Διακοπές!

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

ΚΚΕ: Διατροφικές βόμβες τα ληγμένα τρόφιμα

Με χαρά είδα την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θέμα των ληγμένων τροφίμων που θα πωλούνται από τα σουπερμάρκετ. Όπως έγραψα θα δημοσιεύω όσες ανακοινώσεις πέφτουν στην αντίληψή μου, σχετικά με το θέμα αυτό. Ας μη δεχτούμε να ταίζουν σκουπίδια κανέναν συνάνθρωπό μας... Αναδημοσιεύω το ρεπορτάζ από το 'Πρώτο Θέμα" (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

«Διατροφικές βόμβες», χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, τα τρόφιμα που θα μένουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ ακόμα και τρεις μήνες μετά τη λήξη τους, καθώς είναι παντελώς ανεξέλεγκτος ο τρόπος παραγωγής, φύλαξης και συντήρησής τους και υπογραμμίζει ότι «αυτή η ενέργεια είναι επικίνδυνη για την υγεία των λαϊκών οικογενειών, που δοκιμάζονται από την ανεργία και τη φτώχεια και αναγκαστικά θα προσφύγουν σε τέτοια τρόφιμα».

Το ΚΚΕ, με αφορμή την πώληση ληγμένων τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, αναφέρει ότι αυτό «αποτελεί μια νοσηρή έμπνευση ανάλογη της σήψης που βρίσκεται το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί με σκοπό το κέρδος. Νομιμοποιούν την τροφή απ' τα σκουπίδια και την αξιοποιούν προς όφελος των σούπερ μάρκετ και των βιομηχανιών τροφίμων, που κερδίζουν διπλά, καθώς θα έχουν και όφελος, αντί να έχουν κόστος από την απόσυρση και την καταστροφή των αδιάθετων προϊόντων τους».

Ακόμη το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «αυτή είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ. Πρόκειται για προσαρμογή σε ευρωπαϊκή οδηγία που ήδη εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη- μέλη».

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται, επίσης, ότι «τις ημερομηνίες λήξης όσο και τις ουσίες για τη συντήρηση των τροφίμων, τις καθορίζουν αυθαίρετα οι ίδιες οι εταιρίες, ενώ οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς και με περιορισμένα κριτήρια ελέγχου».

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, «αντί για χαλασμένα τρόφιμα επί πληρωμή ή με φιλανθρωπία σε ανέργους και φτωχές οικογένειες, να διεκδικήσουν πιο αποφασιστικά και δυναμικά, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους και ουσιαστικά μέτρα προστασίας, κρατική διανομή τροφίμων στις οικογένειες και στα σχολεία όλων των βασικών προϊόντων, κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

Επίσης, το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην αποδεχτούν «να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους στο όριο της εξαθλίωσης και της επιβίωσης, όταν ο πλούτος που παράγουν είναι ασύγκριτος με κάθε άλλη εποχή, όταν η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να εξασφαλίσει και τη διατροφή του λαού και να κάνει εξαγωγές αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, όταν έχει ισχυρή βιομηχανία τροφίμων».

«Η ανάγκη του λαού για ασφαλή, υγιεινά και φθηνά τρόφιμα επιβάλλει κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και της γης, λειτουργία παραγωγικών συνεταιρισμών της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, κρατικό εμπόριο, αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: