Διακοπές!

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ο μύλος απ' όπου ξεκίνησε η Αντίσταση καταρρέει



Ξαναείδα πρόσφατα το "Δίλημμα" του Φώτου Λαμπρινού. Από τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ ήταν ο Καστελλιώτης Γιώργος Χουλιάρας (καπετάν Περικλής)... Μεγάλο μέρος της συνέντευξης του είχε δοθεί μπροστά σε ένα μύλο. Ο λόγος είναι απλός: Από αυτό το μύλο ξεκίνησε η Εθνική Αντίσταση!
Ο Άρης κρυβόταν στα Καστέλλια και κάλεσε σε σύσκεψη φίλους και συντρόφους στο μύλο όπου ανακοίνωσε την απόφαση του να βγεί στο βουνό και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να τον ακολουθήσουν.
Εκεί ξεκίνησαν όλα...
Ο μύλος αυτός στέκεται από τότε όρθιος και κάποιοι έκαναν προσπάθειες και να τον λειτουργήσουν, κάτι που έγινε για κάποια διαστήματα.
Το κακό είναι ότι σήμερα ο μύλος καταρρέει. Το χειμώνα έπεσε τμήμα της στέγης και από τότε η καταστροφή προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Το Σαββατοκύριακο που βρέθηκα στο χωριό πήγα και τράβηξα τις φωτογραφίες που ακολουθούν:




Το τελευταίο διάστημα κάποιοι Καστελλιώτες με επικεφαλής τον Προοδευτικό Σύλλογο Τα Καστέλλια και την εφημερίδα Καστελλιώτικα Νέα έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια ενημέρωσης για την ιστορία του μύλου, αλλά και διάσωσής του. Στην προσπάθεια αυτοί συμμετέχει και η οικογένεια στην οποία ανήκει ο μύλος που δηλώνει πρόθυμη να συνεργαστεί για τη σωτηρία του και για τη δημιουργία Μουσείου.
Το θέμα ξεπερνά το τοπικό επίπεδο και πιστεύω ότι πρέπει όλοι να κινητοποιηθούμε...
Μία πρόταση που μπορεί να δώσει ζωή στο μύλο, αλλά και να εξασφαλίσει θέσεις απασχόλησης είναι η δημιουργία θεματικού και ιστορικού μουσείου, με πωλητήριο για τοπικά προϊόντα, βιβλία κλπ. Είναι ένας χώρος που τα παιδιά θα μπορούσαν να διδαχθούν τόσο την ιστορία της Αντίστασης, όσο και να μάθουν πως λειτουργούσαν οι μύλοι, να δουν τη διαδικασία παραγωγής κ.α.

Ο καπετάν Περικλής. Μια ζωή αγώνες και διώξεις από εχθρούς και... φίλους...


Το συγκλονιστικό βιβλίο του καπετάν -Περικλή:



Υπογράψτε εδώ για τη σωτηρία του μύλου

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Δήμος Δελφών ή Δήμος S & B;



Καθώς ετοιμάζομαι για Καστέλλια, νιώθω πως πηγαίνω στην Επικράτεια της S & B, που έχει μετατρέψει τη Φωκίδα σε... Άγρια Δύση. Ο νόμος του ισχυροτέρου επιβάλλει τη σιωπή. Μέχρι αν ακταλάβουν οι πολίτε πως αυτοί έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα. Ενωμένους κανένας Κυριακόπουλος δεν μπορεί να μας νικήσει. Γι' αυτό και η αγαπημένη μας S & B κυριαρχεί με το "διαίρει και βασίλευε". Δυστυχώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή ή και συνενόχου...
Δεν πρόκειται μόνον για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλά και για ένα οικονομικό έγκλημα, που οδηγεί ένα νόμο που θα μπορούσε να είναι από τους πλουσιότερους της Ευρώπης, σε θέση ουραγού μέσα στην Ευρωπαική Ένωση.
Τα χωριά μας θα έπρεπε να σφύζουν από ζωή. Να ακούς παιδικές φωνές παντού. Η ανεργία αν είναι άγνωστη έννοια...
Ποιός μπορεί να εξηγήσει πειστικά πως γίνεται να είναι φτωχός ένας νομός που στο έδαφος του υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία- αξιοθέατα του πλανήτη, οι Δελφοί, που κατέχει όλο το νερό με το οποίο υδρεύεται η πρωτεύουσα, που έχει τα πλούσια κοιτάσματα βωξίτη, αλλά και βουνό και θάλασσα με ατέλειωτες φυσικές ομορφιές, τον μοναδικό κάμπο της Άμφισσας και σημαντικό ζωικό κεφάλαιο;
Είναι περήφανοι δήμαρχοι και βουλευτές για τις ...επιτυχίες τους;
Στα ψευτοδιλήμματα που τίθενται και συχνά με τη στήριξη "πρόθυμων" και αριστερών (!;) συνδικαλιστών, η απάντηση είναι μία. Ο πλούτος του νομού μας πρέπει να περάσει στα χέρια των πολιτών και κανενός άλλου!
Αύριο το απόγευμα (Παρασκευή) ας βρεθούμε στα Καστέλλια να τα πούμε- έστω άτυπα. Μετά θα βρεθούμε κοντά στη νεολαία στο πάρτυ στον ποταμό...

ΥΓ. Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από την iteanet Μια εξαιρετική και χιουμοριστική πρόταση προς τον Δήμο Δελφώ για το νέο του έμβλημα...

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ο καταστροφέας της Γκιώνας, πρόεδρος στο ΙΟΒΕ!


Ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος εξελέγη νέος πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος... Το είδα λίγο καθυστερημένα...
Πέρα από την S & B, έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι ο Έλληνας αυτός μεγιστάνας είναι πρόεδρος στη Μοτοδυναμική που εκτός από τις άλλες της δραστηριότητες ανέλαβε πρόσφατα και την εκπροσώπηση της Porsche στην Ελλάδα... Είναι μέλος του ΔΣ της φαρμακοβομηχανίας Lavipharm, ενώ μετέχει και στο ΔΣ της Lamda Development.

Για την τελευταία διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας:
"...H εταιρεία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των μεγάλων εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων στην Ελλάδα και έχει διαφοροποιηθεί με επιτυχία σε οικιστικές αναπτύξεις και αναπτύξεις γραφείων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στις αναπτύξεις της LAMDA Development περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) με διαθέσιμο προς χρήση χώρο 147.000 τ.μ., οικιστικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, συγκροτήματα γραφείων και η Μαρίνα Φλοίσβου στο Φάληρο.
Η εταιρεία είναι μέλος του Ομίλου Λάτση και διατηρεί στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς και ελληνικές εταιρείες..."

Μετά από όλα αυτά είναι να απορεί κανείς με το μέγεθος της απληστίας, που οδηγεί στην καταστροφική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και κρατάει τη Φωκίδα στην υπανάπτυξη...




Ένα βιογραφικό :

Ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος σπούδασε Μηχανικός Μεταλλείων στο Montanuniversitaet Leοben στην Αυστρία και στο Πανεπιστήμιο του Newcastle Upon Tyne στην Αγγλία. Έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το INSEAD στο Fontainebleau της Γαλλίας. Πρόεδρος του Ομίλου S&B Βιομηχανικά Α.Ε. Πρόεδρος της Μοτοδυναμική Α.Ε.Ε. Mέλος του Δ.Σ. της Lavipharm Α.Ε. και της Lamda Development A.E.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ-Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (2000-2006), αντιπρόεδρος της BusinessEurope (UNICE) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων Α.Ε. Τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2006-2009).

ΥΓ Αξίζει να δούμε τι είδους μελέτες θα ετοιμάζει τώρα το ΙΟΒΕ...

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Γιορτές και ... εγκλήματα στα Καστέλλια


Ετοιμαζόμαστε για τις γιορτές του Αυγούστου στο χωριό...
Την Παρασκευή 19/8 έχουμε το πάρτυ νεολαίας, δίπλα στο ποτάμι παρακαλώ!
Το Σάββατο 20 Αυγούστου, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με τον Ορφέα Περίδη.
Την Κυριακή, η μοναδική Φιλιώ Πυργάκη ετοιμάζεται να απογειώσει το κέφι με δημοτικά τραγούδια.

Εν τω μεταξύ περνάω το καλοκαίρι της ....ανατριχίλας, διαβάζοντας τα εξαιρετικά διηγήματα που μετέχουν στον Β Διαγωνισμό Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας, με θέμα Έγκλημα στο χωριό. Θα δυσκολευτούμε να βγάλουμε το νικητή...

Πάντως υπάρχουν και τα αληθινά, καθόλου ευχάριστα εγκλήματα που συμβαίνουν στο βουνό μας, τη Γκιώνα. Οι "δολοφόνοι" είναι γνωστοί, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι, συνεχίζοντας το έργο της καταστροφής.
Μιλάμε για τη ληστρική και επικίνδυνη εξόρυξη του βωξίτη, που φέρνει υπερκέρδη στην εταιρεία που τα εκ-μεταλλεύεται, αλλά βυθίζει την περιοχή μας στην υπανάπτυξη...
Δυστυχώς η απληστία και η αναλγησία δεν έχουν όρια...
...και η σιωπή είναι συνενοχή!



Ευτυχώς κάποιοι συμπατριώτες μου έδειξαν ότι υπάρχει η ρουμελιώτικη λεβεντιά και όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε τεράστια συμφέροντα με προφανείς κινδύνους.
Την Παρασκευή το απόγευμα, ελπίζω να βρεθούμε κάπου εκεί στην πλατεία του χωριού, να δείξουμε την αγανάκτηση μας και να δηλώσουμε την παρουσία μας, εναντίον όσων καταστρέφουν τον τόπο...

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ένα μοναδικό βιβλίο για το καλοκαίρι!


Αν είναι να πάρετε ένα μόνο βιβλίο μαζί σας στις διακοπές, σας προτείνω ένα μυθιστόρημα που είναι ...τρία! Οι εκδόσεις Πόλις κυκλοφόρησαν σε έναν τόμο την Τριλογία της Μασσαλίας του Ζαν Κλωντ Ιζζό. Πρόκειται για τα μυθιστορήματα Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας, Το Τσούρμο και SOLEA.
Μπαίνοντας στον κόσμο, στη Μασσαλία του Ιζζό, αρχίζεις να ζεις πλάι στους ήρωες του, να τριγυρνάς στους δρόμους της πόλης, να νιώθεις τις μυρωδιές, τις γεύσεις, να ακούς σχεδόν τις μουσικές που κατακλύζουν τις σελίδες...
...Και να μελαγχολείς που ο έξοχος αυτός συγγραφέας, η φωνή της Μασσαλίας έφυγε σε ηλικία 55 ετών... Αυτός ο θάνατος πλανάται πάνω από τις σελίδες και τις διαποτίζει. Και νιώθεις πως ο ήρωάς του, ο Φάμπιο Μοντάλ είναι κατά βάθος ο ίδιος ο Ιζζό... Ένας φίλος που δεν πρόλαβες να γνωρίσεις. Που θα ήθελες να πιείς μαζί του ένα ποτηράκι παστίς (ή και πολλά) και να ανοιχτείς μαζί του με τη βάρκα στη θάλασσα κι ας μη ξέρεις να ψαρεύεις τόσο καλά... Και να βλέπω το γαλάζιο της θάλασσας από την ταράτσα του μικρού σπιτιού, που το χωρίζουν οκτώ σκαλοπάτια από το νερό... Και να δοκιμάσω τα φαγητά της στοργικής του γειτόνισας, της Ονορίν...

"...είδα εκεί μπροστά μου, το μόνο πραγματικό δώρο που μου έκανε κάθε μέρα η ζωή. Τον ουρανό, τη θάλασσα. Μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Και μ' αυτό το φως το μοναδικό, που δημιουργούσαν. Συχνά σκεφτόμουν πως όταν αγκαλιάζεις το κορμί μιας γυναίκας είναι, κατά κάποιον τρόπο, σαν να θέλεις να κρατήσεις πάνω σου αυτή την απίστευτη χαρά που ξεχύνεται από τον ουρανό στη θάλασσα..."



Χθες το βράδυ, τελειώνοντας το βιβλίο, ένιωσα να πετάγομαι βίαια έξω από έναν κόσμο γεμάτο ανθρώπους και τοπία που ένιωσα πως τα έζησα... Κάθισα κι εγώ με μουσική στην αυλή, κάτω από την κληματαριά, πίνοντας ούζο (το δικό μας παστίς) με αγγουράκι, ντομάτα, φέτα και ελιές. Οι πιο απλές γεύσεις του καλοκαιριού...

"...να πλημμυρίσω από τις γεύσεις τους. Δεν έχω βρει τίποτα καλύτερο για ν' αποκρούω το θάνατο. Να φυλάγομαι από δαύτον. Η καλή κουζίνα και τα καλά κρασιά. Μια τέχνη της επιβίωσης..."

Δεν είναι όμως μόνο οι γεύσεις, το κλίμα, η ατμόσφαιρα. Δεν είναι μόνο η Μασσαλία. Κι ας είναι τόσο δελεαστικές οι περιγραφές, που θα ήθελες να βρεθείς εκεί... Μια πόλη ξεχωριστή από κάθε άποψη.

"...Η Μασσαλία σίγουρα ήταν η βασική αιτία. Είτε γεννηθείς εδώ, είτε ξεμπαρκάρεις μια μέρα σ' αυτή την πόλη, σύντομα τα πόδια σου βαραίνουν. Τα ταξίδια, προτιμάς αν τα κάνεις στο βλέμμα του άλλου. Εκείνου που ξαναγυρνά αφού πρώτα αντιμετώπισε "το χειρότερο". Όπως ο Οδυσσέας. Τον αγαπούσαμε πολύ στη Μασσαλία τον Οδυσσέα..."

Θα καθόμουνα λοιπόν με τον Φαμπιό Μοντάλ και θα μιλάγαμε για τον Οδυσσέα, αλλά και για τη Φωκίδα, τη δική μου ρίζα, αλλά και δική του. Κάποιοι μακρινοί πρόγονοι ίδρυσαν αυτή την πόλη, που κάποτε την είδα περαστικός, επιπόλαια. Τώρα μετανιώνω...




Πέρα από όλα τα άλλα, ο Ιζζό που υπήρξε χρόνια δημοσιογράφος μας παρουσιάζει μια οξυδερκέστατη ανάλυση κοινωνική ανάλυση. Ο ρατσισμός, η σχέση οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικής, ο ολέθριος ρόλος του Εθνικού Μετώπου, αλλά και η οικονομική κρίση που τη συλλαμβάνει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 90 καθώς και η περιθωριοποίηση του Νότου....

"...Για τη Βόρεια Ευρώπη, ο Νότος αποτελεί σίγουρα χάος, είναι τελείως διαφορετικός και συνεπώς ανησυχητικός. Πιστεύω τέλος, ότι τα κράτη του Βορρά θα αντιδράσουν φτιάχνοντας ένα σύγχρονο limes. Ξέρετε, κάτι σαν μια νέα εκδοχή του συνόρου ανάμεσα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τους βαρβαρους...
...Θα την πληρώσουμε όλοι μας πολύ ακριβά αυτή τη νέα μορφή που προσλαμβάνει ο κόσμος. Όλοι μας, δηλαδή όσοι δεν έχουν πια δουλειά, όσοι βρίσκονται στο κατώφλι της μιζέριας και μαζί τους όλοι αυτοί οι πιτσιρικάδες που ζουν στις υποβαθμισμένες γειτονιές..."

Βαθύτατα πολιτικός, βαθύτατα συναισθηματικός ο Ιζζό υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς των καιρών μας....

Κρατάω λίγα ακόμη λόγια του:

"...Ωραίοι δεν είμαστε παρά μόνο μέσα από τα μάτια του άλλου. Εκείνου που μας αγαπάει. Έρχεται μια μέρα όπου δνε μπορείς πια να πεις στον άλλο πως είναι όμορφος γιατί ο έρωτας έχει πάει περίπατο και ο άλλος δεν είναι πια αντικείμενο του πόθου. Και το καλύτερό σου πουκάμισο να φορέσεις, και τα μαλλιά σου να κόψεις, και τα μουστάκια σου ν' αφήσεις, ότι κι αν κάνεις, τίποτα δεν θ' αλλάξει. Θα 'χεις μόνο κάποιο δικαίωμα σ' ένα απλό "α, ωραία σου πάει" κι όχι πια στο "είσαι ωραίος" που τόσο έλπιζες ν' ακούσεις, σαν υπόσχεση ηδονικών στιγμών και τσαλακωμένων σεντονιών..."




Ο τίτλος του τρίτου βιβλίου της τριλογίας είναι Solea, όπως αυτό το κομμάτι του Miles Davis