Διακοπές!

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Και οι τυφλοί στο στόχαστρο!


Στη χώρα μας αναβιώνει ο Καιάδας! Συνταξιούχοι, ΑΜΕΑ, κάθε είδους ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι στο στόχαστρο. Κάθε θεσμός πρόνοιας διαλύεται.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών προχώρησαν σε κατάληψη. Μέσα στη γενική σιωπή αξίζει να τους ακούσουμε:

"Η κατάσταση για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το μοναδικό πανελλαδικό δημόσιο κέντρο για τυφλούς, έφτασε στο απροχώρητο:
• Οι μισοί εργαζόμενοί του, που αν και συμβασιούχοι εδώ και δέκα χρόνια καλύπτουν πάγιες και μόνιμες ανάγκες του, έχουν να πληρωθούν πάνω από 8 μήνες.
• Οι άλλοι μισοί, μόνιμοι, εργαζόμενοι αποδεκατίζονται λόγω συνταξιοδότησης, που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.
• Η κρατική χρηματοδότηση... δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, ειδικά μετά την επιφόρτισή του και με τα χρέη της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΚΕΑΤ.
• Το ειδικό τυπογραφείο για τυφλούς που λειτουργεί στο ΚΕΑΤ από την ίδρυσή του εφοδιάζοντας τους τυφλούς μαθητές της χώρας με εκπαιδευτικά βιβλία, οδηγείται σε κατάργηση σε όφελος των ιδιωτών.

Τα παραπάνω προβλήματα, που δεν είναι τα μόνα, ακυρώνουν την όποια προσπάθεια για εκπλήρωση του ιδρυτικού σκοπού του ΚΕΑΤ στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των τυφλών. Όλοι οι νευραλγικοί τομείς του δεν μπορούν από τα πράγματα να λειτουργήσουν. Και ενώ οι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ δε φτάνουν ούτε για τις συρρικνωμένες στο ελάχιστο αρμοδιότητες του κέντρου, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε όλους τους τυφλούς μαθητές, ούτε όλες τις ανάγκες τους (όπως ειδικά σχολεία για Γυμνάσιο - Λύκειο, ειδική επαγγελματική εκπαίδευση, ψυχολογική στήριξη μαθητών και οικογενειών, ένταξη στην εργασία κλπ.) οι ιθύνοντες του Υπουργείου ισχυρίζονται προκλητικά ότι το προσωπικό πλεονάζει!
Το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση του ΚΕΑΤ. Άλλωστε η κυβέρνηση ακολουθεί συνολικά για το χώρο της πρόνοιας και της ειδικής αγωγής την ίδια υπονομευτική τακτική. Αφού για χρόνια άφησε τα διάφορα ιδρύματα και υπηρεσίες να φυτοζωούν, έθεσε ήδη 50 προνοιακά κέντρα σε καθεστώς εφεδρείας και αυτή τη στιγμή προετοιμάζει δεύτερο γύρο καταργήσεων και συγχωνεύσεων 152 φορέων εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ΚΕΑΤ.
Με άλλα λόγια το ξήλωμα του δημόσιου τομέα ξεκινά από κοινωνικούς τομείς όπως η πρόνοια, ενώ οι ανάπηροι βιώνουν σε πολλαπλάσιο βαθμό σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων τη βαρβαρότητα της πολιτικής κυβέρνησης, Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο. Πετούν στον καιάδα της αμάθειας, της ανεργίας και της ανέχειας πρώτους εκείνους που θεωρούν απρόσφορους για την ακόμη πιο σκληρή αφαίμαξη και εργασιακή εκμετάλλευση. Με πρόσχημα την κρίση οδηγούν τους τυφλούς στην εξαθλίωση και τη φιλανθρωπία και τους εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία. Την ίδια στιγμή δίνουν με το τσουβάλι τα ευρώ στους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές.
Οι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ δεν μπορούμε να είμαστε οι παθητικοί παρατηρητές του σφαγιασμού των δικαιωμάτων μας στην εργασία και τη ζωή, δεν μπορούμε να ανεχτούμε μοιρολατρικά το ρήμαγμα της ζωής των τυφλών και των άλλων αναπήρων συνανθρώπων μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τραβήξουμε το Γολγοθά των ατέρμονων θυσιών για να αυγατίζουν οι έλληνες επιχειρηματίες τις καταθέσεις τους στην Ελβετία.

Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
1. Να διευρυνθεί ο ρόλος του ΚΕΑΤ ώστε να καλυφθούν όλοι οι τυφλοί και όλες οι ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους για εκπαίδευση, υποστήριξη, εργασιακή αποκατάσταση.
2. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις σε πόρους και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του κέντρου.
3. Να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους εργαζόμενους της Πρωτοπορίας.
4. Καμία απόλυση εργαζομένου. Μόνιμο και σταθερό προσωπικό στο ΚΕΑΤ με την ένταξη σε αυτό όλων των συμβασιούχων της Πρωτοπορίας χωρίς προϋποθέσεις.

Για τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας η ΓΣ των εργαζομένων αποφάσισε την κατάληψη των εγκαταστάσεων του ΚΕΑΤ στην Καλλιθέα και την ανάπτυξη ενός πολύμορφου αγώνα σε συντονισμό με άλλους συλλόγους και φορείς της Πρόνοιας, των Αμεα, των γονέων και του γενικότερου εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: