Διακοπές!

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Καλό μήνα με... κατάληψη: Όλοι σήμερα στην Αχαρνών! Συγκέντρωση την ίδια ώρα και στη Θεσσαλονίκη


Καθώς η ελπίδα από τον κόσμο που κινητοποιείται αρχίζει να αχνοφαίνεται στην Ελλάδα. Την ώρα που το "Ένα το χελιδόνι" γίνεται πάλι επίκαιρο και ξανατραγουδιέται από 80.000 στόματα. Την ώρα που ο Μίκης Θεοδωράκης ξαναγίνεται έφηβος και μας ταρακουνάει όλους...
Έφτασε η στιγμή να αγωνιστούμε με κάθε δύναμη παντού. Η κατάληψη στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης συνεχίζεται, παρά τις απειλές και την τρομοκρατία και ο αγώνας δυναμώνει. Σήμερα στις 3 το μεσημέρι όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ θα δείξουμε πως είμαστε απέναντι σε μια ανάλγητη ηγεσία, που πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο και παράλληλα πετάει από το παράθυρο εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η παράδοση της Διά Βίου Μάθησης και των εκατομμυρίων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε ιδιώτες!

Σας περιμένουμε όλους στις 3μμ στην Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων αλλά και των εκπαιδευομένων του ΙΔΕΚΕ.
Την ίδια ώρα γίνεται συγκέντρωση των εργαζομένων σε όλες τις δομές του ΙΔΕΚΕ στη Θεσσαλονίκη, στο Λευκό Πύργο (3-5μμ)
Ζητάμε:
-Παράταση των προγραμμάτων για όλο το διάστημα που υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (2013)
-Ανανέωση όλων των συμβάσεων για το ίδιο διάστημα

Σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων μίλησαν ζωντανά στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο Άλτερ.


...παρούσα όπως πάντα η αστυνομία που... προστατεύει το κτίριο από τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ οκτώ χρόνια!


Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Δρόμο το Σάββατο 21 Μαΐου

Όλοι αύριο στην Αχαρνών! (και από σήμερα όσοι μπορείτε)

Τα απίστευτα συνεχίζονται στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης. Τραμπουκισμοί και απειλές στην ημερήσια διάταξη. Ο Γενικός Γραμματέας Ευθύμιος Μπάκας "κατέβασε" το πανό που βλέπετε:



...στη συνέχεια απείλησε με την παρέμβαση εισαγγελέα και με τη βοήθεια νομικού επέστησε την προσοχή σε ποινικές ευθύνες, διότι "εμποδίζονται οι άνθρωποι να πάνε στη δουλειά τους...
Εν αναμονή των ΜΑΤ που θα δώσουν... λύσεις στα θέματα Διά Βίου Μάθησης, οι Συμβασιούχοι του ΙΔΕΚΕ καλούν σε συγκέντρωση αύριο στις 3μμ έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας (Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη)



Η ανακοίνωση του Συλλόγου Συμβασιούχων ΙΔΕΚΕ
Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης.
Ο Σύλλογος Συμβασιούχων ΙΔΕΚΕ συμπαρίσται στον αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και καλεί όλους τους συμβασιούχους, εκπαιδευτές, υπεύθυνους εκπαίδευσης αλλά και τους εκπαιδευόμενους σε όλες τις δομές του ΙΔΕΚΕ σε συγκέντρωση, αύριο Τετάρτη στις 3μμ έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας (Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη)

Τα βασικά αιτήματα όλων μας είναι:
-Παράταση όλων των έργων του ΙΔΕΚΕ μέχρι το 2013
-Ανανέωση όλων των συμβάσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συμβασιούχων ΙΔΕΚΕ




Παράλληλα σε κείμενό του, το ΔΣ του Συλλόγου Συμβασιούχων σημειώνει:

Λαμβάνοντας υπόψη τη σχεδιαζόμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα της δια βίου μάθησης, τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που αναφαίνονται και τις τελευταίες εξελίξεις και αντιδράσεις των περιφερειακών στελεχών των Κ.Ε.Ε., στον φορέα που εκπροσωπούμε, καθιστούμε σαφές πως οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του δημόσιου χαρακτήρα της δια βίου μάθησης θα μας «βρει απέναντί τους».
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δια βίου μάθησης με τη συνεργασία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προς όφελος του πρώτου μέσα από την κατάργηση δομών και προγραμμάτων του φορέα με εμφανή δημόσιο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα τα Κ.Ε.Ε. και η διαφαινόμενη κατάργηση-συγχώνευση των λοιπών προγραμμάτων του Ι.Δ.ΕΚ.Ε., αποτελεί το τελικό χτύπημα για την εδραίωση ιδιωτικών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων και μάλιστα με διακριτό θεσμικό ρόλο.
Η αναμφισβήτητη προσφορά των συμβασιούχων του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. στις δομές και τα προγράμματα και η εμπειρία τους στη διοικητική υποστήριξη του φορέα οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα της αποκτηθείσας γνώσης. Μια γνώση που αποκτήθηκε από την επιτυχή υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διοικητικών πράξεων του φορέα, όσο και από τη συνεργασία με συναδέλφους που εργάστηκαν παλαιότερα στους πρώτους θεσμούς της δια βίου μάθησης στη χώρα (Ν.Ε.Λ.Ε.) αποτελώντας ουσιαστικό επιμορφωτικό κίνημα. Με καθεστώς 8ωρης αποκλειστικής απασχόλησης ετών στον φορέα, θεωρούμε πως η αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία από τους συμβασιούχους της δια βίου μάθησης στη χώρα δεν θα πρέπει να πεταχτεί στα σκουπίδια της απαξίας, γιατί αυτό θα έχει ευθεία επίπτωση στην ποιότητα και το εύρος της επιμορφωτικής δυνατότητας του θεσμού της δια βίου μάθησης και άρα στο παραγόμενο κοινωνικό έργο.
Καθιστούμε σαφές επίσης πως η οποιαδήποτε προσπάθεια από «τρίτους» για κομματική εκμετάλλευση του δίκαιου αγώνα των συμβασιούχων της δια βίου μάθησης θα καταδικάζεται άμεσα. Μακριά από ακρότητες και ιδεολογικές «αγκυλώσεις» και με γνώμονα και το δημόσιο συμφέρον απαιτούμε:
Α. Άμεση συνέχιση των προγραμμάτων,
Β. Ανανέωση των συμβάσεων μέχρι το 2013,
Γ. Ανάπτυξη των ευρύτερων δυνατών κοινωνικών μετώπων και συσχετισμών για τη στήριξη και την ανάπτυξη του αγώνα μας, ο οποίος αφορά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από κοντόφθαλμες, ανάλγητες και έξωθεν επιβαλλόμενες πρακτικές.


Το ΔΣ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Συνεχίζεται η κατάληψη στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης



Η αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας έχει οδηγήσει τους εργαζομένους στα Κέντρα Εκπάιδευσης Ενηλίκων σε κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης. Παρά τις απειλές η κατάληψη συνεχίζεται, όμως χρειάζεται την συμπαράσταση μας και από όσους ειδικά ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Το κτίριο βρίσκεται στην Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη στον Άγιο Ελευθέριο.

Φώφη, Φώφη που είσαι Φώφη;


Τα απίστευτα και τραγελαφικά που συμβαίνουν στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης συνεχίζονται... Καθώς από σήμερα το πρωί έχει αρχίσει η κατάληψη του κτιρίου από τους εργαζόμενους στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΚΕΕ) κλήθηκε αντιπροσωπεία τους να συναντήσει την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Διά Βίου Μάθησης Φώφη Γεννηματά.
Η αντιπορσωπεία πήγε στο υπουργείο, μόνο που η υπουργός ήταν άφαντη.
Η συνάντηση με κάποιον υπεύθυνο του γραφείου της υπήρξε άκαρπη.
Αντιθέτως άρχισαν οι απειλές: Μετά την έντονη αστυνομική παρουσία έγινε κι άλλη προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων.
"Αν δεν σταματήσετε την κατάληψη, θα φέρουμε εισαγγελέα"!!!
Οι απειλές σε ανθρώπους που υπηρετούν χρόνια τώρα με επιτυχία τη Διά Βίου Μάθηση, έπεσαν στο κενό.
Η κατάληψη συνεχίζεται, μόνο που χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας:

Όσοι θέλουν να υπερασπιστούν τον δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα του συνόλου της εκπαίδευσης, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και όλων όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα πρέπει να σταθούν στο πλάι των εργαζομένων.
Δίνουμε ραντεβού των Αγανακτισμένων της Εκπαίδευσης στο κτίριο της Αχαρνών 417 & Κοκκινάκη

Εκεί πήγε η Φώφη:

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων

Συνεχώς αυξάνεται η αστυνομική παρουσία έξω από το κτίριο της ΓΓ Διά Βίου Μάθησης. Κάποιοι ελλείψει επιχειρημάτων καταφεύγουν σε αυτές τις πρωτότυπες μορφές... διαλόγου!
Θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ και στη Γενική Γραμματεία να καταδικάσουν δια της παρουσίας τους τέτοιες ενέργειες, όπως αυτή της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας... (Αλήθεια που είναι η... αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά; Συμφωνέι με τέτοιου είδους αστυνομικές παρεμβάσεις;)


Διαβάστε για όλο το ιστορικό και το παρασκήνιο σε προηγούμενη ανάρτηση

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Νέα κατάληψη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης


Ενώ από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ έδωσαν δείγματα καλής θέλησης, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για ακόμη μια φορά τους εμπαίζει. Αδιάφορη για την τύχη δεκάδων έμπειρων στελεχών και εκπαιδευτών που επίχρόνια έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, ετοιμάζεται να τους πετάξει στο δρόμο.
Οι δήθεν δεσμεύσεις για απάντηση στα αιτήματα τους έγινε ...καπνός.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει πλήρη άγνοια και για την ίδια τη Διά Βίου Μάθηση, που υποκριτικά έχει μπει και στον τίτλο του υπουργείου...
Ουδείς κατανοεί ή ενδιαφέρεται για το γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανέτοιμη να αναλάβει το έργο της Διά Βίου Μάθησης. Ουδείς κατανοεί πως δίπλα στα δυο εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων που χάθηκαν από λάθος χειρισμούς, θα χαθούν πολλά ακόμη χρήματα λόγω της μη υλοποίησης των προγραμμάτων!

Η περίπτωση των συμβασιούχων του ΙΔΕΚΕ διαφέρει με την έννοια ότι η ανανέωση των συμβάσεων τους, όχι μόνον δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως θα φέρει εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ποιό είναι το συμπέρασμα;
Ότι αυτοί που ηγούνται σήμερα της Παιδείας είναι είτε αδαείς, είτε ανίκανοι, είτε κινούνται από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Εκτός αν είναι... πονηροί: Όταν δεν θα λειτουργεί τίποτα, πολύ εύκολα η Διά Βίου Μάθηση και τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα δοθούν σε ιδιώτες.
Άλλωστε ορισμένοι έχουν πλούσια εμπειρία στα θέματα ..."κατάρτισης":

Ξαναδημοσιεύω απόσπασμα από άρθρο της Καθημερινής (10/2003)

1,7 δισ. από το κράτος σε KEK της Διαμαντοπούλου
Του Νίκου Τσιούτσια

«Τεράστιο θέμα ηθικής τάξεως για τον υπουργό Εργασίας όσο και για την επίτροπο κ. Αννα Διαμαντοπούλου», καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθ. Νάκος, καθώς σύμφωνα με τα έγγραφα που του κατατέθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία προκύπτει ότι η εταιρεία ΕΡΓΟΠΛΑΝ καθώς και η εταιρεία ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ -στις οποίες μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος ήταν η νυν επίτροπος και εν συνεχεία ο σύζυγός της κ. Ι. Σαλαβάνος- την περίοδο 1998 - 2003 έχουν υπογράψει συμβάσεις με το υπουργείο Εργασίας και φορείς υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Β΄ ΚΠΣ, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,7 δισ. δραχμές.

Ειδικότερα, η εταιρεία ΕΡΓΟΠΛΑΝ, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών που αναφέρει ο κ. Νάκος, ιδρύθηκε το 1990 και αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του έτους εκείνου στο Διοικητικό της Συμβούλιο εισήλθε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου από 1/2/91 έως την 21/11/1993, οπότε παραιτείται. Στις 6 /10 1992 αντιπρόεδρος της εταιρείας ορίζεται ο κ. Ι. Σαλαβάνος, σύζυγος της κ. Διαμαντοπούλου, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου την επομένη της παραιτήσεως της συζύγου του, δηλαδή στις 22/11/93, έως και τη Γενική Συνέλευση της 30/5/2001. Από την 1/6/2001 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει η Μαργαρίτα Δεφίγγου, η οποία έχει την ίδια διεύθυνση με τον Ιωάννη Ξυλούρη, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία στις συναλλαγές της με το Δημόσιο.

«Συνάγεται με βάση όλα τα στοιχεία ότι φορέας και δημιουργός της εταιρείας υπήρξε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανάλογα με τις πολιτικές της ιδιότητες εμφανίζεται ενεργώς συμμετέχουσα ή όχι στην επιχείρηση, αντικαθιστάμενη αναλόγως από τον σύζυγό της, από συνεργάτες και πρόσωπα του περιβάλλοντός της», σχολιάζει στη δήλωσή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΕΡΓΟΠΛΑΝ το 1995 ίδρυσε το ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ, με κοινή διεύθυνση στην οδό Βας. Σοφίας. Οι δύο εταιρείες έχουν υπογράψει συμβάσεις (μεγάλης εκτάσεως κατά τον βουλευτή) με το υπουργείο Εργασίας και φορείς υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Β΄ ΚΠΣ και των Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Ταμείων, από το 1993 έως το 2002.

Ειδικότερα, συμβάσεις έχουν υπογράψει το 2002 ο ΟΑΕΔ, το 2002 και συμπληρωματικά το 2003 η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών ΕΚΤ και αφορά το πρόγραμμα «Κατάρτιση Ανέργων σε Πιστοποιημένα ΚΕΚ», από το 1994-1999 η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος της Κ. Π. «Ηκουαλ», στο πλαίσιο υλοποίησης των Πρωτοβουλιών «Ανταπτ» και «Ηκουαλ». Επίσης, την περίοδο 1998-2001 το υπουργείο Εργασίας για υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος «Συνεχιζόμενη Κατάρτιση και Προώθηση της Απασχόλησης» και «Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας», καλύπτει την εθνική συμμετοχή που απαιτείται. Τέλος, πρόσφατα, στις 30/1/2003 το υπουργείο Εργασίας εγκρίνει σύμβαση για το ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ που αφορά επίσης σε Προγράμματα Κατάρτισης.
(Όλο το άρθρο, εδώ)

Τα συμπεράσματα δικά σας!



Απόσπασμα από το δελτίο τύπου της κατάληψης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 30/05/2011

Μετά από δυο εβδομάδες άκαρπης αναμονής για μία τεκμηριωμένη έγγραφη απάντηση στα αιτήματά μας, είμαστε αναγκασμένοι να βρεθούμε πάλι δυναμικά στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης για να διεκδικήσουμε τα όσα μας αναλογούν μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης!
Παρά την απόφαση των μελών του Σωματείου μας να τερματίσουμε την κατάληψη του κτιρίου την Τρίτη 17/05 και να δώσουμε το περιθώριο που μας ζητήθηκε, δυστυχώς για ακόμα μία φορά οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) δεν μας εξήγησαν εγγράφως, επαρκώς και τεκμηριωμένα:

1) Γιατί αρνούνται τη δυνατότητα επέκτασης λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) πέραν της 30/06 με εξασφαλισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, έστω ως μία μεταβατική λύση μέχρι οι Δήμοι να είναι διοικητικά και οργανωτικά έτοιμοι να αναλάβουν την υλοποίηση προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης;
2) Πόσο ακόμα θα καθυστερεί η προώθηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στο ΕΣΠΑ των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, τα οποία θα συνεχίσουν - σε συνεργασία με τους Δήμους και με την επιστημονική υποστήριξη του ΙΔΕΚΕ - το έργο των ΚΕΕ στον τομέα της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων;
3) Γιατί αρνούνται σε 200 περίπου εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται στο φορέα (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), από τη στιγμή που είναι δυνατή η ανανέωση των συμβάσεων με απόφαση του ΔΣ του Ι.Δ.ΕΚ.Ε., όπως εξάλλου αναγράφεται σε όρο της σύμβασής μας;
4) Γιατί συνεχίζουν να επικαλούνται τη λήξη του έργου των Κ.Ε.Ε., όταν στη θέση του σχεδιάζουν την υλοποίηση του έργου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, από την ίδια χρηματοδοτική πηγή (ΕΣΠΑ), με το ίδιο ουσιαστικά αντικείμενο (Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων), την ίδια ομάδα - στόχο (ενήλικοι πολίτες) στους ίδιους χώρους (κτίρια και δομές της ΓΓΔΒΜ σε όλη τη χώρα);
Γιατί το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι να φύγουν οι εργαζόμενοι που εδώ και χρόνια υποστήριξαν όλες αυτές τις λετουργίες;"


Όλο το δελτίο τύπου εδώ

Ήδη εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις για την... προστασία της Διά Βίου Μάθησης. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε όλοι με την παρουσία μας στο κτίριο της Αχαρνών 417 τον αγώνα των εργαζομένων!

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Σύνταγμα: Ήμουν κι εγώ εκεί



Απίστευτος κόσμος, πλημμύρισε τις σκάλες του Μετρό και το Σύνταγμα. Ανθρώπινα ποτάμια γέμισαν την πλατεία.
Όσους έφευγαν,έρχονταν να τους αντικαταστήσουν νέα πλήθη. Οι εικόνες μιλάνε μόνες τους...
Οι περισσότεροι ήταν νέοι άνθρωποι.
Το βασικό σύνθημα ήταν: "Ε-ε, ο-ο-ο, πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από δω -Ούστ"




Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ο Λοβέρδος και η... τσόντα!!!

Να το επίμαχο βίντεο που μας προϊδεάζει για όσα μας περιμένουν...


Ευχαριστούμε την Κυβερνητική Τηλεόραση που μας χαρίζει άφθονο γέλιο στις δύσκολες μέρες που περνάμε.
Μια κοινωνική προσφορά της ΕΡΤ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Πως χάθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ: Ντοκουμέντο

Έγραψα αναλυτικά για τα όσα περιέχονται σε επιστολή της Ειδικής Γραμματέως Ευρωπαϊκών Πόρων Ιφιγένειας Ορφανού προς το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, "χάθηκαν" περισσότερα από δυο εκατομμύρια ευρώ από ολιγωρία του υπουργείου Παιδείας.
Ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλεπόταν να αξιοποιηθούν σε διάφορες δράσεις και... "πάγωσαν". Για όσους δεν μπορούν να πιστέψουν ότι σε μια τέτοια περίοδο κάποιοι πετάνε εκατομμύρια ευρώ από το παράθυρο, πραθέτω τα έγγραφα που ακολουθούν... Για να δούμε θα υπάρξει κάποια απάντηση/δικαιολογία;
Ή μήπως κάποιοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο της παραίτησης εφόσον ιχύουν όσα αναφέρονται.
Κάποιος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις...





Πως "χάθηκαν" 2 εκατομμύρια ευρώ...

Την ώρα που ζητάνε θυσίες, πετάνε 2 εκατομμύρια ευρώ από το… παράθυρο!
Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε αδιέξοδο και τα έσοδα συρρικνώνονται.
Την ώρα που ετοιμάζεται νέα φορολογική επίθεση.
Την ώρα που καταργείται ακόμη και το αφορολόγητο για ανθρώπους στο όριο της φτώχειας…
Την ώρα που ετοιμάζονται απολύσεις στο Δημόσιο…
Την ώρα που η Υγεία και η Παιδεία καταρρέουν…

…Κάποιοι φαίνεται πως έχουν την πολυτέλεια να πετάνε εκατομμύρια ευρώ στο καλάθι των αχρήστων!

…Μιλάω για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Με δικές της ευθύνες χάθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, λόγω λανθασμένων χειρισμών.

Για να μη νομίζετε πως λέω υπερβολές, θα σας μιλήσω με στοιχεία. Η υπόθεση είναι αποκαλυπτική…
Όλα τα στοιχεία προέρχονται από επιστολή της Ειδικής Γραμματέως Ευρωπαϊκών Πόρων Ιφιγένειας Ορφανού προς το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), με κοινοποίηση στο Γραφείο Αναπληρώτριας Υπουργού και Γενικού Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης.

Στη φωτογραφία η υπουργός Παιδείας με την Ιφιγένεια Ορφανού


Το έγγραφό απεστάλει στις 11/5/2011 και έχει αριθμό πρωτοκόλλου 7078.

Το θέμα του είναι:
«Χρόνος λήξης και συνακόλουθη ματαίωση υποέργων των πράξεων «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων», «Σχολές Γονέων», «Εκπαίδευση των Μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό «Οδυσσέας»,
«Εκπαίδευση ενηλίκων στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες Ήρων», «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης μέσω ΚΕΔΒΜΑΠ» και ο «Σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπαιδευτών και στελεχών δια βίου μάθησης» των ΑΠ7,8 και 9 που υλοποιεί το ΙΔΕΚΕ»


Στην επιστολή αναφέρεται:

«Στην σύσκεψη/ συνάντησή μας τον Ιανουάριο του 2011 συζητήθηκε η σχεδιαζόμενη λήξη ολοκλήρωσης των πράξεων που υλοποιεί ο φορέας σας για τον Ιούνιο του 2011 (πλην των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας) ενόψει της αναμόρφωσης των παρεμβάσεων δια βίου εκπαίδευσης του φορέα υπό το πρίσμα της δημιουργίας Κέντρων Διά Βίου Μάθησης. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η συνακόλουθη προς τη σχεδιαζόμενη λήξη μη υλοποίηση όσων υποέργων τους δεν είχαν ενεργοποιηθεί μέχρι τη διεξαγωγή της εν λόγω συνάντησης τα οποία ενόψει του νέου σχεδιασμού καθίστατο άνευ αντικειμένου…» (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Άρα κάποιοι (ποιοι;) πίσω από τις πλάτες εκατοντάδων εργαζομένων προετοίμαζαν την πλήρη διάλυση των δομών του ΙΔΕΚΕ και παρά τις διαβεβαιώσεις σχεδίαζαν να πετάξουν τους εργαζόμενους στο δρόμο, πριν από τη λήξη των συμβάσεών τους… Να σημειώσω ότι δεν υπήρξε η παραμικρή νύξη για τέτοιο ζήτημα. Προφανώς ό,τι είναι … «νόμιμο» είναι και… «ηθικό»…

Στη συνέχεια φαίνεται πως κάτι άλλαξε. Τα έργα συνεχίζονται κανονικά, αλλά ήδη πολλά υποέργα έχουν ματαιωθεί…. Οι παλινωδίες οδήγησαν στο να χαθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια…
Προσέξτε πως γίνονται οι συνεννοήσεις για το εργασιακό μέλλον εκατοντάδων ανθρώπων και για προγράμματα που απευθύνονται σε χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Η επιστολή συνεχίζει:

«…Στη συνέχεια στο πλαίσιο τηλεφωνικών συνομιλιών ή συναντήσεων με στελέχη μας, ενημερώσατε για την περαιτέρω μετάθεση της λήξης κάποιων εκ των πράξεων και πέραν του Ιουνίου 2011. Έτσι σύμφωνα με όσα μας έχετε αναφέρει μέχρι σήμερα, σχεδιάζεται η λήξη των πράξεων «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων» στις 30/6/2011, η λήξη των πράξεων «Σχολές Γονέων» στις 31/12/2011, η λήξη των πράξεων Εκπαίδευση των Μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό «Οδυσσέας» στις 20/11, 2011, η λήξη των πράξεων «Εκπαίδευση ενηλίκων στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες Ήρων» στις 30/11/2011, η λήξη των πράξεων «Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης μέσω ΚΕΔΒΜΑΠ» πέραν της 30-11-2011 όπως συμφωνήθηκε στην συνάντηση αντί της 30-9-2011 που ισχύει σύμφωνα με το ισχύον Τεχνικό Δελτίο Πράξης (χωρίς προσδιορισμό ακριβούς ημερομηνίας) καθώς και η λήξη των πράξεων «Ο Σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπαιδευτών και στελεχών διά βίου μάθησης» στις 31-12-2011 και για τους τρεις Άξονες Προτεραιότητας, όπως προβλεπόταν στις εγκεκριμένες Αποφάσεις Ένταξης. Παράλληλα μας υποβλήθηκε προφορικά αίτημά σας για ενεργοποίηση υποέργου που είχαμε πει ότι είναι άνευ αντικειμένου να υλοποιηθεί όπως α) η ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού στο έργο «Σχολές Γονέων», β) η ενεργοποίηση των υποέργων του επιστημονικού συνεδρίου και της δημοσιότητας στο έργο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ». Συνολικά, με βάση τα δεδομένα της συζήτησης/ συνάντησης του Ιανουαρίου και των μετέπειτα συναντήσεων και συζητήσεων, η εικόνα των πράξεων ανά υποέργο, αποτυπώνεται ως εξής:»

Ακολουθεί κατάλογος των υποέργων που υλοποιούνται και εκείνων που δεν υλοποιούνται, με τα αντίστοιχα ποσά. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα κονδύλια που χάθηκαν από την μη υλοποίηση των υποέργων, έχουν ως εξής:

«Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων»: 1.149.304 ευρώ
«Σχολές Γονέων»: 200.000 ευρώ
«Εκπαίδευση των Μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό «Οδυσσέας»: 185.000 ευρώ
«Εκπαίδευση ενηλίκων στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες Ήρων»: 345.000 ευρώ
«Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης μέσω ΚΕΔΒΜΑΠ»: 280.000 ευρώ
«Σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπαιδευτών και στελεχών δια βίου μάθησης»: 43.000 ευρώ

Το συνολικό ποσό είναι 2.022.304 ευρώ!!!


Περισσότερα από δυο εκατομμύρια που χάθηκαν για τη χώρα σε μια κρίσιμη φάση που το κάθε ευρώ μετράει… Προφανώς θα τα βρουν από τους συνταξιούχους…

Η επιστολή της Ειδικής Γραμματέως τελειώνει ως εξής (αφού ενημερώνει πως στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας υλοποιήθηκαν όλα τα υποέργα):

«Παρακαλούμε όπως σε συνεννόηση και με τον Γενικό Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης και το Γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού μας ενημερώσετε για το ποια θα είναι τελικώς η οριστική ημερομηνία λήξης των πράξεων που διαχειρίζεστε, για το ποια υποέργα θα ενεργοποιηθούν καθώς και να μας τεκμηριώσετε την συμβατότητα διατήρησης σε ισχύ των πράξεων αυτών και ενεργοποίησης των υποέργων με την έναρξη υλοποίησης της νέας παρέμβασης για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης για τα οποία έχουμε εντολή από το Γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού να προχωρήσουμε άμεσα σε έκδοση πρόσκλησης και ένταξη νέας πράξης.»

Πέρα από το οικονομικό ζήτημα και τα εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται, υπάρχει και το θέμα της ουσίας. Τα σημαντικά υποέργα που δεν υλοποιήθηκαν και θα έφερναν «χρήμα» στη χειμάζουσα αγορά, ήταν και εξαιρετικά χρήσιμα. Όπως ο «Οδηγός Μετανάστη» που θα είχε εκδοθεί αν δεν «πάγωνε» το σχετικό έργο…

Αν τα όσα αναφέρονται στην επιστολή είναι ακριβή,
Αν δεν δοθούν πειστικές απαντήσεις,
Τότε, το λιγότερο που μπορούν να κάνουν όσοι ευθύνονται, είναι να παραιτηθούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ο ...Κινέζος δάσκαλος

-Τι κάνατε σήμερα στο σχολείο;
-Μάθαμε Κινέζικα!
-Τι;
-Ήρθε Κινέζα δασκάλα!!
Μπράβο, σκέφτομαι, κοίτα να δεις ο παιδικός σταθμός… Παίρνουν τα μέτρα τους οι άνθρωποι γιατί τώρα με την κρίση μετανάστες στην Κίνα τα βλέπω τα παιδιά μας…
-Και τι άλλο κάνατε;
-Παίξαμε μπάλα
-Που;
-Μέσα στην τάξη.
-Με ποιόν;
-Με έναν Κινέζο!

Καλά, πολύ προχωρημένο και διαπολιτισμικό. Δεν ήξερα πως οι Κινέζοι είναι και μάστορες της μπάλας. Αλλά μήπως κάτι δεν πάει καλά; Λίγο περίεργα δεν είναι όλα αυτά για μερικά τρίχρονα;

-Τι έκανε αυτός ο Κινέζος;
-Σκότωσε τη δασκάλα και μετά μας έμαθε μπάλα!
-Τι;;;;
-Την φτιάξαμε μόνοι μας τη μπάλα!! (λες και αυτό ήταν το θέμα)

Ανύποπτος και χαρούμενος μας δείχνει πως φτιάξανε τη μπάλα και πως τη γέμισαν… Εγώ φανταζόμουν τη νεκρή –Κινέζα- δασκάλα και τα παιδάκια να παίζουν μπάλα πάνω από μια λίμνη αίματος. Όχι και πολύ ενθαρρυντικό!
-Παίζαμε όλη την ώρα και μετά γυρίσαμε με το σχολικό.
-Με τον Κινέζο;
-Ναι!
-Ήρθε και στο σχολικό;
-Όχι, έμεινε στο σχολείο. Θα ξανάρθει όμως!

Υπόσχεση ή απειλή;

Εννοείται πως όλα αυτά γίνονται μέσα στην παιδική φαντασία. Δεν αλληλοσκοτώνονται –ακόμη- Κινέζοι δάσκαλοι μέσα στα Νηπιαγωγεία και στους Παιδικούς Σταθμούς…Όμως αφού γελάσαμε αρκετά και αφού έφερα και μια ζωγραφιά με έναν Κινέζο που ο μικρός μας διαβεβαίωσε πως αυτός ήταν που σκότωσε τη δασκάλα και τους έμαθε μπάλα, άρχισα να σκέφτομαι διάφορα.



Η ζωγραφία είναι της Στεφανίας Βελδεμίρη από το Κίτρινο Παραμύθι. Ελπίζω να μην είναι αυτός ο Κινέζος που ...σκότωσε τη δασκάλα του παιδιού μου!!!

