Διακοπές!

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Το Χαλάνδρι συζητά και ονειρεύεται



Σήμερα στο Κάτω Χαλάνδρι πλήθος κόσμου συμμετείχε στην ανοικτή συνέλευση της Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου. Ο υποψήφιος δήμαρχος Σίμος Ρούσσος παρουσίασε τις θέσεις της "Αντίστασης" για την πόλη και ακολούθησε πλούσιος διάλογος πάνω σε θέματα που έθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Όλα δείχνουν πωςήρθε η ώρα για τη μεγάλη ανατροπή στο Χαλάνδρι. Για μια πόλη Αλληλεγγύης. Μια πόλη ανθρώπινη και προσβάσιμη απ' όλους!



 

Τη δική τους πινελιά έδωσαν τα παιδιά που φαντάστηκαν μια πόλη γεμάτη δέντρα, μικρά σπίτια αλλά και ...θάλασσα!



 

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Τα βραβεία του Γ Διαγωνισμού Στέλιος Ξεφλούδας: Μια μαγική βραδιά!

Η Δώρα Κασκάλη απονέμει το Α Βραβείο στον Χρήστο Αρμάνδο Γκέζο

 Τι να πεις τώρα για τα όμορφα που ζήσαμε χθες κατά την απονομή των βραβείων του Γ Διαγωνισμού Διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας";
Να πεις πρώτα απ' όλα ποιοί και οιά βραβεία έλαβαν.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:



Α Βραβείο Χρήστος Αρμάνδος Γκέζος -Το δώρο 
Β Βραβείο Ιορδάνης Κυριακίδης -  Ο καπνός 
Γ Βραβείο Ελένη Λαμνάτου -Φύλλα Πυθίας

Βραβείο Γιώργης Χαλατσάς: Πανίκος Παναγή -Τα Καπνά

Έπαινοι (θα περιληφθούν στην Ανθολογία)

Αικατερίνη Βούζα - Μαθήματα Καπνού
Ελένη Καββαδία –Καπνός
Βασιλική Παρασκευάκου -  Little Girl Blue 
Σπύρος Λώλος –Τα τρία σκαλοπάτια
Παναγιώτης Καρανάσιος –Απατηλή εξάρτηση
Ελένη Σταμούλη -Το λιβάδι των ονείρων
Φίλιππος Τσαουσέλης – Τα σύρματα
Μαρία Μαυροθανάση -Χειραφέτηση


Ελένη Χριστοφοράτου – Πηγάδι
Μαρία Αρμάου - Σκεπασμένη με καπνό
Ευστάθιος Γαϊτανίδης - Φωτεινή νύχτα

Έπαινοι για τη συμμετοχή τους

Αχιλλέας Τριαντόγλου, Omnia Vincit Amor

Κωνσταντίνος Θεοφανέλης, Γερμένη πλάτη
Δημήτριος Τούλιος, Ενός τσιγάρου σιγή
Ελευθέριος Δεβεράκης Έχετε φωτιά
Χρήστος Θωμάς, Ο σκοπός δεν αγιάζει πάντοτε τα μέσα
Μαρία Σηφάκη, Πράσινο τριαντάφυλλο
Δέσποινα Κανλή, «Άναψε το τσιγάρο δωσ’ μου φωτιά»
Ελένη Νανοπούλου, Καλοκαίρι στα καπνά
Αστέρης Μαυρουδής, Ύβρις – άτη - δίκη
Σοφία Σωπασή, Η ζωή με τον καπνό
Παναγιώτα Κίτσου, Ο καπνός του ασφυξία τους
Δημήτριος Θωμάς, Καπνός
Στέφανος Ντάκος, Terra Incognita
Αναστασία Ξένη Ταβουλάρη, Ελευθερία
Χριστίνα Λελή του Ηλία, Λίγη στάχτη στα μαλλιά της
Κατιόν Λάνο , In Lux De Septem Dierum
Αγγελική Πεχλιβάνη του Σωτηρίου, περί καπνού και άλλων πικρών
Αναστασία Μιχελάκη, Ένα τσιγάρο. Κι όμως...
Ελένη Αυγερινοπούλου, Καπνός γένους... θηλυκού
Παναγιώτα Μπουκόρου, Ο καπνός
Κωνσταντίνος Λουπάκης Οι κύκλοι του καπνού και της ζωής του Στυλιανού


---------------------------------------------------------------

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της βραδιάς η συγκινητική παρουσία της γνωστής ηθοποιού και συγγραφέως Ελεωνόρας Σταθοπούλου (πρωταγωνίστρια στο Λεμονοδάσος, το 1922 κ.α.) η οποία όχι μόνον έχει ριζες από τα Καστέλλια αλλά ειναι και η τελευταία απόγονος του Στέλιου Ξεφλούδα! 


Με την παρουσία τους μας τίμησαν σημαντικοί άνθρωποι του βιβλίου, όπως οι συγγραφείς Διονύσης Μαρίνος και Δώρα Κασκάλη -που μαζί με τη Μαρία Πετρίτση, το Δημήτρη Χαλατσά και τον Κώστα Στοφόρος ήταν μέλη της Κριτικής Επιτροπής.
Σημαντικές οι ομιλίες του προέδρου του Συλλόγου Θανάση Γραμματικού, της κας Σταθοπούλου και του επίτιμου προέδρου Δημήτρη Χαλατσά.
Βραβεία έδωσαν ακόμη οι συγγραφείς: Αντώνης Κακαράς, Γιάννης Καλπούζος, Γιάννης Φιλιππίδης, Niemands Rose, Βαγγέλης Μπέκας, Καρολίνα Μέρμηγκα, Κωνσταντίνα Τασσοπούλου, Σοφία Νινιού, Νίκος Μοσχολιός, Α. Βλάχος






Με μοναδικό τρόπο διάβασε απόσπασμα του διηγήματος που απέσπασε το Α Βραβείο η Αντωνία Παπαϊωάννου.



Περισσότερα σχόλια προσεχώς!


Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Παρασκευή η απονομή των βραβείων του Γ Διαγωνισμού Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας



Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 στις 19:30 στο Μέγαρο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών (Σίνα 33 & Δαφνομήλη) ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» και η εφημερίδα «Καστελλιώτικα Νέα» σας καλούν στην απονομή των βραβείων του Γ Διαγωνισμού Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας»

Στόχοι του διαγωνισμού είναι να προβληθεί το έργο του Καστελλιώτη δημιουργού και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα ανάδειξης νέων συγγραφέων μέσα από το διήγημα και το γραπτό λόγο. Ο διαγωνισμός, απευθύνεται σε όσους μετέχουν της ελληνικής παιδείας και γράφουν στην ελληνική γλώσσα, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής και εθνικότητας χωρίς όριο ηλικίας.

Ως θέμα του Γ’ Διαγωνισμού επιλέχθηκε ο «Καπνός», θέλοντας να αναδείξουμε πτυχές που αφορούν σε αυτό το προϊόν που δέθηκε με την ιστορία του χωριού μας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του Διαγωνισμού θα απονεμηθούν τρία βραβεία (πρώτο, δεύτερο, τρίτο), ειδικό βραβείο «Γιώργης Χαλατσάς» και ένδεκα έπαινοι.
Όλα τα παραπάνω διηγήματα (βραβεία, έπαινοι, διακρίσεις) θα δημοσιευθούν είτε στην υπό έκδοση ανθολογία, είτε στον έντυπο, είτε στον ηλεκτρονικό τύπο του Συλλόγου.

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν οι συγγραφείς: Δώρα Κασκάλη, Διονύσης Μαρίνος και Μαρία Πετρίτση. Εκ μέρους του Συλλόγου μετείχαν οι Δημήτρης Χαλατσάς και Κώστας Στοφόρος.


Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια»

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Στο Χαλάνδρι οι πολίτες (αλλά και τα παιδιά) παίρνουν το λόγο!



Την Κυριακή, αρχίζοντας πρωτόγνωρες διαδικασίες για την πόλη, η "Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου" και ο υποψήφιος δήμαρχος Σίμος Ρούσσος θα βρεθούν στο Κάτω Χαλάνδρι, στο Αθλητικό Κέντρο Μάρκος Παπαδάκης σε μια ανοικτή Συνέλευση/ Συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής. (11 πμ- Σοφοκλή Βενιζέλου και Σαρανταπόρου)
Μερικά από τα προτεινόμενα θέματα:
• Η εκχώρηση του γηπέδου του Απόλλωνα στο ΤΑΙΠΕΔ • Η απαλλοτρίωση του κτήματος Δουζένη • Οι ελλείψεις σε κοινόχρηστους χώρους και οι ανάγκες της συνοικίας σε χώρους αθλητισμού, πολιτισμού, εκπαίδευσης και κοινωνικών υποδομών • Ο καταυλισμός των Ρομά • Η ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής Πεύκο Πολίτη • Η καθαριότητα
Ο κατάλογος είναι ανοικτός, για όσα θεωρούν σημαντικά οι πολίτες.
Η Αντίσταση διαμορφώνει το πρόγραμμα της μαζί με τους πολίτες, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει
και όταν θα αναλάβει τη Δημοτική Αρχή...

Δεν θα μιλήσουν όμως μόνον οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά!
Την ίδια ώρα, στον υπαίθριο χώρο του αθλητικού κέντρου θα φτιάξουν τη γειτονιά τους αλλιώς, μέσα από τη φαντασία τους και με τη δύναμη των παραμυθιών!
Με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας τα παιδιά θα δημιουργήσουν και θα χρωματίσουν τις δικές τους ιστορίες σε μια διαφορετική συνέλευση με πολλά χαμόγελα, για την πόλη που ονειρευόμαστε.

Χαρτογράφηση των μονοπατιών της Ρεματιάς Χαλανδρίου



Μια έξοχη ιδέα από τη Δάφνη Λιαναντωνάκη!

Αντιγράφω:
 
"Σας καλώ να συμμετάσχετε,περπατώντας και καταγράφοντας την προσωπική σας διαδρομή, στην χαρτογράφηση των μονοπατιών της Ρεματιάς Χαλανδρίου......απαραίτητα εφόδια :παπούτσια πεζοπορίας,μακρύ παντελόνι,αγαπημένο μολύβι ή στυλό ή μαρκαδοράκι,μπουκαλάκι νερό.Προαιρετικά αλλά ευπρόσδεκτα: φωτογραφική ή άλλη μηχανή καταγραφής .

...Στην καρδιά της περιοχής από το κέντρο του Χαλανδρίου μέχρι τη Νέα Πεντέλη κυλάει, χειμώνα –καλοκαίρι, αιώνες τώρα, ένα μικρό ποτάμι. Τα νερά του έχουν σκάψει βαθειά την πλαγιά ,έτσι το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του είναι σχεδόν αόρατο για την πόλη. Αν όμως προσέξει κανείς υπάρχουν περάσματα, πολλά απ΄ αυτά κρυμμένα κι απροσδόκητα, κάποια –λίγα- επίσημα και οργανωμένα, που οδηγούν σε όχθες κατάφυτες, σε πυκνούς καλαμιώνες ,σε μικροσκοπικές παραλίες . Σε αρκετά σημεία υπάρχουν μονοπάτια ,που μοιάζει να διατηρούνται από τα βήματα των τακτικών επισκεπτών. Αλλού τα μονοπάτια χάνονται μέσα σε οργιώδη βλάστηση.

Οι όχθες της Ρεματιάς αποτελούν στην πραγματικότητα ένα κομμάτι άγριας φύσης που ,σχεδόν παράδοξα, επιβιώνει μέσα στην καρδιά της πόλης.
Αν και οι διαδρομές που κανείς μπορεί να διανύσει στις όχθες ή και μέσα στην κοίτη είναι μακριές και πανέμορφες δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποιος χάρτης ή οδηγός γι αυτές. Λίγοι μοιάζει να τις γνωρίζουν και να τις απολαμβάνουν. Κι αυτό δεν θα ήταν ίσως κακό για κάποιο άλλο ποταμάκι που κυλάει με ασφάλεια κάπου στην εξοχή. Το Ρέμα όμως αυτό χρειάζεται τους ανθρώπους που θα το αγαπήσουν, θα το περπατήσουν και εν τέλει θα το προστατεύσουν.
Ξεκινώντας από το απόλυτο και υπέροχο ξάφνιασμα που μου προκάλεσε η πρώτη επαφή με τη Ρεματιά - σε ένα ξεχασμένο κομματάκι της κοντά στην πλατεία Χαλανδρίου- αποφάσισα να αναλάβω ένα έργο περιπλάνησης και καταγραφής, ένα έργο χαρτογράφησης όλων των διαδρομών που αυτή προσφέρει. Θεώρησα επίσης ότι μια τέτοια διαδικασία ανακάλυψης άξιζε να τη μοιραστώ με άλλους, που μέσα σε μια διαδικασία συμμετοχής θα συνεισέφεραν στο έργο καταθέτοντας τη δική τους προσωπική ματιά. Έτσι τον Δεκέμβριο του 2013 οργάνωσα την πρώτη διαδρομή συλλογικής χαρτογράφησης που ξεκίνησε από εκείνο το ξεχασμένο κομματάκι κι έφτασε μέχρι το οργανωμένο δασάκι κάτω από το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία .Έδωσα σε όσους συμμετείχαν ένα απλό σχεδιάγραμμα της περιοχής, που χρησίμευε σαν στοιχειώδης οδηγός και άφηνε πολύ κενό χώρο για προσωπικές σημειώσεις.
Αυτές τις μέρες οργανώνω, με τον ίδιο τρόπο, τη δεύτερη διαδρομή , με αφετηρία την πεζογέφυρα στο δασάκι του προφήτη Ηλία .Η διαδρομή αυτή είναι από τις πιο όμορφες του Χαλανδρίου και ακολουθεί, από την ανατολική(δεξιά) όχθη, υπάρχοντα, ευκολοδιάβατα μονοπάτια μέχρι την οδό Πολυδρόσου. Η απέναντι όχθη ,όπου και το γνωστό θεατράκι της Ρεματιάς, είναι μια μικρή ζούγκλα που απαιτεί γερά πόδια ενώ αποζημιώνει προσφέροντας κάποια από τα ομορφότερα τοπία.
Η δεύτερη αυτή συνάντηση θα γίνει την Κυριακή,30 Μαρτίου στις 11.30 πμ. Η διάρκεια της δράσης , το μήκος της διαδρομής, ο τρόπος καταγραφής, όλα είναι στη διάθεση και τους χρόνους του καθένα που θα θελήσει να συμμετάσχει, μόνος, με παρέα ή με τα παιδιά του.
Πολύ περισσότερα για το έργο χαρτογράφησης θα βρείτε στο μπλογκ http://stirematia.blogspot.com./ Αναλυτικότερα οι σκέψεις για το νόημα της συμμετοχής, στην ανάρτηση της Δευτέρας, 18 Νοεμβρίου 2013. Για εικόνες από την πρώτη διαδρομή, στις αναρτήσεις του Δεκεμβρίου.
Λεπτομέρειες για τη συνάντηση της 30/3 θα αναρτηθούν στο μπλογκ τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Επικοινωνία : stirematia@gmail.com
Δάφνη Λιαναντωνάκη"

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Η Λότη Πέτροβιτς γράφει: Την ακούει κανείς;


Κύριε Υπουργέ,
΄Εχοντας εργαστεί εθελοντικά επί 30 συνεχή χρόνια για την ανάπτυξη και τη διάδοση του ελληνικού παιδιού βιβλίου, εκφράζω την απέραντη θλίψη και τη βαθιά απογοήτευσή μου για την περιφρονητική στάση σας απέναντι στα αιτήματα και τους στόχους του Ελληνικού Τμήματος (www.greekibby.gr) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (Internarional Board on Books for Young People – IBBY www.ibby.org ) που έφερε την άνοιξη στο ελληνικό παιδικό βιβλίο με προσφορά επίπονης και πολύωρης εθελοντικής δουλειάς από εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου αυτού επί 45 ολόκληρα χρόνια. Για τη δράση και τα επιτεύγματά του είναι σε θέση να σας ενημερώσουν όλα τα στελέχη και οι ιθύνοντες που πέρασαν από το ΥΠΠΟ σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν ανήκαν. Είναι επίσης σε θέση να σας διαβεβαιώσουν ότι, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, με «ψιχία» οικονομικής υποστήριξης μερικών χιλιάδων -ναι, χιλιάδων, όχι εκατομμυρίων ευρώ- που μετριούνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού, κατάφερε να έχει ευπρεπή εκπροσώπηση στην ΙΒΒΥ καταβάλλοντας την απαραίτητη ετήσια συνδρομή του, να μετέχει στη διοίκησή της, να εκπροσωπείται στα συνέδρια και της Γενικές Συνελεύσεις της ανά τον κόσμο, να υποβάλλει ανελλιπώς υποψήφιους για τα Διεθνή Βραβεία Άντερσεν επί 4 δεκαετίες, που τίμησαν και τιμούν τη χώρα μας στο εξωτερικό και να θεωρείται γενικώς ένα από τα πλέον δραστήρια τμήματά της. Τα κρατικά βραβεία παιδικού βιβλίου είναι άσκοπα, Κύριε Υπουργέ, και μάταιες οι πολυδάπανες επίσημες τελετές απονομής και τα παρόμοια, όταν τα προγράμματα φιλαναγνωσίας καταργούνται, όταν οι βιβλιοθήκες κλείνουν, όταν οι φορείς που υποστηρίζουν τη διάδοση του βιβλίου κατασυκοφαντούνται και διαλύονται και όταν ο βασικός φορέας που συνετέλεσε στην άνθηση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας περιφρονείται.
Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (www.loty.gr)
Επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος
της Διεθνούς Οργάνωσης Bιβλίων για τη Νεότητα.

Και το παιδικό βιβλίο θύμα του ...πρωτογενούς πλεονάσματος!



Η παιδεία, η υγεία και η πρόνοια είναι οι βασικοί κλάδοι που διαλύθηκαν για να δημιουργηθεί το περίφημο...πρωτογενές πλεόνασμα (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι πρωτογενές έλειμμα περίπου 2,5 δισ. -για να μην τρελαθούμε τελείως και ξεχάσουμε τα οικονομικά που σπουδάσαμε)

Βεβαίως αυτό δεν αρκεί. Θύμα των εγκεφάλων της Κυβέρνησης είναι και το βιβλίο...

Αντιγράφω τπ σύντομο κείμενο του γνωστού και αγαπημένου συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου, όπως το διάβασα σήμερα στο facebook:
"Τη Δευτέρα ξεκινά η Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια της Ιταλίας για πρώτη φορά μετά από δεκαετίας ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! Ποιος πήρε την απόφαση να υποστείλει την ελληνική σημαία σε έναν τομέα που διακρινόμαστε; Ποιος αποφάσισε ότι για 10.000 (τόσο στοίχισε η συμμετοχή της Κύπρου) αξίζει να απέχει η Ελλάδα από την κορυφαία έκθεση παιδικού βιβλίου; ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ η εξόντωση του παιδικού βιβλίου. Εμείς, όλοι οι άνθρωποι του παιδικού βιβλίου, πρέπει να αντιδράσουμε. Γεμίστε τη σελίδα του Υπουργού Panos Panagiotopoulos με μηνύματα διαμαρτυρίας. Γιατί τα ελληνικά παιδικά βιβλία με την ποιότητα που έχουν ΑΞΙΖΑΝ να είναι εκεί. Κάθε δημιουργός, δάσκαλος, αναγνώστης σήμερα να στείλει ΜΗΝΥΜΑ στον ΥΠΟΥΡΓΟ..."

Φοβάμαι ότι καθόλου δεν θα ιδρώσει το αυτί του κ.Παναγιωτόπουλου... Τα βιβλία είναι κι αυτά ένας από τους εχθρούς της Κυβέρνησης. Τα παιδιά που διαβάζουν, ο κόσμος που διαβάζει είναι προφανώς επικίνδυνος!
Γι' αυτό και όλα τα μέτρα στχεύουν στην εξόντωση του βιβλίου και στην επιβίωση μόνο των εύπεπτων best seller που αποκοιμίζουν και της υποκουλτούρας που πωλούσε μέσω τηλεοράσεως ο ανεκδιήγητος παλιάτσος που παίζει με την υγεία μας ...

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ο Καιάδας του πρωτογενούς πλεονάσματος





Οι άθλιοι Κυβερνήτες πανηγυρίζουν για το "πρωτογενές πλεόνασμα"... Ένα ψευδο- πλεόνασμα που δημιουργήθηκε μέσα από τη διάλυση της Υγείας, της Παιδείας και του κράτους προνοίας. Από τα πρώτα θύματα τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία.
Τώρα συνεχίζουν το ...έργο τους θέλοντας να αποτελειώσουν ότι έχει απομείνει από στοιχειώδεις θεσμούς για την προστασία των ατόμων με αναπηρία ...
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αδιανόητο! Νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή χωρίς τα άτομα με Αναπηρία!
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας : 26 Μαρτίου

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της, αφού έως και σήμερα δεν έχει κληθεί να συμμετέχει στην Επιτροπή για την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία. Επί 3 μήνες συνεδριάζει η Επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο και δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει σε αυτήν ούτε καν σαν παρατηρητής εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ, του φορέα του αναπηρικού κινήματος, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η κατάρτιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την διαχρονικά υποβαθμισμένη ειδική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, ακολουθεί τον ίδιο βηματισμό με τα προηγούμενα. Ο αναπηρικός χώρος και η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν χορτάσει από την κατάρτιση νομοσχεδίων που καταλήγουν σε ανεφάρμοστους νόμους. Βασικοί νόμοι για την ειδική εκπαίδευση, όπως ο ν. 2817/2000 και ο ν. 3699/2008, παρόλο που δεν πρόλαβαν να δοκιμαστούν στην πράξη, αντικαθίσταντο ο ένας μετά τον άλλον, χωρίς να υπάρξει έστω και στοιχειώδης διαδικασία αξιολόγησής τους αλλά και χωρίς να κληθούν να εκφράσουν τη γνώμη τους οι φορείς του αναπηρικού κινήματος. 

Διαχρονική η ευθύνη όλων των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας, μη εξαιρουμένης της τωρινής για την απογοητευτική έως και σήμερα εικόνα που παρουσιάζει το εκπαιδευτικό σύστημα για τα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα το Υπουργείο επιδιώκει να καταργήσει τον Πίνακα Α, από τον οποίο απορροφούνταν σε ποσοστό 20% κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις  και εκπαιδευτικοί γονείς ατόμων με βαριά αναπηρία στις ΣΜΕΑΕ: καταδικάζονται μονομιάς οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία στην μακροχρόνια ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό!

Γνωστό στους πάντες είναι ότι εν έτει 2014 τα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας συνεχίζουν να μην είναι προσβάσιμα  σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με αναπηρία ενώ ΣΜΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης λειτουργούν έως και σήμερα χωρίς αναλυτικά ή εξατομικευμένα προγράμματα εξειδικευμένα σε κάθε κατηγορία αναπηρίας. Η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών υποβαθμίζεται με τη διαιώνιση του θεσμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης!

Στην προσπάθεια αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, οι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας αγνοούν το δικαίωμα της συμμετοχής των ιδίων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών που εκπροσωπούν άτομα με βαριές αναπηρίες όπως αυτό υπαγορεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του ν. 4074/2012.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 26 Μαρτίου και η Ε.Σ.Α.μεΑ. θα βρίσκεται παρούσα, καλώντας όλους τους φορείς μέλη της, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές με αναπηρία και τις οικογένειές τους για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: Κανένα Σχέδιο Νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δεν θα γίνει αποδεκτό, εάν δεν δοθεί σε διαβούλευση στην Ε.Σ.ΑμεΑ και στους φορείς μέλη της! Τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία! 

Πρώτη συνάντηση τροφής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Μια συνάντηση που δεν πρέπει να χάσουμε: 82 δίκτυα αλληλεγγύης συναντιούνται για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο



Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Οι "Πολίτες στο Προσκήνιο" στην Αθήνα: Θα αλλάξει κάτι στη Φωκίδα;




"Την Τετάρτη 19-3-2014 στις 7μμ στην Αθήνα, Πανεπιστημίου 56 Μέγαρο Ερμής 1ος όροφος ο υποψήφιος Δήμαρχος Δ. Δελφών Παν. Μέγκος θα παρουσιάσει την δράση μας έως τώρα και προτάσεις - θέσεις του συνδυασμού ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμπολίτες μας. Σχετική πρόσκληση επισυνάπτουμε.
Παρακαλούμε να ενημερώσει ο κάθε φίλος, συμπολίτες που μένουν Αθήνα σχετικά με την εκδήλωση.
Τιμή μας η παρουσία σας."


 Με χαρά έλαβα την πρόσκληση και ασφαλώς θα πάω για να ακούσω αλλά και να μοιραστώ ιδέες με τους ανθρώπους που απαρτίζουν αυτό το ψηφοδέλτιο. Άνθρωποι που έδωσαν αγώνες όλο αυ΄το το διάστημα και οραματίζονται ένα καινούργιο μέλλον για τον τόπο μας...
Όσοι αυτά τα χρόνια διοικούσαν τη Φωκίδα την έχουν οδηγήσει σε αργό θάνατο. Ένας τόπος ευλογημένος, με βουνά και θάλασσα, με τους μοναδικούς Δελφούς -από τα σημαντικότερα μνημεία της Ανθρωπότητας- με πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, αφέθηκε στη ληστρική εκμετάλλευση και στο μαρασμό.
Μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτούμε και να αλλάξουμε πορεία;

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Κλείνουν τα μαγειρεία στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης...

Επειδή σε πολλές δύσκολες καταστάσεις με τα παιδιά έχω πάντα εξυπηρετηθεί άψογα στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης αλλά και επειδή ως πατέρας αλλά και άνθρωπος έχω ασχοληθεί  με τέτοια θέματα ένιωσα μεγάλη θλίψη με τα όσα διάβασα στο Halandri Pedia

Δεν με ενδιαφέρει κανένα "πρωτογενές πλεόνασμα" που συγκεντρώνεται με διάλυση της παιδείας και της υγείας.

Δεν με ενδιαφέρει κανένας στόχος που για να εξυπηρετηθεί πληρώνουν τα παιδιά

Διαβάστε το δημοσίευμα:

 

Κλείνουν τα μαγειρεία στο Παίδων Πεντέλης ! Θα φέρνουν φαγητό για τα παιδιά από το ...Σισμανόγλειο

Τα μαγειρεία του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης είναι υποδειγματικά, ίσως τα καλύτερα από άποψη υποδομής και λειτουργίας. Κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστούμε πως οι ασθενείς που σιτίζονται είναι μικρά παιδιά με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες.

Έτσι λοιπόν ενώ το Νοσοκομείο, που εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες παιδιά των γύρω περιοχών, ζητούσε την επί πλέον αναβάθμιση του από το υπ. Υγείας και τον κ. Κοντοζαμάνη, ήρθε η απόφαση κλεισίματος των μεγειρείων και η απόσπαση όλου του προσωπικού και των σχετικών πιστώσεων, στο Σισμανόγλειο.
Κανένα ενδιαφέρον για τις ιδιαιτερότητες της διατροφικής αγωγής των παιδιών, τις ανάγκες των εργαζομένων, τις ολοκληρωμένες και οργανωμένες λειτουργίες ενός Νοσοκομείου. Αλήθεια, με ποια υποδομή τα μαγειρεία του Σισμανογλείου θα ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες των διατροφικών αναγκών των μικρών παιδιών του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης»;
 
Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων τονίζουν: "Η απάντηση πρέπει είναι μία και άμεση. Κανένα κλείσιμο τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων, καμιά μεταφορά προσωπικού!"
 
Δείτε το έγγραφο της  ΑΠΟΦΑΣΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                       Αθήνα 12-3-2014
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ                              Αριθ. Πρωτ. 6527
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση: Ζαχάρωφ 3,
Ταχ. Κώδικας: 115 21, Αθήνα
Πληροφορίες: K. ΜΠΛΗΖΙΩΤΗΣ
Τηλέφωνο: 213 – 20 10 570
FAX: 213 – 20 10 471

ΑΠΟΦΑΣΗ
Έχοντας υπόψη:
1. Το Ν.3329/2005 (ΦΕΚ 81/Α/4-04-2005), «Περιφερειακή Συγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου 3, §1α του Ν. 3527/2007.
2. Το Ν. 2889/2001 (ΦΕΚ 37/Α/2-3-2001), «Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις».
3. Την απόφαση του Διοικητή Β ΔΥΠΕ, ΦΕΚ 489/1804/2006, §3 «Σύσταση Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας».
4. Το Νόμο υπ’ αρ. 3861 (ΦΕΚ112/τεύχος Α/13-7-2010) που αφορά στην «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις».
5. Τα υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 11262/16-10-2012 και 11603/23-10-2012 έγγραφα του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης με θέμα «Έγκριση επιπλέον ποσού 134.427,00 € για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου ανακατασκευής των μαγειρείων».
6. Την από 4-10-2012 Συνεδρίασης με αριθμό Πρακτικού 28, Θέμα 46/28 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης με θέμα «Έγκριση επιπλέον ποσού 134.427,00 € για την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου ανακατασκευής των μαγειρείων».
7. Το υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 31291 από 19-12-2013 έγγραφο της Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας της Διοίκησης 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής με θέμα «Διαβίβαση Πρακτικού Επιτροπής για την αποτελεσματικότερη και παραγωγικότερη λειτουργία των Μαγειρείων των Νοσοκομείων της Διοίκησης 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής» προς το Διοικητή της 1ης Υ.Πε. Αττικής.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την ανάληψη της σίτισης του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης από το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής από 1-9-2014 με παράλληλη απόσπαση του προσωπικού των Μαγειρείων καθώς και των αντίστοιχων πιστώσεων από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ









Με στοιχεία από:  
http://sismanoglio.blogspot.gr 
http://flemig-hospital.blogspot.gr

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Οι Burger Project στην Παραμυθοκουζίνα!




Σιγομουρμούριζα για καιρό την καταπληκτική τους διασκευή του Εθνικού Ύμνου από την ταινία  "Απ' τα κόκαλα βγαλμένη". Τώρα θα τους έχω μαζί μου την Πέμπτη 13 Μαρτίου στις 7μμ στην Παραμυθοκουζίνα στον Ifeelkid!

Οι Burger Project θα γεμίσουν το στούντιο μουσικές και τραγούδια από το ολοκαίνουργιο και πολυαναμενόμενο CD τους με τίτλο «Μαμά, θα κάνω μπάντα», με 13 πρωτότυπα τραγούδια και μουσικές εμπνευσμένες απ'την παράσταση τους στον «Ελληνικό Κόσμο».

Αξίζει να πω, για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, ότι ήδη έχουν επιστρέψει -όπως όλοι οι καλοί  ...δολοφόνοι-  στον τόπο του εγκλήματος με το «Μαμά, θα κάνω μπάντα» Vol.2
για έξι μόνο παραστάσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Με τη γνωστή ενέργεια και το χιούμορ που τους διακρίνει επί σκηνής, οι Burger Project στήνουν μια μοναδική περφόρμανς, με στόχο να μπολιάσουν τους μικρούς μας φίλους με τον ιό της μουσικής, να τους μεταδώσουν τη μαγεία του ρυθμού και της μελωδίας και να τους διασκεδάσουν!

Η δημιουργική παρουσίαση των οργάνων και ο ρόλος τους σε ένα μουσικό συγκρότημα, ο αυτοσχεδιασμός, οι πολλαπλές δυνατότητες της φωνής, τα «μυστικά» του ρυθμού στο χορό και το τραγούδι, είναι ορισμένα από τα θέματα που φέρνουν τα παιδιά κοντά στη μουσική και διεγείρουν τη φαντασία τους. Tα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση, είτε επαναλαμβάνοντας ρυθμικά και μελωδικά μοτίβα είτε τραγουδώντας όλα μαζί. Στο τέλος, τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν και η ζωντανή μουσική και ο χορός ξεσηκώνουν τη διάθεση μικρών και μεγάλων!


Οι Burger Project είναι ένα από τα πλέον δραστήρια μουσικά συγκροτήματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Ξεχωρίζει για τη θεατρικότητα, το χιούμορ και την ενέργεια στις ζωντανές του εμφανίσεις. Με σημαντική εμπειρία στη μουσική αγωγή των παιδιών, οι Burger Project προετοιμάζουν τους μουσικούς του αύριο!

Στην Παραμυθοκουζίνα θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε ολοκαίνουργια παραμύθια μουσικά παραμύθια. Αν θέλετε να τους ρωτήσετε κάτι ή να επικοινωνήσετε μαζί τους, μπορείτε να στείλετε μειλ στο radio@ifeelkid.gr

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Γ Διαγωνισμός Διηγήματος "Στέλιος Ξεφλούδας": Η ώρα των βραβείων

Φωτογραφία της Άννας Γκίκα



O Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» και η εφημερίδα «Καστελλιώτικα Νέα» -που κλείνει 51 χρόνια συνεχούς κυκλοφορίας- με στόχο την προβολή του έργου του Καστελλιώτη δημιουργού Στέλιου Ξεφλούδα αποφάσισαν τη διενέργεια λογοτεχνικού διαγωνισμού: Του Διαγωνισμού Διηγήματος «Στέλιος Ξεφλούδας»
Ο Α διαγωνισμός είχε ως θέμα «Επιστροφή στο χωριό» και ο δεύτερος «Έγκλημα στο χωριό».
Τα βραβευμένα διηγήματα κυκλοφόρησαν σε δυο βιβλία από τις εκδόσεις Α/ Συνέχεια το πρώτο και από την openbook το δεύτερο.
Τώρα ήρθε η ώρα για την απονομή των βραβείων του Γ Διαγωνισμού που είχε θέμα «Καπνός».
Σκοπός ήταν να αναδειχθούν πτυχές που αφορούν σε αυτό το προϊόν που δέθηκε με την ιστορία του χωριού Καστέλλια της Φωκίδας.
.
Η τελετή απονομής βραβείων και επαίνων –όπου θα ανακοινωθεί η σειρά και τα πραγματικά στοιχεία των βραβευομένων- θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:30 στο Μέγαρο του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών (Σίνα 33, τηλ.: 2103644715) στην Αθήνα, όπου βρίσκεται και η έδρα του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος δημοσίευσε τα ψευδώνυμα και τους αντίστοιχους τίτλους των 36 Συμμετοχών με τη χρονολογική σειρά που ελήφθησαν.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του Διαγωνισμού θα απονεμηθούν τρία βραβεία (πρώτο, δεύτερο, τρίτο), ειδικό βραβείο «Γιώργης Χαλατσάς» και ένδεκα έπαινοι.
Όλα τα παραπάνω διηγήματα (βραβεία, έπαινοι, διακρίσεις) θα δημοσιευθούν είτε στην υπό έκδοση ανθολογία, είτε στον έντυπο, είτε στον ηλεκτρονικό τύπο του Συλλόγου.


 Στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν οι συγγραφείς: Δώρα Κασκάλη, Διονύσης Μαρίνος και Μαρία Πετρίτση. Εκ μέρους του Συλλόγου μετείχαν οι Δημήτρης Χαλατσάς και Κώστας Στοφόρος.


Όπως αναφέρεται:      
«…Για τρίτη συνεχόμενη φορά τριάντα έξι μετέχοντες της ελληνικής παιδείας εμπιστευτήκατε σε εμάς το ταλέντο, τις ευαισθησίες και τη δημιουργικότητά σας. Από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Κόσμο όλο! Ασχολούμενοι με ένα θέμα εξαιρετικά απαιτητικό. Σε καιρούς χαλεπούς. Και συνθήκες ζοφερές. Όπου η… «Θεά Ανάγκη» εξοστρακίζει το οτιδήποτε έχει να κάμει με πνεύμα, δημιουργικότητα και έμπνευση. Πολλοί συμμετείχατε για δεύτερη φορά, μερικοί για τρίτη...
Η συγκίνηση που μας προσφέρατε είναι συγκρίσιμη μόνο με την ευθύνη που μας βαραίνει. Ώστε να διαχειριστούμε και να προβάλουμε τον πνευματικό σας πλούτο με το σεβασμό, την αισθητική και τη διακριτικότητα που αρμόζουν.
Κάνοντάς μας κοινωνούς της ψυχής σας προσφέρατε σε εμάς μέγιστη ηθική ανταμοιβή. Ευτυχία, έμπνευση, δύναμη και κουράγιο. Για ανάλογες πρωτοβουλίες στο μέλλον. Τελικά υπάρχει Ελπίδα. Και Αγάπη. Και Άνθρωποι...
Ευχαριστούμε θερμότατα για τις αναγνωστικές απολαύσεις που μας χαρίσατε.
Ελπίζουμε ολόψυχα να σας γνωρίσουμε από κοντά.
Όλους. Εσάς:

01. Αετομάχος, Φωτεινή νύχτα
02. Ο Θάσιος, Γερμένη πλάτη
03. Μήτσος Ταυ, Ενός τσιγάρου σιγή
04. Δαμιανός θεοφίλου, Έχετε φωτιά
05. Σκεπτικός, Ο σκοπός δεν αγιάζει πάντοτε τα μέσα
06. Τζέντα, Μαθήματα καπνού
07. Περαστικός, Τα καπνά
08. Ελένη Κάπα, Καπνός
09. Προμηθέας, Πράσινο τριαντάφυλλο
10. Ορφέας, Πηγάδι
11. Stanley, Το δώρο
12. Αστραπή, «Άναψε το τσιγάρο δωσ’ μου φωτιά»
13. Ε. Ευαγγέλου, Καλοκαίρι στα καπνά
14. Ύβρις – άτη - δίκη, Καπνός
15. Αλεξάνδρα, Φύλλα Πυθίας
16. Πολύμνια, Η ζωή με τον καπνό
17. Νικήτας Ρωμυλιώτης, Το λιβάδι των ονείρων
18. Όμορφο φόβητρο, Ο καπνός του ασφυξία τους
19. Απόστολος Τσίρης, Omnia Vincit Amor
20. Ο Δαίμων, Καπνός
21. Τραϊανός ο ΣΤ’, Ο καπνός
22. Nervous Poe, Τρία σκαλοπάτια
23. Φίλιππος Δεφτέρης, Terra Incognita
24. Τσιπουρομάνα, Ελευθερία
25. Αλέξανδρος Δημητριάδης, Απατηλή εξάρτηση
26. Butterfly, Λίγη στάχτη στα μαλλιά της
27. Chris Trassion, In Lux De Septem Dierum
28. Αγγελική Στεφάνου, Περί καπνού και άλλων πικρών
29. Σαντέζα, Ένα τσιγάρο κι όμως...
30. Κασταλία, Καπνός γένους... θηλυκού
31. Νικολέτα, Ο καπνός
32. Λούπης, Οι κύκλοι του καπνού και της ζωής
33. Αύρα Νάζη, Χειραφέτηση
34. Ανυφάντρα, Σκεπασμένη με καπνό
35. Αχιλλέας Καλογιάννης, Τα σύρματα
36. Αντιγόνη Μαλέα, Little girl blue



Οδυσσέας Ελύτης: Η Μεγάλη Έξοδος



Τίς ἡμέρες ἐκεῖνες ἔκαναν σύναξη μυστική τά παιδιά καί λάβανε τήν ἀπόφαση, ἐπειδή τά κακά μαντάτα πλήθαιναν στήν πρωτεύουσα, νά βγοῦν ἔξω σέ δρόμους καί σέ πλατεῖες μέ τό μόνο πρᾶγμα πού τούς εἶχε ἀπομείνει: μιά παλάμη τόπο κάτω ἀπό τ’ ἀνοιχτό πουκάμισο, μέ τίς μαῦρες τρίχες καί τό σταυρουδάκι τοῦ ἥλιου. Ὅπου είχε κράτος ἡ Ἄνοιξη.
Καί ἐπειδή σίμωνε ἡ μέρα πού τό Γένος εἶχε συνήθειο νά γιορτάζει τόν ἄλλο Σηκωμό, τή μέρα πάλι ἐκείνη ὁρίσανε γιά τήν Ἔξοδο. Καί νωρίς ἐβγήκανε καταμπροστά στόν ἥλιο, μέ πάνου ὡς κάτου ἁπλωμένη τήν ἀφοβιά σά σημαία, οἱ νέοι μέ τά πρησμένα πόδια πού τούς έλεγαν ἀλῆτες. Καί ἀκολουθούσανε ἄντρες πολλοί, καί γυναῖκες, καί λαβωμένοι μέ τόν ἐπίδεσμο καί τά δεκανίκια. Ὅπου έβλεπες ἄξαφνα στήν ὄψη τους τόσες χαρακιές, πού ‘λεγες είχανε περάσει μέρες πολλές μέσα σέ λίγην ὥρα.
Τέτοιας λογῆς ἀποκοτιές, ὡστόσο, μαθαίνοντες οἱ Ἄλλοι, σφοδρά ταράχτηκαν. Καί φορές τρεῖς μέ τό μάτι ἀναμετρῶντας τό ἔχει τους, λάβανε τήν ἀπόφαση νά βγοῦν ἔξω σέ δρόμους καί σέ πλατεῖες, μέ τό μόνο πρᾶγμα πού τούς εἶχε ἀπομείνει: μιά πήχη φωτιά κάτω ἀπ’ τά σίδερα, μέ τίς μαῦρες κάνες καί τά δόντια τοῦ ἥλιου. Ὅπου μήτε κλῶνος μήτε ἀνθός, δάκρυο ποτέ δέν ἔβγαλαν. Καί χτυπούσανε ὅπου νά ‘ναι, σφαλῶντας τά βλέφαρα μέ ἀπόγνωση. Καί ἡ Ἄνοιξη ὁλοένα τούς κυρίευε. Σάν νά μήν ἤτανε ἄλλος δρόμος πάνω σ’ ὁλακέρη τή γῆ, γιά νά περάσει ἡ Ἄνοιξη παρά μονάχα αὐτός, καί νά τόν εἶχαν πάρει ἀμίλητοι, κοιτάζοντας πολύ μακριά, περ’ ἀπ’ τήν ἄκρη τῆς ἀπελπισιᾶς, τή Γαλήνη πού έμελλαν νά γίνουν, οἱ νέοι μέ τά πρησμένα πόδια πού τούς έλεγαν ἀλῆτες, καί οἱ ἄντρες, καί οἱ γυναῖκες, καί οἱ λαβωμένοι μέ τόν ἐπίδεσμο καί τά δεκανίκια.
Καί περάσανε μέρες πολλές μέσα σέ λίγην ὥρα. Καί θερίσανε πλῆθος τά θηρία, καί άλλους ἐμάζωξαν. Καί τήν άλλη μέρα ἐστήσανε στόν τοῖχο τριάντα.

Από το Άξιον Εστί. Πρόκειται για τη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου του 1942 που απέτρεψε την επιστράτευση που ετοίμαζαν οι Δυνάμεις Κατοχής...
72 χρόνια μετά, επί ...Δημοκρατίας απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις λόγω της επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου...
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που απαιτούν το αυτονόητο: Να πληρώσει η Γερμανία τις οφειλές της από τις καταστροφές και τη λεηλασία της χώρας μας

Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Η Νέα έκδοση των "Ποιημάτων", το τελευταίο ποίημα του Σεφέρη και οι ασπάλαθοι


Μάρτιος του 1971, ο Γιώργος Σεφέρης γράφει το τελευταίο του ποίημα... 

Μάρτιος 2014 κρατάω στα χέρια μου τη νέα έκδοση των "Ποιημάτων" του, ένα δώρο που κάνουν σε όλους μας οι εκδόσεις Ίκαρος... Η νέα έκδοση με επιμέλεια Δημήτρη Δασκαλόπουλου περιλαμβάνει για πρώτη φορά το Τετράδιο Γυμνασμάτων Β' και συμπίπτει με την επέτειο των πενήντα χρόνων από τη βράβευση του ποιητή με Νόμπελ

Γιώργος Σεφέρης «Επί ασπαλάθων ...»


Ήταν ωραίο το Σούνιο τη μέρα εκείνη του Ευαγγελισμού
πάλι με την άνοιξη.
Λιγοστά πράσινα φύλλα γύρω στις σκουριασμένες πέτρες
το κόκκινο χώμα κι ασπάλαθοι
δείχνοντας έτοιμα τα μεγάλα τους βελόνια
και τους κίτρινους ανθούς.
Απόμακρα οι αρχαίες κολόνες, χορδές μιας άρπας αντηχούν ακόμη ...

Γαλήνη.
- Τι μπορεί να μου θύμισε τον Αρδιαίο εκείνον;
Μια λέξη στον Πλάτωνα θαρρώ, χαμένη στου μυαλού τ' αυλάκια·
τ' όνομα του κίτρινου θάμνου
δεν άλλαξε από εκείνους τους καιρούς.
Το βράδυ βρήκα την περικοπή:
«Τον έδεσαν χειροπόδαρα» μας λέει
«τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν
τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν
απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους
και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο, κουρέλι».

Έτσι στον κάτω κόσμο πλέρωνε τα κρίματά του
ο Παμφύλιος Αρδιαίος ο πανάθλιος Τύραννος



Απρίλιος 2011. Φωτογραφίες Σταυρούλα Φατσέα


Περί ασπαλάθων

Από τα Κυθηραϊκά Νέα:



Το φυτό, πολύ κοινό σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, θεωρείται στην Ελλάδα είδος που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας σαν δασικό φυτό και η εκχέρσωση παλιών καλλιεργήσιμων χωραφιών που το περιέχουν τιμωρείται αυστηρά.

Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη εξάπλωση του σε όλο το νησί των Κυθήρων με αποτέλεσμα μαζί με άλλους πολλούς παράγοντες βέβαια, άλλα φυτά και βότανα που είναι λιγότερο ισχυρά να μην βρίσκουν ζωτικό χώρο για να αναπτυχθούν, και να κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Το όνομα 'ασπάλαθος' χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα (Θεόφραστος, Διοσκουρίδης) και μέχρι σήμερα, όμοιο ή με κάποιες παραλαγγές σε όλη την Ελλάδα.

Το επιστημονικό όνομα του προέρχεται ίσως από το αρχαίο ελληνικό κάλυξ+τομή αναφορά στο σχήμα του, ενώ το επίθετο του είδους από το λατινικό villosa, villosus = τραχύμαλλος, φουντωτός, ακατάστατος.


Ο πανέμορφος θάμνος που γεμίζει με άρωμα και χρώμα την άνοιξη κρύβει επιμελώς τα αγκάθια του όταν είναι ανθισμένος και μόνον αν κατά λάθος μπλεχτείς στα φουντωτά κλαδιά του καταλαβαίνεις γιατί στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως τον χρησιμοποιούσαν για να τιμωρήσουν τους τυράννους στον 'Αδη.

Το ποίημα του Σεφέρη “Επι ασπαλάθων...” αναφέρεται στην τιμωρία του τυράννου Αρδιαίου, που καθώς φαίνεται την άξιζε για τα καλά!

Το ποίημα που πρωτοδημοσιεύτηκε στη γαλλική Monde μεταφρασμένο από τον ίδιο τον Σεφέρη και στη συνέχεια σε δύο ελληνικές εφημερίδες (Βήμα και Νέα) την επομένη της κηδείας του ποιητή στις 23-9-71, αξίζει να ξαναδιαβαστεί στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Συνέντευξη της Ευγενίας Φακίνου

Δημοσιεύεται στο "Δρόμο" που κυκλοφορεί...





Οι Πλανόδιοι Θεριστές και η δύναμη της Αλληλεγγύης

Συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο

Η Ευγενία Φακίνου και τα βιβλία της από τη στιγμή που πρωτοδιάβασα τη συγκλονιστική «Αστραδενή» της με συνοδεύουν, καθώς παραμένω πιστός της αναγνώστης –έχοντας διαβάσει σχεδόν ό,τι γράφει έκτοτε. Έχουν περάσει πάνω από δυο δεκαετίες -που νέος τότε (και νόμιζα ότι είμαι …μεγάλος)-  διέσχιζα το κατώφλι του φιλόξενου σπιτιού της στο Χαλάνδρι για να της πάρω μια συνέντευξη για την «Ακροβασία» που εκδιδόταν τότε στην περιοχή. Είχα νιώσει όμορφα και άνετα και η κουβέντα τράβηξε μακριά. Μόνο θετικές εντυπώσεις είχα αποκομίσει.


Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια (!) από αυτήτη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην "Ακροβασία στο Χαλάνδρι" ....


Με την ίδια ζεστασιά αποδέχθηκε το αίτημά μου για μια συνέντευξη στο «Δρόμο» με αφορμή το καινούργιο της βιβλίο, τους Πλανόδιους Θεριστές (Καστανιώτης) που με κάποιον υπόγειο τρόπο συναντά τη «Μεγάλη Πράσινη» και μας ταξιδεύει στην Ελλάδα της κρίσης. Η ηρωίδα της η Ελένη, έγκυος στον πέμπτο μήνα, αποφασισμένη να γεννήσει και αν μεγαλώσει μόνη το παιδί της εγκαταλείπει την Αθήνα. Ακολουθεί –μετά από μια τυχαία συνάντηση- τους «Πλανόδιους Θεριστές». Μια ομάδα νέων ανθρώπων που πηγαίνουν από τόπο σε τόπο δουλεύοντας στις σοδειές.  Θα βρεθεί σε ένα συσκευαστήριο ελιών κάπου στην Εύβοια, σε έναν τόπο όπου θα γνωρίσει ένα παράταιρο ζευγάρι συνταξιούχων. Ο ένας πρώην ξεναγός, ομοφυλόφιλος, έχοντας επιλέξει (;) τη μοναξιά κι ο άλλος χήρος. Παλιός συνδικαλιστής στα μεταλλεία. Στην παρέα θα προστεθεί ένα αινιγματικό παιδί και μια κακοποιημένη γυναίκα. Άνθρωποι μονάχοι, που καταφέρνουν όμως να ενωθούν και να δώσουν ένα συγκινητικό μάθημα αλληλεγγύης.
Ένα βιβλίο που μιλά για τον κόσμο της εργασίας –χώρο που σπανίως …επισκέπτονται οι μυθιστοριογράφοι μας- την εγκατάλειψη της επαρχία, τις προκαταλήψεις, το ψαλίδισμα των ονείρων και πολλά ακόμη. Υπάρχουν και στιγμές που γίνεται αιχμηρή σάτιρα με αφορμή την εκμετάλλευση του θρησκευτικού συναισθήματος. Άνω απ’ όλα είναι σαν ένα μυθιστορηματικό δοκίμι πάνω στη μοναξιά, με πυκνούς συμβολισμούς…

Ας δώσουμε όμως το λόγο στην ιδια την Ευγενία Φακίνου:

-Τι είναι αυτό που σας δίνει τη δύναμη, την έμπνευση, να μας παρουσιάζετε σε κάθε νέο σας βιβλίο κάτι εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο;

Στην πραγματικότητα δεν ξέρω ν’ απαντήσω, ειλικρινά. Υποθέτω, ότι κάθε φορά υπάρχει ένα ερέθισμα που με ωθεί ν’ ασχοληθώ μ’ ένα θέμα. Τώρα το γιατί αυτό το θέμα «εγκαθίσταται» στο μυαλό μου και το «καταλαμβάνει» εξαρτάται από πολλά. Από τη δική μου ευαισθητοποίηση, από την περιρρέουσα  ατμόσφαιρα, από κάποια εσωτερική μου ανάγκη. Άβυσσος το μυαλό του ανθρώπου.

-Η γυναίκα που περιπλανιέται είναι από τα σταθερά μοτίβα στα περισσότερα βιβλία σας. Η ελληνική επαρχία –σε περιγραφές που αγγίζουν τα πιο βαθιά χαρακτηριστικά της- επίσης. Εσείς είσαστε ένας άνθρωπος που περιπλανιέται; Από πού πηγάζει αυ΄τη γνώση του ελληνικού χώρου;

Οι γυναίκες-ηρωίδες των βιβλίων μου βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση ταυτότητας. Δεν τους αρκεί η διαπίστωση των αδιεξόδων που βιώνουν αλλά ψάχνουν να καθορίσουν εκ νέου και εξ αρχής τον προορισμό τους. Στην περιπλάνησή τους, το ταξίδι είναι και εσωτερικό.
Θεωρώ ότι ο τόπος είναι εξ ίσου σημαντικός «ήρωας», όπως και τα πρόσωπα των βιβλίων μου. Ο τόπος μού αποκαλύφθηκε, όταν ως ξεναγός ταξίδευα διαρκώς και διαπίστωνα τη σχέση τόπου και Ιστορίας. Προσωπικά «περιπλανιέμαι» διαρκώς νοερά.

-Συζητώντας πριν από δυο δεκαετίες για το «Ζάχαρη στην άκρη» μου είχατε πει: «…Εάν κάποιος δεν έχει  μια προσωπική ισορροπία είναι μοιραίο και οι έρωτές του να μην είναι ολοκληρωμένοι. Όλα τα πρόσωπα που έχω περιγράψει δεν ήταν ολοκληρωμένες προσωπικότητες…» Ισχύει αυτό και για τους ήρωες του καινούργιου σα ς βιβλίου;

Είναι πιο ερεθιστικοί για ένα συγγραφέα οι ήρωες που δεν είναι τέλειοι, που δεν είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες (ποιος είναι άλλωστε και στην πραγματική ζωή;) Από τις αντιθέσεις των προσώπων ενός βιβλίου προκύπτουν οι μεταξύ τους σχέσεις και η δράση. Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθείς πώς αγωνίζονται να συμβιώσουν και να λειάνουν τις διαφορές τους προκειμένου να συνυπάρξουν.

-«Είναι μυστήριο το πώς μπαίνουμε στους χαρακτήρες που φτιάχνουμε, τους δανείζουμε δικά μας πράγματα και το επικίνδυνο για το συγγραφέα είναι διαρκώς να αποχωρίζεται τον ήρωα και να έρχεται στη δική του προσωπικότητα», είχατε πει στην ίδια εκείνη συζήτηση. Ποια δικά σας χαρακτηριστικά υπάρχουν στους ήρωες και κυρίως στην ηρωίδα του βιβλίου σας;

Με την ηρωίδα του βιβλίου μου έχω ελάχιστα κοινά στοιχεία. Αντιθέτως στον Βάιο «δάνεισα» τις γνώσεις του ξεναγού, του λάτρη των βοτάνων αλλά και την τέχνη του πλεξίματος… Πρέπει όμως να ομολογήσω, ότι καθώς γράφω ταυτίζομαι με κάθε ήρωα ή ηρωίδα, ακόμα κι αν δεν συμφωνώ με τις πράξεις ή τις σκέψεις του, για ν’ αποκτήσει αληθοφάνεια ο χαρακτήρας.

-Υπάρχει μια χροιά «μεταφυσικού» με την παρουσία του παιδιού που έρχεται «ουρανοκατέβατο, σαν από μηχανής θεός, να παίξει ρόλο καταλύτη στις σχέσεις των ηρώων… Υπάρχει χώρος για τη μαγεία στη ζωή μας;

Πιστεύω, ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί ακόμα και σ’ αυτό που δεν κατανοούμε απολύτως. Δεν θα το όριζα ως «μαγεία» αλλά ως ανοιχτό πνεύμα.

-Συνήθως η επικαιρότητα απουσίαζε από τα βιβλία σας. Στους «Θεριστές» όμως, η κρίση είναι παρούσα, αλλά και η πρόταση: Αλληλεγγύη. Θελήσατε αυτή τη φορά να περάσετε ένα σαφές μήνυμα στους αναγνώστες;

Να σας γυρίσω πολλά χρόνια πριν. Η Ντενεκεδούπολη ήταν επίκαιρη. Το ίδιο και η Αστραδενή με θέμα την εσωτερική μετανάστευση ή το Έβδομο Ρούχο με θέμα το σπάσιμο της  αλυσίδας της Ιστορίας. Πάντα υπάρχει η πραγματικότητα, όχι η επικαιρότητα, στα βιβλία μου. Μόνο που είναι αφομοιωμένη και απομυθοποιημένη. Είναι πάντως αλήθεια ότι αυτή τη φορά ήταν πιο άμεσο το μήνυμα της αλληλεγγύης, ίσως επειδή ο χρόνος πιέζει.