Διακοπές!

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008

...κάνει καλό!


Θυμάστε την παλιά διαφήμιση που υποστήριζε ότι γνωστό ανθρακούχο αναψυκτικό κάνει καλό; Τώρα πια την έχουν αποσύρει, αλλά βρήκαν άλλο παραμυθάκι να μας σερβίρουν. Δεν έχει λέει συντηρητικά! Είναι φυσικό: Η ίδια είναι ένα συντηρητικό! Ένα επίτευγμα της χημείας.
Μόνο που για να αρέσει αυτή η αηδιαστική σύνθεση, πρέπει η γεύση της να εξαφανιστεί κάτω από ένα παχύ στρώμα ζάχαρης. Κάτι που σίγουρα έχει παρενέργειες.
Γράφει ο Morgan Spurlock -δημιουργός και "πειραματόζωο του ντοκιμαντέρ Super Size Me-στο βιβλίο του "Μπουκιά ασυγχώρητη":

"...πόση ζάχαρη περιέχει ένα κουτί αναψυκτικού των 355 ml; Δέκα κουταλάκια. Ο την μέσος αμερικανός έφηβος πίνει δυο ή περισσότερα αναψυκτικά. Το παιδί αυτό καταναλώνει είκοσι κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα. Μόνο από τα αναψυκτικά. Προσθέστε όλη την υπόλοιπη ζάχαρη που καταναλώνει το μέσο παιδί από τα φαστφουντ, τα "ανθυγιεινά" φαγητά και σνακ. Τώρα ελάτε να με ξαναρωτήσετε γιατί παρατηρείται επιδημία διαβήτη τύπου 2 στα αμερικανάκια.
Τα αναψυκτικά είναι επίσης βλαβερά για τα δόντια και τα οστά... Το 40-60% της συνολικής οστικής μάζας σχηματίζεται κατά την εφηβεία. Ωστόσο, το φωσφορικό οξύ που περιέχουν τα αναψυκτικά αναγκάζει το σώμα να απορροφά ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία από τα οστά προκειμένου να εξουδετερώσει την οξύτητα, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση...
...ο ερευνητής θεμάτων υγείας του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης David Ludwig λεει: "κάθε επιπρόσθετη μερίδα ανθρακούχου ποτού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 50%"..."
Και αν θεωρείτε πως τα "διαιτητικά αναψυκτικά είναι η λύση, διαβάστε:
"...Η καφεϊνη που περιέχεται σταπερισσότερα αναψυκτικά έχει διεργετική δράση. Τρία κουτάκια διαιτητικής κόλα περιέχουν την ίδια ποσότητα καφεϊνης με έναν εσπρέσο... Δυστυχώς πολοί γονείς παρόλο που δεν θα έδιναν ποτέ στα παιδιά τους καφέ, δεν γνωρίζουν ότι το πρόχειρο φαγητό και τα αναψυκτικά περιέχουν καφεϊνη..."
(Sue Palmer, "Τοξική" παιδική ηλικία)

Μετά από όλα αυτά, μπορούμε να δούμε με άλλο μάτι τις ολοσέλιδες καταχωρήσεις γνωστών επιχειρήσεων που θησαυρίζουν εις βάρος της υγείας των παιδιών. Μήπως θα έπρεπε τα διάφορα έντυπα και ραδιοφωνικοί σταθμοί που κόπτονται για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, της υγείας κλπ, να μη δημοσιεύουν τέτοιες παραπλανητικές διαφημίσεις; Να μην διαδίδουν την κατανάλωση προϊόντων που δηλητηριάζουν τον οργανισμό παιδιών και ενηλίκων.
Να μη στηρίζουν προϊόντα που έχουν κάνει τα ελληνόπουλα τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης. Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: