Διακοπές!

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Νέα κατάληψη στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης


Ενώ από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στα ΚΕΕ έδωσαν δείγματα καλής θέλησης, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για ακόμη μια φορά τους εμπαίζει. Αδιάφορη για την τύχη δεκάδων έμπειρων στελεχών και εκπαιδευτών που επίχρόνια έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, ετοιμάζεται να τους πετάξει στο δρόμο.
Οι δήθεν δεσμεύσεις για απάντηση στα αιτήματα τους έγινε ...καπνός.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δείχνει πλήρη άγνοια και για την ίδια τη Διά Βίου Μάθηση, που υποκριτικά έχει μπει και στον τίτλο του υπουργείου...
Ουδείς κατανοεί ή ενδιαφέρεται για το γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανέτοιμη να αναλάβει το έργο της Διά Βίου Μάθησης. Ουδείς κατανοεί πως δίπλα στα δυο εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων που χάθηκαν από λάθος χειρισμούς, θα χαθούν πολλά ακόμη χρήματα λόγω της μη υλοποίησης των προγραμμάτων!

Η περίπτωση των συμβασιούχων του ΙΔΕΚΕ διαφέρει με την έννοια ότι η ανανέωση των συμβάσεων τους, όχι μόνον δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως θα φέρει εκατομμύρια ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ποιό είναι το συμπέρασμα;
Ότι αυτοί που ηγούνται σήμερα της Παιδείας είναι είτε αδαείς, είτε ανίκανοι, είτε κινούνται από μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Εκτός αν είναι... πονηροί: Όταν δεν θα λειτουργεί τίποτα, πολύ εύκολα η Διά Βίου Μάθηση και τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα δοθούν σε ιδιώτες.
Άλλωστε ορισμένοι έχουν πλούσια εμπειρία στα θέματα ..."κατάρτισης":

Ξαναδημοσιεύω απόσπασμα από άρθρο της Καθημερινής (10/2003)

1,7 δισ. από το κράτος σε KEK της Διαμαντοπούλου
Του Νίκου Τσιούτσια

«Τεράστιο θέμα ηθικής τάξεως για τον υπουργό Εργασίας όσο και για την επίτροπο κ. Αννα Διαμαντοπούλου», καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθ. Νάκος, καθώς σύμφωνα με τα έγγραφα που του κατατέθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία προκύπτει ότι η εταιρεία ΕΡΓΟΠΛΑΝ καθώς και η εταιρεία ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ -στις οποίες μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος ήταν η νυν επίτροπος και εν συνεχεία ο σύζυγός της κ. Ι. Σαλαβάνος- την περίοδο 1998 - 2003 έχουν υπογράψει συμβάσεις με το υπουργείο Εργασίας και φορείς υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Β΄ ΚΠΣ, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,7 δισ. δραχμές.

Ειδικότερα, η εταιρεία ΕΡΓΟΠΛΑΝ, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών που αναφέρει ο κ. Νάκος, ιδρύθηκε το 1990 και αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του έτους εκείνου στο Διοικητικό της Συμβούλιο εισήλθε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου από 1/2/91 έως την 21/11/1993, οπότε παραιτείται. Στις 6 /10 1992 αντιπρόεδρος της εταιρείας ορίζεται ο κ. Ι. Σαλαβάνος, σύζυγος της κ. Διαμαντοπούλου, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου την επομένη της παραιτήσεως της συζύγου του, δηλαδή στις 22/11/93, έως και τη Γενική Συνέλευση της 30/5/2001. Από την 1/6/2001 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει η Μαργαρίτα Δεφίγγου, η οποία έχει την ίδια διεύθυνση με τον Ιωάννη Ξυλούρη, ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία στις συναλλαγές της με το Δημόσιο.

«Συνάγεται με βάση όλα τα στοιχεία ότι φορέας και δημιουργός της εταιρείας υπήρξε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία ανάλογα με τις πολιτικές της ιδιότητες εμφανίζεται ενεργώς συμμετέχουσα ή όχι στην επιχείρηση, αντικαθιστάμενη αναλόγως από τον σύζυγό της, από συνεργάτες και πρόσωπα του περιβάλλοντός της», σχολιάζει στη δήλωσή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΕΡΓΟΠΛΑΝ το 1995 ίδρυσε το ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ, με κοινή διεύθυνση στην οδό Βας. Σοφίας. Οι δύο εταιρείες έχουν υπογράψει συμβάσεις (μεγάλης εκτάσεως κατά τον βουλευτή) με το υπουργείο Εργασίας και φορείς υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Β΄ ΚΠΣ και των Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Ταμείων, από το 1993 έως το 2002.

Ειδικότερα, συμβάσεις έχουν υπογράψει το 2002 ο ΟΑΕΔ, το 2002 και συμπληρωματικά το 2003 η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών ΕΚΤ και αφορά το πρόγραμμα «Κατάρτιση Ανέργων σε Πιστοποιημένα ΚΕΚ», από το 1994-1999 η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος της Κ. Π. «Ηκουαλ», στο πλαίσιο υλοποίησης των Πρωτοβουλιών «Ανταπτ» και «Ηκουαλ». Επίσης, την περίοδο 1998-2001 το υπουργείο Εργασίας για υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος «Συνεχιζόμενη Κατάρτιση και Προώθηση της Απασχόλησης» και «Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας», καλύπτει την εθνική συμμετοχή που απαιτείται. Τέλος, πρόσφατα, στις 30/1/2003 το υπουργείο Εργασίας εγκρίνει σύμβαση για το ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ που αφορά επίσης σε Προγράμματα Κατάρτισης.
(Όλο το άρθρο, εδώ)

Τα συμπεράσματα δικά σας!



Απόσπασμα από το δελτίο τύπου της κατάληψης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 30/05/2011

Μετά από δυο εβδομάδες άκαρπης αναμονής για μία τεκμηριωμένη έγγραφη απάντηση στα αιτήματά μας, είμαστε αναγκασμένοι να βρεθούμε πάλι δυναμικά στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης για να διεκδικήσουμε τα όσα μας αναλογούν μετά από τόσα χρόνια προσφοράς στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης!
Παρά την απόφαση των μελών του Σωματείου μας να τερματίσουμε την κατάληψη του κτιρίου την Τρίτη 17/05 και να δώσουμε το περιθώριο που μας ζητήθηκε, δυστυχώς για ακόμα μία φορά οι ηγεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ.) και του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) δεν μας εξήγησαν εγγράφως, επαρκώς και τεκμηριωμένα:

1) Γιατί αρνούνται τη δυνατότητα επέκτασης λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) πέραν της 30/06 με εξασφαλισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια από το ΕΣΠΑ, έστω ως μία μεταβατική λύση μέχρι οι Δήμοι να είναι διοικητικά και οργανωτικά έτοιμοι να αναλάβουν την υλοποίηση προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης;
2) Πόσο ακόμα θα καθυστερεί η προώθηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης στο ΕΣΠΑ των νέων Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, τα οποία θα συνεχίσουν - σε συνεργασία με τους Δήμους και με την επιστημονική υποστήριξη του ΙΔΕΚΕ - το έργο των ΚΕΕ στον τομέα της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων;
3) Γιατί αρνούνται σε 200 περίπου εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη στον τομέα της Δια Βίου Μάθησης τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται στο φορέα (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.), από τη στιγμή που είναι δυνατή η ανανέωση των συμβάσεων με απόφαση του ΔΣ του Ι.Δ.ΕΚ.Ε., όπως εξάλλου αναγράφεται σε όρο της σύμβασής μας;
4) Γιατί συνεχίζουν να επικαλούνται τη λήξη του έργου των Κ.Ε.Ε., όταν στη θέση του σχεδιάζουν την υλοποίηση του έργου των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, από την ίδια χρηματοδοτική πηγή (ΕΣΠΑ), με το ίδιο ουσιαστικά αντικείμενο (Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων), την ίδια ομάδα - στόχο (ενήλικοι πολίτες) στους ίδιους χώρους (κτίρια και δομές της ΓΓΔΒΜ σε όλη τη χώρα);
Γιατί το μόνο που πρέπει να αλλάξει είναι να φύγουν οι εργαζόμενοι που εδώ και χρόνια υποστήριξαν όλες αυτές τις λετουργίες;"


Όλο το δελτίο τύπου εδώ

Ήδη εμφανίστηκαν αστυνομικές δυνάμεις για την... προστασία της Διά Βίου Μάθησης. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε όλοι με την παρουσία μας στο κτίριο της Αχαρνών 417 τον αγώνα των εργαζομένων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: