίζουμε!

Σήμερα το βράδυ, στις 8μμ, όσοι βρεθείτε στην πλατεία Χαλανδρίου θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μια μοναδική συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

Οι πρωτότυπες προεκλογικές εκδηλώσεις της Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου συνεχίζονται την Κυριακή στο Κέντρο Νεότητας με μια πρώτη συζήτηση για την Παιδεία στην εποχή του ΔΝΤ και του Καλλικράτη (10.30 πμ). Στον ίδιο χώρο στις 12 θα παρουσιαστεί και πάλι το έργο "Μια φάρμα για τα ζώα".Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη το βράδυ με ομιλία του Σίμου Ρούσσου και με συναυλία της Γιώτας Μουμτζή. Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Σάκης Τεπελένης.

...και την Κυριακή όλοι οι Χαλανδραίοι ξέρουμε το καθήκον μας: Ψηφίζουμε Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου και στην Περιφέρεια μαυρίζουμε τα κόμματα του Μνημονίου!

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Η Κασσάνδρα και ο Γιωργάκης ο Πινόκιος


Ενώ θα ταξιδεύω σήμερα για το χωριό μου τα Καστέλλια, ο επρόσωπος της Γερμανίας και του ΔΝΤ στην Ελλάδα Γιωργάκης ο Πινόκιος, θα παραμυθιάζει όλη την Ελλάδα διακαναλικώς... Τα λεφτά ...υπάρχουν, νέοι φόροι δεν θα μπουν, "για τα φτωχά κορίτσια σας, γαμπρούς εμείς θα βρούμε". Δεν ξέρω αν στο "πακέτο" περιλαμβάνεται και η θάλασσα στα Τρίκαλα...
Είμαι σίγουρος πως οι δημοσιογράφοι -μαχητές της αλήθειας θα τον ...στριμώξουν!
Πάω λοιπόν στο χωριό μου που ο "Κακοκράτης" δίνει τη χαριστική βολή. Στα βουνά μας που έχουν παραχωρηθεί με αποικιακές συμβάσεις σε Κυριακόπουλο (πρώην πρόεδρο ΣΕΒ) και Βαρδινογιάννη. Μας πέταξαν στο Δήμο Δελφών, για να ξεμπερδεύουν. Όμως η συνταγή μπορεί να ... χαλάσει. Οι Πολίτες στο Προσκήνιο, για πρώτη φορά, αμφσβητούν εμπράκτως τα όσα συμβαίνουν στη Φωκίδα.
Δίπλα τους το Αυτοδιοικητικό Κίνημα της Στερεάς...
Το βιντεάκι που ακολουθεί, έδωσε το έναυσμα σε μια νεαρή λογοτέχνη με ρίζες από τα Καστέλλια και τη Γραβιά, να γράψει ένα κείμενο, που αντιγράφω πιο κάτω



Η Κασσάνδρα Αλογοσκούφι, έγραψε:

Αγαπητοί Αναγνώστες,
Η Κασσάνδρα είναι για την φαντασία. Ωστόσο τον καιρό αυτό η πολιτική έχει εισχωρήσει στις τσέπες, στα σεντόνια και στα σπίτια μας. Η στάση της Κασσάνδρας είναι κατά κάθε μορφής εξουσίας. Είναι πάντα με το μέρος όσων εκβιάζονται από την εξουσία. Ας κοιτάξουμε εμείς ο απλός κόσμος πλέον το μόνο συμφέρον της λογικής και της αξιοπρέπειάς μας.

Τι θα έπρεπε να συμβεί; Δεν νοείται κράτη και πληθυσμοί να οφείλουν σε τράπεζες. Δε νοείται οι πολλοί να χρεώνονται στους λίγους. Ας πάρουμε μέτρα σκούπα και μεις ως απάντηση και εν ανάγκη οι κυβερνήσεις να αφανήσουν τις τράπεζες να τις ξαποστείλουν από κει που ήρθαν. Πάντοτε υπήρχε η έννοια της διαγραφής των οφειλών και της ανακατανομής του πλούτου. Γιατί όχι τώρα που το φαινόμενο είναι διακρατικό. Ένα σύννεφο έχει πέσει πάνω μας σαν από ανθρωποφάγες ακρίδες και εκβιάζει άμεσα Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία και έμμεσα άλλες χώρες που ονειροπολούν για την ανύπαρκτη μελλοντική τους ευημερία. Ίσως οι δεύτερες να εύχονται να εκτονωθεί η κρίση στις πρώτες, αλλά όχι!

Μη πιστεύτε σε ζεστό χρήμα που θα εξασφαλιστεί από κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και όχι μόνο εξασφάλισαν την οικονομική ζεστασιά μας ξεπουλώντας εθνικούς θησαυρούς όπως είναι οι Τηλεπικοινωνίες, οι εθνικές τράπεζες και τα απέραντα ακίνητα μας και όχι μόνο. Είναι σαν να ξεπουλήθηκε μια οικοδομή επιπλωμένη και ολοκαίνουργια για να πληρωθεί ο μισθός του κλητήρα για ένα χρόνο. Ζεστό χρήμα δε θα υπάρξει.

Προτείνουμε να ενισχύσετε τους όποιους αυτοδιοίκητους σχηματισμούς ώστε μικροσκοπικά να εξυγειανθεί η πίεση και μακροσκοπικά η οικονομική στεναχώρια της χώρας. Ακόμα και σε βαμμένες οικογένειες πράσινες, μπλε, κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλιές ας μοιραστούν τα μέλη ώστε τα μισά να ψηφίσουν τους αυτοδιοίκητους και τα λοιπά μέλη τους κομματικούς σας προστάτες. Δώστε μια ευκαιρία στη λογική και τη σύνεση να κυβερνήσει. Ας κάνουμε κάτι ονειρεμένο ακόμα και αν το εκλογικό σύστημα είναι άκρως νοθευμένο και κάλπικο. Τοπικό συμμάζεμα και προκοπή! Αυτό ας γίνει το σύνθημα.

Κασσάνδρα προς Φωκιείς και λοιπούς…

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Είμαι ένας... ομορφούλης!

Πριν από λίγες μέρες, υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) έβγαλε δελτίο τύπου, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε πως "με την παρουσία του και τις τοποθετήσεις του κέρδισε τις εντυπώσεις και την εκτίμηση των γυναικών του Χαλανδρίου"
Εγώ τώρα ως ένας ταπεινός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, δεν θα μπορούσα βεβαίως να κάνω τόση... θραύση. Ό,τι όμως χάνω σε ποσότητα, το κερδίζω σε ποιότητα. Διότι έχω μια θαυμάστρια απίθανη, γοητευτική, μοναδική: Την κόρη μου!
Της έλεγα λοιπόν το τραγούδι "Ό,τι μου λείπει το έχεις εσύ" και της εξηγούσα:
"Να εσύ έχεις μακριά ξανθά μαλλιά. Τα δικά μου είναι κοντά και σκούρα"
"Είσαι μικρή ενώ εγώ είμαι μεγάλος"

"Είσαι ομορφούλα, κι εγώ..."

-Μα κι εσύ είσαι ομορφούλης, μπαμπά! Πετάχτηκε και με αποστόμωσε...
Από εκείνη τη μέρα νιώθω κάτι μεταξύ Μπραντ Πιτ και Τζορτζ Κλούνι.

Στη φωτογραφία: Έκθαμβη από τη ...γοητεία μου αγελάς εκ Καστελλίων με κοιτά άναυδη. Είναι να μη γελάς;

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Χλιδή! Μισό... κουλούρι για τους φτωχούς συνταξιούχους...



Ίσως η μεγαλύτερη αθλιότητα της Κυβέρνησης του ΔΝΤ είναι αυτή εναντίον των συνταξιούχων...
Τώρα τους πετάνε ψίχουλα και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες...
Οι γαλαντόμοι Κυβερνώντες μας δίνουν βοήθεια που ξεκινά από τα 0,27 λεπτά τη μέρα και αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 0,82 λεπτών τη μέρα. Οι τυχεροί θα μπορούν να αγοράσουν από μισό κουλούρι μέχρι μια φρατζόλα ψωμί (αν δεν ακριβύνουν)
Χλιδή με λίγα λόγια...
Λίγη, ελάχιστη τσίπα δεν έχει κανείς τους;
Εμείς οι υπόλοιποι, που δεν είμαστε ακόμη συνταξιούχοι, εκτός από το μέλλον μας που διαγράφεται σκοτεινό, δεν φρίττουμε για όσα κάνουν σε ανθρώπους που δούλευαν μια ζωή;
Εμείς που έχουμε παιδιά τι θα πούμε για τους παππούδες και τις γιαγιάδες που θα ζουν σε όλο και μεγαλύτερη αθλιότητα;
Για τα περήφανα νιάτα η Κυβέρνηση προσφέρει διάλυση της Παιδείας και ανεργία
Για τα τιμημένα γηρατειά αθλιότητα και ψίχουλα ελεημοσύνης.

Και το εμφανίζουν ως παροχή, κοινωνική πολιτική, δώρο προς τον δοκιμαζόμενο λαό...
Εν τω μεταξύ σε αγαστή συνεργασία με τα αφεντικά τους της Τρόικας, αφήνουν τα χειρότερα για μετά τις εκλογές... Χαρακτηριστική η απάτη με την ανακοίνωση του ελλείμματος στις... 15 Νοεμβρίου...
Το μαύρο στις εκλογές είναι κάτι, αλλά δεν φτάνει!
Ας ακολουθήσουμε το δρόμο της Γαλλίας...

Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία:

Στην ουσία επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για την εφάπαξ καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 100-300 ευρώ. Συγκεκριμένα:

* Για συνταξιούχο με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 300 ευρώ.
* Για συνταξιούχο με ατομικό ετήσιο εισόδημα από 7.000 μέχρι 8.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 14.500 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 200 ευρώ.
* Για συνταξιούχο με ατομικό εισόδημα από 8.500 μέχρι 10.500 ευρώ και οικογενειακό μέχρι 16.500 ευρώ, το ποσό ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στο τέλος Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με την καταβολή της σύνταξης από κάθε ταμείο (πλην του ΟΓΑ) και το Δημόσιο για συνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω.

Διαβήτης: Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα!

Το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.) θέλοντας να συμβάλλει, μέσα από την ενημέρωση και πληροφόρηση του κοινού αλλά και την κινητοποίηση επιστημονικών ομάδων από το χώρο της διατροφής και της υγείας, στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και κατ’ επέκταση της υγείας τους πληθυσμού, συνεχίζει τις πολύ ενδιαφέρουσες Ημερίδες του.
Επόμενη στάση η Παιανία, όπου την Κυριακή (24 Οκτωβρίου)στην αίθουσα Συνιδιοκτησίας του Δήμου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα που έχει ως θέμα, «Διαβήτης. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα»!

Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Σταματίνα Αντωνίου. Μεταξύ των ομιλητών ο πρόεδρος του ΙΔΜΕ Ευάγγελος Ζουμπανέας, η νευρολόγος Βασιλική Κοντογιάννη, ο ειδικός παθολόγος Σπύρος Μπάρμπας και ο φυσιοθεραπευτής Σταύρος Χούντας.


Διαβήτης
Κάθε χρόνο προστίθενται 7 εκατομμύρια περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη στα ήδη υπάρχοντα 250 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Καθώς η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται εξαιτίας του τρόπου ζωής μας, νέες μεγάλες επιστημονικές μελέτες, βρίσκουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της νόσου. Η εμφάνιση και η εξάπλωση του διαβήτη τύπου 2, αυξάνεται παγκοσμίως και σε νεαρές ηλικίες.
Σύμφωνα και με προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης των διαγνωσμένων περιστατικών διαβήτη τύπου 2, παρουσιάζουν οι χώρες Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική. Η εξήγηση αυτού του φαινομένου, μπορεί να οφείλεται στην βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών, στις αναπτυσσόμενες χώρες, στην υιοθέτηση ενός δυτικού τρόπου ζωής, με χαρακτηριστικά τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, την διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και αυξημένα κορεσμένα λιπαρά.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σήμερα δεν θα πεθάνω!

Μπρρρρ! Μη σας ξαφνιάζει ο τίτλος... Για μια ακόμη φορά η Πόπη Γκανά και οι εκδόσεις Μελάνι μας χαρίζουν μια συλλογή με εκπληκτικά διηγήματα.



Συγγραφέας είναι η φίλη Καρολίνα Μέρμηγκα κι έτσι είμαι από τους πρώτους που διάβασαν το βιβλίο. Και ξέρετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι λεπτά τα πράγματα. Αν δεν μου άρεσε; (Τελικά είχα το αντίθετο πρόβλημα: Πως να κάνω τη φίλη μου να καταλάβει πόσο πολύ μου άρεσε το βιβλίο της)

Έγινε και κάτι αστείο στην αρχή. Μόλις το πήρα στα χέρια μου, άνοιξα και διάβασα τις πρώτες γραμμές από το ομώνυμο διήγημα: "Σήμερα δεν θα πεθάνω. Έτσι μου 'πε η απαίσια μικροβιολόγος παίρνοντάς μου αίμα. Κάνει χιούμορ (αν και δεν βλέπω πώς μπορεί να κάνει χιούμορ κάποιος που μυρίζει άσχημα. Η δυσοσμία αποκλείει κάθε δυνατότητα αστεϊσμού)..."
Στέλνω αμέσως μήνυμα στην Καρολίνα, λέγοντας της πως η ηρωίδα με το καυστικό και υποδόρειο χιούμορ είναι "Καρολίνα 100%". Μου απαντά κάπως μουδιασμένα.
Λίγη ώρα αργότερα βρίσκομαι στον Ηλεκτρικό και αρχίζω να διαβάζω το βιβλίο: Γελάω μόνος μου, όλο και πιο πολύ. Η ηρωίδα είναι μια ηλικιωμένη κυρία στο κατώφλι του θανάτου!!!
Παίρνω τηλέφωνο και γελάμε μαζί...
Η αλήθεια είναι ότι το θέμα του χρόνου που περνά, των γηρατειών, του θανάτου είναι παρόν στο βιβλίο:
"Σκέφτομαι καμιά φορά... Πότε θα γίνει, πως θα γίνει; Τι θα είναι ο θάνατος; Θα το καταλάβω όταν θα 'ρθει; Εσύ δεν το σκέφτεσαι; Δεν φοβάσαι;" λέει η μια γηραιά κυρία στην άλλη.
Σε άλλο διήγημα της συλλογής οι αναμνήσεις παρομοιάζονται με μια αρκούδα που κρύβεται σε ένα ντουλάπι. Ο ήρωας έχει μόλις επισκεφθεί το σπίτι όπου έζησε ως φοιτητής έναν παθιασμένο έρωτα: "...σκέφτεται πόσο φοβερό, πόσο ανυπόφορα φοβερό είναι το να θυμάσαι όσα έχεις χάσει -δεν υπάρχει τίποτα πιο φοβερό, γι΄ αυτό η φύση έχει προνοήσει οι γέροι να ξεχνάνε..."
Όμως σε αντίστιξη έρχεται ο επίλογος από την Ιστορία της Ρέας: "Ξέρουμε πότε πεθαίνει κάποιος, αλλά δεν ξέρουμε πάντα πότε ξεκινάει να ζει".
Στο Χαμόγελο της κυρίας Δ. -μια από τις πιο εμνευσμένες ιστορίες του βιβλίου- ένα συνηθισμένο τροχαίο ατύχημα είχε σαν αποτέλεσμα για την κυρία Δ. μια τελείως παράδοξη αναπηρία: δεν μπορούσε πια να χαμογελάσει! Αυτό αλλάζει τη ζωή της, όχι όμως προς το χειρότερο όπως θα φανταζόταν κανείς. Ξαφνικά οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα. Ανέρχεται επαγγελματικά, χωρίζει από τον καταπιεστικό σύζυγό της και φθάνει μέχρι την κάθοδο της στην πολιτική: Οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται το αγέλαστο πρόσωπό της!
Το καλύτερο διήγημα της συλλογής είναι για μένα το "Σπίτι των Ονείρων του" μια αντιστροφή και αποδόμηση της "Ωραίας Κοιμωμένης". Ο ωραίος πρίγκιπας γίνεται ένας «μέτριος συγγραφέας», που αντί να ξυπνήσει την ωραία κοιμωμένη του, βυθίζεται κι αυτός στον ύπνο! Όλα αυτά σε ένα διήγημα που αγγίζει το θρίλερ.
Ο συγγραφέας Νίκος Αβράμογλου έγραψε ένα μάλλον αποτυχημένο μυθιστόρημα για ένα σπίτι. Έμπνευση του στάθηκε ένα παλιό διώροφο σπίτι της γειτονιάς του... Το μυθιστόρημα ξεχάστηκε στο συρτάρι. Μια μέρα, καιρό μετά, περνώντας έξω από το σπίτι είδε μια γυναίκα πεσμένη στο πάτωμα. Παρά τις συνήθειες του και τη δειλία του χτύπησε να του ανοίξουν. Μια παράξενη γηραιά κυρία ήταν η οικοδέσποινα που τον άφησε να μπει στο σπίτι. Στο πάτωμα ήταν η εγγονή της που κοιμόταν... Ένα παράξενο παιχνίδι ξεκινά. Ένα μυστήριο που... Μην περιμένετε να σας τα πω όλα -πάρτε το βιβλίο!

Το διήγημα και το βιβλίο τελειώνουν με τη φράση: «…αυτή τη φορά το διήγημα άρεσε στον εκδότη του. Μένει ακόμη να δούμε αν θα αρέσει και στο αναγνωστικό κοινό». Νομίζω πως όπως συμβαίνει και στα διηγήματα, κρύβεται κι εδώ ένα υποδόριο χιούμορ. Σάτιρα και αυτοσαρκασμός…

ΥΓ. Κάτι τελευταίο για όσους ζαλίζουν τους καπνιστές με το τσιγάρο: Αφού φεύγει από μια αδιέξοδη σχέση, ο ήρωας μιας ιστορίας (Ντεκαφεϊνέ) θα αναρωτηθεί "όπως οι περισσότεροι από εμάς σε κάποια στιγμή της ζωής μας, αν κόβοντας τις κακές μας συνήθειες κερδίσαμε στ' αλήθεια κάτι"

Να κάνουμε τον Πειραιά Μασσαλία!


Ελληνική αποικία η Μασσαλία... Έχει και τον Ολυμπιακό της! Τώρα δείχνει το δρόμο στους Πειραιώτες και σε όλους μας!

"...Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία, παρά το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνει καθημερινά η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, ότι τα όρια συνταξιοδότησης θα αυξηθούν, ενώ ο απεργιακός πυρετός της τελευταίας εβδομάδας κάνει πλέον εμφανείς τις επιπτώσεις του σε κάθε τομέα δραστηριότητας.
Πρατήρια βενζίνης, δημόσιες μεταφορές, σχολεία και απορριμματοφόρα έχουν «πατήσει φρένο». Τα σκουπίδια "πνίγουν" τη Μασσαλία. Η προσοχή σήμερα στρέφεται κυρίως στον Νότο της χώρας, στη Μασσαλία, όπου, από το πρωί της Πέμπτης, περίπου 500 εργαζόμενοι από το διυλιστήριο Ετάνγκ-ντε-Μπερ καθώς και εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες και στα ταχυδρομεία απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο αεροδρόμιο, απ' όπου εκτελούνται πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.
Αποκλεισμένο παραμένει και το λιμάνι της Μασσαλίας με 51 δεξαμενόπλοια να πλέουν στα ανοικτά, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια της χώρας, εξαιτίας των οποίων έχει παραλύσει η αγορά καυσίμων.
Δυνάμεις ασφαλείας φρουρούν τα "άδεια" διυλιστήριαΕκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα πρατήρια βενζίνης έχει «στεγνώσει» από καύσιμα, ενώ έχει επηρεαστεί η λειτουργία και των 12 διυλιστηρίων πετρελαίου της χώρας.
Σαν αποτέλεσμα, οι πρατηριούχοι που διαθέτουν ακόμα καύσιμα θέτουν «άτυπο» πλαφόν στην ποσότητα που πωλούν στους «διψασμένους» για βενζίνη οδηγούς.
Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας θα συναντηθούν οι επικεφαλής των συνδικάτων, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια και από τα 65 στα 67 χρόνια για πλήρη σύνταξη. Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει για το θέμα στις επόμενες ημέρες..."

Από το zougla.gr, όπου μπορείτε να δείτε όλο το ρεπορτάζ

Η Μασσαλιώτιδα ζωντανεύει και πάλι. Εδώ με τη φωνή της Εντίθ Πιάφ

Ενώ εμείς κοιμόμαστε...


"...Σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι Γάλλοι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασής τους και την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις..."
Financial Times

Ενώ εμείς κοιμόμαστε και η εφημερίδα του Διεθνούς Κεφαλαίου μας συγχαίρει για τη στάση μας, η Γαλλία ξεσηκώνεται απ' άκρη σ' άκρη.
Ευτυχώς που οι Γάλλοι δεν αντιλαμβάνονται τη "σοβαρότητα της κατάστασης"... Ας ελπίσουμε να τους μιμηθούμε ακόμη μια φορά στην ιστορία και να ξεσηκωθούμε...

Γαλλία: Η κατάσταση το βράδυ της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου
Επιμέλεια: Γιώργος Μητραλιάς

Πέρα από τα 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές στις 277 διαδηλώσεις της 19ης Οκτωβρίου, η εικόνα της Γαλλίας το απόγευμα της Τετάρτης 20 Οκτωβρίου συμπληρώνεται από τις εξής εξελίξεις:

•Το 54% των 12.500 βενζινάδικων δεν λειτουργούν καθώς δεν ανεφοδιάζονται πια. Τεράστιες ουρές σχεδόν παντού μπροστά στα ανοιχτά πρατήρια βενζίνης.
•Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, το 71% των Γάλλων πολιτών υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα. Η υποστήριξη φτάνει το 81% στις ηλικίες 25-29 ετών και το 79% στις 30-39 ετών. Επίσης, το υποστηρίζει το 79% των εργατών, το 83% των υπαλλήλων και το 86% των ανέργων. Γενικά, οι γυναίκες το υποστηρίζουν περισσότερο από τους άνδρες.
•Από τη νύχτα της Τρίτης, δυνάμεις γαλλικών ΜΑΤ και χωροφυλάκων «απελευθερώνουν» κατ’εντολή του ίδιου του Σαρκοζί, χωρίς να συναντούν αντίσταση, στρατηγικά αποθέματα καυσίμων που είχαν μπλοκαριστεί από απεργούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μπλόκα ξαναστήνονται λίγο αργότερα.
•Και τα 12 διυλιστήρια της χώρας παραμένουν υπό των έλεγχο των εργαζομένων τους και δεν λειτουργούν. Οι απεργιακές φρουρές τους δίνουν πετρέλαιο σε σχολεία, νοσοκομεία, και άλλες δημόσιες υπηρεσίες μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων.
•Ομάδες απεργών και υποστηρικτών τους, που αποτελούνται συνήθως από εργαζομένους στην ενέργεια, στους σιδηροδρόμους, στην υγεία, στις οδικές μεταφορές, στην εκπαίδευση, καθώς και από μαθητές και φοιτητές, μπλοκάρουν για μερικές ώρες ή και περισσότερο αεροδρόμια (Τουλούζη, Νάντ, Παρίσι, …), εθνικούς οδικούς άξονες, σιδηροδρομικές γραμμές, κέντρα εφοδιασμού του Carrefour, γέφυρες, τράπεζες, ντεπό λεωφορείων και τραμ. Κονβόϊ των συνδικάτων μισθωτών φορτηγατζήδων μπλοκάρουν και επιβραδύνουν τη κίνηση σε μια ντουζίνα αυτοκινητοδρόμους.
•Διευρύνεται και σκληραίνει το απεργιακό κίνημα στη Μασσαλία και στο λιμάνι της, που είναι και προπύργιο της αμφισβήτησης του Σαρκοζί και της πολιτικής του. Οι δρόμοι της πόλης (όπως και δεκάδων άλλων γαλλικών πόλεων) γεμάτοι από τεράστιους σωρούς σκουπιδιών. Φέρνουν τη…Λεγεώνα των Ξένων για να τα μαζέψει…
•Διαδήλωση, κυρίως μαθητών, μπροστά στη Γερουσία. Ο ταχυδρόμος Ολιβιέ Μπεζανσενό, μαζί με 50 συναδέλφους του μπλοκάρουν ένα ταχυδρομικό κέντρο διανομής στη Ναντέρ του Παρισιού, όπου σημειώθηκαν και σήμερα κάποιες συγκρούσεις νέων με την αστυνομία. Ο ηγέτης του ΝΡΑ δηλώνει ότι «απέναντι στη ριζοσπαστικοποίηση της κυβέρνησης χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές δράσεις».
•Αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ενωτικά διασυνδικαλιστικά και διεπαγγελματικά συντονιστικά όργανα σε επίπεδο περιφερειών και επαρχιών (Αρδέννες, Haute Loire…). Λειτουργούν με ανοικτές γενικές συνελεύσεις και συσπειρώνουν τους «από κάτω» ανεξάρτητα από το συνδικάτο τους και το επάγγελμά τους. Καλούν συνήθως τον πληθυσμό των περιοχών τους σε γενική ανανεωνόμενη απεργία (grève générale reconductible) με αίτημα την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις.
•Μείωση των απεργών στις μεταφορές, ειδικά στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού όπου το μετρό λειτουργεί σχεδόν κανονικά. Αντίθετα, αύξηση των απεργών στην επαρχία. Πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στις μεσαίες και μικρές πόλεις όπου συχνά το 1/4 του πληθυσμού μετέχει σε αυτές.
•Κλιμακώνεται η κινητοποίηση και ριζοσπαστικοποίηση των μαθητών. Χτες 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα συνδικάτα τους, η κινητοποίηση (καταλήψεις, μπλοκαρίσματα, αποχές, κλπ) αφορούσε περίπου 1.200 λύκεια σε όλη τη χώρα.
•Όλο και πιο σαφείς ενδείξεις ότι επίκειται κινητοποίηση και των φοιτητών. Γενικές συνελεύσεις σε δεκάδες πανεπιστήμια, κατάληψη και μπλοκάρισμα μιας ντουζίνας από αυτά. Πολλές γενικές συνελεύσεις αρκετά μαζικές. Μερικά πανεπιστήμια κλείνονται από τις ακαδημαϊκές αρχές για να προλάβουν τους φοιτητές.
•Συγκρούσεις νέων και ΜΑΤ στο κέντρο της Λυών. Ο (προ τριμήνου καταδικασμένος για ρατσισμό από γαλλικό δικαστήριο) υπουργός εσωτερικών Ορτεφέ, που επισκέπτεται τη Λυών, γιουχάρεται από περαστικούς. Συλλαμβάνονται και κρατούνται όσοι του φώναξαν «φασίστα», «ρατσιστή» και «δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Λυών». Ο ίδιος υπόσχεται να συντρίψει τους «αλήτες». Οι συλληφθέντες των τελευταίων ημερών έφτασαν τους 1.500 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαθητές.
•Συνεχίζονται και ξεπερνούν ήδη τις 600, οι ενωτικές συγκεντρώσεις των κομμάτων και οργανώσεων της πέραν της σοσιαλδημοκρατίας γαλλικής αριστεράς, σε εκατοντάδες γαλλικές πόλεις (ΚΚΓ, ΝΡΑ, Ενωτική Αριστερά, κλπ).
•Το Σοσιαλιστικό κόμμα απευθύνει δραματική έκκληση στη κυβέρνηση να αναστείλει τη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό στη Γερουσία προκειμένου «να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη χώρα». Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα. Η Γαλλία οδεύει ολοταχώς προς μετωπική σύγκρουση των αντίπαλων πολιτικών και κοινωνικών παρατάξεων, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές των ΜΜΕ στο Μάη του ’68…"

Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που περιμένουν το "Κοινωνικό πακέτο" του Γιωργάκη... Που θα ψηφίσουν Σγουρούς, Καμίνηδες και Μπουτάρηδες....

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Πως γράφονται τα ποιήματα στην Πορτοκαλία

Το Πορτοκαλί Παραμύθι με ζωγραφιές της Στεφανίας Βελδεμίρη συνεχίζεται...

Ο Εθνικός ποιητής της Πορτοκαλίας
Η Σολεδάδ έβγαλε από την τσέπη της μια ζωγραφιά και την άπλωσε μπροστά στην Ισαβέλλα και τη Μαριάννα.


-Εγώ και η Μαρία Λουίζα με τα μωρά μας. Καθόμασταν κάτω από κυπαρίσσια που τα λύγιζε ο άνεμος, ανάμεσα στα πιο μυρωδάτα λουλούδια για να μαθαίνετε από μικρά τα όμορφα αρώματα, είπε γυρνώντας στην Ισαβέλλα.
-Και μιλούσατε και τραγουδούσατε…
-Κι εσύ ερωτεύτηκες τον Φερνάντο, κι όπου σας πιάναμε, όπου σας βρίσκαμε φιλιόσασταν στο στόμα, κρυμμένοι πίσω από τις νεραντζιές!
Η Ισαβέλλα κοκκίνισε ολόκληρη και τράβηξε τη Μαριάννα από το χέρι. Δεν πρόλαβε καλά –καλά ούτε να χαιρετήσει καθώς ανέβαιναν και πάλι ψηλά.
-Αμάν πια με αυτόν τον Φερνάντο! Είπε θυμωμένη η Ισαβέλλα και η Μαριάννα νόμιζε ότι είδε καπνούς να βγαίνουν από τα αυτιά της, καθώς πετούσαν με ταχύτητα πάνω από ένα ατέλειωτο χωράφι με τεράστιες πορτοκαλιές κολοκύθες.
-Ο κύριος Φερνάντο ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο –μόνος του. Η Πορτοκαλία του έπεφτε βλέπεις μικρή. Ήθελε να δει πως ζουν οι άνθρωποι σε άλλα χρώματα. Λέιπει μήνες τώρα. Κι έχει και το θράσος να μου στέλνει και κάρτες από τη Μελιτζανία (μας έπρηξε πια με την καταπληκτική της πρωτεύουσα το Λεμωβίδειο). Γράμματα από το Πρασινιστάν και την Τριφυλλία. Χαλιά από την Ασπρονησία, λουκούμια από τη Ζαχαρία… Εγώ δεν του απαντάω ποτέ! Κι όταν γυρίσει θα του τα δώσω όλα πίσω πακέτο. Δεν μας ήθελε μαζί ο κύριος Φερνάντο βλέπεις…
Η Μαριάννα δεν χόρταινε να βλέπει το πανέμορφο πορτοκαλί τοπίο και αν ακούει μαγεμένη για τις παράξενες χώρες που δεν είχε δει ποτέ σε κανέναν χάρτη.


Η Ισαβέλλα σιγά- σιγά ξεθύμαινε, μέχρι που σταμάτησε να μιλάει. Και τότε μια φωνή απλώθηκε στον κάμπο. Μια φωνή που σου έφερνε το μυαλό κρυστάλλινα καμπανάκια, νερά που κυλάνε λαμπυρίζοντας στον ήλιο, τον ήχο του χιονιού που πέφτει απαλά, το άρωμα του μανταρινιού καθώς το ανοίγεις, ένα τρυφερό όσο και ξαφνικό χαμόγελο σε μια συννεφιασμένη μέρα…
Το αγαπημένο τραγούδι της μαμάς: «Στην πορτοκαλιά από κάτω, πλένει τα βαμβακερά»… Και τι παράξενο: Αυτό το τραγούδι άρχισε να σχηματίζεται σε νότες στον αέρα, καθώς τώρα πετούσαν πάνω από ένα δάσος με καροτόδεντρα και πορτοκαλιές…
…και από κάτω μια πανέμορφη κοπέλα έπλενε πραγματικά τα βαμβακερά της και τραγουδούσε… Κρυμμένος πίσω από ένα καροτόδεντρο ένας νεαρός άντρας πετούσε κρατώντας μια απόχη στο χέρι και μαζεύοντας τις νότες στον αέρα.


-Είναι ο Εθνικός μας Ποιητής ο Ντιέγκο Σόλομον, είπε περήφανα η Ισαβέλλα. Τριγυρίζει παντού, μαζεύει μουσικές και λόγια και τα κάνει στίχους.

Και να! Μόλις είχε φτιάξει ένα ποίημα που χαμογελαστός το απήγγειλε στα δυο κορίτσια:

Έπλενες τα σεντόνια σου στην όχθη στο ποτάμι
Ντυμένη στα πορτοκαλιά, μουρμούριζες τραγούδι
Γι’ αστεράκια που κλαίνε απλωμένα στο σκοινί
Καθώς τα λεπτά σου δάχτυλα απλώναν το σεντόνι

-Πώς σας φαίνεται;
-Χμ! είπε σκεφτική η Ισαβέλλα, θέλει λίγη δουλειά ακόμη, αλλά βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.
Κι είχε πάρει ένα ύφος σοβαρό και περισπούδαστο λες και ήταν κανένας μεγάλος κριτικός βιβλίου. Μα είναι δυνατόν να μιλάει έτσι στον Εθνικό ποιητή της Πορτοκαλίας;
Ο Ντιέγκο Σόλομον έφυγε σκεφτικός και σιγομουρμούριζε:
-«Απλώναν» ή «κρατούσαν» το σεντόνι; «Σεντόνι» ή «μαντίλι»; Θα το γράψω έτσι: «καθώς τα λεπτά σου δάχτυλα κρατούσαν το μαντίλι». Καλύτερο!
Γύρισε στα κορίτσια και τα χαιρέτησε χαμογελώντας:
-Ευχαριστώ Ισαβέλλα!
Η Μαριάννα είχε μείνει έκπληκτη. Έτσι γράφονταν εδώ τα ποιήματα;


…Συνεχίζεται…

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ditarii Nje Babai

...έτσι λέγεται στα αλβανικά το "Ημερολόγιο ενός πατέρα"...


Το έμαθα διαβάζοντας το μεγάλο αφιέρωμα που έκανε στα βιβλία μου η καλή εφημεερίδα Gazeta e Athines και η εξαιρετική δημοσιογράφος Nilda Shameti.Να πω την αλήθεια συγκινήθηκα περισσότερο με αυτό το δημοσίευμα, παρά από ό,τι άλλο έχω δει μέχρι τώρα να γράφεται για τα βιβλία μου. Κι ας μη καταλαβαίνω τη γλώσσα (σύντομα φίλη που γνωρίζει αλβανικά θα μου μεταφράσει)...
...Και σκέφτηκα πως τόσα χρόνια ζω κι εγώ -όπως όλοι μας- δίπλα σε ανθρώπους από την Αλβανία. Με μερικούς έχω και φιλική σχέση. Τα παιδιά μας παίζουν μαζί. Εργαζόμαστε δίπλα -δίπλα... Κι όμως! Δεν έχω μάθει ούτε μια λέξη στα Αλβανικά: Σας λέει κάτι αυτό;
Εμένα πολλά!




Ποτέ δεν είναι αργά όμως και χάρη στο δημοσίευμα έμαθα τουλάχιστον τους τίτλους των βιβλίων μου στα Αλβανικά:

Γονείς για πρώτη φορά: Prinder per here te pare
Όποιος αγαπάει (εκ) παιδεύει: Kush dashuron meson
Μπαμπά τι είναι το σεξ: Baba cfare eshte seksi
20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ -111 συνταγές για παιδιά: 20 shefa te kuzhines, 11 mamate dhe une- 111 receta gatimi


ΥΓ Ενημερώθηκα για το λουκέτο στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα του Α984, Athens International Radio-ΑIR 104.4 FM, που "μιλάει" σε 16 γλώσσες. Άλλη μια αθλιότητα... Θα την αφήσουμε αναπάντητη;; Ενημερωθείτε κι εσείς εδώ

Θεσσαλονίκη των φίλων και της... διατροφής!

Τι τύχη! Δεύτερη φορά στη θεσσαλονίκη μετά τον Αύγουστο... Κι επειδή την προηγούμενη φορά είχε υποσχεθεί να μοιραστώ μαζί σας στιγμές και εικόνες, αλλά δεν το έκανα, σπεύδω έστω και εν συντομία να μιλήσω πάλι για μια πόλη που γίνεται όλο και πιο αγαπημένη... Κι αυτό δεν το πετυχαίνουν μόνο οι μαγικές της γωνιές, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Που για μια ακόμη φορά με ..."σκλάβωσαν"!
Βρέθηκα λοιπόν όπως είχα πει για την Ημερίδα Διατροφής που θα γινόταν το Σάββατο στη Νεάπολη. Όμως -εννοείται- πήγα μια μέρα πριν.
Όπως κάθε φορά, δεν πρόλαβα να κατεβώ από το τραίνο και βρέθηκα να κατηφορίζω προς την Αριστοτέλους και τη θάλασσα.
Νέες εικόνες τα ανθρωπάκια που διαφημίζουν τα Δημήτρια:



Μετά εικόνες γεμάτες σύννεφα και θάλασσα. Ρουφάω αυτό τον παράξενο υγρό αέρα της πόλης, φωτογραφίζω και φωτογραφίζομαι...


...μετά συναντιόμαστε με τη φίλη μου τη Στεφανία, μοναδική ζωγράφο (και των χρωματιστών παραμυθιών). Πηγαίνουμε στο Kitchen Bar. Δε χορταίνω να βλέπω τη θέα. Πέφτουν λίγες σταγόνες, κάνει ψύχρα, αλλά αρνούμαι να χάσω το υπερθέαμα της πόλης καθώς σουρουπώνει...

...κάποτε φεύγουμε καιμ μετά από περιπλάνηση ακταλήγουμε στο Μπητ Παζάρ, νέο κέντρο της Θεσσαλονίκης με μεζεδάδικα και μπαράκια. Συναντάμε και τον Τάσο, άντρα της Στεφανίας και αρχίζουμε τη... δίαιτα.



Να πω ότι ολοκληρώσαμε τη βραδιά στο Χατζή, όπου έφαγα ένα ξεγυρισμένο Χανούμ Μπουρέκ... (δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω!) Μετά από όλη αυτή τη.. δίαιτα, το άλλο πρωί ξυπνάω φρέσκος -φρέσκος για την Ημερίδα διατροφής. Ανοίγω τις κουρτίνες και βλέπω... βροχή. "Πάει η εκδήλωση" σκέφτοαμι καθώς ήταν υπάιθρια. Παίρνω την ομπρέλα στο χέρι και παώ για το λεωφορείο. Διασχίζω υγρές λεωφόρους

...κι όμως! όταν φτάνω στο "Ρολόι" στη Νεάπολη, ο ουρανός ανοίγει και βγαίνει... ήλιος...

Κόσμος μαζεύεται, οι σεφ από το ΙΕΚ Ξυνή ετοιμάζονται για να φτιάξουν πρωινό για όλο τον κόσμο, η διατροφολόγος Κική Γούτα "ψυχή" της Ημερίδας, αεικίνητη, φροντίζει για όλα. Μέλη της Ομάδας Διατροφή, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών (ΙΔΜΕ) και του Δήμου Νεάπολης ετοιμάζουν το χώρο που γεμίζει από κόσμο.




Από το πολύ καλό βιβλιοπωλείο Ενημέρωση της Νεάπολης έφεραν και τα βιβλία, αλλά η έκπληξη ήρθε άλλη μια φορά από τη Στεφανία που μαγείρεψε δυο από τις συνταγές του βιβλίου και έφερε τα φαγητά να τα μοιραστούμε!

Πριν...


...και μετά...


Οι ομιλίες άρχισαν και με την εναλλαγή θεμάτων και ομιλητών κράτησαν το ενδιαφέρον του κοινού. Κανείς δεν σηκώθηκε να φύγει -ευτυχώς γιατί μιλούσα τελευταίος!

Η διατροφολόγος Μαρία Κοκκίνου...


...η Κική Γούτα...


...η ψυχολόγος Φρόσω Μήτσιου...


....


...Ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση! Το ΙΔΜΕ όλο και καλυτερεύει τις εκδηλώσεις του για την ενημέρωση σε θέματα διατροφής! Στη συνέχεια κατεβήκαμε στην Αριστοτέλους, όπου είχε περίπτερο το Ινστιτούτο, στο χώρο που είχαν οι Αρτοποιοί της Θεσσαλονίκης γιορτάζοντας την ημέρα της διατροφής και του ψωμιού


...Για να καταλάβετε τι θα πει "ψυχή" της Ημερίδας, δείτε το αυτοκίνητο της Κικής Γούτα!

Θα κλείσω κάπου εδώ, αφήνοντας και τίποτα για άλλη ανάρτηση, όμως ήρθε η ώρα για τις φωτογραφίες ντοκουμέντα, που θα μπορούσαν να έχουν τίτλο:
ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ





Στου Μοδιάνο, φυσικά (δεν φταίνε -τις παρέσυρα)(Στις φωτογραφίες κατά σειρά: Σοφία Μπάμπου- διατροφολόγος, Φρόσω Μήτσιου, Τίνα Αντωνίου -διατροφολόγος, Κική Γούτα, Ιωάννα Αδαμίδου -διατροφολόγος

...Συνεχίζεται;