Διακοπές!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ρεβίθια Χ 4! Νόστιμες και οικονομικές λύσεις για το Σαββατοκύριακο

Κρύο, παγωνιά! Το Σαββατοκύριακο θέλει το ειδικό φαγητό του. Θα σας αποκαλύψω πως με ένα πακετάκι ρεβίθια του 1/2 κιλού, εσείς θα φτιάξετε τέσσερα διαφορετικά φαγητά, που θα ξετρελάνουν και τα παιδιά! Για να μη λέμε ...θεωρίες! Άλλωστε το θέμα που μίλησα στο Συνέδριο Παιδειατροφή ήταν "Επιστροφή στην Κουζίνα και στο Σπιτικό φαγητό", και τώρα το κάνω πράξη...

Οι τρεις από τις τέσσερις συνταγές βρίσκονται στο βιβλίο μου 20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ -111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά.

Το πρώτο βήμα είναι να μουσκέψουμε τα ρεβίθια. Θα χρειαστεί να έχουμε στο σπίτι:

-1/2 κιλό ρεβίθια
-Πράσινα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι)
-2 Κρεμμυδάκια
-2 Ξερά κρεμμύδια
-1 σκελίδα σκόρδο
-1 ματσάκι άνηθο
-1 καρότο
-Λίγα φιστίκια
-2-3 λεμόνια
-1/2 ντομάτα
-Λίγη φέτα
-1 στραγγιστό γιαούρτι (ή κατίκι Δομοκού)
-Ελαιόλαδο
-1 φλιτζάνι ρύζι
-Ρίγανη
-Δυόσμο
-Κύμινο
-Σαφράν (ή κρόκο Κοζάνης)
-Αλάτι & πιπέρι

Το δεύτερο βήμα είναι να φτιάξουμε τη ρεβιθόσουπά μας:
Βράζουμε τα 3/4 των ρεβιθιών με ένα μεγάλο κρεμμύδι. Αφού βράσουν –με λίγο νερό, κρατάμε τα μισά και τα υπόλοιπα τα περνάμε στο μπλέντερ για να γίνουν χυλός. Σερβίρουμε και ο καθένας προσθέτει στο πιάτο του 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1- 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι (ή κατίκι). Μπορείτε φυσικά να τη φάτε και μόνο με λεμονάκι:



Παράλληλα φτιάχνουμε Σαμιώτικους ρεβιθοκεφτέδες

Την ώρα που βράζουν τα ρεβίθια, παίρνουμε το υπόλοιπο 1/4 και το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα κρεμμύδια (να μη λιώσουν). Τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε ψιλοκόψει. Στο τέλος προσθέτουμε σιγά- σιγά το αλεύρι, μέχρι να δέσει το μίγμα. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, παίρνοντας κουταλιές από το μίγμα μας (βρέχουμε το κουτάλι για να μην κολλάει το μίγμα). Στο τηγάνι καλό είναι να βάλουμε και 2 κομματάκια καρότο, ώστε οι κεφτέδες να μην "τραβήξουν" πολύ λάδι. Βγάζουμε τους κεφτέδες και τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί.



Για πιο περίεργα παιδιά, υπάρχει πάντα το ριζότο με ρεβίθια (που έγινε ανάρπαστο την προηγούμενη εβδομάδα στο Στέκι)



Βάζουμε ελαιόλαδο στο κατσαρολάκι και νερό στο βραστήρα. Τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι, μια σκελίδα σκόρδο μαζί με τη φρέσκια ρίγανη. Ρίχνουμε και το ρύζι. Προσθέτουμε πρώτα λίγο ζωμό από τα ρεβίθια κι όσο νερό χρειαστεί. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας (μπόλικο σαφράν. Στο τέλος βάζουμε τα φιστίκια και τα ρεβίθια που έχουν μείνει κρατώντας λίγα για τη σαλάτα μας. Σιγοβράζουμε σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα... Στοτέλος προσθέτουμε τριμμένο καρότο.

Για τη σαλάτα
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, ρίχνουμε το αλάτι, το κύμινο, το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας ρεβίθια. Ανακατεύουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε τα τρίμματα της φέτας.



Και ύστερα... καθόμαστε, έχοντας εξασφαλίσει το φαγητό της οικογένειας, με λίγα λεφτά και πολλή νοστιμιά!

ΥΓ. Νόστιμες και οικονομικές ιδέες ετοιμάζονται... (περισσότερα προσεχώς)

4 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Εξαιρετικές οι προτάσεις σου, βρίσκω την μια ιδέα καλύτερη από την άλλη.
Και ναι, είναι πολύ σημαντικό να ξαναγυρίσουμε στο σπιτικό φαγάκι, πέραν από οιποιονδήποτε άλλο λόγο (οικονομία κλπ) μας φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους που αγαπάμε!

kostasst είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο!

Ξανθή είπε...

Μ΄ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια!!
Μακάρι όλοι να υιοθετήσουν τις ιδέες σου!!
Καλό Σ/Κ

Moschonis είπε...

Τέλεια!
Μόνον που οι κεφτέδες δίχως αλεύρι και στη σούπα λίγο ταχίνι , πορτοκάλι και το γιαούρτι μαζί με τον πολτό των μισών ρεβυθιών.