Διακοπές!

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Μια μαγική στιγμή από τη Λίμνη των Κύκνων

Ας απολαύσουμε λίγη ομορφιά... Χθες προσπαθούσα να διηγηθώ στην κόρη μου τη "Λίμνη των Κύκνων" και έλεγα ό,τι μου κατέβαινε, απ' όσα θυμόμουνα. Μετά σκέφτηκα ότι το καλύτερο είναι να δούμε ... Και πέσαμε πάνω σε εκπληκτικά αποσπάσματα. Και τα δυο μικρά κοιτούσαν μαγεμένα.
Η ιστορία της "Λίμνης των Κύκνων" είναι κάπως έτσι:

O Tσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1876, ύστερα από παραγγελία του θεάτρου Mπαλσόι για να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στις 4 Mαρτίου του 1877, με μέτρια επιτυχία. Tο θέατρο Mαριίνσκι παρουσίασε τη δεύτερη πράξη του του μπαλέτου στη μνήμη του Tσαϊκόφσκι (1 Mαρτίου 1894) σε χορογραφία Iβάνοφ. Tον Iανουάριο του 1895 παρουσιάστηκε ολόκληρο το έργο σε χορογραφία Πετιπά (πρώτη και τρίτη πράξη) και Iβάνοφ (δεύτερη και τέταρτη). H πρώτη δυτική παραγωγή ήταν η πλήρης εκδοχή των Πετιπά-Iβάνοφ και παρουσιάστηκε από τον Nτιαγκίλεφ το 1934. Aυτή ήταν και η βάση για όλες τις μεταγενέστερες παραγωγές της «Λίμνης των Kύκνων». (από την Καθημερινή)

Και η συνέχεια:

Το παραμύθι αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο.
Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο Ρόθμπαρτ αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ.
Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό. Καθώς όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο, υπάρχει και ένα δεύτερο τέλος, που θέλει τους δύο ερωτευμένους να πεθαίνουν.
(Βικιπαίδεια)

Από τα πιο όμορφα κομμάτια που είδαμε ήταν και αυτό με τα μπαλέτα Kirov:

Δεν υπάρχουν σχόλια: