Διακοπές!

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Μια ομιλία με μεγάλο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον


Η Εταιρεία Δωρικών και Δρυοπικών Μελετών οργανώνει ομιλία με θέμα
"Η Δωρίδα της Κεντρικής Ελλάδας Νεότερα από την Επιγραφική και την Τοπογραφία της" το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6:30 μμ στην αίθουσα «Δελφοί» του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών (Σίνα και Δαφνομήλη – Αθήνα)

Ομιλητής είναι ο Ντενίς Ρουσσέ (Denis Rousset) Γάλλος Καθηγητής Πανεπιστημίου αρχαιολόγος- ερευνητής, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σειρά επιτόπιων ερευνών στο χώρο της Αρχαίας Δωρίδας και της Δρυοπίδας.
Ο Καθηγητής γνωρίζει καλά ελληνικά και η ομιλία του θα πραγματοποιηθεί στη γλώσσα μας.
Η Διοίκηση της Εταιρείας επισημαίνει το μεγάλο ενδιαφέρον της ομιλίας για την προϊστορία της περιοχής αυτής της Φωκίδας.
Στην εκδήλωση ο χορευτικός όμιλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστελλίων θα παρουσιάσει πρόγραμμα παραδοσιακών ρουμελιώτικων χορών.



Η ομιλία αυτή έρχεται να αναδείξει την εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καμία οργανωμένη ανασκαφή δεν έχει γίνει, ειδικά στην περιοχή της Γκιώνας.
Αν αναρωτιόσαστε γιατί συμβαίνει αυτό το… παράδοξο, δεν έχετε παρά να ψάξετε το ποιος έχει συμφέρον να κρατηθεί ο αρχαιολογικός πλούτος στο σκοτάδι.
Για να …βοηθήσω στην απάντηση σημειώνω ότι από τη στιγμή που ο χώρος χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικός, αυτομάτως η S & B θα πρέπει να διακόψει την εξορυκτική της δραστηριότητα

Μπορείτε να δείτε μια παρουσίαση μελέτης που έγινε το 1970, μέχρι να επικρατήσει ξανά η σιωπή, εδώ.

Η δραστήρια Εταιρεία Δωρικών και Δρυοπικών Μελετών, παρά τη δύσκολη εποχή προσπαθεί με τις δράσεις της να αναδείξει την ιστορία της περιοχής.

Φανταστείτε πως ούτε μια ταμπέλα δεν έχει τοποθετηθεί που να σημειώνει ότι βρισκόμαστε σε κάποιο σημαντικό ιστορικό τόπο…

Στη φωτογραφία λαξευτός τάφος -Λυκότρυπα για τους ντόπιους- στην περιοχή "Παλιοκαστέλλι", αφημένος στην ...τύχη του. Οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξη του. Σύμφωνα με κάποιες καταγγελίες, άλλοι τάφοι που βρέθηκαν στην περιοχή, "παραχώθηκαν" όπως- όπως...

Δεν υπάρχουν σχόλια: