Διακοπές!

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Με δύναμη από την Καλοσκοπή: Οι πολίτες βάζουν φραγμό στα νέα σχέδια καταστροφής της Γκιώνας


Δεν ήμουν εκεί... Για να πάω σε μια ακόμη ανούσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου. Στην οποία Συνέλευση απουσίαζαν οι ...συντάκτες. Και για πολλοστή φορά αναβλήθηκε. Σε μια κρίσιμη φάση για όλους τους εργαζόμενους οι συνδικαλιστές δεν εμπνέουν δυστυχώς καμία εμπιστοσύνη... Αλλά αυτό έιναι μια άλλη ιστορία.

Όπως είχα γράψει ο εμπρησμός του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια έγινε μπούμεραγκ για τους εμπνευστές του. Χρειάστηκε αυτό το σοκ για να ξεσηκωθούμε επιτέλους! Για να σπάσουμε επιτέλους το φράγμα της σιωπής.
Η μεγάλη συγκέντρωση της Κουκουβίστας (Καλοσκοπής) είναι μόνον η αρχή!

Διαβάζω την ανταπόκριση από τη σελίδα της "Αρμονικής Ανάπτυξης" των Δημοτών Ξυλοκάστρου (http://armoniki.blogspot.com/2009/04/blog-post_05.html)
"Στο χωριό Καλοσκοπή Φωκίδας (Κουκουβίστα), στην κατοχή, είχαν κάψει σπίτια πατριωτών οι Γερμανοί. Την προηγούμενη Δευτέρα 30/3/2009 κάποιοι άλλοι κατακτητές, έκαψαν το σπίτι του Στέφανου Κόλλια , γιατί αγωνίζεται κατά των μεταλλείων που "τρώνε" τον τόπο.

Αποκαΐδια και στάχτες, το σπίτι που έχτισε ο πατέρας του, ο γνωστός ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης. Κάποιοι προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους της Γκιώνας. Κάποιοι προσπάθησαν να τους κλείσουν το στόμα. Κάποιοι θέλησαν να φιμώσουν το Στέφανο. Ο Στέφανος όμως, έδειξε ότι πείσμωσε και δεν τα παρατάει. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται και στον αγώνα αυτό δεν θα είναι μόνος. Σήμερα βρέθηκαν εκεί πολίτες από όλη την Ελλάδα, για να συμπαρασταθούν σε αυτόν και στα μέλη της Κίνησης, αλλά και για να δείξουν στους ηθικούς αυτουργούς αυτού του εμπρησμού, ότι η φασιστική πράξη τους, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η πλατεία της Καλοσκοπής γέμισε Στέφανους. Μπορεί να έκαψαν το σπίτι ενός, αλλά για κακή τους τύχη, η φλόγα αυτή, άναψε εκατοντάδες φωτιές. Στην ίδια πλατεία που το Δεκαπενταύγουστο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης όρκισε ομάδα του ΕΛΑΣ, μαζευτήκαμε σήμερα και δηλώσαμε όλοι ότι θα κρατήσουμε τη "φωτιά" μας ζωντανή. Το σπίτι θα ξαναχτιστεί σύντομα, γιατί θα βοηθήσουμε όλοι και οι αγώνες θα συνεχιστούν μαζικότεροι και δυνατότεροι. Οι πληγές της Γκιώνας από την εξόρυξη βωξίτη είναι εκατοντάδες. Τώρα ετοιμάζονται να τρυπήσουν και άλλα δάση σε περιοχές Natura 2000. Δεν θα μπορέσουν όμως. Ως εδώ ήταν ο βιασμός του βουνού, για τον πλουτισμό των λίγων και χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει..."

Στη φωτογραφία το έργο ...ανάπλασης τοπίου δια χειρός Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Ζήλεψαν οι Βαρδινογιάννηδες και θέλουν να διορθώσουν και αυτοί τα λάθη της φύσης!


Το ψήφισμα της συγκέντρωσης
Καταγγέλλουμε την τρομοκρατική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του Στέφανου Κόλλια, μέλους της Κίνησης για την Σωτηρία της Γκιώνας, στην Καλοσκοπή Φωκίδας, ξημερώματα Δευτέρας 30 Μαρτίου.
Η επίθεση αυτή δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών μηνών, προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή του σπιτιού, ξυπνώντας μνήμες του ολοκαυτώματος του χωριού από τους φασίστες κατακτητές.Δεν είναι τυχαίο που οι τρομοκράτες θρασύδειλοι εμπρηστές «χτύπησαν»

• Την πρώτη φορά στις 26/12/08, λίγες μέρες μετά από συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κίνηση στον Αποστολιά στις 14/12, με μαζική συμμετοχή κατοίκων των χωριών, στην οποία εμφανίστηκαν «αυθόρμητα» εργαζόμενοι της εταιρίας S & B με πρόθεση να την διαλύσουν
• Τη δεύτερη φορά στις 30/3, λίγες μέρες μετά την κατάθεση ένστασης κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας ΕΛΜΙΝ από την Κίνηση και άλλους φορείς της περιοχής

Είναι φανερό ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη δημιουργία της Κίνησης γιατί αυτή συσπείρωσε τους κατοίκους της περιοχής και εξέφρασε την οργή και αγανάκτηση για την καταστροφή που συντελείται εδώ και χρόνια στην περιοχή από την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των μεταλλευτικών εταιριών. Μια δραστηριότητα που προκαλεί εξάντληση των υδάτινων πόρων, ρύπανση νερών και εδαφών, καταστροφή των δασών, της χλωρίδας και πανίδας (εξορύξεις πραγματοποιούνται και μέσα σε περιοχές NATURA) και κατά συνέπεια υποβάθμιση της ζωής, καταστροφή παραδοσιακών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία), εμπόδια σε κάθε προσπάθεια διαφορετικού τύπου ανάπτυξης.
Όλα αυτά βέβαια με τη συναίνεση των αρμοδίων αρχών (υπουργείων και τοπικών αρχών) και κάτω από την ομπρέλα μιας απαρχαιωμένης νομοθεσίας χουντικής έμπνευσης (Μεταλλευτικός Κώδικας) η οποία ταυτίζει το δημόσιο συμφέρον με τα συμφέροντα των εταιριών. Έτσι χρόνια τώρα στην περιοχή έχει επιβληθεί ένα μονοδιάστατο μοντέλο «ανάπτυξης» που απαξιώνει κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα που θα μπορούσε να δώσει ζωή στα χωριά, με σοβαρό ενδεχόμενο αν κάποια στιγμή οι οικονομικές συγκυρίες το επιβάλλουν (π.χ. πτώση τιμών βωξίτη) να μετατραπεί η περιοχή σε ένα νέο Μαντούδι.

Δυστυχώς οι τρομοκράτες εμπρηστές δεν κρύβονται μόνο στο σκοτάδι της νύχτας, αλλά καλύπτονται και από το σκοτάδι της απουσίας ερευνών από την πλευρά των αρμοδίων αρχών και κυρίως από το σκοτάδι του γενικότερου κλίματος εκφασισμού της κοινωνικοπολιτικής ζωής που έχει στόχο την κατάπνιξη κάθε φωνής που αντιστέκεται και διεκδικεί

Απευθυνόμενοι στους εμπνευστές και δράστες της αποτρόπαιας αυτής πράξης δηλώνουμε απερίφραστα πως αυτή τη φορά κατάφεραν να πετύχουν πολύ περισσότερα από την καταστροφή ενός σπιτιού
• Να μας πεισμώσουν και να μας συσπειρώσουν περισσότερο
• Να διευρυνθεί το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης
• Να μαζικοποιηθεί ο αγώνας μας

Καλούμε θεσμικούς φορείς και συλλογικότητες να καταδικάσουν αποφασιστικά τέτοιες ενέργειες

Απαιτούμε
• Να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του εμπρησμού
• Να υπάρξει πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών
• Να ασχοληθούν επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς με το πρόβλημα της καταστροφής της Γκιώνας

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗ ΦΛΟΓΑ,
ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ
ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ & ΑΠΑΝΘΡΩΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ


Διαβάστε και αυτά.
http://www.kastellia.gr/loc_ks/news.asp
http://politeskorinthias.blogspot.com/
http://symparataxi.blogspot.com/2009/04/blog-post_05.html
http://politesfokidas.blogspot.com/2009/04/blog-post_05.html
http://lamianews.blogspot.com/2009/04/blog-post_3196.html
http://iteanet.blogspot.com/2009/04/blog-post_05.html

Οι φωτογραφίες που (ανα) δημοσιεύω είναι από τις σελίδες που αναφέρονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: