Διακοπές!

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

H Μαγική Τράπουλα επιστρέφει εκεί που… γεννήθηκε!

Παίζουμε με τη Μαγική Τράπουλα, φτιάχνουμε τα δικά μας παραμύθια και την παίρνουμε σπίτι μας!
«Τέχνης Βήματα», Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, από τις 18:30 -Είσοδος Ελεύθερη


Η πίσω όψη γίνεται παζλ!


Από αύριο (Σάββατο μετά τη μία το μεσημέρι) θα μπορείτε να βρείτε εκεί τη Μαγική Τράπουλα. Οι μαθητές του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής θα σας μάθουν τα μυστικά της!

Διαβάζουμε:

Η Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών επιστρέφει στον Πολυχώρο «Τέχνης Βήματα» (Ηρακλειδών 54- Θησείο) . Με αφορμή ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής για παιδιά στο οποίο διδάσκει, ο Κώστας Στοφόρος σε συνεργασία με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη, δημιούργησαν τη Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών.

Πρόκειται για μια τράπουλα που είχε εμπνευστεί ο περίφημος Ιταλός παραμυθάς Τζιάνι Ροντάρι βασισμένη στις «λειτουργίες» του Παραμυθιού του Ρώσου εθνολόγου Βλαντιμίρ Προπ.

«Την ονομάσαμε «Μαγική Τράπουλα» και είδαμε πως είχε απίστευτη επιτυχία στα παιδιά.», σημειώνουν οι δυο δημιουργοί… «Ήδη γεννήθηκαν τα πρώτα παραμύθια. Οι χειροποίητες τράπουλες που είχαμε φτιάξει, σύντομα φάνηκε πως δεν επαρκούσαν… Πήραμε το δρόμο του τυπογραφείου κι έτσι τώρα έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε τη μαγεία των παραμυθιών με ακόμη περισσότερους φίλους!»

Ο Ροντάρι λέει πως οι «λειτουργίες» είναι για το παραμύθι ότι οι νότες για τη μουσική. Όπως με τις 12 νότες μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητες μελωδίες, έτσι και με τις «λειτουργίες» μπορείς να φτιάξεις αναρίθμητα παραμύθια…
Γιατί όμως να χρησιµοποιήσουµε ειδικά αυτή την τράπουλα κι όχι άλλες «τράπουλες» της φαντασίας, ή ένα σύνολο εικόνων που διαλέξαμε στην τύχη, ή μια σειρά από λέξεις του λεξικού;
«Μου φαίνεται πως είναι φανερό», απαντά ο Ροντάρι. «Κάθε χαρτί της τράπουλας δεν αντιπροσωπεύει µόνο τον εαυτό του, αλλά μια πλήρη «τομή» του κόσµου των παραµυθιών, ένα φτεροκόπηµα φανταστικών απόηχων, για παιδιά που έχουν κάπως εξοικειωθεί µε τα παραµύθια, τη γλώσσα τους, τα θέµατά τους… Οι «λειτουργίες» των παραµυθιών, κατά κάποιο τρόπο, βοηθούν το παιδί να γνωρίσει τον εαυτό του. Και είναι στη διάθεσή µας, έτοιµες, εγκυρότατες, εύκολες στη χρήση: θα µου φαινόταν άσκοπη σπατάλη να τις απορρίψουµε…»
Η Μαγική Τράπουλα, είναι ένα ακόμη μονοπάτι για να ταξιδέψει η φαντασία των παιδιών, αλλά και των … «μεγάλων» ώστε να βρουν και πάλι το παιδί που έχουν μέσα τους…

Οδηγίες χρήσεως:

Η Μαγική Τράπουλα μπορεί να παιχτεί από όλες τις ηλικίες.

-Για τα παιδιά που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν θα χρειαστεί η βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά
-Για τους ενήλικες που δεν έχουν φαντασία τα πράγματα είναι απείρως δυσκολότερα!


Οι υπόλοιποι μπορείτε:

-Να φτιάξετε το δικό σας παραμύθι ακολουθώντας πιστά τη σειρά των τραπουλόχαρτων
-Να ανακατέψετε τα τραπουλόχαρτα και να δημιουργήσετε την πιο αναπάντεχη ιστορία.
-Να μοιράσετε τα τραπουλόχαρτα μεταξύ σας και να φτιάξετε κυκλικά, χρησιμοποιώντας ένα -ένα χαρτί ένα παραμύθι όλοι μαζί
-Να τραβήξετε ένα τραπουλόχαρτο στην τύχη κι από αυτό να φτιάξετε το δικό σας παραμύθι.
-Να μοιραστείτε τα τραπουλόχαρτα κι ο καθένας να αφηγηθεί μια διαφορετική ιστορία

Τα παιδιά:
-Δίνετε την τράπουλα στη μαμά ή στον μπαμπά, όταν δυσκολεύονται να σας πουν κάποιο παραμύθι. Σίγουρα θα τους βοηθήσει πολύ!


Πληροφορίες: «Τέχνης Βήματα», Ηρακλειδών 54, Θησείο, τηλ. 210 -5229339

Δεν υπάρχουν σχόλια: