Διακοπές!

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Ας αρχίσει η μουσική: Από το Πόρτο Ράφτη στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Σάμο!

Σούρουπο χθες στο Πόρτο Ράφτη. Καθώς σκοτεινιάζει σιγά- σιγά, έχουμε πιάσει ψιλοκουβέντα στην παραλία. Η Μαριάννα ξαφνικά κάτι θυμήθηκε, ανοίγει τη τσάντα του μπα΄νιου και βγάζει ένα CD. "Είναι της αδελφής μου", λέει, "ήθελα από μέρες να σας το φέρω να το ακούσετε" Διαβάζω: "Κατερίνα Μακαβού, Μικρά Μυστικά". Τραγουδάει, έχει γράψει τους στίχους και τη μουσική.

Την έχω γνωρίσει την Κατερίνα εδώ στη θάλασσα. Μια γλυκύτατη κοπέλα. Ήξερα ότι τραγουδάει, αλλά αυτό είναι έκπληξη. "Τραγουδάει με τον Παπακωνσταντίνου στη Θεσσαλονίκη στις 31 Αυγούστου", μου λεει η Μαριάννα....
Το άλλο πρωί στο αυτοκίνητο βάζω το CD. To ένα τραγούδι καλύτερο από το άλλο. Εξαιρετική φωνή, ήχος ταξιδιάρικος. Ταιριάζει με τη θάλασσα που απλώνεται στο πλαί μου κάτω από τον πρωινό ήλιο. Αργότερα στο ζοφερό περιβάλλον του γραφείου αναζητώ πληροφορίες στο διαδίκτυο (η δημοσιογραφική διαστροφή)

Αντιγράφω απο το http://www.musiccorner.gr:
"...Η Κατερίνα Μακαβού γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έχει τελειώσει το jazz τμήμα του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και από μικρή ηλικία συμμετείχε σε διάφορα ροκ συγκροτήματα, τραγουδώντας ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Έχει εμφανιστεί δίπλα στον Σωκράτη Μάλαμα, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Μάριο Τόκα και τον Γιώργο Καζατζή. Τώρα η Κατερίνα Μακαβού παρουσιάζει το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο "Μικρά μυστικά" που κυκλοφορεί από την Virus Music. Όλα τα τραγούδια - εκτός από δύο - είναι σε στίχους και μουσική δικούς της. Τα άλλα δύο έχει γράψει ο Θανάσης Dzingovic. Έντεκα "μικρά μυστικά", ερωτικές μπαλάντες αλλά και πιο ρυθμικά τραγούδια, που η Κατερίνα Μακαβού μας προσκαλεί να μοιραστούμε μαζί της. Μουσικές και λόγια ενός σύγχρονου νέου κοριτσιού που δημιουργεί ένα ποιητικό - ονειρικό σύμπαν και μας παρασύρει μαζί της. Ακούστε το "Πραγματάκι", την "Άνοιξη", τα "Μικρά μυστικά" αλλά και όλα τα υπόλοιπα τραγούδια. Αφουγκραστείτε τα "μυστικά" μιας νέας κοπέλας που θέλει να τη γνωρίσουμε μέσα από τα τραγούδια της και ίσως ανακαλύψετε κάτι από τον εαυτό σας.


...Ένα πολύ όμορφο μίγμα από ποπ, ροκ, jazz, ολίγον trip hop και έντεχνο (όχι πολύ μακριά από το αντίστοιχο της Ευσταθίας) είναι το κύριο συστατικό για τον πρώτο προσωπικό δίσκο της Κατερίνας Μακαβού. Τα 11 τραγούδια που τον αποτελούν ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα τους στη σύνθεση, με απρόσμενες και ενδιαφέρουσες αλλαγές σε συγχορδίες πάνω στις οποίες ξετυλίγονται όμορφες μελωδίες και αρκετά προσεγμένοι στίχοι. Επιπλέον, τα τραγούδια αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο χάρη στην εκτέλεση και την ενορχήστρωση (με τα εύσημα να αποδίδονται στους Θανάση Djingovic, Σωτήρη Νούκα και Ορέστη Μπενέκα) αφού τα τραγούδια χρωματίζονται με τις λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά: ένα εναλλακτικό ροκ σόλο στο "Φεύγω", μια τρομπέτα στο "Μια πεταλούδα", κάποια έγχορδα, μια φυσαρμόνικα ή ένα ραγισμένο φαλσέτο σε άλλα κομμάτια. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στα 3 τελευταία κομμάτια του άλμπουμ όπου οι ρυθμοί πέφτουν, τα φώτα χαμηλώνουν αλλά οι μελωδίες πραγματικά απογειώνουν και κλείνουν ιδανικά έναν πολύ καλό δίσκο.
HIGHLIGHTS:
Η εκφραστική φωνή της Κατερίνας Μακαβού, οι ενορχηστρώσεις, τα όμορφα τραγούδια ..."



Δείτε κι ακούστε στο: http://www.youtube.com/watch?v=cJEVkj2PC2Q

Όμως οι μουσικές εκπλήξεις της ημέρας δεν σταμάτησαν εδώ. Με περίμενε στο γραφείο και ένα e-mail από τη φίλη μου τη Μαρία που μένει στη Σάμο. Εκεί έχουν φτιάξει μια καταπληκτική χορωδία και έδωσαν συναυλία με το Χρήστο Λεοντή:

Διαβάζω στο μπλογκ της (Ηδύλη: http://www.hdylh.blogspot.com/)

Πριν τη συναυλία:
"...Στο Καρλόβασι στον αύλειο χώρο της Πορφυριάδας Σχολής ο Χρήστος Λεοντής με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει το "Καπνισμένο Τσουκάλι" για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου με σολίστες τους Κώστα Καράλη, Ιωάννα Φόρτη και Παντελή Θεοχαρίδη. Η τετραφωνική χορωδία μας η "Ηδύλη" θα συνοδεύσει τους τραγουδιστές σε πέντε τραγούδια, γεγονός πολύ σημαντικό για μας. Η προετοιμασία μας έχει αρχίσει και ομολογώ ότι το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο, αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβες με την ορχήστρα και το τραγουδιστή, κάτι που ίσως -αλλά όχι σίγουρα- γίνει τη μέρα της συναυλίας. Οπότε αρκούμαστε να προετοιμαζόμαστε με ένα cd που μας ετοίμασε ο συνθέτης και φυσικά τη καθοδήγηση του μαέστρου μας Γιώργου Κουμαραδιού..."

Μετά τη συναυλία
"Ήρθε η στιγμή και πέρασε... όπως όλα. Αλλά τη χαρήκαμε. Χωρίς παρτιτούρες -για πρώτη μας φορά- και να μας διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής. Τα σχόλια επαινετικά, το κοινό θερμό, οι δικοί μας ενθουσιασμένοι.Ακόμα δεν είδα τα βίντεο για να έχω ιδία άποψη πώς ακουστήκαμε. Δεν έχει πια και τόσο σημασία. Αυτό που μετράει είναι ότι νοιώσαμε τη μαγεία του συνόλου, τραγουδώντας με επαγγελματική ορχήστρα και τραγουδιστές, επικοινωνήσαμε με το συνθέτη-δημιουργό-μαέστρο κοιτάζοντάς τον στα μάτια και πιστεύουμε ότι αυτό το εισέπραξε ακουστικά και συναισθηματικά και ο κόσμος. Ευχαριστούμε το Γιώργο Κουμαραδιό, το δικό μας μαέστρο, που μας προετοίμασε όλο αυτό το διάστημα, που μας δίδαξε με μεράκι υπομονή και πάθος ώστε ν' ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτού του έργου."

Να και μερικές φωτογραφίες από τις πρόβες, τη συναυλία στο Καρλόβασι της Σάμου και το τσιμπούσι που ακολούθησε.





Για μένα έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς πριν από μια εικοσαετία περίπου είχα βρεθεί στο Καρλόβασι σε συναυλία του Χρήστου Λεοντή. Παρών στην πρώτη σειρά ήταν ο Γιάννης Ρίτσος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: