Διακοπές!

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Τι κάνεις όταν σ’ έχουν βάλει στο μάτι. Εσύ το άλλο φύλο και το σεξ ...και άλλες συμβουλές για ζόρικες καταστάσεις!


Ήταν πριν από λίγους μήνες, όταν ακολουθώντας την προτροπή της διατροφολόγου Ιωάννας Κοντελέ, διάβασα το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο γαι τις διατροφικές διαταραχές "Πως να τρως χωρίς να σε τρώει" της Anita Naik. Το βιβλίο έγινε αφορμή να γνωρίσω την εκδότρια Άννα- Μαρία Βλάσση. Έτσι βρέθηκα να διαβάζω ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο για τον Σχολικό Εκφοβισμό, πριν κυκλοφορήσει επίσημα και τη χαρά μου που κυκλοφόρησε επιτέλους ένα εύχρηστο βιβλίο για γονείς και παιδιά, τη μοιράστηκα και στο οπισθόφυλλό του...

Αντιγράφω από το Δελτίο Τύπου:
Οι εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει πάρει η σχολική βία (γνωστή ευρέως και με την αγγλική απόδοση bullying) και στην Ελλάδα, τη στάση αδιαφορίας και την έλλειψη ενημέρωσης, κυκλοφόρησαν το βιβλίο Τι κάνεις όταν σ’ έχουν βάλει στο μάτι! με στόχο να βοηθήσουν σημαντικά όσους εμπλέκονται σε τέτοιες καταστάσεις: μαθητές-θύτες, μαθητές-θύματα, μαθητές-παρατηρητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.
Η συγγραφέας του βιβλίου, Michele Elliott (εκπαιδευτικός, παιδοψυχολόγος), υπήρξε ιδρύτρια της βρετανικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης Kidscape και πρόεδρος σε Επιτροπές του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας (W.H.O.) συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Στο βιβλίο της, το οποίο στηρίζεται σε μαρτυρίες νέων, απαντά με γλώσσα φιλική και απλή σε ερωτήματα όπως για παράδειγμα:
Σε ποιον να μιλήσεις αν σε πειράζουν;
Τι συναρπαστικό βρίσκει κανείς κάνοντας τους άλλους δυστυχισμένους;
Πώς να αντιμετωπίσεις το θυμό σου;
Πώς να χειρίζεσαι προσβολές και πειράγματα;
Πώς να λες ΟΧΙ!
Η Elliott προτείνει σχέδια δράσης, τεχνικές επικοινωνίας και ασκήσεις θάρρους, που βοηθούν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού.
Ο τίτλος Τι κάνεις όταν σ’ έχουν βάλει στο μάτι!, ανήκει στη σειρά Συμβουλές για ζόρικες καταστάσεις της οποίας στόχος είναι να προσφέρει γνώση και να προτείνει τρόπους δοκιμασμένους, εύκολα εφαρμόσιμους ώστε να αντιμετωπίσει τη «ζόρικη κατάστασή» του.
«Το βιβλίο αυτό είναι ένα πραγματικά πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.»
Κώστας Στοφόρος
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας βιβλίων για παιδιά

«Το παρόν βιβλίο θα βοηθήσει ουσιαστικά οποιονδήποτε εμπλέκεται με τη σχολική κοινότητα και... θα συμβάλει ώστε να αποφευχθεί ο ψυχικός πόνος, τον οποίο πολλά παιδιά βιώνουν σήμερα.»
Βικτωρία Πρεκατέ
Πρόεδρος του «ΜΕΝΤΟΡΑ για την Παιδική Προστασία και Ευημερία»

Στην ίδια σειρά έχουν κυκλοφορήσει δυο ακόμη αξιόλογα βιβλία που μπορούν να διαβαστούν από παιδιά και γονείς. Ειδικά το δεύτερο το θεωρώ κάπως σαν τη ...λογική συνέχεια του "Μπαμπά τι είναι το σεξ;"...


Να πω ακόμη ότι οι εκδόσεις Βλάσση είναι που μας έχουν ξαναχαρίσει τη "Διάπλαση των Παίδων", τα έργα του Ξενόπουλου, πολλά αξιόλογα παιδικά βιβλία κ.α. Το σημαντικότερο είναι ότι η κυρία Βλάσση, συνεχίζοντας μια σημαντική παράδοση, είναι από εκείνους τους εκδότες που πονάνε και αγαπάνε το βιβλίο και δεν το βλέπουν σαν... ταμειακή μηχανή.
Το επόμενο διάστημα θα αφιερώσω από εδώ τις ευχές μου και σε άλλους τέτοιους ανθρώπους του βιβλίου, όπως η κυρία Πόπη Γκανά από το Μελάνι...

Σε εκείνους, αλλά και σε όλους εσάς χαρίζω αυτό το μοναδικό τραγούδι:

Δεν υπάρχουν σχόλια: