Διακοπές!

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Καρφουρ Μαρινόπουλος: "Παραπλανώντας τον καταναλωτή κατ' υποτροπή κι εξακολούθηση"


Τώρα μάλιστα! Στα μαύρα θα ντυθούν εκεί στο Καρφούρ.... Μετά από το ...αυστηρό πρόστιμο των 80.000 ευρώ για "παραπλάνηση Καταναλωτή κατ’ υποτροπή κι εξακολούθηση, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, σοβαρή απόκλιση όρων αδειοδότησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου (HACCP)", δεν θα μπορούν να κοιμηθούν οι μέτοχοί του.
Σημειώνουμε ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρίας για το 2008, ανήλθαν στα 2.369.495 ευρώ!! Καταλαβαίνετε ότι τα 80.000 ευρώ είναι "ψίχουλα" μπροστά στα κέρδη του σουπερμάρκετ από τον άθλιο τρ5όπο με τον οποίο φαίνεται ότι λειτουργεί.
Και δεν είναι μόνον αυτά. Εμείς στο Χαλάνδρι έχουμε ζήσει και κάποιες άλλες διαστάσεις της πολιτικής της συγκεκριμένης αλυσίδας.

Διαβάστε για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα (από τη Στάση στο Χαλάνδρι):
Καρφούρ –Μαρινόπουλος.Το σήριαλ συνεχίζεται…
Και νέα -τρίτη κατά σειρά- απόρριψη της άδειας λειτουργίας. Αντιμέτωπος με την ποινή της αργίας ο δήμαρχος Χαλανδρίου!!!
Απολύτως εκτεθειμένος είναι ο δήμαρχος και η δημαρχιακή του επιτροπή μετά και τη νέα απόρριψη της άδειας λειτουργίας που για τρίτη συνεχόμενη φορά έδωσαν τον Σεπτέμβρη για το σούπερ μάρκετ στην Δουκίσσης Πλακεντίας 25.
Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν δύο ίδιες αποφάσεις πάρθηκαν από την δημαρχιακή επιτροπή και ακυρώθηκαν μετά τις προσφυγές των 68 κατοίκων. Σύμφωνα δε με εκείνες τις αποφάσεις δικαιωνόταν ο ισχυρισμός που προβάλλαμε από το 2008 ότι το κατάστημα δεν είναι απλώς μπακάλικο αλλά σουπερ μαρκετ δηλαδή χρήση που απαγορεύεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με την νέα απόφαση που εκδόθηκε στις 12/11/2009 ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ακυρώνει την 961/14.10.2009 απόφαση του δημάρχου περί χορήγησης άδειας της εταιρίας ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι στο σκεπτικό της εν λόγω απόφασης επισημαίνεται ότι:
«τα αιρετά όργανα των δήμων και κοινοτήτων, οι διοικήσεις των νομικών προσώπων και των συνδέσμων, έχουν υποχρέωση συμμόρφωσης, χωρίς καθυστέρηση, προς τις αποφάσεις του γενικού γραμματέα της περιφέρειας καθώς και της ειδικής επιτροπής, που αναφέρονται στον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων των δήμων και κοινοτήτων, ατά τα άρθρα 149 και 150.Σε αντίθετη περίπτωση διαπράττουν σοβαρή παράβαση καθήκοντος, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά, κατά τις διατάξεις των άρθρων 142 και 143 του παρόντος»
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου που καθυστερεί περισσότερο από έναν μήνα να εφαρμόσει την απόφαση σφράγισης του καταστήματος κινδυνεύει σοβαρά να τιμωρηθεί με την ποινή της αργίας ως και 6 μηνών από τα καθήκοντά του!
Πάντα τέτοια δήμαρχε…
Υ.Γ περιμένουμε με αγωνία την αντίδραση του γραφείου τύπου για τους «αυτόκλητους υπερασπιστές», «ζορό της πόλης», «συκοφάντες» και «λασπολόγους» που αδίκως κακολογούν τον δήμαρχό μας…

Για το θέμα αυτό ήδη από το 2008, η δημοτική κίνηση "Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου" κατήγγειλε:
Όχι στην κατασκευή σούπερ μάρκετ στην πρώην Ελληνογερμανική σχολή
" Η «αντίΣΤαΣΗ με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» καταγγέλλει σε όλους τους κατοίκους της Τούφας την νέα απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου στις 19/8/08, με την οποία παραχωρείται προέγκριση αδείας, για την λειτουργία καταστήματος της Carrefour - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στο χώρο των πέντε στρεμμάτων της πρώην ελληνογερμανικής σχολής. Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής είχε ανατραπεί μετά τις προσφυγές των κατοίκων στην περιφέρεια όπου αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι η περσινή απόφαση στερούνταν νομιμότητας. Παρόλα αυτά η διοίκηση του κ Ζαφειρόπουλου επανήρθε με νέα απόφαση που πάρθηκε το τριήμερο του δεκαπενταύγουστου ενώ η κατεδάφιση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως.
Οι χρήσεις γης που προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Χαλανδρίου απαγορεύουν ρητά την εγκατάσταση υπεραγορών και πολυκαταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή.
Παρόλα αυτά, η παράταξη του κ Δημάρχου προχωρεί στην έγκριση, εκμεταλλευόμενη, το ότι επιτρέπεται η λειτουργία « καταστημάτων τροφίμων », εξισώνοντας την αναγκαία παρουσία σε μια γειτονιά, μικρών μπακάλικων και μανάβικων, με το μεγαθήριο της Carrefour-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.
H εγκατάσταση ενός σούπερ μάρκετ δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων:
Θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Τούφας – Μεταμόρφωσης - Φραγκοκκλησιάς με απορρίμματα, φορτηγά τροφοδοσίας όσο και με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των καταναλωτών από το Χαλάνδρι και όλους τους γειτονικούς δήμους. Αυταπατάται όποιος νομίζει ότι η δημιουργία μιας παιδικής χαράς που μάλιστα θα λειτουργεί υπό την πολιορκία των φορτηγών θα χρυσώσει το χάπι…
Αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση, σε μία περιοχή όπου ήδη συγκεντρώνει υπερτοπικές χρήσεις και προβλέπεται και η εγκατάσταση νέων (όπως η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Μετρό).
Ακυρώνει στην πράξη όλες τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με την απομάκρυνση της διαμπερούς κυκλοφορίας.
Η συνακόλουθη απόφαση, της διάνοιξης της οδού Αρτεμισίου μέχρι την Πλακεντίας, που θα γίνει για την εξυπηρέτηση του εν λόγω καταστήματος, θα επιβαρύνει ιδιαίτερα την γειτονιά, αφού καθιστά την οδό Αρτεμισίου, όπως παλαιότερα και την Χελμού, τις μοναδικές εξόδους προς την Δ. Πλακεντίας. Έτσι εξηγείται και η αλλαγή της πρώτης μελέτης Νέλλα, (που υποτίθεται ότι έγινε για να προστατέψει κυκλοφοριακά την περιοχή) με την μετατροπή της οδού Ολύμπου σε είσοδο αντί για έξοδο όπως προβλεπόταν αρχικά.
Σοβαρά επίσης ερωτηματικά, προκαλεί και το γεγονός, ότι ο δήμος αρνήθηκε να εξετάσει την επίσημα διατυπωμένη πρόταση της παράταξής μας, για δέσμευση ή μίσθωση των σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων της ελληνογερμανικής για την στέγαση κάποιων από τα τρία ΤΕΕ που έκλεισαν στο Χαλάνδρι λόγω έλλειψης κτιριακών εγκαταστάσεων. Θυμίζουμε επίσης την πρόσφατη οικοδόμηση του χώρου του κτήματος Μάρκου που επίσης είχε δεσμευθεί για σχολείο αλλά ουδέποτε απαλλοτριώθηκε καθώς και την παλαιότερη αποδέσμευση χώρου στην ευρύτερη περιοχή, που είχε σαν συνέπεια την εγκατάσταση του σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.
Φαίνεται ότι για τους διοικούντες, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κάθε είδους πολυκαταστημάτων, αποτελεί υπέρτερο αγαθό από την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εκπαίδευση των παιδιών μας.
Εμείς θα στηρίξουμε, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, κάθε διαμαρτυρία και κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής, με στόχο να μπει ένας φραγμός στην ασυδοσία των συμφερόντων που επελαύνουν με την ανοχή και την υποστήριξη της διοίκησης Ζαφειρόπουλου στην πόλη μας.
Καλούμε τους κατοίκους της πόλης σε ανοιχτή συγκέντρωση την Τετάρτη 3/9/08 στις 7:30 στο θεατράκι του πάρκου Εδέσσης και Ολύμπου προκειμένου να αποφασιστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για να αποτραπούν τα σχέδια της διοίκησης..."

Δεν είναι σαφές ότι κάτι ....μυρίζει άσχημα στη σχέση Δημάρχου Χαλανδρίου και Καρφούρ. Θα πληρώσει κανείς πρόστιμο για όλα αυτά;
Και για να μην τα ρίχνουμε όλα σε Δήμους και εταιρίες, είναι σαφές ότι οι πολίτες μπορούν να πουν στοπ, με πολύ απλό τρόπο: Σταματώντας να ψωνίζουν από τη συγκεκριμένη αλυσίδα....

Ας γυρίσουμε όμως στα πρόστιμα: Η είδηση από την ιστοσελίδα Σωστός Δημότης- Ενημερωμένος Δημότης
Με απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΦΕΤ, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικής αξίας 160.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα αφορούν τις εταιρίες ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (Κατάστημα Αμαρουσίου, Λ.Κηφισίας) και την ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕΒΕ.
Πιο συγκεκριμένα για στην ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ καθώς κατά τη διαδικασία ελέγχων του ΕΦΕΤ διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικές με: Παραπλάνηση Καταναλωτή κατ’ υποτροπή κι εξακολούθηση, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, σοβαρή απόκλιση όρων αδειοδότησης και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου (HACCP).
Στην ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΪΑ ΒΟΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε. επιβάλλεται πρόστιμο 80.000 ευρώ για κατοχή μη ασφαλών τροφίμων επιβλαβών για τη δημόσια υγεία, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υποδομή της επιχείρησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής χώρων (μεταξύ άλλων, περιττώματα πτηνών, σκύλων και τρωκτικών στους αποθηκευτικούς χώρους).
Εκκρεμεί η επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει το 1.000.000 ευρώ στην εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων ΒΙΟΓΑΛ ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. με έδρα τα Τρίκαλα για την οποία λόγω της διαπίστωσης κατ’ υποτροπή κι εξακολούθηση σοβαρών παραβάσεων μεταξύ των οποίων, παραγωγή και διάθεση στην αγορά νοθευμένων και μη κανονικών τροφίμων, εκτεταμένη παραπλάνηση καταναλωτή, κατοχή μη επιτρεπόμενων χρωστικών και έλλειψης άδειας λειτουργίας, αναμένεται εισήγηση του ΕΦΕΤ ως προς το ύψος του προστίμου που θα επιβληθεί.
Επιπλέον, η Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή αποφάσισε τον αποκλεισμό της ΒΙΟΓΑΛ ΑΘ. ΠΛΕΞΙΔΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. από τα προγράμματα στήριξης και Αγροτικής Ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το Υπ.Α.Α.Τ.
Σε δηλώσεις της, η κυρία Μπατζελή σημείωσε: «Τα ασφαλή τρόφιμα δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα του Έλληνα πολίτη. Η διασφάλιση υγιεινών προϊόντων από τις εμπορικές αλυσίδες θα πρέπει να σέβεται και την λογική της σήμανσης προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Με την αναδιοργάνωση του ΕΦΕΤ το επόμενο διάστημα στοχεύουμε σε εντατικούς ελέγχους της αγοράς προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας των προϊόντων που διατίθενται προς κατανάλωση. Οι παραβάτες εκτός από την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύουν προς τους πολίτες-καταναλωτές, αποτελούν και αφορμή δυσφήμισης των αντίστοιχων κλάδων. Οφείλουμε στον Έλληνα καταναλωτή αλλά και στον επιχειρηματία να διασφαλίσουμε τη ομαλή και ασφαλή λειτουργία της διατροφικής αλυσίδας».
Αναφορικά με τις παραβάσεις και την επιβολή προστίμων, ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης, πρόσθεσε: « Είμαστε άτεγκτοι σε οτιδήποτε αφορά την ασφάλεια των τροφίμων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: