Διακοπές!

Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Προοδευτικός Σύλλογος Τα Καστέλλια: Να αποτραπούν τα νέα καταστροφικά σχέδια των μεταλλείων!ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΑ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑ»
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυστυχώς σοβαρότατες οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις καθιστούν ΑΔΥΝΑΤΗ την παρουσία νομίμων εκπροσώπων του Συλλόγου μας στη Συγκέντρωση-Γενική Συνέλευση στα Καστέλλια το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 ενάντια στη σχεδιαζόμενη νέα επιφανειακή εξόρυξη και μάλιστα στα κεφαλάρια του Χωριού μας.
Τα πράγματα βέβαια θα ήταν πολύ διαφορετικά εάν η Συγκέντρωση οριζόταν για ένα από τα δύο επερχόμενα τριήμερα, της Καθαρής Δευτέρας ή της 25ης Μαρτίου.
Εν τούτοις επανερχόμαστε σε δελτίο τύπου που δημοσιεύσαμε στις 11-02-2011, δύο και πλέον χρόνια πριν:

«Δελτίο Τύπου
Ο Προοδευτικός Σύλλογος «Τα Καστέλλια» εκφράζει την εντονότατη ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στη Γκιώνα σε ότι αφορά τη συνεχή επέκταση της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων βωξίτη στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελλίων.
Λόγω της μέχρι σήμερα πρακτικής των μεταλλευτικών εταιρειών πλήθος ερωτημάτων αναδύονται βασανιστικά:
1. Λαμβάνεται κάποια μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος ή αυτή είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη; Πραγματοποιείται, έστω και υποτυπώδης, αποκατάσταση στους χώρους επιφανειακής εξόρυξης;
2. Προκαλούνται σοβαρές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής;
3. Λαμβάνεται υπ’ όψιν η προστασία των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής κατά την εκτέλεση των εργασιών εξόρυξης;
4. Υφίσταται κάποιο αντισταθμιστικό όφελος για το χωριό μας που για δεκαετίες πλήττεται από την περιβαλλοντική καταστροφή;
5. Ποιο ήταν το κέρδος για το χωριό μας και την περιοχή από τη δράση της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια; Πόσες ευκαιρίες έχουν χαθεί;
Τα γεγονότα είναι προφανή. Σε βάθος χρόνου πολλών δεκαετιών μεταλλευτικής δραστηριότητας τα Καστέλλια υποβαθμίζονται και ερημώνουν διαρκώς, η δε Γκιώνα, εάν δεν μας γελούν τα μάτια μας, μετατρέπεται συνεχώς και σταθερά σε «κρανίου τόπο». Αρμαγεδδών!
Ο Σύλλογός μας απορρίπτει με τον κατηγορηματικότερο τρόπο την κάθε είδους συναλλαγή με αυτούς που χρόνια τώρα και συστηματικά καταστρέφουν την περιοχή μας.
Ήρθε ο καιρός να αναζητήσουμε εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης που θα μας αποδεσμεύουν από τις μεταλλευτικές εταιρείες, οι οποίες με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει ολόκληρη τη Φωκίδα σε θέση ουραγού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Καλούμε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Συλλόγους του χωριού μας σε εγρήγορση και συστράτευση ώστε να αποτραπούν τα νέα καταστροφικά σχέδια

            08-03-2013. Σήμερα. Σα να μην πέρασε μια μέρα…

Απαντήσεις στα ερωτήματα λάβαμε. ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ! Και ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΑΦΕΙΣ. Και –κρίνοντας εκ των γεγονότων- οφείλουμε ως Σύλλογος να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας:
Είμαστε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ προς κάθε είδους μεταλλευτική-εξορυκτική δραστηριότητα στην «Αλεφάντω» καθώς και στα άλλα κεφαλάρια του Χωριού μας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΤΙΜΟ προς την τοπική κοινωνία.
Στεκόμαστε ΑΡΩΓΟΙ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ σε οποιαδήποτε προσπάθεια Φυσικών και Νομικών προσώπων προς το σκοπό τούτο.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο


                  Ο Πρόεδρος                                          Ο Γενικός Γραμματέας
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ            ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: