Διακοπές!

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Το νέο βιβλίο για τη διατροφή των παιδιών και ο Γιάννης Μπαξεβάνης


Δυο χρόνια πίσω. Στο Ντουμπάι. Απολαυστικές μέρες με το σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη. Έτσι εμφανίστηκε ένα πρωι στο ξενοδοχείο και ξεκινήσαμε για να ψωνίσουμε στην αγορά. Τα βράδια δοκιμάζαμε τα πιάτα του στην "Ελιά", το ελληνικό εστιατόριο που μέσα σε λίγους μήνες μπήκε στο top-ten των εστιατορίων του Ντουμπάι...
Θεϊκές γεύσεις! Θυμάμαι κάτι γαρίδες με μους που μου προκάλεσαν ακατάσχετη σιελόρροια! Από τα πιο απίστευτα φαγητά που έχω δοκιμάσει!
Τώρα είχα την τύχη να μοιραστεί μαζί μου κάποιες συνταγές και στο βιβλίο 20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ -111 συνταγές κι ιδέες διατροφής για παιδιά

Να λοιπόν πως θα φέρετε τον Γιάννη Μπαξεβάνη στη κουζίνα σας:

Τάρτα με σπανάκι, αρωματικά και ανθότυρο

Υλικά για φόρμα τάρτας 30-35 εκ
Για τη ζύμη
500 γραμ. αλεύρι
300 γραμ. βούτυρο λιωμένο κρύο
200 ml νερό.
Για τη γέμιση
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι
150 γραμ σπανάκι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μικρό ματσάκι μάραθο
50 γραμ. σταφίδες
50 γραμ αμύγδαλα αποφλοιωμένα
80 γραμ ανθότυρο
300 ml γάλα
2 αυγά.

Αρωματικά που αγαπάει το σπανάκι: ο μάραθος, ο άνηθος, το κρεμμύδι, το σκόρδο, η ρόκα, ο δυόσμος.
Υλικά που αγαπάει το σπανάκι: γαρίδα, σολομό, κοτόπουλο, μοσχάρι, αμύγδαλο, κουκουνάρι, σταφύλι, σταφίδα, τομάτα, γάλα και την κρέμα γάλακτος. Μεγάλος έρωτας με τα τυριά.
Εμείς λοιπόν θα πάρουμε κάποια από τα αγαπημένα υλικά του σπανακιού για να τα παντρέψουμε, εσείς όμως αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλα.
Σε τηγάνι με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, θα τσιγαρίσουμε λίγο σκόρδο και κρεμμύδι ψιλοκομμένα και θα ρίξουμε τα φύλλα από το σπανάκι σπασμένα – κομμένα - με το χέρι μας, καθώς μάραθο και άνηθο ψιλοκομμένα, λίγη σταφίδα και ολόκληρα αμύγδαλα αποφλοιωμένα. Σε 3-4 λεπτά της ώρας θα βγάλουμε από τη φωτιά, θα προσθέσουμε αλάτι, πιπέρι, σπασμένο ανθότυρο και θα περιμένουμε να ανοίξουμε το φύλλο για την τάρτα.
Για τη ζύμη της τάρτας θα χρειαστούμε 500 γραμ. αλεύρι, 300 γραμ. βούτυρο λιωμένο κρύο και 200 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 30΄της ώρας. Ανοίγουμε με τον πλάστη και στρώνουμε πάνω σε φόρμα τάρτας 30 έως 35 εκατ. διάμετρο.
Ανακατεύουμε 300 ml γάλα με δύο αυγά σ’ ένα μπόλ.
Γεμίζουμε με το σπανάκι την φόρμα και χύνουμε επάνω το γάλα με τα ανακατεμένα αυγά και ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά της ώρας στους 180ο κελσίου.
(Η συνταγή είναι μια από τις 111 που υπάρχουν στο βιβλίο)

Όσοι βρείτε μια μπέιμπι σίτερ για τα παιδιά και θέλετε να περάσετε μια απολαυστική βραδιά δοκιμάζοντας εκπληκτικές γεύσεις, μπορείτε απλώς να πάτε ως την παλτεία Νέας Σμύρνης. Διαβάζω:

«Εστιατόριο της Πόληc» στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Η πολυσύχναστη πλατεία της Νεάς Σμύρνης γέμισε νεοπολίτικα αρώματα από την κουζίνα του εστιατορίου της «Πόληc». Όταν ακόμη η πλατεία ήτανε «ασπρόμαυρη», το δυόροφο κτίριο της 2ας Μαΐου 12 & Γορδίου 2 , ήτανε ήδη εκεί. Το εστιατόριο άνοιξε πριν ένα χρόνο και τώρα οι ιδιοκτήτες του ανανεώνουν την ιδέα τους και φώλιαζουν εκεί το μεράκι τους και την αγάπη τους, σε μια προσπάθειά να δημιουργήσουν ένα σημείο γευστικού προορισμού στην περιοχή. «Ακούγοντας» τις ανάγκες της εποχής, οι ιδιοκτήτες του «Πόληc» βρήκαν στο όνομα του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη τον κατάλληλο συμπρωταγωνιστή τους.
Έτσι η ομάδα «2 Μαζί Γιάννης Μπαξεβάνης –Ηλίας Γώγος» και «το εστιατόριο της Πόληc», προτείνουν ανανεωμένες Πολίτικες συνταγές γεμάτες αρώματα και υλικά από την Μικρά Ασία.
Το μενού στηρίζεται σε μία ιδέα του σεφ που μας προτρείνει να «ξαναδούμε» τις πολίτικες συνταγές και τηρώντας πιστά το τρίπτυχο γεύση-ποιότητα-τιμή μας προτείνει το γευστικό στέκι του καλοκαιριού. Αυτά και περισσότερα από το get up

Να ευχαριστήσω με αυτή την ευκαιρία όλους τους σεφ, που αφιλοκερδώς, πιστεύοντας ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα σημαντικό βοήθημα για τους γονείς, μοιράστηκαν μαζι μας τις γνώσεις και τις εμπνεύσεις τους. Να σημειώσω ότι σε όποιον σεφ προσέγγιζα για το βιβλίο, όταν έβλεπα τον παραμικρό δισταγμό, φρόντιζα να μην επανέλθω... Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρόταση μου είχε ενθουσιώδη υποδοχή.

Να λοιπόν η λίστα με τους 20 σεφ του βιβλίου:

1.Αλεξιάδης Αναστάσιος
2.Αλεξιάδης Κωνσταντίνος
3.Αποστόλου Στέλιος
4.Γκελντής Γιάννης
5.Δενδρινού Τασία
6.Καλεβρόσογλου Πέτρος
7.Καλόσακας Ευθύμιος
8.Καρδάσης Αλέξανδρος
9.Καφέτσιος Αντώνης
10.Κριτάκη Βάσω
11.Μανωλάκος Νεκτάριος
12.Μπαξεβάνης Γιάννης
13.Μπούφης Τάσος
14.Ντε Μπέλις Τόνι
15.Ντουνέτας Μιχάλης
16.Παναγάκου Μαίρη
17.Παναγούλης Αχιλλέας
18.Πολυχρόνης Ανδρέας
19.Σακελλαρίου Νικόλας
20.Σέρτης Άγγελος


ΥΓ Δεσμεύομαι να παρουσιάσω έναν -έναν στο επόμενο διάστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: