Διακοπές!

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Θα τρώμε ληγμένα τρόφιμα για να επιβιώσουμε;

Η είδηση μου φαίνεται από μόνη της ανατριχιαστική... Την παραθέτω:

"Ξεκινάει από τη Δευτέρα  (ΣΣ σήμερα) η διάθεση ληγμένων τροφίμων στα σουπερμάρκετ, καθώς σύμφωνα με αγορανομική νομοθεσία, η διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας, πλέον επιτρέπεται, ενώ τα τρόφιμα θα πωλούνται μέχρι και στο 1/3 της αρχικής τους τιμής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και υπό πινακίδα όπου θα αναγράφεται η φράση «Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας».
Στα προϊόντα αυτά δεν συγκαταλέγονται τα τρόφιμα που αλλοιώνονται μετά την ημερομηνία λήξης (γάλα, γιαούρτι).
 Σύμφωνα με το ακριβές κείμενο της διάταξης, ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων, δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
 -Τη μία εβδομάδα, στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
-Τον ένα μήνα, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
 -Τους τρεις μήνες, στην περίπτωση των προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα, δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους...."

Προτείνω να επιτραπεί να πωλούνται επίσης σάπια κρέατα, χαλασμένα αυγά, μουχλιασμένα ψωμιά και γενικώς ό,τι άλλο αποφασίζουν οι φιλανθρωπικές άλυσίδες σουπερμάρκετ.
Θυμάμαι τον αγώνα που είχε δώσει ο -κτηνίατρος- πατέρας μου να μη δίνονται στα γουρούνια αποφάγια, θεωρώντας αυτή την τακτική εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία ζώων και ανθρώπων. Κατάφερε να απαγορευτεί η διάθεση σκουπιδιών προκαλώντας την έχθρα όσων κέρδιζαν από αυτή τη σκοτεινή δοσοληψία...
Αν ζούσε σήμερα, δεν ξέρω τι θα έλεγε καθώς η ανάλγητοι κυβερνώντες προσφέρουν ένα είδος επικίνδυνα αποφάγια στους συμπατριώτες μας που αδυνατούν να καταβάλουν το αντίτιμο για μια κανονική τροφή. Προφανώς μας βλέπουν ως κάτι παρακάτω από γουρούνια...

Πέρα από το ανατριχιαστικό της είδησης, τα σουπερμάρκετ θα βρεθούν διπλά κερδισμένα: Θα πουλάνε ό,τι πριν πετούσαν, ενώ στα "κανονικά" προιόντα θα συνεχίσουν να κρατάνε τις τιμές σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα.
Όσο για τους απελπισμένους που αναζητούσαν την τροφή τοςυ στα σκουπίδια, δεν θα βρίσκουν καν αυτό. Όλα τώρα θα είναι ρπος πώληση!

Απορώ πως οι Συνδικαλισιτκές οργανώσεις, οι Επιστημονικοί Σύλλογοι (γιατροί, διατροφολόγοι κλπ), οι Ενώσεις Γονέων δεν καταγγέλουν αυτή την απαράδεκτη από κάθε πλευρά απόφαση.
Ας μην ακούμε δικαιολογίες πως τα προϊόντα αυτά δήθεν δεν είναι επικίνδυνα: Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε η ημερομηνία λήξεως. Και ξέρουμε με πόση δυσκολία δέχονται οποιονδήποτε περιορισμό οι εταιρείες τροφίμων...

Σε λίγες μέρες είναι η "Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής". Ως πατέρας, ως άνθρωπος που ασχολείται με τη διατροφή των παιδιών, θα ήθελα να γίνει αυτή μια μέρα διαμαρτυρίας για την κατάπτυστη απόφαση.


ΥΓ. Προτείνω από εδώ και πέρα οι βουλευτές των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να τρέφονται αποκλειστικά με ληγμένα τρόφιμα και στο τέλος του χρόνου να δούμε πόσο υγιείς θα είναι. Πιστεύω πω πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα επιδημιολογική μελέτη.


1 σχόλιο:

Ράνια Μ. είπε...

Ειλικρινά αυτές είναι οι στιγμές που λυπάμε που είμαι Ελληνίδα!