Διακοπές!

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η χορτόσουπα του τζαμπατζή, τα πορτοκάλια και τα ...διόδια!


Ένας φίλος και συνάδελφος μαζί με την ειδοποίηση πως στις 6 Φεβρουαρίου ανοίγουμε όλα τα διόδια, μου έστειλε τον πιο πρωτότυπο υπολογισμό, μετατρέποντας τα χιλιόμετρα σε λάδι και πορτοκάλια. Ιδού λοιπόν ένα απόσπασμα, που αφορά στην Πελοπόννησο:

Τι πληρώνουμε στα διόδια;
Ας υπολογίσουμε το κόστος των διοδίων σε τρέχουσες τιμές (12 λεπτά για τα πορτοκάλια και 2 ευρώ για το λάδι),που απολαμβάνουν οι αγρότες της Πελοποννήσου:
-Όσο 1 κιλό πορτοκάλια κοστίζουν τα 2 χιλιόμετρα της Ε.Ο. Κορίνθου – Καλαμάτας/Σπάρτης.
-Όσο 1 κιλό λάδι κοστίζουν τα 30 χιλιόμετρα της Ε.Ο. Κορίνθου – Καλαμάτας/Σπάρτης
-Όσο 6 κιλά λάδι ή όσο 100 κιλά πορτοκάλια κοστίζει η διαδρομή Κόρινθος-Καλαμάτα (με επιστροφή).
-Όσο 90 κιλά πορτοκάλια πληρώνει ένας παραγωγός από την Αργολίδα που πηγαίνει λαϊκή στην Αθήνα (χωρίς να χρησιμοποιήσει την Αττική Οδό). Αν είναι «άτυχος» και το όχημά του έχει ύψος πάνω από 2,20μ. τότε τα διόδια (με επιστροφή) του κοστίζουν όσο 235 κιλά πορτοκάλια ή όσο 14 κιλά λάδι!
-Όσο 330 κιλά πορτοκάλια ή όσο 20 κιλά λάδι επιβαρύνεται η μεταφορά προϊόντων με φορτηγό (4 και άνω αξόνων) από Αθήνα για Αργολίδα. Αντίστοιχα η επιβάρυνση από Αθήνα έως Τρίπολη/ Σπάρτη είναι όσο 465 κιλά πορτοκάλια ή όσο 28 κιλά λάδι. Από Αθήνα για Καλαμάτα η επιβάρυνση είναι όσο 575 κιλά πορτοκάλια ή όσο 35 κιλά λάδι.



Η χορτόσουπα του τζαμπατζή (ή αλλιώς χορτόσουπα "ό,τι νάναι")

Να πω την αλήθεια με αυτό τον άθλιο καιρό δεν σκοπεύω να μεττακινηθώ. Θα σας προτείνω όμως μια συνταγή ιδανική για "τζαμπατζήδες" και κατάλληλη για να αντιμετωπίσετε το κρύο που έρχεται...
Μου είχε μείνει λοιπόν λίγο μπριαμ και ελάχιστο κοτόπουλο. Δεν έφταναν για τίποτα... Ανοίγω το ψυγείο και τα ντουλάπια κι αρχίζω να μαζεύω διάφορα ετερόκλιτα υλικά:
1/2 ντομάτα
1 πατάτα
1 κρεμμύδι
1 καρότο
Λίγο κόκκινο και λίγο άσπρο λάχανο
2-3 φύλλα μαρούλι
1 χούφτα κριθαράκι
Μισό πιατάκι μπριάμ
1/2 μπούτι κοτόπουλο

Τα έριξα όλα στο μπλέντερ (!) Μετά στην κατσαρόλα με λίγο νερό, αλάτι πιπέρι και λίγο κάρι. Βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε στο πιάτο προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας κατίκι Δομοκού (ή στραγγιστό γιαούρτι) και μια κουταλιά της σούπας κόκκινο κρασί. Από δίπλα μποορύμε να έχουμε και κανέναν κριθαρένιο παξιμάδι.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη νοστιμιά. Και με τα λεφτά που εξοικονομήσατε βγάλατε και τα εισιτήρια της εβδομάδας για το μετρό!

ΥΓ1 Για τη χορτόσουπα του τζαμπατζή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι υλικά έχετε! Μπορείτε να προσθέσετε ακόμη και μισό μήλο ή να τη δοκιμάσετε με τυρί τριμμένο ή και με λεμόνι! Ακόμη για πιο "βελουτέ" γεύση μπορείτε να προσθέσετε αλεύρι

ΥΓ2 Αν πάτε την Κυριακή στα διόδια μπορείτε να βάλετε τη χορτόσουπα σε ένα θερμός, να πάρετε μαζί σας και ποτηράκια και να τη μοιραστείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: