Διακοπές!

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Ένας εμπρησμός, πολλά ερωτήματα...

Το διατηρητέο νεοκλασικό του κτήματος Πραπόπουλου δέχτηκε ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα.
Ό,τι άρχισε με το πέρασμα του χρόνου και συνεχίστηκε με τη διαχρονική αδιαφορία των δημοτικών αρχών ολοκληρώθηκε με την φασιστική, παρακρατική (;) επίθεση τα ξημερώματα της Τρίτης 25 Μαρτίου.
Τρία άτομα διέρρηξαν την πόρτα της εισόδου, αφαίρεσαν τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή και πυρπόλησαν το χώρο με εμπρηστικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ο πρώτος όροφος και να καταρρεύσει η κεραμοσκεπή.
Το κτήμα Πραπόπουλου, χώρος δεσμευμένος για την ίδρυση πολιτιστικού κέντρου περισσότερο από δέκα χρόνια, αποδεσμεύτηκε το 2004 παρά τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της πόλης, ώστε να ακολουθήσει τη συνήθη οδό «αξιοποίησης». Εδώ και ένα χρόνο, με πρωτοβουλία νεολαίων της πόλης, το κτήμα καθαρίστηκε, το κτήριο επισκευάστηκε με μεράκι και ο συνολικός χώρος «πήρε ζωή» λειτουργώντας σαν αυτοδιαχειριζόμενο στέκι νεολαίας με πολυποίκιλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Η «κατάληψη του κτήματος Πραπόπουλου» είναι ο πέμπτος πολιτικός χώρος που δέχεται εμπρηστική επίθεση τους τελευταίους μήνες. Προηγήθηκαν δύο επιθέσεις στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Θερσίτης» στο Ίλιον, στο στέκι της «πρωτοβουλίας κατοίκων στα Νότια» στη Γλυφάδα, στη Λέσχη «Καλλιδρομίου 94» στο κέντρο, στα γραφεία της δημοτικής παράταξης «Κίνημα στην Πόλη» στου Ζωγράφου. Παράλληλα, άγνωστοι διέρρηξαν επανειλημμένα τα γραφεία που συστεγάζονται τέσσερα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία.
Είναι φανερό ότι αυτές οι επιθέσεις εντάσσονται σε ένα οργανωμένο σχέδιο τρομοκράτησης και καταστολής των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται σε όλο το λεκανοπέδιο με άξονα την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την διεκδίκηση ελεύθερων χώρων και την οργάνωση αντιστάσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
Αιχμή του δόρατος αποτελούν και οι φασιστικές συμμορίες που δρουν ασύδοτα, με την πλήρη κάλυψη της ελληνικής αστυνομίας όπως αποδείχθηκε πρόσφατα.
Η δημοτική παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» καταδικάζει απερίφραστα και τη νέα αυτή φασιστική επίθεση. Αυτές οι επιθέσεις, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι εμπνευστές τους, δεν τρομοκρατούν αλλά αντίθετα συσφίγγουν τις σχέσεις μεταξύ των συλλογικοτήτων και ενδυναμώνουν τις αντιστάσεις τους.
Η διεκδίκηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων της πόλης θα συνεχίσει να αποτελεί και δική μας προτεραιότητα.
Καλούμε και τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο Χαλάνδρι και τους κατοίκους του. Να καταλάβει επιτέλους ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να αφήνει να καταστρέφονται (όπως και στην περίπτωση του εργοστασίου Δουζένη) τα ελάχιστα διατηρητέα κτίρια, που αποτελούν τους τελευταίους μάρτυρες της ιστορικής μνήμης της πόλης. Η «κατάληψη του κτήματος Πραπόπουλου» έχει αναδείξει την ανάγκη για τη διατήρηση των ιστορικών και ελεύθερων χώρων της πόλης. Που πρέπει να αποδοθούν σε όλους τους κατοίκους της πόλης και θα αποτελέσουν πόλους συνάντησης, ψυχαγωγίας, ανταλλαγής απόψεων, σκέψεων και δημιουργικής έκφρασης.
Από σχέδιο ανακοίνωσης της Δημοτικής παράταξης «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: