Διακοπές!

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Σκράτς!





Μπορεί να είναι έτοιμοι να μαντρώσουν και να ξεπουλήσουν τις παραλίες της χώρας, όμως κάτι άφησαν και σε μας!
Μια παραλία μέσα στα βαγόνια του μετρό! Ναι, καλά διαβάσατε. Οι ευφάνταστοι διαφημιστές, τις μέρες ακριβώς που παίζεται το μέλλον των πραγματικών παραλιών, άπλωσαν τεράστιες αυτοκόλλητες  παραλίες στα πατώματα. Αμμουδιά, κυματάκι και κοχύλια. Τόσο αληθινά που μερικοί πατούσαν διστακτικά! Τα βαγόνια ζωγραφισμένα με νέους και νέες με μαγιό, έτοιμους να απολαύσουν το καλοκαίρι και τις διακοπές που έρχονται.
Ποιο είναι όμως το κλειδί του Παραδείσου;  Το νέο «ξυστό». Το Σκρατς του Μελισσανίδειου ΟΠΑΠ. Με ένα εκατομμύριο πωλήσεις στις πρώτες έξι μέρες κυκλοφορίας!
Με μια απίστευτη διαφημιστική εκστρατεία που με έκανε να νιώθω πως παίζω σε κάποια ταινία του μέλλοντος, ειδικά όταν άκουσα από τα μεγάφωνα του βαγονιού:
«Κατεβαίνετε στην επόμενη στάση; Μην ξεχάσετε να αναζητήσετε βγαίνοντας ένα στιγμιαίο λαχείο Σκρατς».
Στην Ελλάδα της φτώχειας και της ανεργίας, λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές, το φιλαράκι του πρωθυπουργού προσφέρει απλόχερα ελπίδα σε όλους μας! Ξύνουμε και πάμε διακοπές. Δεν χρειάζεται αν αγωνίζεσαι, να ψηφίζεις, να τρέχεις στους δρόμους. Αρκεί να ξύνεις.
Θα σου πάρουμε και την τελευταία δεκάρα και θα σου πουλάμε ψεύτικες παραλίες και μεγαλειώδη –ποδοσφαιρικά- οράματα. Διαβάσαμε και το απίστευτο:

«Τα νέα λαχεία «Σκρατς» κυκλοφορούν σχεδόν 11 χρόνια μετά τη λήξη της σύμβασης διάθεσης του «Ξυστού Λαχείου» που είχε η Intralot. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΠΑΠ, το μόνο κοινό που θα υπάρχει με το «Ξυστό» θα είναι το... ξύσιμο, και ότι τα λαχεία «Σκρατς» θα προσφέρουν εντελώς διαφορετική εμπειρία στους παίκτες» (Καθημερινή, 8/5). Τι είναι αυτή η …διαφορετική εμπειρία; Ότι τα λεφτά θα πηγαίνουν στην τσέπη του Μελισσανίδη αντί του Κόκκαλη;

Όπως ανακοινώθηκε, τις πρώτες έξι ημέρες αναδείχθηκαν 260 χιλιάδες τυχεροί -συνεπώς υπάρχουν και 740 χιλιάδες άτυχοι! Σε εποχές κρίσης και φτώχειας ο κόσμος στρέφεται στο τζόγο. Και η πιο χυδαία εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας είναι να τους κλέβεις από την τσέπη τα λίγα, ελάχιστα ευρώ που υπάρχουν για να τους πουλήσεις φούμαρα. Ότι αυτοί θα τη βολέψουν. Θα είναι οι «τυχεροί» που θα ζήσουν σε αυτές τις ωραίες παραλίες –σκηνογραφίες.

Βγάζεις εκατομμύρια από τον ΟΠΑΠ που αγόρασες για ψίχουλα, κάνεις πλύση εγκεφάλου και κερδίζεις τη βασική ιδεολογική μάχη: Το ατομικό συμφέρον πάνω και σε κόντρα με το γενικό. Ο καθένας για τον εαυτό του. Εγώ ελπίζω να τη βολέψω. Να πάω σε αυτές τις παραλίες την ώρα που εσείς θα ιδροκοπάτε για ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο.
Πολύτιμα μαθήματα για υποταγμένους πολίτες. Μπορούμε να τους δώσουμε να φάνε τα σκρατς τους πριν καταλήξουμε να αγοράζουμε κι εμείς;

Το κείμενο δημοσιεύεται στο σημερινό "Δρόμο της Αριστεράς"

Δεν υπάρχουν σχόλια: