Διακοπές!

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η στροφή που προσπαθούμε: Η έκθεση του Αλέξανδρου Σταματίου ήρθε από τη Σύρο στην Αθήνα!

Όμορφη Πόλη

Δεν μπόρεσα να πάω στη Σύρο, να που η Σύρος ήρθε στην ...Αθήνα. Φεύγω λοιπόν για φωτογραφικό τσιπουράκι στο καφενείο του Βασίλη, στην οδό Ευφρονίου 70, στην περιοχή Κάραβελ. 

 

Αντιγράφω το δημοσίευμα της Όμορφης Πόλης

Μια ιδέα που αφετηρία της έχει το καφενείο του Βασίλη, στις παρυφές της Καισαριανής με την Αθήνα! Ο φωτορεπόρτερ Αλέξανδρος Σταματίου με την ομάδα Phasma2, που έχει στο ενεργητικό της μια πλειάδα εκδηλώσεων και φωτογραφικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μέσα από τον γενικό τίτλο Greece in Crises, εκθέτει στο χώρο του Βασίλη μια σειρά έργων – φωτογραφιών που δημιούργησε στο νησί της Σύρου φωτογραφίζοντας για μήνες  τα περίφημα καρνάγια – ταρσανάδες της.

Όμορφη Πόλη
Ο θαμώνας, ο φίλος, ο περαστικός, η παρέα... θα έχει την ευκαιρία, μαζί με τον καφέ, το ποτό του, να “γεύεται” μια ιστορία τέχνης μέσα από την ελληνική πραγματικότητα, που ο Αλέξανδρος την ονομάζει “μετακινούμενη έκθεση”!
“Στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε, προσπαθούμε μέσα από την τέχνη και τις βιωματικές μας ιστορίες να κάνουμε την περίφημη “στροφή”. Την “στροφή που προσπαθούμε...” για ένα καλύτερο, ενημερωμένο, αύριο...”, λέει χαρακτηριστικά!
Όμορφη Πόλη
Όμορφη Πόλη

Πιστεύοντας ότι η τέχνη δεν εγκλωβίζεται ούτε απευθύνεται σε λίγους..., ότι η τέχνη ανήκει στους πάντες δικαιωματικά, γι' αυτό επελέγη αυτός ο χώρος όπου παίρνουν ανάσα, διασκέδαση, ζωή οι πάντες, γιατί απευθύνεται στους πάντες, στους πολίτες αυτής της πόλης!
Η έκθεση του ταρσανά της Σύρου ξεκίνησε μέσα από το χώρο του ίδιου του ναυπηγείου, για να περιπλανηθεί, ως του αγίζει, σε πολλές και πάντα καθημερινές γωνιές τούτου του τόπου, από όπου αντλεί και την καταγωγή του!

Ευφρονίου 70, στην περιοχή Κάραβελ
Διάρκεια έκθεσης έως 20 Απριλίου 2015.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 7220077 και 6992 782537

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Διαγωνισμός Διηγήματος



Η ιστοσελίδα bonsaistories διοργανώνει τον πρώτο της διαγωνισμό μικρού διηγήματος, 
με ελεύθερο θέμα.
Το κάθε διήγημα που θα υποβληθεί από τους συμμετέχοντες, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.000 λέξεις.
Τα διηγήματα αποστέλλονται στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
ή στο

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Κυριακή 1/3/2015 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 5/4/2015.
Κάθε διαγωνιζόμενος με τη συμμετοχή του θα εξασφαλίζει διαφήμιση για όλη την περίοδο που θα τρέχει ο διαγωνισμός, τόσο στην σελίδα του bonsaistories, όσο και στα social media γενικότερα, καθώς και σε άλλες σχετικές ιστοσελίδες.
Το έπαθλο του διαγωνισμού θα κριθεί από το άθροισμα όλων των θετικών σχολίων του αναγνωστικού κοινού στη σελίδα, που αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο, για πλήρη αντικειμενικότητα και διαφάνεια του αποτελέσματος.
Το δώρο για το καλύτερο μικρό διήγημα θα είναι ένα υπέροχο γεύμα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, για δύο άτομα, από το γνωστό εστιατόριο «Το Κουτούκι», που βρίσκεται στη Κηφισιά.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Δωρεάν θεατρική παιδεία στα σχολεία της Αγίας Παρασκευής





Με χαρά διάβασα την ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Αγίας Παρασκευής για τη δωρεάν θεατρική παιδεία στα σχολεία της πόλης.
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, με τη νέα του διοίκηση είναι άξιθοι συγχαρητηρίων:


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!
ΞΕΚΙΝΑ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΑΟΔΑΠ-
ΕΝΩΣΗΣ και ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

Μετά από πολύμηνη αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να αποσαφηνιστεί το νόμιμο πλαίσιο χρηματοδότησης και λειτουργίας του προγράμματος ΔΩΡΕΑΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ στα σχολεία, ολοκληρώθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και από αυτή τη βδομάδα ξεκινά το πρόγραμμα στα σχολεία.

Δεκάδες μαθητές από 15 σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια)
θα συμμετάσχουν, εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, στο πρόγραμμα.

Για την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων, το πρόγραμμα αυτό που έχει περάσει από «40 κύματα» τα τελευταία χρόνια είναι μια σταθερή διεκδίκηση. Για εμάς, η ενασχόληση των παιδιών μας με την τέχνη είναι μια σοβαρή διέξοδος κοινωνικοποίησης, εκτόνωσης, χαλάρωσης, δημιουργίας, ανάπτυξης των ενδιαφερόντων τους αλλά και της ομαδικότητας.

Ο ΠΑΟΔΑΠ, δια του Προέδρου του και του Διοικητικού του Συμβουλίου, συνέβαλε καθοριστικά ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μην χαθεί η φετινή χρονιά.
Η παροχή στα παιδιά μας της  δωρεάν ενασχόλησης με τον Πολιτισμό όπως και με τον Αθλητισμό, νομίζουμε ότι είναι μία σημαντική συνεισφορά του Δήμου μας για την καταπολέμηση του φαινομένου Σχολικού Εκφοβισμού.

Ελπίζουμε δε ότι, μετά την αποσαφήνιση των νόμιμων διαδικασιών, θα δοθεί η δυνατότητα στο Δήμο, να οργανώσει έγκαιρα και έγκυρα το πρόγραμμα αυτό για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε τον Σεπτέμβριο οι θεατρολόγοι να περιμένουν τους μαθητές στα σχολεία.

Αγία Παρασκευή 19/03/2015                                        Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Inkhead: Έργα τέχνης που φοριούνται!



Αν σου αρέσουν τα παραμύθια, οι ζωγραφιές και τα  t-shirts, όταν μπαίνεις στο Inkhead της οδού Ιπποκράτους 72, νομίζεις ότι βρέθηκες σε έναν άλλο κόσμο!
Χθες το βράδυ μπήκα στο μικρό μαγαζί -καλλιτεχνικό εργαστήρι, ενώ η βροχή έπεφτε με δύναμη και η Ιπποκράτους ακουγόταν σαν ποτάμι. Η έκπληξη μου ήταν μεγάλη. Δεν ήξερα τι να πρωτοδιαλέξω!




Σήμερα μπήκα και στην ιστοσελίδα και διάβασα:  

Tο inkhead φτιάχτηκε μέσα από την δίψα για δημιουργικό παροξυσμό, δόξα, πλούτο , γρήγορα ποδήλατα  και από την ανάγκη για προσωπική ανασυγκρότηση.
Αυτό που γίνεται κυρίως εδώ, είναι ζωγραφιές και σχέδια πάνω σε ρούχα. Όλα τα σχέδια δημιουργούνται και επιμελούνται προσωπικα και έχουν κυρίως βιωματικό χαρακτήρα. Οι εκτυπώσεις γίνονται με μεταξοτυπία, τεχνική που εκτός ότι είναι πόρωση σαν διαδικασία, αποτυπώνει πιστά τις αρχικές ζωγραφιές και τα σχεδία.
Tα περισσότερα t-shirts είναι από οργανικό βαμβάκι . Επιλέχθηκαν κατόπιν μεγάλης ερευνας , τα υφάσματα και οι εφαρμογές είναι εξαιρετικές .
Αυτά για αρχή … τσεκάρετε tee shirts στο shop

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Εκδήλωση για τον Κωστή Παπαγιώργη





ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στις 8 μ.μ., ακριβώς ένα χρόνο από το θάνατο του συγγραφέα Κωστή Παπαγιώργη, φίλοι που τον αγάπησαν και εκτίμησαν το έργο του θα προσπαθήσουν να γεμίσουν το κενό της απουσίας του με λόγο και μουσικές  στο Αμφιθέατρο της Ελληνογαλλικής Σχολής (Χλόης & Τρικάλων) στην Αγία Παρασκευή.

Θα μιλήσουν: Ζυράννα Ζατέλη, Συγγραφέας
                 Μιχάλης Γκανάς, Ποιητής
                 Τάσης Παπαϊωάννου, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Αποσπάσματα από το έργο του  διαβάζει η ηθοποιός  Όλια Λαζαρίδου.
Στο τραγούδι ο Φοίβος Δεληβοριάς με παρέμβαση του Ορφέα Περίδη και του Νίκου Ξυδάκη φίλων τραγουδοποιών του Κωστή.
Θα παρευρεθεί και θα χαιρετήσει ο Υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης.

Είσοδος ελεύθερη
                                                               
                                                    
O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

                                           ΙΩΑΝΝΗΣ Ε. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ     

ΥΓ  (Δικό μου -ΚΣ) Δεν πρόλαβα ούτε να τον γνωρίσω, ούτε να μάθω πως έφτασε στα χέρια του το βιβλίο "Του νεκρού αδερφού", ούτε να τον ευχαριστήσω για τα πράγματα που έγραψε τότε στη Lifo... 
Μετανιώνω για όλα. Νομίζω πως ίσως μπορούμε να αναβάλουμε τα πάντα, εκτός από το να λέμε ένα βαθύ "ευχαριστώ"....

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Φαμιλιάλ






Είμαι σίγουρος πως αν ζούσε ο Αντρέ Μπρετόν κι είχε πέσει στα χέρια του το «Φαμιλιάλ» θα περιελάμβανε σίγουρα κάποια από τις ιστορίες της Στέργιας Κάββαλου στην Ανθολογία του Μαύρου Χιούμορ

Θα μπορούσαν να είναι τα θραύσματα ενός οικογενειακού χρονικού, συχνά δοσμένου μέσα από τα μάτια των παιδιών. Αλλά με μια αθωότητα αιχμηρή. Σκληρό και τρυφερό, με πινελιές μαύρου χιούμορ, με την ομορφιά και τα αγκάθια του αχινού που αργοκουνιέται βγαίνοντας από τη θάλασσα. Ιστορίες σε κάποιες περιπτώσεις συγκλονιστικές, όπως η Μόνα Λίζα, με ένα κορίτσι του χωριού, από εκείνα τα κορίτσια που γεννούν τον πόθο, αλλά σπανίως κάποιος θα βρει τι κοχλάζει κάτω από την επιφάνεια.

Ξεκινώντας από το «Μόνη σου» το βιβλίο μας ανοίγει μόνο του το δρόμο στον ιδιότυπο κόσμο που δημιουργεί με τις ιστορίες της η συγγραφέας του Φαμιλιάλ. Η νύφη που ετοιμάζεται, αλλά κάτι δυσοίωνο πλανιέται που θα οδηγήσει σε ένα αναπάντεχο τέλος. Για όσους δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο θα αποφύγω να μιλήσω για το πώς τελειώνει το κάθε διήγημα καθώς μερικά είναι –αν μου επιτρέπεται η έκφραση- μικρού μήκους θρίλερ.

Το άλλο θέμα που εισάγεται από το πρώτο διήγημα είναι οι σχέσεις μητέρας – κόρης. Η Στέργια Κάβαλλου δεν ονόμασε τυχαία «Φαμιλιάλ» το βιβλίο της. Όλες οι οικογενειακές σχέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο.

Στο αμέσως επόμενο διήγημα της, το Only you, o μικρός 9χρονος Οιδίποδας θα κάνει τα πάντα για να έχει δική του τη …μαμά.

Σύμβολο- κλειδί ενός κοριτσίστικου κόσμου είναι η Μπάρμπι, που εμφανίζεται σε πολλές από τις ιστορίες. Το «Μπορείς» ξεκινάει με μια τεμαχισμένη κούκλα. Περιέργως το διήγημα αυτό που ξεκινά σαν θρίλερ είναι από τα λίγα του βιβλίου με μάλλον τρυφερό κι αγαπησιάρικο τέλος. Η συγγραφέας είναι λάτρης των ανατροπών και μας εκπλήσσει κάθε φορά  με τον τρόπο που διαπραγματεύεται τις ιστορίες της. Άλλο δρόμο θα ακολουθήσει στο Paradise City, όπου το τέλος θα είναι εξαιρετικά σκληρό, όπως και στο τσαφ τσουφ…

Στο «Παίξε μπάλα» εισβάλλει στο βιβλίο η πολιτική και οι «Αγανακτισμένοι» της πλατείας Συντάγματος. Ήρωάς της ο μικρός Γκιγιόμ. Από τα δεκάδες πανό με συνθήματα το πιο εμπνευσμένο ήταν το δικό του. «Παίξε μπάλα». Γιατί δεν θα είναι  όλα τα ραντεβού προγραμματισμένα και αλληλέγγυα. Γιατί το ζητούμενο είναι η επιβίωση σε παντός είδους τερέν.

Από τα πιο τρυφερά διηγήματα είναι το μεγάλος να γίνεις. Που ξεκινά αστεία «Δυο πράγματα φοβούνται οι Έλληνες. Τη δουλειά και το νερό» για να μας χαρίσει στιγμές που μου θύμισαν το δέντρο που έδινε. Μόνο που αυτή τη φορά εκείνος που δίνει είναι ο παππούς.

«Την αποψινή γενέθλια νύχτα χιόνισε ξανά. Η καρδιά του παππού σταμάτησε λίγα λεπτά πριν σημάνουν μεσάνυχτα. Οι λεμονιές του κήπου έσκυψαν τα ψηλά κλαδιά τους σε αγκαλιά, σήκωσαν το πεσμένο στη γη σώμα και το ύψωσαν με ολονύκτιο κόπο στον ουρανό. Η κίνηση της προσπάθειάς τους έδιωξε από τα φύλλα και τους καρπούς τους το χιόνι. Τα δέντρα είχαν σωθεί».

Το καρμαζέλ, ένα ακόμη εξαιρετικό διήγημα της συλλογής που δείχνει τις λεπτές γραμμές της παιδικής βίας. Των μικρών τίποτα που διαλύουν τη ζωή μας. Παράλληλα νομίζω είναι ένα αριστοτεχνικά φτιαγμένο θρίλερ που θα μπορούσε να γίνει μια ταινία αγωνίας. Άλλωστε «σταχτοπούτες και πριγκίπισσες είναι για όλα ικανές», όπως γράφει και η συγγραφέας.


Το διήγημα με τα πνιγμένα playmobil ή το «δυο φορές θάνατος» όπου η ηρωίδα θέλει να δει τον Χριστό να σταυρώνεται και στη μικρή οθόνη, στην ταινία του Τζεφιρέλι για να πιστέψει, ακόμη μια φορά μας οδηγούν στον κόσμο των παιδιών.

Στον ίδιο κόσμο και στη σκληρότητα των ενηλίκων αναφέρονται δυο από τα πιο ενδιαφέροντα διηγήματα τα «Ξυλοκούλουρα» και το “Marlboro Lights”. Στο πρώτο ο θάνατος του παππού και πως τον διαπραγματεύονται οι δυο ξαδέλφες (πάλι η Μπάρμπι κάνει την εμφάνισή της)  και πως οι μεγάλοι –ο πατέρας στη συγκεκριμένη περίπτωση αδυνατεί να κατανοήσει την προσπάθεια της κόρης του να τον παρηγορήσει και να παρηγορηθεί.

«Ο θάνατος είναι ένας κύριος απότομος και σοβαρός που χαμπάρι δεν παίρνει από αστεία. Κύριος που μετακομίζει από το πεθαμένο σώμα σε εκείνους που μένουν πίσω και τους κάνει κουβάρια με βαριά χέρια και άλυτες φωνές. Ορκίζομαι ποτέ να μην τον αφήσω να μετακομίσει μέσα μου. Ζωή σ’ αυτούς»

Όπως ο βίαιος πατέρας του δεύτερου διηγήματος που η κόρη του κρύβει την κούτα με τα Μάρλμπορο για να τον γλιτώσει από τις κακές συνήθειες. Ακολουθεί η βία, μια απελπιστική βόλτα στη θάλασσα και η μικρή της ιστορίας καταλήγει στην απόφαση να αφήσει τους μεγάλους να καταστρέφονται με την ησυχία τους. Μακάρι να το είχε στείλει στον Γ διαγωνισμό διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας με θέμα «Καπνός». Θα το είχαμε τώρα (και) στην ανθολογία μας.

Kill the cat. Μια γιαγιά που δεν θυμίζει καθόλου τα στερεότυπα και είναι μια συστηματική ζωοκτόνος, μέχρι που όλα αλλάζουν στη ζωή της…  Μια διαφορετική εκδοχή της ζωοοφιλίας.
Όσο για το Morning Glory σε άλλο μήκος κύματος περιγράφει το ξύπνημα μιας οικογένειας αστέγων…

Με ένα μυστηριώδη τρόπο εκεί που με ταξιδεύει η ποίηση συναντώ το διήγημα. Αυτή τη μικρή φόρμα που μας έχει χαρίσει μάλλον τις καλύτερες στιγμές στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. Και μια τέτοια στιγμή -ή μάλλον πολλές στιγμές- μας χαρίζει η Στέργια Κάββαλου με το Φαμιλιάλ της
Μαζί με τη Βασιλική Πέτσα, τη Niemands Rose και άλλες νέες συγγραφείς, η Στέργια Καββάλου ανοίγει άλλα μονοπάτια σε αυτό που ονομάζεται «γυναικεία γραφή» και δεν έχει καμία σχέση με τα υποπροϊόντα της «ροζ λογοτεχνίας»….

(Από την ομιλία μου στην παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό)

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Διαγωνισμός μικρού διηγήματος





Η ιστοσελίδα bonsaistories διοργανώνει τον πρώτο της διαγωνισμό μικρού διηγήματος, με ελεύθερο θέμα.
Το κάθε διήγημα που θα υποβληθεί από τους συμμετέχοντες, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.000 λέξεις.
Τα διηγήματα αποστέλλονται στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
meletisren@gmail.com
ή στο
info@bonsaistories.gr

Ο διαγωνισμός ξεκινάει την Κυριακή 1/3/2015 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 5/4/2015.
Κάθε διαγωνιζόμενος με τη συμμετοχή του θα εξασφαλίζει διαφήμιση για όλη την περίοδο που θα τρέχει ο διαγωνισμός, τόσο στην σελίδα του bonsaistories, όσο και στα social media γενικότερα, καθώς και σε άλλες σχετικές ιστοσελίδες.
Το έπαθλο του διαγωνισμού θα κριθεί από το άθροισμα όλων των θετικών σχολίων του αναγνωστικού κοινού στη σελίδα, που αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο, για πλήρη αντικειμενικότητα και διαφάνεια του αποτελέσματος.
Το δώρο για το καλύτερο μικρό διήγημα θα είναι ένα υπέροχο γεύμα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας, για δύο άτομα, από το γνωστό εστιατόριο «Το Κουτούκι», που βρίσκεται στη Κηφισιά.