Επικοινωνία …

Πολλοί γονείς παραπονιούνται που τα παιδιά τους δεν τους μιλάνε. Δεν τους λένε τι έκαναν στο σχολείο, πως πέρασαν τη μέρα τους, με ποιους έπαιζαν, τι μάθανε… Οι απαντήσεις ξεκινάνε από τις μονολεκτικές, όπως «όχι», «ναι», συνεχίζουν με τα «δεν ξέρω» ή «δεν θυμάμαι» ή απλώς είναι παραπληροφόρηση με σουρεαλιστικές τάσεις…
Συχνά εμείς οι γονείς, νιώθουμε κάπως προδομένοι, ειδικά αν το παιδί μας πηγαίνει πρώτη φορά στο σχολείο. Μέχρι χθες μας τα έλεγε όλα. Μοιραζόταν τις χαρές και τις λύπες του και τώρα… Έχει έναν δικό του κόσμο κι εμείς είμαστε αποκλεισμένοι. Κι αν νομίζετε πως κάποτε αυτός ο κόσμος θα ανοίξει, λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά όσο πάει θα κλείνει. Στην εφηβεία οι γονείς τρώνε πια κανονικά «πόρτα»…
Αν θέλετε να είσαστε κοντά στα παιδιά, τότε θα πρέπει να μάθετε από νωρίς να μην τα «ανακρίνετε». Οι πιεστικές ερωτήσεις θα φέρουν ακόμη πιο …ανύπαρκτες απαντήσεις! Αφήστε το χώρο ελεύθερο, κρατήστε τα αυτιά σας ανοικτά και κάντε υπομονή….
Αλλιώς θα έχετε αντιδράσεις όπως αυτή της πεντεμισάχρονης (υπάρχει τέτοια λέξη;) κόρης μου.
Την είδαμε με ένα αγοράκι από την τάξη της και όταν τη ρωτήσαμε ποιος είναι άρχισε να (μην) απαντάει όλο νάζι. Δεν μας είπε καν το όνομα του! Όταν το μάντεψα, κοκκίνισε ολόκληρη, και μόλις πήγα να μάθω περισσότερα, ξαφνικά θύμωσε και έφυγε για το δωμάτιό της!
Τώρα θα μου πείτε, να μη μαθαίνουμε για τα παιδιά μας; Υπάρχουν και οι πλάγιοι τρόποι «ψαρέματος» και θα πρέπει να εξαντλήσετε όλη σας την ευστροφία. Αν παραμείνετε χαλαροί, είναι πιθανόν σε ανύποπτο χρόνο, το παιδί να αρχίσει να σας αραδιάζει όλα όσα θέλατε να μάθετε. Το ζήτημα είναι να έχετε κι εσείς ανοιχτά τα αυτιά σας!
Πολλές φορές, κουρασμένοι από τη δουλειά, διαλυμένοι από υποχρεώσεις, με το μυαλό μας αλλού, ακούμε μηχανικά και όσα μας λέει το παιδί μπαίνουν από το ένα αυτί και βγαίνουν από το άλλο… Τα παιδιά αυτό το καταλαβαίνουν και το εισπράττουν ως αδιαφορία. Καλύτερα είναι να πείτε στο παιδί καθαρά ότι δεν μπορείτε να το ακούσετε εκείνη τη στιγμή και να μιλήσετε αργότερα, παρά να εφαρμόσετε την τακτική του «κάνω πως ακούω».
Βεβαίως η στιγμή μπορεί να φύγει και να μην ξανάρθει… Μια καλή τακτική είναι το αυτοκίνητο. Μπορείτε να μάθετε πολλά όταν οδηγείτε και έχετε το παιδί στο πίσω κάθισμα. Καθώς δεν υπάρχει άμεση οπτική επαφή, το παιδί μιλά και εξομολογείται πολύ πιο εύκολα….

….και φαντασία

…Μου φαίνεται πως σας προσγείωσα, όπως προσγειώθηκα κι εγώ! Εκλογικεύοντας, μετρώντας και διαβάζοντας, πολλά μπορεί να μας ξεφύγουν. Ας αφήνουμε τη φαντασία των παιδιών να πετάει και να δημιουργεί. Όλο αυτό το παράξενο σύμπαν που φτιάχνουν ξεκινώντας από το πιο απλό πράγμα της καθημερινότητας, θα έρθει ο καιρός που θα τους το στεγνώσουν και θα το εξαφανίσουν για να μπουν στον κόσμο των μεγάλων:
Εκεί που οι Κινέζοι δεν ξέρουν μπάλα και οι δάσκαλοι δεν σκοτώνονται μεταξύ τους.
Να μάθουμε λοιπόν τι κάνουν τα παιδιά, να τα προσέχουμε, αλλά να τα αφήνουμε και μόνα τους, να έχουν το χώρο όπου εμείς δεν θα είμαστε από πάνω τους, που θα αυτενεργούν, που θα αφήνουν τη φαντασία να καλπάζει. Κι εμείς διακριτικά στο πλάι τους, έτοιμοι να πιστέψουμε την πιο παράλογη αφήγηση, αλλά και έτοιμοι να νικήσουμε μαζί τους ακόμη και τους φανταστικούς εχθρούς, όταν εμφανίζονται.
Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους τρόπους να ξορκίζουν τους φόβους τους, όμως μερικές φορές δεν τα καταφέρνουν. Κι αν γίνονται Σπάιντερμαν, Ζορό, Μπάτμαν ή πειρατίνες και Κορίν (Μπάρμπι –Σωματοφύλακας), αν θέλουν οι Κινέζοι να μπαίνουν στο σχολείο, ωστόσο υπάρχουν και οι στιγμές που ζητάνε από εμάς να τους διαβεβαιώσουμε πως μερικά πράγματα γίνονται μόνο στα παραμύθια.
Δύσκολο να εξηγήσεις πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν μάγισσες, όταν μετά ακόμη και από μια «αθώα» ταινία το παιδί μπορεί να έχει τρομάξει. Μια ζεστή αγκαλιά με μια φωνή καθησυχαστική, μπορεί να διώξει τα φαντάσματα που κρύβονται μερικές φορές κάτω από τα κρεβάτια..
Δεν ξέρω αν καταλάβατε τι ήθελα να πω κι αν κάτι απ’ όλα αυτά μπορεί να σας φανεί χρήσιμο… Καμιά φορά θα ήθελα να μπορώ κι εγώ να λέω ιστορίες απίθανες, σαν τα παιδιά ή τον Σεβάχ το Θαλασσινό και να με πιστεύετε. Ως τότε μπορώ να μοιράζομαι μαζί σας αυτό το Ημερολόγιο…



ΥΓ Σήμερα είναι μια απολύτως θλιβερή μέρα για μένα... Προτιμώ να αποδράσω για λίγο μέσα στη φαντασία των παιδιών...

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Κατάληψη -η συνέχεια

...εκεί που κανείς δεν εμφανιζόταν ποτέ, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της κατάληψης στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, είχαμε την...τύχη να δούμε για πρώτη φορά σύσσωμη την ηγεσία, έτοιμη να ακούσει τους εργαζομένους...
Ο μόνος που μίλησε εκ μέρους τους ήταν ο ΓΓ Διά Βίου Μάθησης Ευθύμιος Μπάκας, ενώ ο πρόεδρος του ΙΔΕΚΕ και ο Διευθύνων Σύμβουλος παρέμειναν σιωπηλοί, όπως και ο εκπρόσωπος της αναπληρώτριας υπουργού Φώφης Γενηματά...
Ο Γ.Γ. δεσμέυτηκε ότι θα δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των εργαζομένων στα ΚΕΕ μέχρι την επόμενη Τρίτη και ζήτησε μια κίνηση "καλής θέλησης" από τους εργαζομένους.
Εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου σχετικά με το μέλλον της Διά Βίου Μάθησης και για το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων η κατάληψη τερματίστηκε.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν πολλά...

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κατάληψη στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης


Αν μπείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης, θα διαβάσετε στην αρχή -αρχή:

"...Η νέα Πολιτική (της Διά Βίου Μάθησης) εντάσσεται στον ευρύτερο ανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας με αποστολή να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο προφίλ γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Συγχρόνως, προσβλέπει στο να παράσχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διά βίου μάθηση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, την παροχή δηλαδή μέσω της διά βίου μάθησης του δημόσιου αγαθού της παιδείας σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα σε όσους το έχουν περισσότερη ανάγκη.

Θεμελιώδης επιδίωξη είναι η αναβάθμιση της διά βίου μάθησης. Συγκεκριμένα:


• Ουσιαστική και καταλυτική αύξηση της συμμετοχής ενηλίκων σε δραστηριότητες διά βίου μάθησης
• Αύξηση της εθνικής συμμετοχής στην γενική εκπαίδευση ενηλίκων μέσα από τις δραστηριότητες στη διά βίου μάθηση..."

...και συνεχίζει με τέτοια μεγάλα λόγια. Η αλήθεια, για άλλη μια φορά, είναι αλλού. Πίσω από τις μεγαλόστομες διακυρήξεις αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα είναι η διάλυση της Διά Βίου Μάθησης.
Ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικά κονδύλια είναι ορατός...
Παράλληλα εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων θα πεταχτούν στην κυριολεξία στο δρόμο τον Ιούνιο. Ακολουθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευς Ενηλίκων)

Χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, με σίγουρη την αδρανοποίηση όλων των έργων που γίνονται αυτή τη στιγμή, με την επερχόμενη διάλυση σημαντικών δομών όπως αυτή της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους μετανάστες, των σχολών γονέων κλπ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και η διοίκηση του ΙΔΕΚΕ, δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για την τύχη της Διά Βίου Μάθησης...

Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας, όπου στεγάζεται το ΙΔΕΚΕ, αφού πρώτα τους αρνήθηκαν κάθε διάλογο...



Καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι -συμβασιούχοι και μη- να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα τους



Αντιγράφω από το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στα ΚΕΕ:
Δυστυχώς, μετά από οκτώ χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας, τα ΚΕΕ στις 30/06/2011 κλείνουν! Παρά το γεγονός ότι τα ΚΕΕ αναφέρονται ως δράση της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης - το οποίο παρουσίασε επίσημα ο Πρωθυπουργός κος Γ. Παπανδρέου στις 17/02 - οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ χωρίς καμία ουσιαστική δικαιολογία δεν προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ.
Τα ΚΕΕ αποτελούν την πλέον αναγνωρίσιμη δομή παροχής Γενικής Εκπαίδευσης ενηλίκων σε όλη τη χώρα, αφού τα προγράμματά τους μόνο την τελευταία πενταετία (2006-2011) παρακολούθησαν 273.000 πολίτες. Επιπλέον, παρήγαγαν πολλαπλά οφέλη οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα, με τη διασφάλιση εκατοντάδων θέσεων εργασίας πλήρους και ωρομίσθιας απασχόλησης, με ενίσχυση της οικονομίας στο κέντρο και στην περιφέρεια με την αγορά όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού έργου (αναλώσιμα, πετρέλαιο, καθαρισμοί, κ.α.).
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Φώφη Γεννηματά απαντώντας εγγράφως σε σχετική επερώτηση βουλευτή στις 04/03/2011, αναφέρει ότι «το εξειδικευμένο πρόγραμμα των ΚΕΕ αξιολογείται και με τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου με την απαραίτητη έγκριση της ΕΥΔ του ΕΠ «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», δύναται να συνεχιστεί». Προφανώς οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ αγνόησαν την κατεύθυνση που δόθηκε από την αρμόδια Αναπληρώτρια και αποφάσισαν τη μη συνέχιση του έργου των ΚΕΕ χωρίς καμία εξήγηση!
Αντί για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ και την άμεση απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ ισχυρίζονται ότι θα περάσουν από Σεπτέμβριο τις αρμοδιότητες της Δια Βίου Μάθησης στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους με τη λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (έργο και αυτό που σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ).
Φυσικά δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική μια τέτοια προοπτική, με δεδομένο το οικονομικό και οργανωτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι νέοι Δήμοι. Το μόνο που οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ θα καταφέρουν είναι να μείνουν την προσεχή χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς υπηρεσίες Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων!

Πέρα όλων των παραπάνω, η άρνηση των ηγεσιών της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ να συνεχίσουν τη λειτουργία των ΚΕΕ, χωρίς μάλιστα καμιά αξιολόγηση του έργου και των στελεχών, οδηγεί στην ανεργία 200 περίπου συμβασιούχους εργαζομένους, οι οποίοι προσφέρουν χωρίς διακοπή τις υπηρεσίες τους εδώ και οκτώ χρόνια. Τονίζουμε ότι η χρηματοδότηση των ΚΕΕ ή των σχεδιαζόμενων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης προέρχεται από εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια και η μισθοδοσία των εργαζομένων δεν επιβαρύνει το δημόσιο κρατικό προϋπολογισμό.
Επομένως, είτε με τη συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ, είτε στο πλαίσιο των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, οι συμβάσεις μπορούν να ανανεωθούν και έτσι να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, καθώς και η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης.

Προτού οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΙΔΕΚΕ αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο ανανέωσης των συμβάσεων των εργαζομένων επικαλούμενοι την επίσημη κυβερνητική πολιτική περί μη ανανέωσης, ας μας δικαιολόγήσουν πώς και γιατί ανανεώθηκαν αυτόματα 3.500 περίπου συμβάσεις εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 30/12/2010.
Γιατί στην περίπτωση των εργαζομένων στα ΚΕΕ - που επαναλαμβάνουμε ότι δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό - δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ως δυνατότητα στις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει με το ΙΔΕΚΕ;

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που εδώ και οκτώ χρόνια προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης, αισθανόμαστε ότι ο μόνος λόγος που κλείνουν τα ΚΕΕ είναι για να εκδιωχθούν από τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι!

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας μέχρι τέλους, με κάθε μέσο!

Προβάλλουμε δυναμικά τα αιτήματά μας, όχι μόνο γιατί διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας σε 200 νέους ανθρώπους με υψηλά τυπικά προσόντα, πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένη εκπαίδευση στη Δια Βίου Μάθηση, αλλά γιατί είναι αυτονόητα και για την ομάλη λειτουργία του θεσμού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, του ΙΔΕΚΕ και της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007 - 2013» να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΕ ή των όποιων νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης από την 01/07/2011, έτσι ώστε να μην χαθούν πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
2) Να ενεργοποιηθεί άμεσα η παράγραφος 3 των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στα ΚΕΕ περί αυτόματης ανανέωσης.
3) Η σχετική απόφαση να ληφθεί άμεσα από το ΔΣ του ΙΔΕΚΕ.


Η αυτόματη ανανέωση των συμβάσεων 3.500 περίπου συμβασιούχων εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της 30/12/2010, αλλά και άλλες παρόμοιες αποφάσεις, ας ισχύσει και για εμάς!

Ένα ξεχωριστό βιβλίο, μερικές αισιόδοξες σκέψεις

Αν θέλουμε να βρούμε τις ρίζες της σημερινής κρίσης, θα πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ πίσω στο χρόνο. Όμως, σίγουρα, η δεκαετία του '80, ελάχιστα μελετημένη από καλλιτέχνες και ιστορικούς θα μπορούσε να μας δώσει πολλά «κλειδιά» για να διαβάσουμε το σήμερα. Το Όλα λάθος; της Μαρίας Πετρίτση (εκδόσεις Κέδρος) μας προσγειώνει στην ελληνική επαρχία εκείνης της δεκαετίας και χωρίς να κάνει άμεσες πολιτικές αναφορές, μέσα από την εξαιρετική αποτύπωση της καθημερινότητας της εποχής, μέσα από τα πορτρέτα ανθρώπων από διάφορες γενιές μάς δίνει ένα μίτο της Αριάδνης για να «διαβάσουμε» το λαβύρινθο.
Ενδιαφέροντες αντιφατικοί ήρωες, μακριά από το άσπρο και το μαύρο, η αδυναμία να ζήσουμε της ζωή μας, αλλά και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει αν βρούμε τη δύναμη να το κάνουμε. Η δύσκολη εφηβεία που ψάχνει να βρει δρόμους και συχνά πέφτει σε αδιέξοδα... Η συγγραφέας μέσα από τις αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο των ηρώων της, φτιάχνει ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα, από τα πιο ενδιαφέροντα που διαβάσαμε τον τελευταίο καιρό.



Στο Δρόμο του Σαββάτου, δημοσιεύτηκε μια συνέντευξη από τη Μαρία Πετρίτση. Από εκεί ένα ενδιαφέρον απόσπασμα:

Θα γράφατε ένα μυθιστόρημα για την Ελλάδα της κρίσης; Διάβασα πως είστε αισιόδοξη. Υπάρχει, άραγε, ακόμη έδαφος για αισιοδοξία;
Είναι προτιμότερο σε εποχές κρίσης να στεκόμαστε αισιόδοξα απέναντι στο μέλλον, παρά να αυτοοικτιρόμαστε ή να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά αφήνοντας τα πάντα αμαχητί στα χέρια του αντιπάλου. Αυτό θα έκανε τα πράγματα χειρότερα και σίγουρα δεν θα πρότεινε ουσιαστικές λύσεις.
Είναι κάπως τολμηρό να λέω πως είμαι αισιόδοξη σήμερα που η χώρα μου βρίσκεται υπό κατοχή και που όλα βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Παρ' όλα αυτά προτιμώ να ελπίζω παρά να απελπίζομαι.
Η Ελλάδα είναι εμπνευστική σε όλες τις εποχές της, σε κάθε στροφή της Ιστορίας της, σε καιρούς δόξας όσο και σε καιρούς κατάπτωσης. Συνεπώς ναι, νομίζω πως θα έγραφα ένα μυθιστόρημα για την Ελλάδα της κρίσης προσπαθώντας να τοποθετήσω την επόμενη μέρα σε ένα πλαίσιο πολύ πιο ηθικό και δημοκρατικό από το σημερινό.

Μαθαίνουμε, τελικά, από τα λάθη μας;
Εξαρτάται. Πολλές φορές έχω νιώσει ανεπίδεκτη μαθήσεως. Άλλες φορές μου έχει τύχει να το μάθω πολύ καλά το μάθημά μου. Δεν λειτουργούμε όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο. Το πάθημα γίνεται μάθημα σε μερικούς, ενώ σε άλλους γίνεται απλώς αιτία εθισμού και εμμονής στο ίδιο λάθος.
Τα λάθη δεν είναι όλα κακά. Μερικά, θα έλεγα, είναι προτιμότερα από κάθε τι «σωστό». Και σαφώς ελκυστικότερα. Αν τα πάντα γύρω μας και μέσα μας ήταν πάντοτε ολόσωστα -και τι ακριβώς να σημαίνει αυτό, άραγε;- η ζωή μας θα ήταν αφόρητα βαρετή.
Kατά συνέπεια, εναπόκειται στον καθένα μας ξεχωριστά να τοποθετηθεί απέναντι στα λάθη του και να τα αξιοποιήσει ελεύθερα, όπως του ταιριάζει.



Αξίζει να επισκεφθείτε και το προσωπικό ιστολόγιο της Μαρίας Πετρίτση: http://www.thethreewishes.wordpress.com

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πως να μιλήσεις στα παιδιά για τη ρατσιστική βία;


(Στη φωτογραφία μετανάστης προσπαθεί να ξεφύγει. Ο ένας από τους διώκτες του κρατά μαχαίρι. Η φωτογραφία είναι από το Έθνος...)

Τα ανθρωποειδή εξαπέλυσαν το μίσος και το δηλητήριό τους στους δρόμους... Τράφηκαν στο ζεστό κόρφο του ΛάΟΣ, ξεπετάχτηκαν ως Χρυσαυγίτες. Όλοι φρόντισαν να τους ετοιμάσουν το δρόμο.
Όσοι θέλουν την απαξίωση του Κέντρου, κερδοσκοπώντας στα ερείπια
Τα κόμματα που άφησαν να φυτρώσει το σάπιο φρούτο του ρατσισμού
Η αστυνομία που όταν χρειάζεται κάνει τα "στραβά μάτια" στα διάφορα εμπόρια που λαμβάνουν καθημερινά χώρα στους δρόμους της πόλης.
Οι "πελάτες" των κοριτσιών που εκδίδονται για ένα ξεροκόμματο...
Τώρα μπροστά στο ξέσπασμα της βίας όλοι γίνονται Πόντιοι Πιλάτοι.

...κι εμείς οι γονείς τι κάνουμε; Πώς να μιλήσεις στα παιδιά για όλα αυτά; Να τα κάνεις κοινωνούς του μίσους ή να τους δείξεις ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος;
Κατεβάζω από τη βιβλιοθήκη μου το "Μιλώντας στο γιο μου για ηθική και ελευθερία" του Φερνάντο Σαβατέρ (Πατάκης). Ένα βιβλίο που θα έπρεπε να έχουμε όλοι οι μπαμπάδες (και οι μαμάδες)
Σημαδεύω μερικά αποσπάσματα. Μοιράζομαι και μαζί σας λίγα λόγια:

"...Αλλά ξαφνικά έρχεται κάποιος που δεν ανήκει στη φατρία μας, που έχει μυρωδιά ή χρώμα διαφορετικό και που ακούγεται αλλιώτικα. Τότε το αγελαίο ζώο που υπάρχει μέσα μας τρομάζει ή δυσπιστεί, αισθάνεται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, νομίζει πως υφίσταται "εισβολή". Μ' ένα λόγο, γινόμαστε επιθετικοί και επικίνδυνοι...
...Αλλά, αν ελέγξεις τα αγελαία ένστικτά σου, αν δεν ακούσεις τα γρυλίσματα της παλιοφάρας που ελλοχεύει στη συνείδησή σου, θ' ανακαλύψεις γρήγορα ότι μοιράζεσαι με αυτόν τον ξένο πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που φαινομενικά σας χωρίζουν. Θα δεις ότι μοιάζεται στο ουσιώδες, ότι αυτός ή αυτή έχει επίσης γεννηθεί, επίσης αγαπάει, αγωνίζεται και ξέρει πως θα πεθάνει το ίδιο όπως κι εσύ...
...Μη ρωτήσεις τι δικαίωμα έχει ο άλλος τη φιλοξενία σου. Θυμήσου μόνον ότι κι εσύ τη χρειάστηκες και την είχες, να θυμάσαι ότι ήθελες να την έχεις και να φέρεσαι στον άλλον όπως θα ήθελες αν φέρονται σε σένα, όχι όπως τελικά σου φέρθηκαν. Στο κάτω κάτω της γραφής, όλοι οι άνθρωποι είμαστε μετανάστες σε αυτόν τον πλανήτη κι επομένως δεν έρχεται από πιο μακριά ούτε είναι πιο "παράξενος" όποιος καταφθάνει σε άλλη χώρα, πέρα από κείνη που δημιουργήθηκε από το τίποτα μες στην κοιλιά της μάνας σου..."

ΥΓ Κάποιοι δεν μπορούν να σταματήσουν να γρυλίζουν και κάποιοι άλλοι τους προστατεύουν. Η αστυνομία που αιματοκύλισε την πορεία, ανέχτηκε κάθε είδος βανδαλισμού από την αγέλη των φασιστών...

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Βία χωρίς τέλος...


Έγραφα χθες, πριν κατέβω στη διαδήλωση:
"...τα πογκρομ των ανεγκέφαλων ανθρωποειδών θα φέρουν νέο κύκλο αίματος... Η αστυνομία αντί να ασχολείται να προστατεύει την "τάξη", με τεράστια δύναμη κάθε φορά που γίνεται διαδήλωση, καλό θα ήταν να προστατεύει τους πολίτες!"
Δυστυχώς έμελε να δικαιωθώ πολύ σύντομα (κανείς δεν θέλει τέτοια "δικαίωση")

"...Νωρίς σήμερα τα ξημερώματα και μετά από επίθεση αγνώστων ενας νεαρός μετανάστης υπέκυψε στα τραυματα του, μετά από επίθεση που έγινε με μαχαίρι στη συμβολή των οδών Στρατηγού Καλάρη και Κωνσταντινίδη στα Κάτω Πατήσια.
Ο νεαρός δέχθηκε από τους δράστες τουλάχιστον δέκα μαχαιριές, ενώ οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα..." (TA NEA)

Θλίψη, οργή... Ένα εκκρεμές... Για τον μετανάστη διαβάζουμε στα "ψιλά"... Η αστυνομία απούσα... Βλέπετε ετοιμαζόταν για να ...αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Κατέβηκα στην πορεία και είδα χιλιάδες ΜΑΤατζήδες να παραμονεύουν στα στενά. Πάνοπλοι! Το τι γινόταν παραδίπλα στις γειτονιές των Πατησίων τους άφηνε παγερά αδιάφορους, όπως και το υπουργείο ...Προστασίας (!!!) του Πολίτη.
Το βασικό είναι να κάνουμε τον κόσμο να μην κατεβαίνει στις πορείες: Βαράτε στο ψαχνό. Με τα γκλομπ ανάποδα!!!
Ας μην κοροϊδευόμαστε, χωρίς εντολές άνωθεν κανείς αστυνομικός δεν θα αρχίσει να χτυπάει βίαια διαδηλωτές

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του αντιπροέδρου Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Νίκου Καραδήμα:
«Εάν είναι να αποδοθούν ευθύνες στην αστυνομία, να αποδοθούν στα ύπατα αξιώματα» είπε στον Βήμα 99,5 «Ζούμε δύσκολες στιγμές. Έχει διαρραγεί η συνοχή της Αστυνομίας. Το γεγονός ότι το κράτος αδυνατεί να επιβληθεί με νόμιμα μέσα εξοργίζει το λαό» πρόσθεσε ο κ.Καραδήμας.

Στη φωτογραφία προσέξετε ότι ο ΜΑΤατζής κρατά το γκλομπ ανάποδα. Κανείς δεν μπορεί να βρει ποιός είναι;


Αντιγράφω:

"...Σε υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια εξελίσσεται πλέον η Ελληνική Αστυνομία, είτε δια της απουσίας της εκεί όπου οι πολίτες πραγματικά την χρειάζονται είτε δια της παρουσίας της όταν αυτή συνοδεύεται από άσκηση ωμής βίας εναντίον αθώων πολιτών. Και βεβαίως όλα αυτά, με την ανοχή -αν όχι την ενθάρρυνση- της εκάστοτε πολιτικής της ηγεσίας... Χθες το μεσημέρι η απεργιακή διαδήλωση βάφτηκε στο αίμα. Αυτό συνέβη επειδή κάποιοι βαθμοφόροι θεώρησαν ότι ο τρόπος για να αντιμετωπίσουν μια μικρή ομάδα ταραχοποιών ήταν να διατάξουν τους άνδρες των ΜΑΤ να εξαπολύσουν γενικευμένη επίθεση εναντίον των διαδηλωτών! Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις 31χρονος διαδηλωτής, να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι και να πνιγεί –γι' ακόμη μια φορά- το κέντρο της Αθήνας στα δακρυγόνα...." (αρχή άρθρου της Ελευθεροτυπίας)

"...Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρούργος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας είπε ότι η κατάσταση του 31χρονου μετά την χειρουργική επέμβαση παραμένει σταθερή. Βρίσκεται σε καταστολή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η κατάστασή του θα είναι κρίσιμη για κάποια 24ωρα.

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος για την πορεία της υγείας του. Τα χτυπήματα που δέχτηκε ο 31χρονος είναι πολύ σοβαρά. Σπάνια έχω δει τόσο βίαια χτυπήματα» τόνισε ο κ.Παπανικολάου και υπογράμμισε πως εάν είχε υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στη μεταφορά του νεαρού στο νοσοκομείο «θα μιλούσαμε σήμερα με πολύ άσχημους όρους»..." (in.gr)

Ανακοίνωση Τοπικής Επιτροπής ΕΙΝΑΠ Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας
11/5/2011

"Σήμερα γίναμε μάρτυρες της ατέλειωτης και ασύλληπτης βαρβαρότητας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση των μνημονίων προκειμένου να καταστείλει κάθε υγιή αντίδραση πολίτη που αντιστέκεται στα σχέδια που απεργάζεται το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο και εφαρμόζουν πιστά οι υπηρέτες τους στη χώρα.

Δεκάδες τραυματισμένοι – χτυπημένοι από τα ΜΑΤ διαδηλωτές διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ ή ήλθαν μόνοι τους στο νοσοκομείο μας. Οι περισσότεροι με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι. Ανάμεσά τους 30χρονος διαδηλωτής που διακομίστηκε σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα. Αυτήν τη στιγμή χειρουργείται από συναδέλφους μας που αγωνίζονται να σώσουν τη ζωή του.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα.

Καταγγέλλουμε όλα τα μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό της χώρας για την δολοφονική απόπειρα ενάντια στον συγκεκριμένο συμπολίτη μας που είναι σε βαριά κατάσταση και κινδυνεύει η ζωή του, αλλά και ενάντια σε όλους τους άλλους διαδηλωτές.

Η βία και η καταστολή ενάντια στο λαό που αντιστέκεται έχουν κοντά ποδάρια.

Η κυβέρνηση, με την ασύστολη τακτική του βιασμού όλων των λαϊκών δικαιωμάτων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση, αλλά και με την ωμή άσκηση βίας που άμεσα απειλεί τις ζωές συμπολιτών μας, το μόνο που καταφέρνει είναι να μεγαλώνει το πείσμα και την απόφαση που έχουμε πάρει να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων για να έχει ο λαός μας ψωμί, παιδεία και ελευθερία.

Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου τιμωρηθούν οι ένοχοι της δολοφονικής απόπειρας! Δεν θα ησυχάσουμε μέχρις ότου κερδίσει ο λαός μας όλα όσα δικαιούται!"

Εδώ βίντεο με ξυλοδαρμό διαδηλωτή:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=celyhv_P79Y

ΥΓ. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε για μας και τα παιδιά μας;
ΥΓ2 (Σάββατο 14 Μαΐου) Μια περίεργη "Βλάβη" εξαφάνισε επί δυο μέρες αυτή την ανάρτηση. Μήπως κάποιος πρέπει να μας πει τι είδους επιλεκτική βλάβη συνέβη στα μπλογκ που σχολίαζαν τα γεγονότα;

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

...για μια κάμερα... (συνέχεια)

...άκουγα την περιγραφή της αθλιότητας. Το πισώπλατο μαχαίρωμα. Δεν του άφησαν καν το περιθώριο να δώσει με τη θέληση του την κάμερα. Ο Μανώλης θα μπορούσε να είναι ένας φίλος, ένας συγγενής, ένας γνωστός. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Ανυποψίαστος. Μέσα στην πιο χαρούμενη αναμονή. Ένα δεύτερο παιδί σε δύσκολους καιρούς. Θα τα βγάλουμε πέρα. Το θέλουμε. Το αδερφάκι του θα έχει παρέα. Δεν θέλουμε ένα μοναχοπαίδι....
...Λόγια που θα λέγαμε κι εμείς... Δεν είναι κινηματογραφική ταινία! Γείτονες είδαν τον άνθρωπο μέσα σε μια λίμνη αίματος. Μια λίμνη που έσβησε κάθε χαρά. Λίγες ώρες αργότερα η γυναίκα του γέννησε σε μια ιδιωτική κλινική...
...ένα παιδάκι που φέρνει το δυσβάσταχτο βάρος. Ένα παίδί που θα γεννιόταν μέσα στην αγάπη, βγαίνει σε έναν κόσμο δηλητηριασμένο.
Η βία γεννά βία. Το μίσος γεννά μίσος. Ήδη άρχισε πογκρομ επί δικαίων και αδίκων. Με μόνο οδηγό το χρώμα του δέρματος...
...κι από την άλλη αν δεν βλέπουμε τον κόσμο με ροζ γυαλιά θα καταλάβουμε πως δεν υπάρχει καμιά εξίσωση που να λέει κατατρεγμένος= καλός άνθρωπος...
...πληρώνουμε, πληρώνουμε... Λάθη και εγκλήματα... Τη φθηνή εργατική δύναμη που ήρθε ως "μαννα" εξ ουρανού για τη νεόπλουτη ελληνική κοινωνία... Όσο βόλευε μας άρεσε... Τώρα μας "χαλάει".
...Θυμηθήκαμε την καθαρότητα της φυλής, χωρίς να αναρωτιόμαστε ποιός καθαρίζει τα σπίτια, τους δρόμους, τα γραφεία, τα νοσοκομεία, τους σταθμούς, τα αεροδρόμια, τα τρένα, τις σκάλες...
...τα πογκρομ των ανεγκέφαλων ανθρωποειδών θα φέρουν νέο κύκλο αίματος... Η αστυνομία αντί να ασχολείται να προστατεύει την "τάξη", με τεράστια δύναμη κάθε φορά που γίνεται διαδήλωση, καλό θα ήταν να προστατεύει τους πολίτες!
Μου είναι αδύνατον να κατανοήσω πως είναι τόσο (απο)φασιστικοί και δραστήριοι στις διαδηλώσεις ή όταν προστατεύουν τους "λαοφιλείς" μας πολιτικούς, αλλά εξαφανισμένοι από εκεί όπου χρειάζεται...
Τους έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια να είναι στον κόμο τους στην Ομόνοια την ώρα που γύρω τους γίνεται ανεξέλεγκτο εμπόριο ναρκωτικών, σωματεμπορία κι ένας θεός ξέρει τι άλλο. Αυτοί συζητούν αμέριμνοι καπνίζοντας το τσιγαράκι τους, σε αντίθεση με τη δράση τους στις διαδηλώσεις...
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ζήτημα καταστολής. Η βαθιά αρρώστια της Ελλάδας δεν θεραπεύεται με γκλομπ...
...και κανείς δυστυχώς δεν θα φέρει τον Μανώλη πίσω να καμαρώσει το παιδί του που γεννήθηκε...
...ας είναι αυτό το παιδί το πρώτο μιας γενιάς που θα ζήσει σε έναν άλλο κόσμο καλύτερο... που θα σβήσει το μίσος και τις αιτίες που το γεννούν...

ΥΓ. Ας μας κάνει αυτή η ιστορία να σκεφτούμε πόσο τυχεροί είμαστε που βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά μας, αλλά και τι κόσμο τους χρωστάμε για να μεγαλώσουν...

...για μια κάμερα...

...δεν θα ζήσει ποτέ την πιο όμορφη στιγμή της ζωής του. Δεν θα δει ποτέ το παιδί του που μόλις έρχεται στον κόσμο. Το παιδί του θα μεγαλώσει χωρίς πατέρα. Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο μαύρος, όλο και πιο άθλιος, όλο και πιο βίαιος. Όλο και πιο αβίωτος....
Πήγε να φέρει το αυτοκίνητο για να πάει την ετοιμόγεννη γυναίκα του στο μαιευτήριο. Πήρε μαζί του την κάμερα. Για να κρατήσει τις όμορφες στιγμές που έρχονταν για πάντα. Τον μαχαίρωσαν. Το νήμα της ζωής του κόπηκε... Μια σκοτεινή Άτροπος...
...Η κάμερα στα χέρια των δολοφόνων του θα γράψει άλλες ιστορίες, όχι τη δική του... Τρεις άγνωστοι τον μαχαίρωσαν θανάσιμα για να τον πάρουν. Στο κέντρο της πόλης. Της Αθήνας, της κάποτε "πιο ανοικτής πόλης του κόσμου". Της Αθήνας που ποτέ δεν κοιμόταν. Της Αθήνας που οι άνθρωποι ήξεραν να διασκεδάζουν και να κυκλοφορούν άφοβα...
Τα παιδιά μου απορούν όταν τους λέω πως κάποτε γυρίζαμε την Ελλάδα με σκηνές και σλίπινγκ μπαγκ. Που κοιμόμασταν έξω. Που ποτέ κανείς δεν είχε κλέψει τίποτε απ' όσα αφήναμε έξω αφύλακτα. Ακόμη και κάμερες...
Ποιός θέλει πια να ζει σε αυτή τη χώρα έτσι όπως κατάντησε;
...για μια κάμερα;
...για λίγα ευρώ;
...κι ας μην αρχίσουν τα ξενοφοβικά πάλι οι συνήθεις ύποπτοι...
Όλοι θηρία γίνονται... Πείνα, ανεργία... Μίσος που τυφλώνει. Φθόνος... Κανένα συλλογικό όραμα. Να τη βγάλω εγώ καθαρή...
...και τότε από μια σκοτεινή γωνιά πετάγονται εκείνοι που είναι πιο κάτω και από το κάτω, παιδιά της παγκόσμιας θηριωδίας, του δίκιου του ισχυροτέρου... Όποιος έχει το όπλο στο χέρι κυβερνά...
Δεν ξέρω τι να πω. Αλλά δεν μπορούσα να σωπαίνω. Όλοι εμείς που είδαμε τα παιδιά μας να γεννιούνται, που τραβήξαμε τα βίντεο και τις φωτογραφίες μας, ποτέ δεν καταλάβαμε πόσο πολύτιμη κι εύθραυστη είναι η ευτυχία μας. Την θεωρούμε αυτονόητη. Κάτι που δικαιούμαστε.
Στον κόσμο της νέας τάξης τίποτε δεν υπάρχει. Τα εκατομμύρια απελπισμένοι, η βυθισμένη στη μιζέρια χώρα, οι παραλυμένοι από το φόβο πολίτες, η Κυβέρνηση που επενδύει στο φόβο...
...Δεν ξέρω πια τι μας σώζει. Ξέρω το λιγότερο που μπορύμε να κάνουμε: Να αντισταθούμε...

Αθλιότητες του υπουργείου (παρα)Παιδείας εις βάρος των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες...


Ως γονιός και πατέρας τριών παιδιών, θέλω να πω πως νιώθω πλήρη αποστροφή για τα όσα κάνει στην Παιδεία η ηγεσία του υπουργείου παιδείας... Η "σιδηρά" κυρία Διαμαντοπούλου, έδειξε για μια ακόμη φορά την απουσία κάθε κοινωνικής ευαισθησίας που την χαρακτηρίζει, όπως και όλο το θίασο που έχει γύρω της. Θύματα της αυτή τη φορά τα παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.
Ίσως η κυρία Διαμαντοπούλου να ονειρεύεται νέους Καιάδες... Προς το παρόν αρκείται στο να ταλαιπωρεί γονείς και παιδιά με τις αποφάσεις της

Αντιγράφω την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων 1ου ΕΠΑΛ ΑΙΓΙΟΥ

«Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας οι πανελλήνιες προφορικές εξετάσεις των παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να γίνουν τελικά στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη),διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητάμε από το υπουργείο παιδείας να επανεξετάσει το θέμα προς το συμφέρον των παιδιών.

Δεν πρέπει να υποβαθμίζετε τα προβλήματα των παιδιών και να τα ξεχωρίζετε σε μαθητές γενικού λυκείου και μαθητές των ΕΠΑΛ. Επίσης το κόστος της μετακίνησης είναι δυσβάστακτο για τους γονείς των μαθητών του ΕΠΑΛ σε αντίθεση με τους μαθητές των ΓΕΛ που τα έξοδα παρομοίων μετακινήσεων καλύπτονται από την πολιτεία, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην φτάσουν ποτέ στις πανελλήνιες.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε δε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της αριθ. 11596/Γ6/ΦΕΚ262-Β/17.02.2011 Υπ. Απόφασης «Όσοι εμπίπτουν στις διατάξεις για προφορική μόνο εξέταση επειδή, λόγω της υφιστάμενης φυσικής αδυναμίας τους (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, φάσμα αυτισμού, κινητική αδυναμία άνω άκρων ή προβλήματα στην όραση), αδυνατούν να εκφράσουν γραπτά τις γνώσεις τους, τους παρέχεται η ευκαιρία να τις διατυπώσουν προφορικά.

Κατά τα λοιπά η εξέταση τους δεν διαφέρει από την εξέταση των λοιπών που εξετάζονται γραπτά. Οι υποψήφιοι αυτοί εξετάζονται στα ίδια θέματα με το ίδιο πρόγραμμα και την ίδια διάρκεια εξέτασης με αυτούς που εξετάζονται γραπτά».

1o Ρωτάμε πως είναι δυνατόν να μην διαφέρει η εξέταση τους από τη εξέταση των λοιπών που εξετάζονται γραπτά όταν οι μεν δεν μετακινούνται και οι δε μετακινούνται κατά 176 χιλιόμετρα;
Συνεχίζοντας στην ίδια υπουργική απόφαση «Οι υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πρέπει κατά την διάρκεια της εξέτασης να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ξεχνούν αν είναι δυνατό τα προσωπικά τους προβλήματα που προέρχονται από την «ιδιαιτερότητα τους» και έτσι να είναι σε σωστή ψυχολογική κατάσταση για να αποδώσουν σύμφωνα με τις γνώσεις και τις ικανότητες τους»

2o Πως θα είναι αυτοί οι μαθητές σε σωστή ψυχολογική κατάσταση ώστε να αποδώσουν όταν έχουν υποστεί τόση ταλαιπωρία κατά την μετακίνηση τους και θα έχουν υπομείνει την διαμονή ενός ψυχρού ξενοδοχείου, αντί τη θαλπωρή του σπιτιού τους όπως και επιβάλλεται;
Στο χώρο λειτουργίας της Επιτροπής εξέτασης παρευρίσκεται σχολίατρος ή άλλος ιατρός του δημοσίου ή ιδιώτης ιατρός, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη μετά από εισήγηση του οικείου Διευθυντή Διεύθυνσης Δ.Ε. για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης των εξεταζομένων. Ο οριζόμενος ιατρός οφείλει να είναι παρών μισή τουλάχιστον ώρα πριν από την έναρξη των εξετάσεων και να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων.

3ο Ερώτηση: για ποιο λόγο υπάρχει γιατρός στο χώρο εξέτασης όταν μας λέτε ότι oι εξετάσεις αυτές δεν αφορούν υποψηφίους με σοβαρές παθήσεις για τους οποίους η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει τη διαδικασία εισαγωγής χωρίς εξετάσεις και σε ποσοστό θέσεων 5%.

Βεβαίως και γνωρίζουμε την κατηγόρια του 5%, και την σεβόμαστε απόλυτα, αλλά είναι άδικο να υποτιμούμε και την κατηγορία των παιδιών του Αιγίου, των 57 παιδιών στην Αχαΐα, των 166 της Κρήτης και των 1152 των ΕΠΑΛ συνολικά σε όλη της Ελλάδα που εξετάζονται προφορικά.

Τέλος πάντα με την ίδια υπουργική απόφαση «Τα άτομα αυτά όταν αντιμετωπίζονται σωστά από ψυχοσυναισθηματική και διδακτική άποψη, σταδιακά ξεπερνούν τις δυσκολίες τους και εξελίσσονται ικανοποιητικά επιτυγχάνοντας πολλές φορές υψηλά μαθησιακά και ακαδημαϊκά επιτεύγματα.

4ο Ρωτάμε λοιπόν ο σκοπός είναι η αποτυχία τους; Η εξόντωση τους; «Τα άτομα υπακούουν στους δυνατούς, αλλά σέβονται μόνο τους δίκαιους.» Δώστε στους νέους την δυνατότητα να σας σέβονται, δώστε τους το απόλυτο δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης και πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Σαν δηλώνουμε και πάλι ότι αν αυτό δεν αλλάξει τότε εμείς μαζί με τους υποψήφιους μαθητές προφορικής εξέτασης στις 19 Μαΐου 2011 (πρώτη μέρα πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ) θα βρισκόμαστε έξω από τα γραφεία του περιφερειακού διευθυντή της εκπαίδευσης στην Ακτή Δυμαίων 25, περιμένοντας να δημιουργήσετε επιτροπή εξέτασης για να διενεργηθούν οι εξετάσεις, καταγγέλλοντας σας για αντιπαιδαγωγική και άνιση μεταχείριση των μαθητών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες των ΕΠΑΛ έναντι των άλλων μαθητών».

Το ΔΣ
Του συλλόγου γονέων
1ου ΕΠΑΛ ΑΙΓΙΟΥ

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

11 Μαΐου: Απεργία, πορεία και συζήτηση για τις εξετάσεις


Περνώντας τη δεύτερη παιδική μου ηλικία (!!) είμαι με έναν ξεγυρισμένο πυρετό στο σπίτι, ελπίζοντας να έχω αναρρώσει μέχρι την Τετάρτη. Μου είναι αδύνατον να φανταστώ πως δεν θα είμαι στην πορεία της 11ης Μαϊου...
Βεβαίως να πω ότι σκεφτόμουνα πως το καλύτερο θα ήταν να δίναμε κατευθείαν ραντεβού και να παραμέναμε στο Σύνταγμα. Είναι ολοφάνερο από όλες τις προηγούμενες πορείες ότι αυτό που δεν θέλει με τίποτε η Κυβέρνηση είναι η μαζική, ειρηνική διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος.
Τώρα αν βρίσκει συμμάχους σε κάποιους ανεγκέφαλους ή αν ...βοηθάει η ίδια στα επεισόδια, δεν μπορώ να το γνωρίζω...

Το απόγευμα της ίδια μέρας (στις 7μμ), καλώς εχόντων, θα βρεθώ μαζί με τη σχολική ψυχολόγο Θεοδοσία Καραγιάννη στο 6ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου (Γρίβα 14) όπου δυο μέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων θα συζητήσουμε με τους γονείς για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά...
Οι δοκιμασίες αρχίζουν και το μέλλον των παιδιών άγνωστο στο σχολείο του ΔΝΤ που με τόση επιμέλεια χτίζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας...

Αυτά. Και σας περιμένουμε. Εδώ που τα λέμε έχω κι εγώ να μάθω πολλά καθώς και ο δικός μου γιος δίνει για πρώτη φορά τέτοιου είδους εξετάσεις...

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο Εξώστης της Θεσσαλονίκης πάλι κοντά μας!

Η Ελλάδα που αντιστέκεται είναι... παντού! Μέσα στο γκρι των ημερών, άλλοι υψώνουν αερόστατα σε μικρά χωριά της Ρούμελης και άλλοι δοκιμάζουν να υψώσουν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης ένα ιστορικό περιοδικό. Ο "Εξώστης" είναι και πάλι εδώ. Και νιώθω διπλή χαρά γιατί το εξώφυλλο (καταπληκτικό!) είναι έργο της Στεφανίας Βελδεμίρη...



Αντιγράφω:
"Πριν 20 χρόνια και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου του 1987 ο Τάσος Μιχαηλίδης τυπώνει το πρώτο δωρεάν διανεμόμενο έντυπο της Ελλάδας στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η «εβδομαδιαία επιθεώρηση κινηματογράφου -- λοιπών θεαμάτων & ποιότητας ζωής της Θεσσαλονίκης» με το όνομα «εξώστης» φέρνει για άλλη μια φορά την πόλη μας στο προσκήνιο της πρωτοπορίας!
Με σημαντικά πρόσωπα της πόλης να στελεχώνουν την ομάδα του περιοδικού, με κείμενα καυστικά και με πλήρη ψυχαγωγική ενημέρωση προς τέρψιν ψυχής και πνεύματος ο «Εξώστης» γίνεται η εβδομαδιαία αναζήτηση κάθε ψιλιασμένου «Σαλονικιού».Όμως οι εξελίξεις στην χώρα μας αναγκάζουν το μεγάλο αυτό εγχείρημα να κάνει μια παύση και να αποσυρθεί για λίγο.
Και έτσι απλά, αποφασίζουμε να πάρουμε στα χέρια μας την κατάσταση και να ξανατυπώσουμε τον «Εξώστη» με τεράστιο σεβασμό προς το παρελθόν και μεγάλη λαχτάρα για το μέλλον.
Ο εξώστης κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, απευθύνεται σ' ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό που ψάχνει να ενημερωθεί για το τι γίνεται στην πόλη του. 20.000 αντίτυπα διανέμονται σε περίπου 400 σημεία. Η θεματολογία ποικίλει όπως και το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται!"

Εκδοτική ομάδα Εξώστη:
Θανάσης Ψαρράς, Αλέξης Γκάτσης, Γιώργος Γεωργιάδης, Μαρία Φαρδέλλα.

Αρχισυνταξία κινηματογράφου :
Γιάννης Γκροσδάνης

Σχεδιασμός :
Στέφανος Μιχαηλίδης

Συντάκτες-συνεργάτες:\ Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης,Τζιάννι Κάλλεν, Zoltan tribe, Μάρα Τσικάρα, Αλέξης Γκότσης, Δέσποινα Πολυχρονίδο , Γιάννης Γκροσδάνης, Μάριος Σπύρογλου, Σωτήρης Ποσπορέλης, Κατερίνα Μπιλιούρη, Kabelsalat-Ανδρέας Πάτσης,Ρίτα VanDenGayged, Λούης Χρυσοστόμου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Ιγνατίδης, Κώστας Τερζόπουλος, Αρχιμήδης Παναγιωτίδης, Λευτέρης Κορδιάος, Κατερίνα Μεσοχωρίτη, Νάντια Χατζημητράγκα, Γιώτης Ποσπορέλης, Χρήστος Κουλεμάνης, Δημήτρης Χορόσκελης, Αλεξάνδρα Μποζίνη, Παιδιά Εν Δράσει.
Φωτογράφος:
Ιωάννα Χατζηανδρέου


ΥΓ. Θα μπορούμε να τον βρούμε και στην Αθήνα;

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ένα κόκκινο αερόστατο στα Καστέλλια


Σήμερα που είναι η μαύρη επέτειος παράδοσης της χώρας στην Τρόικα, μετά από την "υπόγεια" δράση Κυβέρνησης και Πρωθυπουργού, δεν σας μαυρίσω κι εγώ την ψυχή -μας φτάνει ο συννεφιασμένος μελαγχολικός καιρός που θυμίζει ...Μεγάλη Παρασκευή...

Κι έτσι παραπέμπω στην "Αισιοδοξία" του Καρυωτάκη:

Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει
από εκατό δρόμους, στα όρια της σιγής,
κι ας τραγουδήσουμε, -- το τραγούδι να μοιάση
νικητήριο σάλπισμα, ξέσπασμα κραυγής --
τους πυρρούς δαίμονες, στα έγκατα της γης,
και, ψηλά, τους ανθρώπους να διασκεδάση.


...και να σας χαρίσω την πτήση ενός κόκκινου αερόστατου. Δευτέρα του Πάσχα στα Καστέλλια, μια ακόμη ομάδα με επικεφαλής τον Θανάση Τσακρή που και πέρσι είχε πλούσια ...αεροστατική δράση, ύψωσε τα δικά της αερότατα. Βρέθηκα σε μια από τις "εκτοξεύσεις" και προσπάθησα να την καταγράψω...

...Μπροστά στο σχολείο του χωριού που πια δεν λειτουργεί, μια κόκκινη πινελιά αιοδοξίας








Μπορείτε αν θέλετε να δείτε και το αερόστατο της Κυριακής του Πάσχα

Μια όμορφη βραδιά στο @Ρουφ


Ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά... Στον πραγματικά ζεστό και φιλόξενο χώρο στο @Ρουφ με φιλικά πρόσωπα, σπέσιαλ καφέδες, ποτά και μουσική, παρουσιάσαμε με τη βοήθεια φίλων το βιβλίο Επιστροφή στο χωριό.

Ο Βασίλης Αλεξίου, Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας Λογοτεχνίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε μια εμπνευσμένη ομιλία ανάπτυξε θέματα που αφορούσαν στον Στέλιο Ξεφλούδα, τη Σχολή της Θεσσαλονίκης και των εσωτερικό μονόλογο.



Οι ηθοποιοί Βασιλική Κακοσαίου και Βασίλης Βηλαράς διάβασαν με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από τα διηγήματα της Κατερίνας Χαραλαμποπούλου, της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου, του Άνθιμου Νοταρίδη και της Δώρας Διέννη.


Πραγματικά απίστευτη η θεατρική ερμηνεία τους στις "Διαφορετικές Επιστροφές στα ίδια". Έκλεψαν πραγματικά την παράσταση και μας έβαλαν ...ιδέες για το μέλλον!

Στη φωτογραφία μαζί με την Κατερίνα Χαραλαμποπούλου και φίλους. Πιο πίσω με τα ριγέ διακρίνεται ο νεώτερος από τους συγγραφείς του βιβλίου Μίνως Σκουντάκης



Η Δώρα Διέννη μιλά για τη δική της "Επιστροφή στο χωριό", ενώ πίσω παρακολουθεί η Κωνσταντίνα Τασσοπούλου.


Η βραδιά συνεχίστηκε με κουβέντα μέχρι αργά. Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο γκρουπ για τα Καστέλλια το καλοκαίρι, με πολλές εκπλήξεις!!!



Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι "τρέχει" ο Β Διαγωνισμός διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας με θέμα "Έγκλημα στο χωριό":

Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν με ένα μόνο διήγημα το οποίο να μην έχει ποτέ δημοσιευθεί. Το καθένα, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 λέξεις.

Τα δέκα πρώτα διηγήματα που θα ξεχωρίσουν, θα δημοσιευτούν σε ειδική Ανθολογία. Για την συγκεκριμένη έκδοση οι συγγραφείς παραχωρούν αυτοδίκαια στους οργανωτές τα πνευματικά τους δικαιώματα. Πέρα από τα τρία πρώτα βραβεία θα δοθεί το Ειδικό Βραβείο Γιώργης Χαλατσάς σε διήγημα που θα αναφέρεται στα Καστέλλια. Θα δοθούν ακόμη 12 έπαινοι.

Τα διηγήματα υποβάλλονται ταχυδρομικά με την ένδειξη
Για τον Β’ διαγωνισμό διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας» ως ακολούθως:

Παραλήπτης
Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»
Κτίριο Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών
Σίνα και Δαφνομήλη 1Α, ΑΘΗΝΑ 106 80
Διηγήματα παραλαμβάνονται από τις 15 Ιανουαρίου του 2011. Τελευταία ημέρα κατάθεσης ορίσθηκε η 30η Ιουνίου του 2011, με αποδεικτικό στοιχείο τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου.


Τα διηγήματα υποβάλλονται δακτυλογραφημένα σε επτά (7) αντίτυπα. Κάτω απ’ τον τίτλο του διηγήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ψευδώνυμο του συγγραφέα. Μέσα στο φάκελο αποστολής πρέπει να υπάρχει δεύτερος κλειστός φάκελος αλληλογραφίας, που εξωτερικά θα φέρει το ψευδώνυμο. Μέσα είναι τα πραγματικά στοιχεία όπως: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, έτος και τόπος γέννησης, διεύθυνση μόνιμης κατοικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail). Οι φάκελοι με τα πραγματικά στοιχεία θα ανοιχθούν μόνο στην περίπτωση διάκρισης του διηγήματος.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση θα γίνει σε ειδική πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Αθήνα.

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούν:

-Σέργιος Γκάκας –σκηνοθέτης/ συγγραφέας
-Φαίδων Θεοφίλου –ποιητής/ πεζογράφος
-Κώστας Στοφόρος –δημοσιογράφος/ συγγραφέας
-Κατερίνα Χαραλαμποπούλου – αρχιτέκτονας/ νικήτρια Α’ Διαγωνισμού Διηγήματος
-Δημήτρης Χαλατσάς –δικηγόρος/ συγγραφέας