Διακοπές!

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ληγμένα τρόφιμα για το... Λαό!!! -Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου



Η επαρκής, υγιεινή και με αξιοπρεπείς όρους διατροφή για κάθε άνθρωπο δεν είναι προνόμιο, είναι στοιχειώδες δικαίωμα.
Είναι υποχρέωση κάθε πολιτείας να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες την πρόσβαση στη σωστή διατροφή.

Σε διατροφή καθαρή, θρεπτική, χωρίς δηλητήρια! 

Η διατροφή δεν είναι ένα δευτερεύον θέμα που μπορεί να λύνεται με φθηνά υποκατάστατα ή με υποβαθμισμένης ποιότητας τρόφιμα.
Η τροφή είναι η βάση της ζωής, της υγείας και της ανάπτυξης κάθε ανθρώπου και οι συνθήκες που παράγεται και παρέχεται είναι ενδεικτική του πολιτισμού μιας κοινωνίας. Είναι ο κορμός για την υγεία μιας κοινωνίας.

Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΝΔ πριν από λίγες ημέρες νομιμοποίησε την πώληση τροφίμων που έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους. Μάλιστα ενσωμάτωσε αυτή την "άδεια" στον... Υγειονομικό Κώδικα! Σε όποια χώρα της Ευρώπης έγινε προσπάθεια να εφαρμοστούν παρόμοια μέτρα απορρίφθηκαν. Στη Μεγάλη Βρετανία του νεοφιλελευθερισμού, όπου εφαρμόζεται έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. 

Επέτρεψαν να πωλούνται και να διακινούνται ελεύθερα τρόφιμα που έχει λήξει η διάρκεια ζωής τους.
Τρόφιμα που έχει αρχίσει ήδη να αλλοιώνεται η σύστασή τους και να γίνονται επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό και τη δημόσια υγεία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν:  "Τα ληγμένα αυτά τρόφιμα προoρίζoνται για τις οικονομικά αδύνατες τάξεις του πληθυσμού πρέπει όμως να γνωρίζουν οτι η κατανάλωση των τροφίμων αυτών εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.
Τα ληγμένα τροφιμα εάν η συσκευασια τους εχει διατρηθεί έστω και ελάχιστα μπορει να προκληθούν αλλοιώσεις απο μικρόβια και να προκαλέσουν στόν καταναλωτή γαστρεντερικές διαταραχές,εμέτους κλπ αλλά και σοβαρότερες επιπτωσεις που θα φανούν αργότερα" (Νίκος Κατσαρός, τέως πρόεδρος ΕΦΕΤ, Η αλήθεια για τα ληγμένα τρόφιμα)

Ωστόσο, αγνοώντας κάθε επιστημονική άποψη, το μόνο που σημείωσαν στην διάταξη ήταν: "Να έχουν χαμηλότερη τιμή"!  Και μετά καμάρωναν, ότι "τώρα θα πωλούνται φθηνότερα". Έτσι- για να αισθανόμαστε ότι θα μπορούμε να βρίσκουμε ακόμα τρόφιμα, όσο αυτοί θα κατακρημνίζουν το εισόδημα και το βιοτικό μας επίπεδο.
Σε λίγο θα μας πουν ότι έριξαν και τις τιμές!
Δεν τους ενδιαφέρουν οι κίνδυνοι  από την κατανάλωσή τους. Δεν θα φάνε αυτοί τα ληγμένα τρόφιμα.
-Αυτά που τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων θα πετούσαν στα σκουπίδια, τώρα τους δίνουν την άδεια να τα πωλούν και να κερδίζουν.
-Αυτά που οι εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής τροφίμων θα είχαν την υποχρέωση να καταστρέψουν, τώρα τους δίνεται το ελεύθερο να τα προωθούν στα μεγάλα super markets και να κερδίζουν όλοι μαζί από την απόγνωση ή την άγνοια των καταναλωτών.
-Τα απομεινάρια ληγμένων τροφών των "πλούσιων" χωρών της Ευρώπης, θα ξεφορτώνονται στα ελληνικά ράφια.

Τώρα δεν θα αναζητούν πια οι πεινασμένοι στους κάδους για πεταμένα τρόφιμα, γιατί πλέον αυτά θα είναι συσκευασμένα και θα πωλούνται μέσα στα καταστήματα.

Έχει κανείς αμφιβολία ποιος θα καταναλώνει έμμεσα ή άμεσα τα "ληγμένα" τρόφιμα; Εμείς!

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα έτοιμου και πρόχειρου φαγητού θα εκμεταλλευτούν την διάταξη αυτή και στον βωμό του κέρδους θα σερβίρουν τα ληγμένα προϊόντα στους πελάτες.
Ποιος θα μας προστατέψει;  Ποιος θα ελέγξει την επαπειλούμενη διάχυση ασθενειών και επιδημιών από τα αλλοιωμένα τρόφιμα;
Λένε δικαιολογίες πως τα προϊόντα αυτά δήθεν δεν θα είναι επικίνδυνα. Μα τότε για ποιο λόγο έχει θεσπισθεί η ημερομηνία λήξης; Γιατί είναι υποχρεωτική η αναγραφή της; Γιατί να γίνονται έρευνες για την χρονική αντοχή των τροφίμων;

Αντί να ενδιαφερθούν να εξασφαλίσουν στα συνεχώς διευρυνόμενα τμήματα του λαού που υποφέρουν και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την καθημερινή τους τροφή, μέτρα κοινωνικής προστασίας και διανομή ελεγμένων τροφίμων από το κράτος, αντί να απαλλάξουν από τη φορολογία τα είδη ευρείας διατροφής, αντί να ελέγξουν τις καλπάζουσες τιμές, αδειοδοτούν την συσκευασία και πώληση των ληγμένων τροφίμων.
 
H διάταξη αυτή, μόνο σκοπό έχει την διατήρηση των κερδών των επιχειρήσεων παραγωγής ή εισαγωγής τροφίμων που έχουν μειωθεί από την μείωση της κατανάλωσης.
Τα σούπερ μάρκετ θα μπορούσαν να πωλούν σε προσφορά τρόφιμα με κοντινή ημερομηνία λήξης (2-5 ημέρες) ώστε ο καταναλωτής που τα αγοράζει να ξέρει ότι έχει περιθώριο για την κατανάλωσή τους. Έτσι ή αλλιώς άτυπα και χωρίς μείωση τιμής το κάνουν όταν στα ράφια τους βάζουν μόνο προϊόντα με κοντινή ημερομηνία λήξης ώστε ο καταναλωτής να μην έχει δυνατότητα επιλογής.  

Κατηγοριοποιούν την τροφή, κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους.

-         Να καταργηθεί άμεσα η Αγορανομική και η Υγειονομική Διάταξη που επιτρέπει την πώληση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας.
-         Να συστηματοποιηθούν οι έλεγχοι υγιεινής στα καταστήματα εμπορίας τροφίμων και στις εταιρείες παραγωγής και διανομής τους.

Σημείωση: Μετά την κατακραυγή, Κυβέρνηση και ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) άρχισαν να πετάνε ο ένας στον άλλο το «μπαλάκι» για την πατρότητα των μέτρων. Όσο αυτοί δήθεν «τσακώνονται» το μέτρο ισχύει. Ας κάνουν τεστ πατρότητας για την εκτρωματική διάταξη. Ας αφήσουν τον χαρτοπόλεμο κι ας την αποσύρουν άμεσα! 

  Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

1 σχόλιο:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Αργω να περασω μερικες φορες απο το σπιτικο σου αλλα δεν ξεχνω ποτε να ερθω να μαθω νεα απο τους μπλοκοφιλους!!!!Να εισαι παντα καλα και καλη εβδομαδα να εχεις με υγεια.
Δυστυχως η κατασταση ειναι τραγικη Οι ανθρωποι ομως δεν ειναι πειραματοζωα!!!