Διακοπές!

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Της διαπλοκής το κάγκελο... Ο όμορφος και ηθικός κόσμος των ΜΜΕ

Το διάβασα σήμερα και πιστεύω ότι αξίζει να το μοιραστώ μαζί σας. Περιγράφει ανάγλυφα την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ΜΜΕ

(Το άρθρο αναρτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2009, στο PressGr.eu)
Πριν από μερικά χρόνια η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία είχε προσπαθήσει να περιγράψει της… διαπλοκής το κάγκελο με ένα γράφημα όπου παρουσιαζόταν οι εταιρείες και τα εμπλεκόμενα ΜΜΕ των γνωστών νταβατζήδων.
Αυτό που συμβαίνει, όμως, τις τελευταίες ημέρες στο χώρο των Media δεν έχει προηγούμενο. Εφημερίδες εκδίδονται από τη μια στιγμή στην άλλη, οι αναγνώστες αυξάνονται ραγδαία λόγω των προσφορών, οι εκδότες είτε είναι εχθροί είτε έχουν στενές σχέσεις μεταξύ τους, μια απίστευτη εικόνα που κανείς δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να καταγράψουμε το νέο κάγκελο της διαπλοκής στα ΜΜΕ μπας και βγάλουμε άκρη.
Ο όμιλος Μπόμπολα που διαθέτει τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, έχει στην κατοχή του εφημερίδες και περιοδικά. Διαθέτει το Έθνος το οποίο στέκεται παραδοσιακά υπέρ του ΠΑΣΟΚ αλλά κατά καιρούς κάνει τα παιχνίδια του ανάλογα με το συμφέρον του αφεντικού. Όπως π.χ. στη μάχη Παπανδρέου – Βενιζέλου όπου τάχθηκε υπέρ του δεύτερου, όμως τώρα στηρίζει Παπανδρέου. Διαθέτει την «ισορροπιστική» Ημερησία, όμως το «υπόγειο» παιχνίδι το κάνει με το Πρώτο Θέμα. Ενώ δηλαδή οι άλλες εφημερίδες στέκονται αξιόλογα το Θέμα αναλαμβάνει τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και στέλνει τα μηνύματα εκεί που πρέπει. Για παράδειγμα οι αποκαλύψεις της Κυριακής για την κ. Σιούτη. Έστειλαν το μήνυμα στην ίδια και τον πρωθυπουργό, έστειλαν και στον αντίπαλό της στα κατασκευαστικά, τη ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ. Όσο για το Mega, διαμορφώνει συνειδήσεις ανάλογα με το θέμα. Για παράδειγμα παίζει προκλητικά υπέρ της Ντόρας, κατηγορεί την κυβέρνηση όταν πρέπει (ή όταν διατάζουν το Mega οι μέτοχοι). Ο Μπόμπολας επίσης έχει συμμαχήσει με τον Κοντομηνά, έχει βάλει στις δουλειές του τον Λαυρεντιάδη, ενώ άσπονδος φίλος είναι ο Στ. Ψυχάρης.Ο Νίκος Χατζηνικολάου, άλλοτε υπάλληλος του Μπόμπολα τώρα βρίσκεται μαζί του στα μαχαίρια. Πετάει σπόντες για τα έργα και τη διαπλοκή, παίζει στα ίσια το παιχνίδι των Media με τη Real news και τον Real FM και έχει μπει στο μάτι των παραδοσιακών βαρόνων. Ξεχνάει όμως ότι ήταν βασικός εκπρόσωπος των καναλαναρχών και έκανε τα παιχνίδια του Μπόμπολα και του Κοντομηνά. Όπως ξεχνάει, στο πλαίσιο της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που λέει ότι υπηρετεί, να μιλήσει για τα περίεργα τιμολόγια του Alter και του συνεταίρου του, Κουρή.
Ένας άλλος υπάλληλος του Alter ο… αδέκαστος Μάκης, έβγαλε πρόσφατα εφημερίδα σε συνεργασία με άλλους δημοσιογράφους που παραδοσιακά ήταν στα μεγάλα μαγαζιά και έπαιζαν τα παιχνίδια των αφεντικών τους (βλέπε π.χ. Λάλας). Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η Veto θεωρείται ανταγωνιστική της Real, την ίδια στιγμή ο Μάκης διαφημίζει την εφημερίδα του Χατζηνικολάου από τη Zougla.gr. Όσο για τα τιμολόγια του Κουρή, έχουν «χαθεί» και αυτά στη Ζούγκλα της ενημέρωσης.
Στο Θέμα FM, πρώην Άλφα που έχει πλέον ιδιοκτήτες τους όψιμους συμμάχους Μπόμπολα και Κοντομηνά, κατοικοεδρεύουν οι άσπονδοι εχθροί του Μάκη και του Χατζηνικολάου. Π.χ. ο Σ. Γκιόλιας, ο οποίος από αρχισυντάκτης του Μάκη έγινε ο μεγαλύτερος εχθρός του ενώ πρόσφατα ανέλαβε να απαντήσει στις βολές Χατζηνικολάου κατά του Μπόμπολα. Υπάρχει βέβαια και ο Θέμος Αναστασιάδης και η παρέα του οι οποίοι δε χάνουν ευκαιρία να συγκρούονται με τα άλλοτε φιλαράκια τους. Πριν, όμως, το Θέμα αγοραστεί από τον Μπόμπολα βρίσκονταν και αυτοί απέναντί του.
Στο Βήμα γίνεται της τρελής αφού ο Χ. Λαμπράκης αδυνατεί (και φυσικά) να ελέγξει το μαγαζί που έχει περάσει στα χέρια του Ψυχάρη. Όμως, εκεί είναι όπου φυσάει ο άνεμος, όπως αποδείχθηκε με το ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου. Λέτε ο Πρετεντέρης που στηρίζει Ντόρα να πάθει ακόμη ένα στραπάτσο;
Στον όμιλο Αλαφούζου ασχολούνται με το πώς δεν θα… πειράξουν τους φίλους τους, όπως αποδείχθηκε και με το κυριακάτικο δημοσίευμα της Καθημερινής για το οποίο την πλήρωσε η μαρίδα κι όχι τα… κεφαλόπουλα όπως έπρεπε. Ο όμιλος έχει και τον ΣΚΑΙ όπου έχουν μπει και εφοπλιστές όπως ο κουμπάρος της Ντόρας, Μαρινάκης ενώ κοντά βρίσκεται και ο Λαυρεντιάδης.Στον Ελεύθερο Τύπο ιδιοκτήτες είναι δύο πρώην άνθρωποι του Μπόμπολα που συγκρούστηκαν μαζί του. Οι Σκαναβής και Μπενέκος, άγνωστο από που, βάζουν χρήματα για να αναστήσουν τη ναυαρχίδα του κεντροδεξιού τύπου.
Αυτοί κι άλλοι πολλοί διαπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι με βασικό στόχο, εκτός από τα εκατομμύρια της διαφήμισης, και τον έλεγχο της εξουσίας.
Ανεξάρτητη δημοσιογραφία έχε γεια… [AntiNews.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: