Διακοπές!

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τα Καστέλλια στον ...Λευκό Πύργο!


Τι να σας πρωτοπώ για τη Θεσσαλονίκη!
...Θα ξεκινήσω από το απογευματάκι της Παρασκευής, όπου, κρατώντας την "Επιστροφή στο Χωριό" στο χέρι πήγα για καφέ στο Kitchen Bar. Ζεστό συννεφιασμένο απόγευμα με καλή παρέα και όμορφη μουσική.
Κόντεψα να ...ξεχάσω την εκδήλωση!
Πάντως ήμουνα στην ώρα μου στο φιλόξενο στέκι της "Αντίπερα Όχθης" (Ιουστινιανού & Βενιζέλου). Είχα τη χαρά να γνωρίσω τα παιδιά του στεκιού, αλλά και την ηθοποιό Χαρά Τσιαουσίδου, που μας διάβασε πολύ όμορφα το βραβευμένο διήγημα της Κατερίνας Χαραλαμποπούλου "Διαφορετικές επιστροφές στα ίδια".
Παρών και ο λυκειάρχης Ιορδάνης Κυριακίδης από τα Γιαννιτσά, ένας πραγματικά ξεχωριστός άνθρωπος που μας ζέστανε με την παρουσία και τα λόγια του (το διήγημα του έχει πάρει έπαινο στον Α' Διαγωνισμό Διηγήματος Στέλιος Ξεφλούδας)Η συζήτηση ήταν εξαιρετική και μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο για τον διαγωνισμό και το βιβλίο, όσο και για την προσωπικότητα του Στέλιου Ξεφλούδα, αλλά και για την Επιστροφή στο χωριό, με την κυριολεκτική έννοια...
Με δυσκολία φύγαμε από το στέκι, δίνοντας πάντως ραντεβού για μια επόμενη εκδήλωση.

Η βραδιά συνεχίστηκε στο καταπληκτικό ουζερί "Αγορά". Αν πάτε Θεσσαλονίκη, βάλτε το οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας!Το άλλο πρωί, απίστευτη καλοκαιρινή λιακάδα, "χαλαρός" φραπέ στον "ΘερμαΪκό" και... Λευκός Πύργος!
Για όσους δεν το ξέρουν εκεί λειτουργεί μουσείο της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Πραγματικά μοναδική εμπειρία, τόσο η επίσκεψη, όσο και η θέα της πόλης....και ξαφνικά η έκπληξη: Σε περίπτη θέση, ένα μεγάλο ταμπλό για τις Μακεδονικές Ημέρες και ξεχωριστή μνεία στον Στέλιο Ξεφλούδα! Τα Καστέλλια, λοιπόν, μέσω του σημαντικού αυτού συμπατριώτη μας, δεσπόζουν στον Λευκό Πύργο και στη Θεσσαλονίκη!Εκεί μπορείτε να διαβάσετε κι ένα εξαιρετικό κείμενο του Ξεφλούδα που συμπυκνώνει με μοναδικό τρόπο το πνεύμα της πόλης... Νομίζω πώς ήρθε η ώρα ο τόπος καταγωγής (Καστέλλια) και ο τόπος της καρδιάς (Θεσσαλονίκη) να συνεργαστούν για να αναδείξουν εκ νέου το έργο του......η συνέχεια είχε τζαζ με κλαρίνο κάτω από τον Λευκό Πύργο... Νέες ιδέες γεννιούνται στο μυαλό κάτω από το απίστευτο φως μιας πόλης που γίνεται όλο και πιο αγαπημένη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: