Διακοπές!

Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Ούτε άγιοι ούτε άγγελοι

Μόλις τέλειωσα το μυθιστόρημα του Ίβαν Κλίμα "Ούτε άγιοι ούτε άγγελοι" (Κέδρος). Είναι η πρώτη μου γνωριμία με το έργο του τσέχου συγγραφέα, σύγχρονου του Μίλαν Κούντερα. Εδώ βλέπουμε τι έγινε "μετά". Μετά την τώση του καθεστώτος και τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας.
Κεντρική ηρωίδα η Κριστίνα, μια οδοντίατρος, χωρισμένη, που ζει με την κόρη της. Ο πρώην σύζυγος της είναι βαριά άρρωστος, η κόρη της έχει μπλέξει με τα ναρκωτικά, η ίδια βρίσκεται στα όρια του αλκκολισμού και σε μόνιμη κατάθλιψη. Το παρελθόν τη βαραίνει. Γνωρίζει ένα άντρα νεότερο της. Γίνονται εραστές. Η ανασφάλειά της δεν την εγκαταλείπει.
Ο συγγραφέας μέσα από τους ήρωές του, μας διδάσκει την ανεκτικότητα.

Ιβάν Κλίμα
Ο τσέχος συγγραφέας Ιβάν Κλίμα γεννήθηκε το 1931 στην Πράγα. Καθώς οι γονείς του ήταν εβραϊκής καταγωγής, ο ίδιος και η οικογένειά του μεταφέρθηκαν το 1941 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν, όπου παρέμειναν μέχρι το 1945. Υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, και την εποχή της Άνοιξης της Πράγας εξέδιδε το περιοδικό της Ένωσης Τσέχων Συγγραφέων. Ωστόσο, μετά την επέμβαση των Σοβιετικών για την καταστολή της εξέγερσης, έπεσε σε δυσμένεια από το καθεστώς. Έχει γράψει θεατρικά έργα, διηγήματα και νουβέλες, που όλα τους εκδόθηκαν για πρώτη φορά έξω από τα σύνορα της χώρας του, όπου, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, ήσαν απαγορευμένα. Το βιβλίο του "Περιμένοντας το σκοτάδι, περιμένοντας το φως" (Οδυσσέας, 1997), ανακηρύχθηκε βιβλίο της χρονιάς από τους "New York Times" και ένα από τα καλύτερα βιβλία του 1995 σύμφωνα με το περιοδικό "Publishers Weekly". Ανάμεσα στα υπόλοιπα μυθιστορήματά του περιλαμβάνονται: "A Ship Named Hope", "My Merry Morning", "My First Love", "Love and Garbage", "My Golden Trades", "The Spirit of Prague", "Δοκιμασία" (Οδυσσέας, 1995).
Βιβλία που έχει γράψει:
Ούτε άγιοι, ούτε άγγελοι
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Κέδρος
Η δοκιμασία
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Οδυσσέας
Απόκρυφη οικειότητα
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Τραυλός
Περιμένοντας το σκοτάδι, περιμένοντας το φως
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Οδυσσέας
Έρωτας και σκουπίδια
Συγγραφέας:Klima, Ivan Εκδότης: Αλεξάνδρεια





(Από την ιστοσελίδα aboutbooks.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: