Διακοπές!

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Ανίκανοι και επικίνδυνοι!

Την ίδια ώρα που η Ελληνική Αστυνομία αποδείκνυε ακόμη μια φορά την ανικανότητά της, όταν σε αγώνα Water Polo, οπαδοί του Παναθηναϊκού επιτέθηκαν με λοστούς και τραυμάτισαν τον προπονητή και παίκτες του Ολυμπιακού και μόνο χάρη στους παίκτες του ΠαναΘηναϊκού αποφύγαμε τα χειρότερα, στα Εξάρχεια αστυνομικοί σκότωναν ένα 15χρονο παιδί...
Πρόσφατο είναι το γεγονός στη Θεσσαλονίκη όπου με κάθε άνεση, μέσα στο περιπολικό ο κρατούμενος πήρε το αστυνομικό περίστροφο και σκόρπισε το θάνατο στους δρόμους.
Δεν πρέπει τουλάχιστον να προβληματιστούμε από τα γεγονότα και να αναρωτηθούμε από που ως που ο κάθε -προφανώς ανεκπαίδευτος- αστυνομικός φέρει επάνω του ένα όπλο που αποδεικνύεται συχνά θανατηφόρο;
Και τι έχουμε να πούμε που όταν βρίσκονται μπροστά σε πραγματικούς εγκληματίες τα χάνουν και τελικά κάνουν επίδειξη δύναμης πάνω σε άοπλα παιδιά;
Ως πατέρας τριών παιδιών, σήμερα δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε άλλο παρά τους γονείς του 15χρονου Ανδρέα Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δεν θα ζήσει ποτέ τη ζωή που ανοιγόταν μπροστά του...
Και να αναρωτηθώ αν θα τιμωρηθεί ποτέ αστυνομικός για το νήμα της ζωής που έκοψε...


Το χρονικό του θανάσιμου τραυματισμού (Όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Σκάϊ

"...Σύμφωνα με την αστυνομία, νωρίτερα το Σάββατο το βράδυ, μία ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα σε περιπολικό και οι ειδικοί φρουροί που μετέβαιναν σε αυτό, ενώ είχαν εγκλωβιστεί από τους νεαρούς, απάντησαν αρχικά με χειροβομβίδα κρότου λάμψης και έπειτα με πυροβολισμό εκφοβισμού. Όπως τονίζουν η σφαίρα εξοστρακίστηκε και βρήκε το νεαρό στο στομάχι.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, κατά τους ισχυρισμούς των ειδικών φρουρών, τονίζει πως οι δύο αστυνομικοί, που επέβαιναν σε περιπολικό, δέχτηκαν επίθεση από 30 περίπου νεαρούς, οι οποίοι τους έριχναν αντικείμενα. Έπειτα, στάθμευσαν το περιπολικό στη Χ. Τρικούπη και κατευθύνθηκαν πεζή προς τους επιτιθέμενους για την σύλληψή τους.
Οι συγκεντρωθέντες, πάντα κατά τους ειδικούς φρουρούς, επιτέθηκαν εκ νέου στους δύο αστυνομικούς, οι οποίοι αντέδρασαν: ο μεν ένας δια ρίψεως χειροβομβίδας κρότου - λάμψεως, ο δε άλλος με χρήση του υπηρεσιακού του όπλου πυροβολώντας τρεις φορές, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του ανηλίκου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο νεαρός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Όμως, η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη από την Επιτροπή Συνταγματικών Δικαιωμάτων Μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, υποστηρίζει ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η σφαίρα δεν εξοστρακίσθηκε και ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε εν ψυχρώ.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι νεαροί επιτέθηκαν όχι με πέτρες, αλλά με μπουκάλια με νερό στους αστυνομικούς, οι οποίοι αρχικά έφυγαν και δεν ήταν εγκλωβισμένοι. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, επέστρεψαν με διμοιρία των ΜΑΤ, οπότε και συνέβη το τραγικό περιστατικό.

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
Ένταση σε πολλές περιοχές του κέντου της Αθήνας
Αμέσως μετά επικράτησε μεγάλος αναβρασμός στην περιοχή, όπου ξέσπασαν συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και αντιεξουσιαστές.

Οι νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ, ενώ οι αστυνομικοί απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Στην περιοχή έχει μεταβεί μεγάλος αριθμός ατόμων, όχι μόνο από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ αργά το βράδυ ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Από τη χρήση των δακρυγόνων, η ατμόσφαιρα στο κέντρο της Αθήνας έγινε αποπνικτική, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές του κέντρου. Μάλιστα, στην οδό Ερμού πολλά καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ μερικά τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Επεισόδια ξέσπασαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου ομάδα 150 κουκουλοφόρων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου.

Επεισόδια σημειώθηκαν σε Γιάννενα και Χανιά.

Μήνυμα Π. Παυλόπουλου
Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, από τις Σέρρες έκανε την παρακάτω δήλωση: "Εκ μέρους της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού και εμού προσωπικά εκφράζω την οδύνη για το περιστατικό και ιδίως για το θάνατο του νεαρού παιδιού. Θέλω να διαβεβαιώσω οτι η έρευνα ήδη ξεκίνησε για τις συνθήκες με τις οποίες συνέβη ο θάνατος αυτός, η έρευνα θα οδηγήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και των υπαιτίων, θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία και το κυριότερο η λήψη των μέτρων εκείνων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Η αστυνομία έχει ως σκοπό να είναι δίπλα στον πολίτη, οποιοδήποτε τέτοιο περιστατικό το οποίο μάλιστα έχει αυτή την κατάληξη όχι απλώς είναι καταδικαστέο είναι πέρα και έξω απο τη λογική της αστυνομίας σύμφωνα με το κράτος δικαίου και σύμφωνα με την αποστολή της".

...Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η Εθνική Λυρική Σκηνή, αρνείται να άκυρώσει τα εισιτήρια που είχαμε για παιδική παράσταση, η οποία γίνεται κανονικά λες και δεν συμβαίνει τίποτα! Σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες αντιμετωπίσαμε την πλήρη άρνηση και ο υπεύθυνος στον οποίο μας παρέπεμψαν τα έριξε όλα στις "τηλεοράσεις που υπερβάλλουν".
Για μερικά ευρώ θέτουν σε κίνδυνο δεκάδες παιδιά. Τι να πει κανείς;
Θα περιμέναμε λίγη παραπάνω υπευθυνότητα και ευαισθησία. Όμως τι να πούμε; Ξέρετε ποιός είναι ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής;

Δείτε στο δημοσίευμα κάτω ένα από τα έργα του!Και ψάξτε το λιγάκι...

1 σχόλιο:

kostasst είπε...

Ο Λάκης Λαζόπουλος ανέβαλε την πρεμιέρα του. Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ανέστειλε τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Η Σχολή Μωραϊτη και το Μουσείο Μπενάκη ανέβαλαν προγραμματισμένη συναυλία...
Από τη μια λοιπόν έχουμε φορείς και ανθρώπους που δείχνουν ευαισθησία σε όσα συμβαίνουν.
Και από την άλλη έχουμε φορείς όπως η Λυρική ποπυ δείχνουν πλήρη αναισθησία.
Είναι τυχαίο πως πρόεδρος της Λυρικής είναι ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος; Ο άνθρωπος που θεωρεί φέουδα του τη Μήλο και τη Γκιώνα και φέρεται λες και το περιβάλλον του ανήκει για προσωπική χρήση και πως οι κάτοικοι είναι υπήκοοι του, είναι φυσικό να μένει ασυγκίνητος και απότ ον θάνατο ενός παιδιού. The show must go on...