Διακοπές!

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Παριζάκι 2: Η επιστροφή!

Όταν έλειπα στη Κρήτη για την παρουσίαση του βιβλίου, γύρισα και ανακάλυψα ότι οι επισκέψεις στο μπλογκ μου είχαν πολλαπλασιαστεί. Και μάλιστα το Σαββατοκύριακο, που συνήθως μειώνονται. ήταν αδύνατον να καταλάβω τι είχε συμβεί, μέχρι που σήμερα έπεσα πάνω στο άρθρο της Ρίκας Βαγιάνη στο protagon.gr και ανακάλυψα ότι στο εξαιρετικό της κείμενο παραπέμπει στη δική μου ανάρτηση για το παριζάκι!
Να φανταστείτε ότι στη συζήτηση στο Ηράκλειο αναφερθήκαμε πολύ στο θέμα της ανθυγιεινής διατροφής και στον τρόπο που η διαφήμιση, κάνοντας "πλύση εγκεφάλου" σε γονείς και παιδιά, επιβάλλει τα δικά της διατροφικά πρότυπα. Η κυρία Βαγιάνη δίνει βεβαίως μια άλλη διάσταση εξίσου ενδιαφέρουσα... Εδώ μεταφέρω ένα απόσπασμα από το άρθρο της (όλο μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ στον τίτλο της παρούσας ανάρτησης)
Και το παριζάκι, να το βάλετε εκεί που ξέρετε
05/12/2009
της Ρίκας Βαγιάνη

"...Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενα ποτέ, ένα χρόνο και μία μέρα πριν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ήταν ότι θα εύρισκα μια Αθήνα, μια Ελλάδα να τραγουδάει. Ενωμένη. Μικροί και μεγάλοι, αγόρια και κορίτσια, μπαμπάδες και μαμάδες, έφηβοι και σπόρια. Υπάρχουν δεκάδες τραγούδια για την αυριανή μέρα-άλλωστε, οι ποιητές μας την έχουν πενθήσει προκαταβολικά και αγιασμένα: Από το «ω γλυκύ μου έαρ» ως το «σημαίες τώρα σε ντύσανε, παιδί μου εσύ κοιμήσου, κι εγώ τραβώ στ αδέλφια σου και παίρνω τη φωνή σου», ακόμα κι ως το «είμαι δεκαεξάρης, σας γαμώ τα Λύκεια»
Αντί για όλα αυτά, αυτές τις μέρες, οι Ελληνες τραγουδάμε ενωμένοι…το τραγούδι του Παριζάκη!
«Θα ’μαι καλό παιδί, άριστος μαθητής…»
«Θα κοιμηθώ νωρίς, θα είμαι συνεπής…»
Συνήθως δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίες, αλλά αυτή η σύμπτωση είναι ικανή να με βάλει σε πειρασμό. Το παριζάκι είναι παντού. Σε ραδιοφωνικά σποτάκια, στο Ιντερνετ, στην τηλεόραση, σε προσφορές CD από περιοδικά που λυσσάνε στην επανέκδοση.
«θα ’μαι καλό παιδί, θα κάνω ό,τι πεις…»
Το τραγούδι μου έχει γίνει εφιάλτης, που δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Παρέες μπαμπάδων με τα αγόρια τους κατεβαίνουν χαρωπά τη Δημοκρατίας, λες και μόλις τους επέστρεψαν οι εξωγήινοι από απαγωγή μετά λοβοτομής. Κενό βλέμμα, ρομποτική φωνή, σινεφίλ ανατριχίλα από το Invasion of the Βody Snatchers,(σωστά, Θοδωρή); Κουρδιστά ντουέτα ανθρώπινων φωνητικών χορδών αναπαράγουν ηλεκτρονικά το στίχο με τις κατάλληλες κινήσεις ζόμπι:
«θα ’μαι καλό παιδί, άριστος μαθητής, αρκεί το παριζάκι μου να είναι υφαντής».

Γιέ μου, Οδυσσάκι μου, αγόρι μου, πρίγκιπα των ονείρων μου, είσαι πολύ μικρός ακόμα για να αποστηθίσεις το τραγούδι. Άσε τη μαμά να σου το εξηγήσει- σύντομα, άλλωστε, θα της εξηγείς εσύ.
Αυτό, αστέρι μου, είναι ένα τραγούδι που σου μαθαίνει πώς να ξεφτιλιστείς, και μάλιστα πώς να ξεπουληθείς στεγνά για ένα παριζάκι. Να ανταλλάξεις την απείθεια, την ανυπακοή, την αμφισβήτηση, για να αποκτήσεις πρόσβαση σε ένα αμφιβόλου ποιότητος αλεσμένο υποπαράγωγο κρέατος. Ακόμα κι αν δεν αντιλαμβάνεσαι, Οδυσσάκι μου, τις φρικώδεις αποκαλύψεις του μπαμπά «Στόφορου», στο blog όπου παραπέμπω τους φίλους του protagon η ουσία δεν αλλάζει..."

Παίρνω πάλι το νήμα από την κυρία Βαγιάνη:
Φανταστείτε λοιπόν την έκππληξη μου, όταν η γιαγιά φρόντισε να φέρει στα παιδιά το DVD του Παριζάκη (μάλιστα υπάρχει και τέτοιο!!!) Το οποίο έχει γίνει ανάρπαστο. Πληρώνεις για να αγοράσεις διαφημιστικό σποτ!!! Πόσο παριζάκι θα έχουν καταναλώσει τα ελληνικά νοικοκυριά; Και τι να κάνω που τα ίδια μου τα παιδιά χοροπηδάνε. Πώς να τα προστατεύσεις; Ίσως με το υπονομευτικό χιούμορ του Μεγάλου:
"Θάμαι κακό παιδί/ θα κοιμηθώ στις τρεις"
Και συμπληρώνω:
"Θα μαι χαζό παιδί, ηλίθιο πολύ/ αν τρώω παριζάκι Υφαντή
Σκουπίδια στη κοιλιά/ πίτουρα στα μυαλά
Αν τρώω τέτοια άθλια φαγητά"

...Και μια παραλλαγή για τους βουλευτές

Για τους υποψιασμένους γονείς, μερικά ακόμη στοιχεία, που δείχνουν ότι με τέτοια διατροφή βλάπτεται -εκτός των άλλων και ο εγκέφαλος:
Σε μια αξιολόγηση 283 δημοφιλών σνακ για παιδιά που πραγματοποιήθηκε το 2004 διαπιστώθηκε ότι περιέχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από πέντε πρόσθετα. Το 70% περιέχει βελτιωτικά γεύσης και το ένα τρίτο χρωστικές ουσίες.Τα πρόσθετα αυτά ελέγχονται χωριστά το καθένα, αλλά οι έρευνες για τη συνδυασμένη δράση τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες...
Ο γνωστός βρετανός διατροφολόγος Patrick Holford σημειώνει : "Παρατηρούμε εξωφρενικές ανισορροπίες στη χημεία του εγκεφάλου οι οποίες προκαλούνται από το είδος των τροφών που εκατομμύρι παιδιά καταναλώνουν στις μέρες μας...."
Οι έρευνες για τις επιδράσεις των διατροφικών παραγόντων στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι ωστόσο ελάχιστες. Οι μεγάλες εταιρίες τροφίμων συνήθως χρηματοδοτούν δικές τους έρευνες με συνήθως πολύ "βολικά" συμπεράσματα...

Οι καταναλωτές συχνά παραπλανούνται από την ένδειξη "φυτικά έλαια".
Τα επεξεργασμένα λιπαρά μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα από τα κορεσμένα. Τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα επεξεργασμένα λίπη δεν λιπαίνουν τον εγκέφαλο όπως γίνεται με τα φυσικά λιπαρά οξέα. Στην πραγματικότητα αναστέλλουν τη λειτουργία του. Έρευνες έδειξαν ότι τα επεξεργασμένα λίπη δυσχεραίνουν την επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων...

Η Άλεξ Ρίτσαρντσον βιολόγος- ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημειώνει: "Κάθε φορά που τα παιδιά τρώνε πατατάκια, μπισκότα ή κέικ γεμίζουν το σώμα τους με τοξικά λίπη... Αντικαθιστούν τα απαραίτητα λιπαρά που χρειάζεται ο εγκέφαλος και το σώμα τους για να λειτουργήσουν σωστά, με λιπαρά που "μπλοκάρουν" το μηχανισμό". Το γεγονός αυτό αν και έχει αναγνωριστεί από τις κρατικές υπηρεσίες τροφίμων, αποσιωπάται.Πιθανόν οι κυβερνήσεις να μη δημοσιοποιύν τα στοιχεία γιατί ένα μεγάλο μέρος από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα περιέχουν επεξεργασμένα λιπαρά -η απαγόρευσή τους θα άφηνε τα ράφια των σουπερμάρκετ μισοάδεια!
Ορισμένα πρόσθετα προκαλούν και διαταραχές στον ύπνο, που δυσκολεύουν και το διάβασμα και την απόδοση στις εξετάσεις.
(Sue Palmer, Τοξική παιδική ηλικία)

2 σχόλια:

Christina Markoulaki είπε...

Πολύ έξυπνα σχόλια και σίγουρα πολύ χρήσιμες οι διατροφικές συμβουλές! Θα συμπεριλάβω αυτό το άρθρο στα links που αφορούν τη συζήτησή μας στο Ηράκλειο- στο κάτω μέρος αυτού του post:

http://markakischool.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

kostasst είπε...

Ευχαριστώ... Ακόμη περισσότερα ακολουθούν! Έχω κι άλλο υλικό από Ηράκλειο που θα το δημοσιεύσω συντόμως!