Διακοπές!

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Πρέπει να τα καταστρέψουμε όλα;

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Καβάλα είναι από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας. Πέρα από την πόλη που αγαπάω, χωρίς να έχω κάποια καταγωγή από εκεί, μου αρέσει και η γύρω περιοχή. Έχω παραθερίσει και στη Κεραμωτή με τις μοναδικές παραλίες της και τον γειτονικό Νέστο με τη φύση που σε μαγεύει.
Με έκπληξη είδα ότι κάποιοι "εγκέφαλοι" της ΔΕΗ αποφάσισαν να καταστρέψουν και αυτή την περιοχή της Ελλάδας. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να ενώσω τη φωνή μου με τους ανθρώπους που βροντοφωνάζουν "όχι"!
Ελπίζοντας πως δεν θα γνωρίσει μια ακόμη ήττα το περιβάλλον, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αθερινόλακκου στη Νότια Κρήτη, όπου παρά τις αντιδράσεις φτιάχτηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ πάνω σε μια θάλασσα που είχε χαρακτηριστεί ως η καθαρότερη της Μεσογείου από τον Κουστό...



Το ρεπορτάζ των Νέων είναι χαρακτηριστικό. Αντιγράφω:
Είπαν όχι στην «γκαζόζα» της ΔΕΗ
Καβάλα: δυναμικό μπλόκο στη μονάδα παραγωγής ρεύματος με λιθάνθρακα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δάμων Δαμιανός dsdamon@gmail. com

«Συμμετέχουμε στη διαδήλωση για να προασπίσουμε το δικαίωμα για τη ζωή μας. Οι θέσεις εργασίας που προβάλλονται ως αντιστάθμισμα για την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής ενέργειας με λιθάνθρακα δεν μας πείθουν ως επιχείρημα γιατί οι επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος θα έχουν πολύ πιο βαριές συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού και την οικονομική δραστηριότητα».
Η κ. Σοφία Τσιλφίδου είναι ιδιωτική υπάλληλος και χθες ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από δέκα χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Καβάλας για να πουν «όχι» στη μονάδα παραγωγής ρεύματος με πρώτη ύλη τον λιθάνθρακα που προωθεί η ΔΕΗ μαζί με τη γερμανική RWΕ για την περιοχή. Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου περί εκπομπών... γκαζόζας από τα φουγάρα της ΔΕΗ, οι κάτοικοι της Καβάλας με το ψήφισμά τους απάντησαν στα σχέδια της επιχείρησης: «Προσδοκούμε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό δεν μπορεί να υπάρξει με τον λιθάνθρακα. Θέλουμε την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Θα υποδεχτούμε μία μονάδα της ΔΕΗ στην Καβάλα αρκεί να λειτουργήσει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
«Πόλη γερόντων»
«Αρνούμαστε τη μονάδα της ΔΕΗ με λιθάνθρακα στην Καβάλα διότι θα επιβαρύνει περαιτέρω το περιβάλλον μετά τη μονάδα φωσφορικών λιπασμάτων που βρίσκεται στην Καρβάλη», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρήστος Σπαθιδόγλου, υπάλληλος της ΔΕΗ. «Θα προσθέσουμε ρύπους που θα καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον της Καβάλας, θα βλάψουν την τουριστική κίνηση και θα τη μετατρέψουν, τελικά, σε πόλη γερόντων». Όσο για τις θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν από τη λειτουργία του εργοστασίου, ο κ. Σπαθιδόγλου υποστηρίζει: «Το πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να λυθεί και με ήπιες μορφές ενέργειας όπως είναι η αιολική». Η συγκέντρωση στην Καβάλα ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει σε πόλη της περιφέρειας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η κινητοποίηση στηρίχθηκε από όλες τις κοινωνικές ομάδες: παρέμειναν κλειστά τα σχολεία αλλά και το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων της πόλης ενώ συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη του ΚΚΕ έκαναν ξεχωριστή πορεία αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των θεσμικών φορέων και των εκπροσώπων των υπολοίπων κομμάτων. Το «παρών» στο συλλαλητήριο και στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Καβάλας έδωσε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ δεν πρέπει να εγκατασταθούν πουθενά στην Ελλάδα και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάμε σε μια ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: