Διακοπές!

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ο Κυριακόπουλος τρώει, το κράτος πληρώνει το λογαριασμό!


Συγχαρητήρια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, που αποφάσισε να πληρώσει έναν λογαριασμό ύψους 288.432 ευρώ, που κανονικά θα έπρεπε να πληρώσει ο κ.Κυριακόπουλος. Από τα πολλά χρήματα που μας... περισσεύουν αποφασίσαμε να τον κεράσουμε μια "μελέτη αποκατάστασης". Μήπως με απατά η μνήμη μου; Η εταιρία S & B δεν είναι που ισχυριζόταν ότι αποκαθιστά το τοπίο όπου κάνει εξορύξεις;
Προς τι η ...γαλαντομία;
Να ρωτήσω κάτι; Ας πούμε ότι πάτε σε μια ταβέρνα και τρώτε το καταπέτασμα, μετά θα θεωρούσατε λογικό να πληρώσει ο ταβερνιάρης το λογαριασμό σας ή οι άλλοι πελάτες του μαγαζιού;
Διότι αυτό συμβαίνει στη Φωκίδα!
Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας, για το έτος 2008, ο Όμιλος εταιριών της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. ανακοίνωσε συνολικές ενοποιημένες πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των Διακοπτόμενων Δραστηριοτήτων, €468,4 εκατ. και καθαρά κέρδη μετόχων €15,4 εκατ. Μήπως ένα μέρος από αυτά τα κέρδη θα έπρεπε να πάει για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος; Λέω τώρα...


Ιδού και η ανακοίνωση:
ΘΕΜΑ: Δημοπρατείται η μελέτη για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλείων και λατομείων της Φωκίδας.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας με σκοπό την περιβαλλοντική αλλά και αισθητική αποκατάσταση περιοχών της Φωκίδας προχωρά στη δημοπράτηση του έργου «Μελέτη αποκαταστάσεων, διαμορφώσεων και νέων χρήσεων, παλαιών μεταλλευτικών και άλλων μη αποκατεστημένων χώρων στο νομό Φωκίδας».
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλευτικών, λατομικών και λοιπών χώρων για τους οποίους δεν υπάρχει νομική υποχρέωση ανάληψης εργασιών και δράσεων αποκατάστασης από τρίτους. Ειδικότερα προβλέπεται η μορφολογική και βλαστητική αποκατάσταση των χώρων καθώς και η τεχνητή παλαίωση των πρανών.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 288.432 ευρώ και οι πιστώσεις προέρχονται από τους Κ.Α.Π. 2009 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.
Ως ημερομηνία δημοπράτησης έχει καθοριστεί η 18η Ιουνίου 2009 ενώ το έργο έχει συμβατικό χρόνο αποπεράτωσης 12 μήνες.

Νομίζω πως η Iteanet έχει επακριβώς αναλύσει το ζήτημα, οπότε αντιγράφω όλο το ρεπορτάζ (για περισσότερα ανατρέξτε στην ιστοσελίδα www.iteanet.blogspot.com) (οι υπογραμμίσεις δικές μας)

"...Για όσους γνωρίζουν τις οικονομικές δυνατοτήτες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, το ποσό των 288.432 ευρώ “πονάει”! Μακριά από εμάς η σκέψη ότι η απόφαση της Νομαρχίας Φωκίδας να διαθέσει τώρα αυτό το ποσό συνδέεται με τη δυναμική κινητοποίηση πολιτών του Νομού για να εμποδίσουν την καταστροφή του τόπου τους από τις μεταλλευτικές εταιρείες, με τον εμπρησμό του σπιτιού ενός από αυτούς και με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που πυροδότησε αυτός ο τραμπουκισμός!To πρώτο που σημειώνουμε στην ανακοίνωση είναι ότι “αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλευτικών και λοιπών χώρων” και όχι η ίδια η αποκατάσταση! Όμως η μεγάλη έκπληξη στην ανακοίνωση αυτή είναι ότι η ανάληψη αυτών των δράσεων από τη Νομαρχία Φωκίδας επιβάλλεται επειδή “δεν υπάρχει νομική υποχρέωση ανάληψης εργασιών αποκατάστασης από τρίτους”!!!
Κατά την Περιβαλλοντική Νομοθεσία, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είναι ο θεσμικός φορέας ελέγχου τήρησης των Περιβαλλοντικών Όρων και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, με πρώτη υποχρέωση των ... παραβατών την αποκατάσταση των επιπτώσεων της δραστηριότητάς τους. Ο “περιβαλλοντικός νόμος” Ν.1650/1986 έδινε σε όλες τις εν λειτουργία επιχειρήσεις (μεταλλευτικές και μη) περιθώριο μιας τριετίας ώστε να αδειοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τον καινούριο νόμο και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που αυτός ορίζει. Από το 1986 και μετά, καμία τρύπα στο βουνό δεν είναι “αγνώστου πατρός” και η “παράλειψη” αποκατάστασης του περιβάλλοντος αποτελεί παράβαση του νόμου για την οποία είναι ΥΠΕΥΘΥΝΗ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Αλλά κι αν ακόμα υπάρχουν πληγές στο περιβάλλον από δραστηριότητες “αγνώστων” (!),τι κάνει η Ν.Α. Φωκίδας για τις αμέτρητες πληγές από μεταλλευτικές/λατομικές δραστηριότητες με πατρότητα γνωστή και καταχωρημένη στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας; Εκτός από το να υποχρεώνει τους πολίτες να πληρώσουν από την τσέπη τους τα σπασμένα των επιχειρηματιών που πήραν τα κέρδη τους κι αποχώρησαν αφήνοντας πίσω ρημαδιό, τι κάνει για τις καταστροφές στο περιβάλλον που συμβαίνουν ΣΗΜΕΡΑ; Πώς εφαρμόζονται στη Φωκίδα οι διατάξεις του Ν. 1650/1986 και ειδικά των άρθρων 5, 26, 27, 28, 29 και 30;
Η Νομαρχία Φωκίδας οφείλει μια διευκρινιστική απάντηση στα ανωτέρω για να μείνουν ήσυχοι οι Έλληνες πολίτες ότι το περιβάλλον σήμερα προστατεύεται αποτελεσματικά και αποκαθίσταται πλήρως. Οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες πώς ενεργεί για να μη δημιουργηθεί άλλη μια γενιά “ορφανών” μεταλλείων/λατομείων, την αποκατάσταση των οποίων θα κληθούν κάποια στιγμή στο μέλλον να πληρώσουν πάλι εκείνοι.
Και αφού ενημερώσει τους πολίτες η Νομαρχίας Φωκίδας, καλό θα ήταν να ενημερώσει και τις υπόλοιπες Νομαρχίες της χώρας για το πώς αντιμετωπίζονται αποφασιστικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες …με δημόσια δαπάνη!
Απο την σελίδα antigoldgreece
Σας παρουσιάζουμε και δύο δικές μας φωτογραφίες από την αποκατάσταση δίπλα στην Ιτέα για να καταλάβετε τι γίνεται. Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε από μακρυά το τοπίο, φέτος απο τις βροχές έχει πρασινίσει και η άσφαλτος, ενώ και οι πέτρες ακόμα έχουν λουλουδιάσει. Το μόνο μέρος που δεν πρασινίζει είναι το "αποκαταστημένο λατομείο" . Στην δεύτερη φωτογραφία βλέπεται τον σάρισμένο τόπο που έχουν δημιουργήθει και τους σωλήνες ποτίσματος, σε παράλληλους απο το χώμα. Τίποτα δεν πρασινίζει παρόλα τα έργα δίπλα στην Ιτέα και δίπλα στον κεντρικό δρόμο Ιτέας Ναυπάκτου, μπορείτε να φανταστείτε τις αποκαταστάσεις που γίνονται, όταν ...γίνονται, λίγο πιο πέρα..."


Δεν υπάρχουν σχόλια: