Διακοπές!

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΕΞΥΠΝΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

H Επιστημονική συναργάτης του Medi Διατροφή, Ιωάννα Κοντελέ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος μας ενημερώνει για .. "Έξυπνες Ιδέες για Κολατσιό στο Σχολείο"...
Νομίζω πως είναι ένα κέιμενο που πρέπει να διαβάσουν όχι μόνον οι γονείς, αλλά και οι υπέυθυνοι σχολείων και παιδικών σταθμών... Το αφιερώνω στη νέα διεύθυνση του παιδικού σταθμού της κόρης μου, που μόλις ανέλαβε ενέταξε στο διαιτολόγιο 3χρονων και 4χρονων παιδιών τη... μερέντα!


Καθώς τα παιδιά περνάνε ένα πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους στο σχολείο, το τι τρώνε τις συγκεκριμένες ώρες είναι πολύ σημαντικό για την υγιή ανάπτυξη τους αλλά και την διαμόρφωση της διατροφικής τους συμπεριφοράς. Δυστυχώς στα ελληνικά σχολεία δεν υπάρχει καμία διαπαιδαγώγηση σε θέματα διατροφής ενώ και η ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία είναι τις περισσότερες φορές πολύ κακή.
Τι θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας καταναλώνουν ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό καθημερινά στο σχολείο τους; Η απάντηση είναι να παρέχεται αυτό το κολατσιό από τους ίδιους τους γονείς. Αντί λοιπόν για το καθημερινό χαρτζιλίκι δώστε στα παιδιά σας το καθημερινό τους σνακ για το σχολείο. Μπορεί να σας κοστίσει λίγα λεπτά από τον χρόνο σας όμως σίγουρα η υγεία του παιδιού σας αξίζει παραπάνω από αυτά τα λίγα λεπτά την ημέρα. Επιπλέον η προετοιμασία του κολατσιού μαζί με το παιδί σας είναι ένα παράδειγμα καλής διατροφικής συμπεριφοράς και μια ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά.

Ορίστε μερικές επιλογές για το κολατσιό που μπορείτε να ετοιμάσετε από το σπίτι:

· Τοστ ή σάντουιτς με τυρί και λαχανικά όπως ντομάτα και μαρούλι (αποφύγετε τα αλλαντικά λόγω της εύκολης αλλοίωσης τους με την ζέστη). Το κολατσιό αυτό αποτελεί την ιδανική επιλογή αν δεν έχετε χρόνο να ετοιμάζετε καθημερινά κάτι για το σχολείο. Απλούστατα, την Κυριακή ή οποιαδήποτε άλλη μέρα έχετε ελεύθερο χρόνο, ετοιμάστε μερικά σάντουιτς τα οποία θα τυλίξετε με διάφανο σελοφάν ή θα βάλετε σε ένα τάπερ και αφήστε τα μέσα στο ψυγείο. Έτσι κάθε πρωί το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε το σάντουιτς από το ψυγείο και να το βάλετε στην τσάντα του παιδιού.
· Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα κλπ την οποία θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης, φέτα κλπ. Η επιλογή αυτή μπορεί επίσης να σας διευκολύνει καθώς η πίτα που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο οπότε κάθε μέρα θα δίνετε στο παιδί σας 1-2 κομμάτια και δεν θα χρειάζεται να ετοιμάσετε κάτι καινούριο.
· Σπιτικό κέικ που θα ετοιμάσετε κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης και στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ότι αρέσει στο παιδί σας όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κομμάτια φρούτων (εξαιρετική επιλογή το κέικ με μπανάνα!). Και αυτό το κολατσιό μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες.
· Αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά. Η πίτα αυτή μπορεί να είναι και ψημένη και δεν πρόκειται να μαλακώσει όπως συμβαίνει με το ψημένο τοστ. Επιπλέον μπορείτε όπως και με τα σάντουιτς να φτιάξετε αρκετές πίτες και να τις έχετε στο ψυγείο για 2-3 μέρες.
· Συχνά τα παιδιά ντρέπονται να κουβαλάνε το σάντουιτς από το σπίτι. Μπορείτε όμως να τους ετοιμάσετε κάτι πιο «μοντέρνο» όπως χάμπουργκερ ή πίτσα τα οποία θα ετοιμάσετε μόνοι σας. Για το χάμπουργκερ αγοράστε μερικά ψωμάκια χάμπουργκερ και προσθέστε τυρί, λαχανικά, ακόμα και ψητό μπιφτέκι ή κοτόπουλο που μπορεί να έχει περισσέψει από το προηγούμενο γεύμα σας. Για την πίτσα φτιάξτε ζύμη με αλεύρι ολικής αλέσεως και προσθέστε φρέσκια ντομάτα και τριμμένο τυρί (η πίτσα δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα!). Αν μάλιστα το παιδί δεν θέλει να φαίνεται ότι πήρε το κολατσιό του από το σπίτι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, αγοράστε από το σούπερ μάρκετ τα σακουλάκια που χρησιμοποιούν και στα σαντουιτσάδικα ή fast-food για να το τυλίξετε!
·Αν το παιδί θέλει να τρώει κάτι πιο ελαφρύ στο σχολείο μπορεί να πάρει 1-2 μπάρες δημητριακών οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά με διάφορες γεύσεις. Μία ακόμα καλύτερη επιλογή είναι το παστέλι το οποίο είναι χορταστικό αλλά και πάρα πολύ θρεπτικό. Επίσης μπορείτε να του αγοράσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή να του δώσετε μερικά σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα που θα έχετε φτιάξει με αλεύρι ολικής και ξηρούς καρπούς.
·Σε μερικά παιδιά αρέσει το «τσιμπολόγημα» και γι’ αυτό συνηθίζουν να αγοράζουν ένα σακουλάκι πατατάκια και να μασουλάνε σε όλο το διάλειμμα. Μια υγιεινή επιλογή για ένα τέτοιο παιδί είναι οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί με φρούτα. Ανακατέψτε σε ένα σακουλάκι ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κλπ) και μικρά τεμάχια φρούτων (ρόγες σταφύλι, σταφίδες, φέτες μανταρίνι, ρόγες ροδιού). Το σνακ αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό για το μυαλό και βοηθάει στην μνήμη και την μάθηση.
·Όποια από τις παραπάνω επιλογές κολατσιού και να επιλέξετε θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο ή χυμό. Αν δεν διατίθενται αυτά στο σχολείο μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευασία με ατομικά (250ml) κουτάκια χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη (θα πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό τα οποία περιέχουν κυρίως ζάχαρη) και να δίνετε κάθε μέρα και από ένα στο παιδί. Επίσης το παιδί μπορεί να έχει στην τσάντα του κάποιο φρούτο το οποίο δεν κινδυνεύει να λιώσει. Η καλύτερη επιλογή είναι το μήλο.
Η προετοιμασία του κολατσιού στο σπίτι αποτελεί ένα εξαιρετικό μάθημα διατροφής για τα παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ετοιμάζουν και εντελώς μόνα τους το κολατσιό τους ιδιαίτερα αν είναι κάποιο σάντουιτς ή τοστ. Αυτό θα τους δημιουργήσει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης για την διατροφή τους και παράλληλα θα απολαύσουν πραγματικά το κολατσιό τους γιατί απλούστατα θα είναι κάτι που έφτιαξαν μόνα τους με τα υλικά της προτίμησης τους. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς έχουν την σημαντική ευθύνη να παρέχουν τα υλικά για το κολατσιό τα οποία θα πρέπει να είναι υγιεινά και θρεπτικά.

Το σχολικό κυλικείο

Όλα τα ανωτέρω δεν καταδικάζουν βέβαια το σχολικό κυλικείο, το οποίο εφόσον παρέχει ποιοτικά τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει ακόμα μια επιλογή για κολατσιό.
Η πολιτεία έχει ορίσει ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καθορίζει ρητά ότι στα σχολικά κυλικεία επιτρέπεται να διατίθενται συγκεκριμένα τρόφιμα όπως:
- σάντουιτς ή τοστ με τυρί ή/και γαλοπούλα (χωρίς μαγιονέζα ή βούτυρο, επιτρέπεται η προσθήκη μαργαρίνης με περιεκτικότητα μέχρι 2% trans λιπαρά)
- αρτοσκευάσματα όπως κουλούρι με σουσάμι, σταφιδόψωμο, φρυγανιές, παξιμάδια, κριτσίνια, μουστοκούλουρα και απλά μπισκότα χωρίς γέμιση
- τυρόπιτα και σπανακόπιτα με φέτα ή κασέρι
- γιαούρτι χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες
- φρέσκα φρούτα σε ατομική συσκευασία
- αποξηραμένα φρούτα σε ατομική συσκευασία
- γάλα (πλήρες, χαμηλό σε λιπαρά, με κακάο) χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες
- ρυζόγαλο και κρέμα
- φυσικοί χυμοί φρούτων

Τα ανωτέρω τρόφιμα αποτελούν πολύ καλές επιλογές για δεκατιανό σνακ, δυστυχώς όμως τα περισσότερα κυλικεία δεν τα διαθέτουν και τα παιδιά δεν τα προτιμούν. Η ευθύνη έγκειται πάλι στους γονείς που πρέπει να διαπαιδαγωγήσουν και διατροφικά το παιδί τους προκειμένου να κάνει τις σωστές επιλογές.

(Αυτό και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.medidiatrofi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: