Διακοπές!

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Όλοι την Κυριακή στην Καλοσκοπή!


Η Γκιώνα που θέλουμε να σώσουμε...(η φωτογραφία από το www.kaloskopi.gr)

Όπως είχα ήδη σημειώσει, πιστεύω ότι ο εμπρησμός του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια θα γίενι μπούμεραγκ για τους ηθικούς και τους φυσικούς αυτουργούς του.

Ήδη άνθρωποι από όλη την Ελλάδα δηλώνουν συμμετοχή στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή 5 Απριλίου, στις 11 το πρωί στην Κουκουβίστα (Καλοσκοπή)

Αυτό που δεν σας έχω πει είναι ότι το σπίτι αυτό που έκαψαν έχει πίσω του και μια άλλη ιστορία. Ο Στέφανος Κόλλιας είναι γιος του μεγαλου μας ηθοποιού Φοίβου Ταξιάρχη, που έφυγε από κοντά μας πριν από δυο περίπου χρόνια.
Ο Φοίβος Ταξιάρχης ήταν ο αγαπημένος ηθοποιός και του δικού μου πατέρα. Όποτε έπαιζε σε κάποιο έργο στην τηλεόραση, δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξουμε κανάλι! Ήταν ένας άνθρωπος μοναδικός, όπως λένε όσοι τον γνώρισαν που αγάπουσε πολύ τον τόπο και το χωριό του, όπου εφτιαξε αυτο το μικρό σπίτι για να απολαμβάνει τη μοναδική θέα που έχει το χωριό αυτό, που δεν ονομάζεται τυχαία το μπαλκόνι της Γκιώνας.
Δυστυχώς η θέα που βλέπει κανείς σήμερα με τις ανοιχτές πληγές του βουνού κάνουν να πιάνεται η ψυχή σου...

Στη φωτογραφία ορατό "δια γυμνού οφθαλμού" το έργο της εταιριας των βωξιτών και του ιδιοκτήτη της Οδυσσέα Κυριακόπουλου -πρώην προέδρου του ΣΕΒ και νυν της ...Λυρικής (!) Θαυμάστε την αποκατάσταση του τοπίου και την τήρηση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας (η φωτογραφία από το www.kaloskopi.gr)

Αντιγράφω από το άρθρο της Αντιγόνης Καράλη, που δημοσιεύτηκε τότε -12/10/2007- στο Έθνος:

"...Εφυγε χθες από τη ζωή ο ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης, στρατευμένος καλλιτέχνης, αγωνιστής, αντιστασιακός. Αφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών... Ανθρωπος γλυκός, ευγενής, με ανοιχτό μυαλό, αγαπούσε πολύ την τέχνη του, βρισκόταν πάντοτε στο πλευρό των συναδέλφων του και στους αγώνες του κλάδου. Είχε πάντα έναν καλό λόγο για όλους, μιλούσε με αγάπη για τους δασκάλους και τους συντρόφους του, συζητούσε με τους νεότερους, άκουγε τη γνώμη τους και τους συμβούλευε.

Ο Ταξιάρχης Κόλλιας, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Φοίβου Ταξιάρχη, γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Καλοσκοπή της Φωκίδας, το 1926. Φοίτησε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μόλις αποφοίτησε από τη σχολή (1949), προσελήφθη αμέσως από το Εθνικό Θέατρο αλλά στρατεύτηκε έως το 1951.
Πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στον ρόλο του Κινησία στη «Λυσιστράτη» του «Θυμελικού Θιάσου» του Λίνου Καρζή με την Κυβέλη στον ομώνυμο ρόλο. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Μάνο Κατράκη, κυρίως, αλλά και με τον Φωτόπουλο, την Κυβέλη κ.ά.

Με το «Πειραϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη περιόδευσε στο εξωτερικό με αρχαίο δράμα. Υπήρξε ιδρυτικό και διευθυντικό στέλεχος του πρώτου στην Ελλάδα εταιρικού θιάσου «Αρμα Θεάτρου». Μετά τη δικτατορία είχε την πρωτοβουλία για την κίνηση της ανασύστασης του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που είχε διαλυθεί παράνομα το 1967, μια κίνηση που γρήγορα γνώρισε μεγάλη μαζικότητα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση του νόμιμου ΣΕΗ.

Ο Φοίβος Ταξιάρχης μαζί με τον Μέντη Μποστατζόγλου (Μποστ) σε συνέντευξη τύπου για την ιστορική παράσταση της Μαρίας Πενταγιώτισσας

Επειτα από κάποιες συνεργασίες στο ελεύθερο θέατρο ίδρυσε το συλλογικό συγκρότημα «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες», με το οποίο παρουσίασε συνολικά 15 άπαιχτα έργα από τη νεοελληνική θεατρική παραγωγή. Στα περισσότερα είχε και την ευθύνη της σκηνοθεσίας. Ο εν λόγω θίασος έπαψε να λειτουργεί από την άνοιξη του 1986 για οικονομικούς λόγους. Εκτοτε συνεργάστηκε και με δύο ΔΗΠΕΘΕ, ενώ στις κρατικές μας σκηνές είχε μόνο τρεις συμμετοχές λόγω άλλων υποχρεώσεων και έντονης συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Από μαθητής ακόμα της δραματικής σχολής συνεργάστηκε σε πολλές εκπομπές θεάτρου, λόγου και τέχνης στο ραδιόφωνο (στην Ελλάδα και το εξωτερικό), όπου και σκηνοθέτησε πολλά νεοελληνικά έργα. Πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (ανάμεσά τους «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ουράνιο τόξο», «Αρραβωνιάσματα», «Φωτεινή Ζάρκου») καθώς και στο ελληνογιουγκοσλαβικό τηλεοπτικό οδοιπορικό κοινής παραγωγής «Πλάκα - Σκαρντάλιε»..."
Αυτού του ανθρώπου, αυτού το αγωνιστή το σπίτι έκαψαν οι "γνωστοί -άγνωστοι". Ελπίζουμε να δούμε την Κυριακή στην Καλοσκοπή και εκπροσώπους του ΣΕΗ, που τόσα του οφείλει...

Από την ανακοίνωση της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας

"...Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι των χωριών της Γκιώνας από την καταστροφομανία των κερδοσκόπων, που την περασμένη Δευτέρα το πρωί κάψανε ολοσχερώς το σπίτι του αείμνηστου Φοίβου Ταξιάρχη, για να εκφοβίσουν και να εκδικηθούν τον γιό του Στέφανο Κόλλια και τους ενεργούς υπερασπιστές του περιβάλλοντος του βουνού.

Ο Στέφανος μαζί με άλλους κατοίκους της Καλοσκοπής και των άλλων χωριών, τόλμησαν να εκφράσουν άποψη για τις καταστροφές, που ασύδοτα επιφέρουν στο φυσικό πλούτο του βουνού οι κερδοσκοπικές εταιρίες. Και να δημιουργήσουν την «Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας».

Στοχοποιούνται οι υπερασπιστές της Γκιώνας, για να μπορέσουν άνετα να αυξήσουν τα κέρδη τους ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, στο περιβάλλον και εφαρμόζοντας το διαίρει και βασίλευε.

...ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στον Στέφανο Κόλλια αναπτύχθηκε, με απόφαση να χτιστεί ξανά το πατρογονικό σπίτι, πολύ καλύτερο και δυνατότερο από το παλιό. Για το λόγο αυτό καλούνται όσοι μπορούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία να τον ενημερώσουν. Επίσης όσοι θέλουν να στείλουν οικονομική ενίσχυση να βάλλουν χρήματα στον λογαριασμό της οικογένειας Κόλλια.
ΚΟΛΛΙΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ (Φοίβος Ταξιάρχης)
ΚΟΛΛΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: 721 / 310473-74
ΙΒΑΝ: GR8201107210000072131047374
Στέφανος Κόλλιας τηλ: 6981310556


* Για την διευκόλυνση των Αθηναίων πολιτών, που θέλουν να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση, θα ξεκινήσει λεωφορείο (πούλμαν) από την Αθήνα προς Καλοσκοπή, στις 8 το πρωί της Κυριακής, από το Πεδίο του 'Αρεως, άγαλμα Αθηνάς επί της Λ. Αλεξάνδρας και θα περάσει από Ομόνοια. Θα επιστρέψει το βράδυ στην Αθήνα. Το κόστος είναι 10 ευρώ. Για να κλείσετε θέση τηλεφωνήστε στην Αγγελική στο 6974973460.

3 σχόλια:

Φαίδρα Φις είπε...

καλή δύναμη Κωστή!
η σκέψη μου είναι εκεί

σε φιλώ

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Και εδώ εικόνες απο τη συγκέντρωση:
http://symparataxi.blogspot.com/2009/04/blog-post_05.html

kostasst είπε...

Καλημέρα Φαίδρα. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση.
Βοιωτοί, θα μπω , θα δω και θα ...κλέψω φωοτγραφίες!