Διακοπές!

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Ο μοναδικός Μάρκος Μέσκος

Έδωσε διάλεξη για το έργο του στις 22 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Δεν μπόρεσα να παω. Πριν από αρκετά χρόνια, μια φίλη μου χάρισε ένα βιβλίο με ποιήματά του. Ήταν το "Μαύρο Δάσος". Πραγματικά μαγικό. Το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα. Βρίσκω τώρα την αφορμή να αντιγράψω ένα σύντομο βιογραφικό του:

Μάρκος Μέσκος
Ο ποιητής γεννήθηκε το 1935 στην Έδεσσα, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Δούλεψε αρχικά στο εμπορικό του πατέρα του και το 1965 ήρθε στην Αθήνα και εργάστηκε ως γραφίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής σε διαφημιστικά γραφεία, επιμελητής εκδόσεων, ενώ ενδιαμέσως έκανε αρκετές πρόσκαιρες δουλειές. Το 1981 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη.
Ο Μάρκος Μέσκος έγραψε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1958, η οποία έχει τον τίτλο Πριν από το Θάνατο. Συνεχίζει με ποιήματα, αλλά και πεζά κείμενα, καθώς και δοκίμια προσωπικών αφορμήσεων.
Είναι μέλος της ομάδας του περιοδικού Σημειώσεις στην Αθήνα και των Χειρογράφων στη Θεσσαλονίκη. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον τοπικό τύπο της ιδιαίτερης πατρίδας του, σε περιοδικά και ανθολογίες. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες. Έχει βραβευτεί με το βραβείο ποίησης του περιοδικού Διαβάζω το 1996 για τη συλλογή Χαιρετισμοί, με το βραβείο Καβάφη 2005 για το συνολικό του έργο και με το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.
Από τις πρώτες του κιόλας εμφανίσεις στα γράμματα, ο Μάρκος Μέσκος δείχνει να έχει μια εντυπωσιακή τάση διασποράς, η οποία αγγίζει τόσο τη θεματολογία του, όσο και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί. Εξάλλου, κυρίαρχο μοτίβο των ποιητών της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς είναι η απουσία ενός ενιαίου κώδικα γραφής, ενός κοινού προσανατολισμού ή μιας ηθικής στάσης απέναντι στην πολιτική και την ποιητική παράδοση
Πηγή: http://www.goculture.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: