Διακοπές!

Δευτέρα 26 Μαΐου 2008

Θεσσαλονίκη for ever!

Πήγαμε με τον μεγάλο μου γιο το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου. Περάσαμε καταπληκτικά. Συνατήσαμε αγαπημένους συγγενείς μετά από καιρό, τριγυρίσαμε στην πόλη, είδαμε την έκθεση φωτογραφίας με έργα του Duane Michals (ίσως την καλύτερη που έχω δει) -στο πλαίσιο της Biennale, μας έκαναν θαυμάσια ξενάγηση στην έκθεση για το Μάη του '68, φάγαμε μοναδικές νοστιμιές και κυρίως ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τους Αθηναίους.
Καταλάβαινες τι θα πει να σε αντιμετωπίζουν παντού με ευγένεια και συνειδητοποιούσες ότι στην Αθήνα έχουμε καταντήσει πραγματικά... άγριοι!
Τώρα και οι δυο θέλουμε να επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη το συντομότερο δυνατό!









DUANE MICHALS Dr. Heisenberg's Magic Mirror of Uncertainty, 1998Six 5x7 Silver Gelatin Photographs Annotated in Ink
Κείμενο που αλιεύσαμε από το "Απέναντι Πεζοδρόμιο" :
Time is not now
Duane Michals (USA)
Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής PhotoBiennale, ο Αμερικανός φωτογράφος Duane Michals αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα της τέχνης του 20ού αιώνα και έναν από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες στην εξέλιξη της φωτογραφικής γλώσσας, ως εισηγητής της κινηματογραφικής φόρμας των σεκάνς αλλά και του κειμένου στη φωτογραφία. Η μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του που παρουσιάζεται εδώ αποτελεί μια εφ’ όλης της ύλης γνωριμία με την καλλιτεχνική του δημιουργία – ένα διαρκή στοχασμό πάνω στα θέματα της αγάπης, της επιθυμίας, της μνήμης, του θανάτου και της αθανασίας μέσα από μια σπάνια μίξη ευαισθησίας και δύναμης, σοβαρότητας και χιούμορ, κοινοτοπίας και έκπληξης – περιλαμβάνοντας μερικές από τις πιο διάσημες σειρές φωτογραφιών του. Από τις περιβόητες «Sequences» και το «The Return of the Prodigal Son» έως τις πιο πρόσφατες εργασίες του: το «The adventures of Constantine Cavafy», ένα φόρο τιμής στο σπουδαίο αλεξανδρινό ποιητή μέσα από μια μυθοπλαστική αναπαράσταση σκηνών της ζωής του, και το «Ukiyo-e:Pictures from the floating world», μια εξερεύνηση του κόσμου των φαινομένων μέσα από εικόνες που αντανακλούν το αισθητικό και φιλοσοφικό πνεύμα των γιαπωνέζικων haiku.

Επιμελήτρια: Enrica Vigano

Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 1ος όροφος, Αποθήκη Α, Λιμάνι, τηλ. 2310-566.716

Από την παρουσίαση του βιβλίου στο Public, με ομιλήτρια την Ειρήνη Διακογιάννη Ταρλατζή, επίκουρο καθηγήτρια του ΑΠΘ


...και μετά φάγαμε στο YaMas. Πανδαισία γεύσεων από τον Λευτέρη Λαζάρου, με μοναδική θέα από το μπαλκόνι. Μην παραλείψετε τις σουπιές με το ρύζι και το κριθαράκι με τα θαλασσινά...

1 σχόλιο:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

@Με ταξίδεψες και μένα μαζί σου στη Θεσσαλονίκη Κώστα μου! Το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο. Όσο για τους Θεσσαλονικείς, πέρα από τα ωραία τους που αναφέρεις, τα έχουν και τα συμπλέγματά τους και τις εμμονές τους, θέλουν και χάδια τους και τις επιδαψιλεύσεις τους. Όσο για τους Αθηναίους, δεν υπάρχουν, αφού η Αθήνα είναι ένα μωσαϊκό με δείγματα ανθρώπων απ' όλη την Ελλάδα. Συνεπώς, οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν λόγους να κωλοτρίβονται με τους Αθηναίους που δεν υπάρχουν, εκτός αν εννοούν τους κατοίκους Αθηνών...