Διακοπές!

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Το Φαρμακονήσι της ντροπής...

 
"...Δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξωρισμένους από την πατρίδα των δι' αιτίαν της Ελευθερίας..."
 (Ρήγας Φεραίος, Περί της σχέσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας με τα ξένα Έθνη- από το βιβλίο του Λουκά Αξελού Scripta Manent)

"..Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων..." (από την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι)


 "...Την υποχρέωσαν να ξεσφίξει τα χέρια της. Αμύνθηκε. Έφτυσε και δάγκωσε. Αλλά ήταν πιο δυνατοί από εκείνη. Κατάφεραν να της πάρουν το παιδί και, χωρίς να πουν λέξη, το πέταξαν στη θάλασσα. Θυμόταν ακόμη το φρικτό θόρυβο αυτού του σώματος που αγαπούσε και αγκάλιαζε, την ώρα που άγγιζε το νερό..."


Το απόσπασμα είναι από το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Λοράν Γκοντέ, Ελντοράντο (εκδόσεις Μεταίχμιο). Ο Κυβερνήτης ενός λιμενικού στην Ιταλία, μετά από ένα δραματικό "επεισόδιο" με πρόσφυγες, αποφασίζει να φύγει από το Σώμα και να κάνει με μια βάρκα το ταξίδι που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι προς τα πίσω. Να φύγει από την ...πολιτισμένη Ευρώπη και να βρεθεί στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής. Εκεί πυ η ανθρώπινη ζωή πουλιέται κι αγοράζεται...
Αυτό βεβαίως είναι άνα μυθιστόρημα... Στην Ελλάδα του 2014 που ζει την ντροπή να έχει έναν πρωθυπουργό σαν τον Αντώνη Σαμαρά, με ιδέες και πράξεις που οδηγούν στο σκοτεινό Μεσαίωνα, δεν υπάρχουν τέτοιες ευαισθησίες. Οι κυνηγημένοι άνθρωποι βαφτίζονται "λαθρομετανάστες" και μετά ένα βήμα μας χωρίζει από το να μην τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους...  

Ένιωσα βαθιά ντροπή, όταν διάβασα αυτές τις γραμμές:
 
«Τους απωθούσαν και δεν τους άφηναν να μπουν μέσα στη βάρκα του λιμενικό. Μια γυναίκα είπε πως ενώ κρατούσε το πόδι ενός λιμενικού για να μπει μέσα στη βάρκα, αυτός τη κλωτσούσε και την πέταξε μέσα στη θάλασσα και πέταξε και το μωρό από την άλλη πλευρά". Οι λιμενικοί "έσβησαν το προβολέα που είχαν αναμμένο εκείνη την ώρα για να μην φαίνεται από τις τουρκικές ακτές τι συνέβαινε μέσα στη θάλασσα" είπε ο Νασίμ Λομανί, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών που έχει αναλάβει την περίθαλψή τους. 




Ο Νιλς Μουίζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας στο "Associated Press", δηλώνει σοκαρισμένος και αναστατωμένος από τη νέα τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι, κάνει λόγο για αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική...

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό της 20ής Ιανουαρίου 2014 που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι και να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους. Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.


Ο γόνος της οικογενείας Βαρβιτσιώτη που προίσταται του αρμόδιου υπουργείου -προφανώς λόγω προσόντων και όχι καταγωγής- σημείωσε :

«Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα»
Παράλληλα ανκάλυψε νέους ...εχθρούς της Ελλάδας:   «Ο Μούιζινιεκς (σ.σ επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα..."
Υπενθυμίζω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε και άλλοτε προκαλέσει "πολιτικό θέμα" στην Ελλάδα με την καταδίκη της Χούντας... 

Να το χαιρόμαστε το παλικάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια: