Διακοπές!

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Φεύγω για Ηράκλειο!

Ετοιμάζω τις βαλίτσες μου για Ηράκλειο. Το Σάββατο είμαι καλεσμένος στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μαρία Μαρκάκη- Μαρκουλάκη. Διαβάζω στην πρόσκληση:

"Σας προσκαλούμε στη παρουσίαση των βιβλίων του συγγραφέα Κώστα Στοφόρου που θα γίνει στο σχολείο μας (Λεωφόρος Κνωσού 49) το Σάββατο 5 Δεκέμβρη ώρα 6.00 μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τη παρουσίαση και μετέπειτα συζήτηση με το κοινό των βιβλίων του συγγραφέα, τα οποία αφορούν τη σχέση γονέα-παιδιού από όλες τις πλευρές της και στάδια εξέλιξης. Η συζήτηση θα συνοδεύεται από τη προβολή σχετικών βίντεο και διαφανειών.
Καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες, οι γονείς που επιθυμούν να παρευρεθούν παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικώς στο νούμερο του γραφείου μας 2810 224 779 καθημερινά 4.00- 5.00 μ.μ. ή με αποστολή email στη διεύθυνση: xmarkoulaki@hotmail.com.
Ενημερώνουμε ότι στο χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται τα βιβλία του συγγραφέα από εκπρόσωπο του βιβλιοπωλείου Αναγέννηση (Πλατεία Κορνάρου)."

Μερικά από τα θέματα συζήτησης:

* Η σχέση του παιδιού με την τηλεόραση και το διαδίκτυο
* Η εκπαίδευση του παιδιού
* Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια
* Οι σχέσεις με τη γιαγιά και τον παππού
* Ο ρόλος του πατέρα
* Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
* Η διατροφή του παιδιού

Η κ. Αφροδίτη Πατεράκη- Καψάλη (Διπλ. Ψυχολόγος Πανεπ. Χαϊδελβέργης Γερμανίας) θα είναι η παιδοψυχολόγος που θα συζητήσουμε παρέα με τους γονείς στην εκδήλωση του Σαββάτου.
Γραφείο: Εμμ. Καστρινάκη 9, 713 06, Ηράκλειο
Τηλ: 2810 280 475
Tομείς ειδίκευσης:
Συμβουλευτική γονέων και εκπαιδευτικών
Προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης
Συμβουλευτική και αντιμετώπιση παιδιών με ειδικές ανάγκες
Ψυχομετρικά Τεστ


Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην εκπληκτική δουλειά που γίνεται από τη κυρία Χριστίνα Μαρκουλάκη... Και μόνο για την εκδήλωση του Σαββάτου έχει προετοιμαστεί με κάθε τρόπο ώστε να έχουμε μια γόνιμη συζήτηση. Μπορώ να φανταστώ πόσο εξαιρετικό μάθημα θα γίνεται στην τάξη... Μου φαίνεται πως θα πάω για να βελτιώσω τα αγγλικά μου!Ένα μικρό δείγμα από σχετικά δημοσιεύματα του μπλογκ της (markakischool.blogspot.com)

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ
Μερικά από τα θέματα που σίγουρα θα μας απασχολήσουν κατά τη συνάντησή μας με τον Κώστα Στοφόρο. Παραθέτουμε αποσπάσματα από δυο άρθρα στον ιστοχώρο e-Paideia:

Το "όχι" ωφελεί τα παιδιά
Χαλαροί ή αυστηροί με τα παιδιά; Ακολουθώντας την τάση της εποχής, πολλοί γονείς επιλέγουν το πρώτο. Σύμφωνα όμως με νέα μελέτη στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα The Independent και αναδημοσιεύουν Τα Νέα (09.11.2009), τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πειθαρχημένο περιβάλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες όπως η κατανόηση, η αυτοπειθαρχία και η εργατικότητα. Με άλλα λόγια, να γίνουν πιο επιτυχημένα στην ενήλικη ζωή τους...
Γενικώς, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουν οι γονείς τα παιδιά είναι ο πιο σημαντικός παράγων που καθορίζει την ανάπτυξη του χαρακτήρα του παιδιού, εκμηδενίζοντας οποιαδήποτε διαφορά στην ανάπτυξη ανάμεσα στα παιδιά που προέρχονται από πιο πλούσιες ή πιο φτωχές οικογένειες.
Άλλα σημαντικά ζητήματα είναι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού και πως αυτές, αν είναι ανθυγιεινές, σε συνδυασμό με τη πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα και τη ψυχολογία του παιδιού.

Οι γονείς στη δουλειά, τα παιδιά στην τηλεόραση
Είναι λοιπόν η εργασία αμάρτημα για μία μητέρα με μικρά παιδιά; Οι ειδικοί στην Ελλάδα απαντούν αρνητικά και είναι κατηγορηματικοί επιμένοντας πως οι κακές συνήθειες των γονέων... παιδεύουσι τέκνα. Πράγμα που σημαίνει ότι η διαπαιδαγώγηση αρχίζει από τα παραδείγματα στο σπίτι, το σχολείο και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
«Όταν κατά μέσο όρο κάθε παιδί στην Ελλάδα περνάει 4 με 6 ώρες την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση, είναι λογικό να είμαστε πρωταθλητές υπέρβαρων παιδιών στην Ευρώπη και τρίτοι στον κόσμο», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ελληνικής παιδιατρικής εταιρείας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Από την εμπειρία μου πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να εστιάζεται στην απουσία της μαμάς λόγω δουλειάς, αλλά στις συνήθειες και των δύο γονέων. Αν συνηθίζουν να ψωνίζουν φρούτα και λαχανικά αντί για χυμούς και γλυκά. Αν προτιμούν να αθλούνται, μαθαίνοντας και τα παιδιά τους να ζουν και να τρέφονται καλύτερα. Συνήθως οι γονείς με διατροφικά προβλήματα έχουν παιδιά με ανάλογα προβλήματα. Αυτό το διαπιστώσαμε, άλλωστε, σε έρευνα που διενεργήσαμε εξετάζοντας τις συνήθεις των παιδιών ηλικίας 11 έως 17 ετών, στο Κέντρο Εφηβικής Διατροφικής Διαταραχής του Νοσοκομείου “Αγλαΐα Κυριακού”».

2 σχόλια:

Christina Markoulaki είπε...

Κι εμείς εδώ με τη σειρά μας σας περιμένουμε με ενθουσιασμό! Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε και τον... Μεγάλο!

Χίλια ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια- πάντως, οι δημιουργικές διαφάνειες οφειλόταν στα εμπνευσμένα κείμενα. Τα λέμε σύντομα από κοντά!

kostasst είπε...

Ευχαριστώ για όλα και από εδώ!