Διακοπές!

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Τι είπε στους νέους υπουργούς ο Γιώργος Παπανδρέου


Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε από τους υπουργούς να καταγράψουν σε μία εβδομάδα τα προβλήματα των υπουργείων τους. Επανέλαβε τις δεσμεύσεις για διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της διαβούλευσης. Έθεσε ως προτεραιότητες το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, την περιστολή της σπατάλης και τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιτυχία της κυβέρνησης του είναι αδήριτη ανάγκη για την επιβίωση της χώρας και σημείωσε ότι έχει λάβει από το λαό εντολή ανατροπής μιας κατάστασης αδράνειας, αδιαφάνειας, παρακμής και τέλματος, αλλά και αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης.
"Αυτή την ελπίδα φέραμε και αυτή η δυναμική μας δίνει τεράστιες δυνατότητες για ανατροπές. Το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά η χρηστή αξιοποίησή τους. Εθίσαμε τη δημόσια διοίκηση να λειτουργεί με αδιαφάνεια και εκτεταμένη διαφθορά που παίρνει διαστάσεις πανδημίας. Θα συγκρουστούμε με βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις" είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε με έμφαση ότι στο έργο αυτό η κυβέρνηση θα έχει σύμμαχο τον πολίτη.
Συμβούλευσε τους υπουργούς του να θεωρήσουν ως πρώτο καθήκον την καταγραφή των προβλημάτων των υπουργείων τους, χωρίς να κρύψουν κάτω από το χαλί τα προβλήματα που θα εντοπίσουν. "Ο σωστός ορισμός του προβλήματος είναι το ήμισυ της λύσης του" σημείωσε και τους ζήτησε να παρουσιάσουν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο φάκελο με τα προβλήματα και τις προτεραιότητες του κάθε υπουργείου, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια κάλεσε τους υπουργούς να ζητήσουν τις παραιτήσεις όλων των κομματικής φύσης επιτροπών, αφού αυτές παραδώσουν πρώτα απολογισμό του έργου τους. "Αν κάποιες είναι απαραίτητες, μπορεί να ανασυσταθούν με απόφασή σας" σημείωσε.
Στη διαδικασία εντοπισμού των προβλημάτων και αναζήτησης λύσεων ο κ. Παπανδρέου ζήτησε συνεχή διαβούλευση με φορείς, κοινωνικούς εταίρους και τους δημόσιους υπάλληλους, καθώς και επιστημονική τεκμηρίωση. "Εκπροσωπούμε το συλλογικό δημόσιο συμφέρον. Δεν είμαστε απολογητές, ο πολίτης θα μας ήθελε αντεξουσιαστές στην εξουσία" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δεν κάνει αντιπολίτευση στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά θα γίνει καταλύτης της αλλαγής.

Ανεξάρτητες αρχές
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε το μότο "πρώτα ο πολίτης", τονίζοντας ότι δεν το εννοεί πελατειακά, αλλά με την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων του, ανεξαρτήτως κομματικών ή άλλων προτιμήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει συνάντηση με τον Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος θα μεταφέρει την εμπειρία του θεσμού. "Η ένταση της αδιαφάνειας είναι διαφορετική από υπουργείο σε υπουργείο, αλλά βρίσκεται παντού. Η παρουσία τού Συνηγόρου θα είναι άσκηση λογοδοσίας που θα επαναλαμβάνουμε συχνά. Θα ξαναφέρουμε κύρος στους θεσμούς. Η βουλή, η δικαιοσύνη, ο ρόλος των ΜΜΕ χρειάζεται να αναβαθμιστούν υπέρ του πολίτη. Να εγγυηθούμε ουσιαστικό έλεγχο με πραγματική διάκριση των εξουσιών" είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα προανήγγειλε την αναβάθμιση όλων των επιτροπών της βουλής, με διαβούλευση, ακροάσεις φορέων και έλεγχο των υπουργείων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως "βασικό καθήκον". Συγκεκριμένα τόνισε ότι αρχικά θα ζητήσει να τεθούν ισχυρά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη λογοδοσίας και ελέγχου των υπουργείων, ο οποίος, όπως είπε, θα βελτιώσει την απόδοση της δημόσιας διοίκησης. "Εμείς να γίνουμε οι πιο γνήσιοι εκφραστές των παραπόνων των πολιτών. Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής, όχι οι απολογητές της εξουσίας, όχι θεσμολαγνεία, όχι προσπάθεια να βαπτιστεί το τυπικά νόμιμο και ηθικό" υπογράμμισε.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι κομματικές παρεμβάσεις στο κράτος έχουν καταβαραθρώσει κάθε έννοια αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση. "Ο υπουργός δεν είναι ο τεχνοκράτης, αλλά εκπρόσωπος της πολιτικής βούλησης της πλειοψηφίας. Απαιτείται η αξιοποίηση των καλύτερων προτάσεων και των προγραμματικών δεσμεύσεων" είπε και προανήγγειλε την προκήρυξη όλων των μετακλητών θέσεων ευθύνης, προκειμένου να αξιοποιηθεί το καλύτερο δυναμικό της χώρας. Αυτό βρίσκεται και σε πολιτικά στελέχη του κοινωνικού χώρου, στις ΜΚΟ, σχολή δημόσιας διοίκησης, από ελληνισμό διασποράς. "Να δώσουμε το στίγμα μας ότι εννοούμε την αξιοκρατία. Θέλουμε καινοτόμες ιδέες, γνώσεις και επιμόρφωση στελεχών σε όλες τις βαθμίδες. Η έλλειψή τους είναι τροχοπέδη για δουλειά υπουργών" είπε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το γραφείο του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία για κωδικοποίηση των νόμων του κράτους, στην κατεύθυνση της κατάργησης της πολυνομίας και της διαφθοράς. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρχές που έχει εξαγγείλει, τονίζοντας: "αυτές είναι ξεκάθαρες: πρώτα ο πολίτης, σ΄αυτόν λογοδοτούμε. Υπερασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο πλούτο. Διαφάνεια στη διαχείριση του κάθε ευρώ. Πρώτα μέτρα διαφάνειας θα ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης".

Διαβούλευση.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο θέμα της διαβούλευσης, λέγοντας ότι θα προχωρήσει όχι με άνωθεν διατάγματα, αλλά με εθνική συμφωνία, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Για την επιτυχία του έργου της κυβέρνησης είπε ότι θα χρειαστεί η συμπαράσταση όλων των Ελλήνων, ενώ έδωσε έμφαση στο θέμα της τήρησης της δεοντολογίας.

100 πρώτες μέρες
Ο πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα των 100 πρώτων ημερών, τονίζοντας ότι ο χρόνος αυτός θα είναι καθοριστικός για την κυβέρνηση και την πορεία της χώρας, καθώς θα επιχειρηθούν μεγάλες τομές και θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Γι αυτό, τόνισε, πρέπει να έχουμε απόλυτη προσήλωση στους στόχους μας. "Θα πάμε με προσήλωση στους στόχους μας. Να μπει η Ελλάδα σε μια πορεία για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, να έχει συνεχή παρουσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".
Ως προτεραιότητες έθεσε το νοικοκύρεμα δημόσιων οικονομικών, την περιστολή της σπατάλης, την αναθέρμανση της οικονομίας, την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος με αλλαγή του εκλογικού νόμου, ένα νέο πόθεν έσχες, τη διαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου και διαφάνεια στις προσλήψεις "χωρίς γαλάζιες συνεντεύξεις" όπως είπε χαρακτηριστικά. "Μοχλός η δια βίου μάθηση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση" είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι "σήμερα αλλάζουμε σελίδα στην πορεία για μια δίκαιη κοινωνία" και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πρόκληση έργου και συνέπειας.

Γ. Καμίνης
Ο Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ενδεκάχρονη εμπειρία του θεσμού, ο οποίος, όπως είπε, έχει επεξεργαστεί περίπου 100 χιλιάδες υποθέσεις πολιτών στις σχέσεις τους με τη δημόσια διοίκηση, την οποία χαρακτήρισε "ευνουχισμένη και ευθυνόφοβη" λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των κυβερνήσεων. "Οποιαδήποτε απόπειρα μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης δεν μπορεί να παρακάμψει τις ετήσιες εκθέσεις της Αρχής, οι οποίες έχουν υψηλό επίπεδο επιστημονικής τεκμηρίωσης" υπογράμμισε ο κ. Καμίνης. Τόνισε, επίσης, ότι ο θεσμός που εκπροσωπεί προάγει κατ' εξοχήν τη διαφάνεια.
Παράλληλα ζήτησε από τους νέους υπουργούς σε ένα πρώτο διάστημα να εμπιστευτούν τους υπαλλήλους και να συνομιλήσουν μαζί τους, δείχνοντάς τους ότι έχουν διάθεση συνεργασίας. "Να πάψει η εντύπωση ότι κάθε αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει και μίνι μεταπολίτευση" δήλωσε χαρακτηριστικά.

(Από την "Ελευθεροτυπία")

Οι υπογραμμίσεις δικές μου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: