Διακοπές!

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Προγράμματα Σπουδών − Σχολικά εγχειρίδια: από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»Με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 συνέδρων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Προγράμματα Σπουδών − Σχολικά εγχειρίδια:  από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον» που πραγματοποιήθηκαν στις 5 & 6 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του PIERCE ‒ Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή).


Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και το PIERCE- Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Συνδυάζοντας θεωρία και πράξη, στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονταν 25 καινοτόμα βιωματικά εργαστήρια, που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετείχαν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης τα οποία παρουσίασαν τα έργα τα οποία υλοποιούνται την περίοδο αυτή.


Στο συνέδριο συμμετείχαν στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και άλλοι ενδιαφερόμενοι για θέματα Παιδείας.

Οι συμμετοχές με εισηγήσεις  ξεπέρασαν τις 300  και παρουσίασαν ξεχωριστό επιστημονικό ενδιαφέρον με πολλές καινοτόμες προτάσεις και προγράμματα, τα οποία θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα και στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, αφού τα πορίσματά του θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και από τους αρμόδιους φορείς. 

Οι θεματικές ενότητες που απασχόλησαν το Συνέδριο είναι οι εξής:
1.            Αναλυτικά προγράμματα
2.            Σχολικά εγχειρίδια
3.            Διδακτική Μεθοδολογία
4.            Εκπαιδευτική Πολιτική
5.            Ιστορία της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης
6.            Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
7.            Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων
8.            Μουσειοπαιδαγωγική
9.            Θέματα ειδικής αγωγής
10.        Καινοτόμες δράσειςΗ τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα συγκινητικό δρώμενο που παρουσίασαν παιδιά της Δ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων. Tο πρόγραμμα επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Άντα Ευαγγέλου

Στο Συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμούς
-Ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ιωάννης Παντής
-Η Πρόεδρος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Ευαγγελία Κανταρτζή
-Ο Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης
-Ο Διευθυντής Γυμνασίου του Pierce –Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Ιωάννης Κλαδάς
-Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων Γεώργιος Αλεξανδράτος
-Η Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών Λήδα Νταβαρίνου
-Η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Σοφία Κορωναίου εκπροσωπώντας και την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου
-Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Πηνελόπη Γκούμα- εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη
-Ο βουλευτής Λάρισας και Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλοςεκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη
-Ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας εκπροσωπώντας κι την Πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες που κάλυψαν σημαντικά θέματα της Παιδείας:

-Ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης μίλησε με θέμα «Η Μουσειοπαιδαγωγική ως κλάδος της Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής»
-Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάκης, μίλησε με θέμα «Οι πόλεμοι των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας στη μεταπολεμική Ελλάδα»
-Η Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνα Καλογήρου μίλησε με θέμα «Η έννοια της «δυσκολίας» στη θεωρία και τη διδακτική της Λογοτεχνίας»


Χορηγοί του Συνεδρίου, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του ήταν οι εκδοτικοί οίκοι Ελληνοεκδοτική, Καλειδοσκόπιο, Μεταίχμιο και Μίνωας, το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδος –Σχολή Μωραΐτη και οι εταιρείες Skag- Θ. Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε. και Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. - Βιομηχανία Μπισκότων & Ειδών Διατροφής

Δεν υπάρχουν σχόλια: