Διακοπές!

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Με τους γονείς στο Βόλο ή πατέρας, γιος και ...ταξίδι



Μετά τον Τύρναβο ήρθε η ώρα του Βόλου...
Το Σάββατο 27 Απριλίου, το απόγευμα στο Ορφανοτροφείο Βόλου (Χείρωνος & Ορφανοτροφείου)  στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο "Γονέα Μέρα"  που οργανώνει το Δίκτυο Ξένων Γλωσσών QLS θα πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα Ημερίδα σε συνεργασία με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ανετοπούλου -Hutton.

Θα μιλήσω με θέμα  "Θετική γονεϊκότητα- Σχέσεις γονεών παιδιών". Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα ...
Να πω ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά μου καθώς ο Βόλος είναι από τις πιο αγαπημένες πόλεις, αλλά συνεδέεται κατά κάποιον τρόπο και με τη δική μου ...θετική γονεϊκότητα: Το Βόλο είχα διαλέξει για μια εκδρομή με το μεγάλο μου γιο.
Τα τι και τα πως μπορείτε να τα δείτε και εδώ όπου περιγράφω το ταξίδι που κάναμε πριν από πέντε χρόνια, όταν ήταν δέκα ετών...
Οπότε νομίζω πως θα προσθέσω και κάτι για τη σημασία που έχει το ταξίδι στις σχέσεις με τα παιδιά μας και πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό ο ιδιαίτερος χρόνος που μπορούμε να περάσουμε μαζί. Ας είναι και για λίγο.
Το ταξίδι στο Βόλο στάθηκε η έμπνευση και για ένα κείμενο που μπορείτε να το διαβάσετε στο βιβλίο μου "Μπαμπά τι είναι το σεξ- κι άλλες ιστορίες οικογενειακής τρέλας" . Στο κεφάλαιο "Διακοπές και ελεύθερος χρόνος", όπου γράφω "On the Road: Πατέρας και γιος ταξιδεύουν". Αντιγράφω από τον επίλογο:

"Τίποτε δεν είναι ίδιο «μετά» 

Όταν πια επιστρέψαμε από τα ταξίδια μας, ήταν σα να ήρθαμε από άλλο πλανήτη. Ήταν παράξενο να προσγειώνεσαι στην καθημερινή πραγματικότητα μετά από όλες αυτές τις εμπειρίες, όλες αυτές τις εικόνες, πολύτιμες και για τους δυο μας.
Άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες ο τρόπος που βλέπουμε ο ένας τον άλλο. Νομίζω ότι αποκαταστήσαμε μια καλύτερη μορφή επικοινωνίας, ακόμη κι αν ποτέ δεν είναι όλα «ρόδινα». Οι καυγάδες –όπως καταλαβαίνετε- δεν μπορούν να λείψουν ποτέ, όμως οι τόνοι έχουν σαφώς πέσει…
Το ταξίδι έτσι κι αλλιώς δίνει τα σημαντικότερα μαθήματα σε γιο και πατέρα. Μαθήματα κάθε είδους. Από την ιστορία και τη γεωγραφία, μέχρι τα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής. Και βλέπεις ότι όταν είσαι χαλαρός, μακριά από την πίεση, μπορείς ακόμη και τα δύσκολα να τα διαπραγματευτείς με πολύ καλύτερο τρόπο. Κι εσύ και το παιδί.
Και θυμάμαι πάντα μια συνέντευξη που είχα πάρει από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Κορωπιώτου και επέμενε ότι δεν υπάρχει τίποτε σπουδαιότερο από το να ταξιδεύεις μαζί με τα παιδιά. Μου μιλούσε για τα μαθήματα που παίρνεις και δίνεις και τότε δεν μπορούσα ακόμη ακριβώς να τα συλλάβω…
Κι αν μου επιτρέπεται, θα σας έλεγα να «θυσιάσετε» κι εσείς ένα από τα …συναρπαστικά σας Σαββατοκύριακα και να τα περάσετε οι δυο σας: Πατέρας και γιος, μητέρα και κόρη κλπ, κλπ Θα είναι μια μοναδική εμπειρία –πιστέψτε με! "


Φέτος θα πάω πρώτη φορά -οι δυο μας με τη κόρη μου- σε μια άλλη αγαπημένη πόλη, τα Ιωάννινα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: