Διακοπές!

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Η ιστορία του σχολείου μου: Τα παιδιά δημιουργούν και βραβεύονται




H αίθουσα του αμφιθεάτρου στο  Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Νοεμβρίου η τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα «Η ιστορία του σχολείου μου», αποδείχθηκε πολύ μικρή όχι μόνο για να χωρέσει μαθητές και εκπαιδευτικούς που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και για όλα αυτά τα όμορφα συναισθήματα που γέννησαν οι δουλειές των παιδιών.


Στον διαγωνισμό που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας συμμετείχαν εκατοντάδες σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα. 
Τα Νηπιαγωγεία συμμετείχαν με εικαστικές συνθέσεις, ενώ τα  Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια με ταινίες μικρού μήκους και πολυμεσικές παρουσιάσεις (power point) .
Στην έναρξη της εκδήλωσης, μετά την εισαγωγική ομιλία της Προϊσταμένης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης Αικατερίνη Χαριοπολίτου, η  Πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή παρουσίασε αφιέρωμα στα Σχολεία της Πόλης Ζωγράφειο και Βλάγκας.
Τα Μεγάλα Βραβεία απέσπασαν:
Το 3ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης, το 2ο ΓΕΛ Πύργου Ηλείας, τα Εκκλησιαστικά Λύκεια Βελλάς Ιωαννίνων και Πατρών, το 3ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου Καλλιθέας, το 1ο ΕΠΑΛ Άργους, το 6ο Γυμνάσιο Λαμίας, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης, το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας, το 9ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, το Δημοτικό Σχολείο Πύργου Τήνου, το 2ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας και το Νηπιαγωγείο Κερασιάς Πέλλας.
Πολλά ακόμη σχολεία από όλες τις γωνιές της Ελλάδας έλαβαν τιμητικές διακρίσεις παρουσιάζοντας σημαντικά δείγματα δουλειάς, που ανέδειξαν την ιστορία του σχολείου τους μέσα από αρχειακή έρευνα, συνεντεύξεις και μαρτυρίες.
Ο υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Καθηγητής Θεοδόσης Πελεγρίνης απονέμοντας τα Μεγάλα Βραβεία στα Λύκεια που διακρίθηκαν επεσήμανε τη μεγάλη σημασία τέοιων πρωτοβουλιών.
Είναι δύσκολο να χωρέσει κανείς σε λίγες γραμμές τα όσα διαδραματίστηκαν στην αίθουσα κατά τη διάρκεια των τριών ωρών που διήρκεσε η εκδήλωση…

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, απένειμε με συγκίνηση το Μεγάλο Βραβείο στο 6ο Γυμνάσιο Λαμίας απ’ όπου αποφοίτησε. Απονέμοντας το βραβείο στους μαθητές, σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή για αυτή εδώ την εκδήλωση, αυτό που νιώθω, νιώθουμε όλοι μας φαντάζομαι σε αυτό τον πανελλαδικό διαγωνισμό των σχολείων μας, των παιδιών της πατρίδας μας. Βέβαια νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί θα δώσω το βραβείο στο σχολείο από το οποίο αποφοίτησα κι εγώ. Φυσικά τότε ονομαζόταν 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Λαμίας, είναι το ίδιο όμως κτίριο, είναι το ίδιο σχολείο με την ίδια ιστορία. Και μια ευχή ιδιαίτερα για τα παιδιά, "να μελετάτε και να έχετε ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σας στη ζωή", τα λόγια του μεγάλου δάσκαλου Δημήτρη Γληνού. Καλή δύναμη σε όλους και όλες, καλή πρόοδο, νέες επιτυχίες».
Η πρώην υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μας γνώρισε την ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε στα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας στο Ηράκλειο και δεσμεύτηκε να δώσει συνέχεια στην έρευνα για την ιστορία του δικού της σχολείου όπου απένειμε το βραβείο, του 3ου Λυκείου Ηρακλείου Κρήτης.
Η Μαρί Κυριακού –που η εκπομπή της «Με αγάπη» αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια, βράβευσε τα Νηπιαγωγεία που διακρίθηκαν και η αίθουσα γέμισε χαμόγελα.
Στη φωτογραφία εικονίζεται με την  κα. Στέλλα Αργυρούλη Στέλλα προϊσταμένη του 37ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Λάρισας  ενώ παραλαμβάνει το βραβείο.
Ο Γιώργος Παπαδάκης που τόσα χρόνια μας κρατάει συντροφιά με την πρωινή του εκπομπή στον Αντέννα, μας διηγήθηκε αστείες ιστορίες για την εποχή που κι εκείνος ήταν μαθητής στο σημερινό 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου όπου και απένειμε το βραβείο.
Η Άννα Βαγενά, βουλευτής Λάρισας και αγαπημένη ηθοποιός μοιράστηκε μαζί μας εύθυμες και συγκινητικές ιστορίες από την εκπαίδευση στο Νομό Λάρισας, βραβεύοντας σχολεία της περιοχής –με απαίτηση των ίδων των μαθητών τους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.
Ενθουσιασμός επικράτησε στην αίθουσα όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης της Α/θμιας Εκπαίδευσης, αγαπημένος συγγραφέας μικρών και μεγάλων, Ευγένιος Τριβιζάς, απένειμε βραβεία σε σχολεία που διακρίθηκαν. 
Η επίσης αγαπημένη συγγραφέας και μέλος της Επιτροπής, Αγγελική Βαρελλά, μας έκανε όλους να γελάσουμε με το απίστευτο χιούμορ της.
Πάντως την παράσταση έκλεψαν εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη την Ελλάδα. Όπως ο μαθητής από την Καβάλα που μοιράστηκε με το κοινό την αγάπη για το σχολείο του, η δασκάλα από το 9ο Δημοτικό της Νέας Ιωνίας που μα ςέκανε να δακρύσουμε, ο μαθητής που δήλωσε ότι μέχρι τώρα το σχολείο του δεν έχει βγάλει διάσημους, αλλά τώρα ήρθε η σειρά τους κι αυτοί θα είναι οι διάσημοι στο μέλλον.

Θερμό ήταν το χειροκρότημα για το σχολείο της μονάδας  απεξάρτησης 18 ΑΝΩ και την Όλια Λαζαρίδου που απένειμε το βραβείο, όπως και για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου στο οποίο απένειμε το βραβείο ο Ομότιμος Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς από τους ανθρώπους που έχουν «χτίσει» τη Διά Βίου Μάθηση στη χώρα μας.


Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος & συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.
Σημειώνεται ότι τα βραβευμένα έργα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης (www.i-create.gr) και του ΕΚΕΔΙΣΥ (http://www.ekedisy.gr/mousio-proforikis-istorias/). 
Οι διοργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες σε επιχειρήσεις που στήριξαν την εκδήλωση:
Την ΕΨΑ ΑΕ, τον Όμιλο Φουρλή, τις εκδόσεις Μεταίχμιο, Ψυχογιός, Μίνωας, Πατάκης, Σαββάλας, Ιπτάμενο Κάστρο, Polaris, Αφοι Κυριακίδη, Λόγω Τεχνών.
Χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ, η εκπομπή «Με αγάπη» του Αντέννα, το literature.gr και το cityportal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: