Διακοπές!

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Εθνικαί Εορταί: Μια ξεχωριστή παράσταση μνήμης

Εθνικαί Εορταί
σκην. Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη


Τρεις νέοι ηθοποιοί καταδύονται στην ταραγμένη εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου και μοιράζονται ιστορίες ανθρώπων που αν και δεν έμειναν στην Ιστορία ως οι πρωταγωνιστές της, σίγουρα την καθόρισαν.

Ιστορικές μαρτυρίες, αφηγήσεις, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα καθώς και τραγούδια συνθέτουν την παράσταση σε μια απόπειρα να διερευνηθεί η πολύπλευρη επιρροή που είχαν τα μεγάλα γεγονότα στις ζωές των ανθρώπων. Μικρές στιγμές, άλλοτε δραματικές και άλλοτε κωμικές, προσδιορίζουν το σύνθετο και συχνά απρόβλεπτο τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι στις κρίσιμες περιστάσεις. Δίπλα στον πόνο και τη δυστυχία υπάρχει η συσπείρωση, ο έρωτας, το τραγούδι.

Το υλικό της παράστασης χρονικά τοποθετείται στην Κατοχή και τις ρίζες του Εμφυλίου και φτάνει μέχρι και τα μετεμφυλιακά χρόνια, επιχειρώντας να καταγράψει κατά το μέγιστο δυνατό την πολυφωνία της εποχής και επιλέγοντας να εστιάσει στους ανώνυμους ήρωες.
Οι πραγματικές μαρτυρίες και οι φανταστικές αφηγήσεις εναλλάσσονται μεταξύ τους χωρίς να διαδέχονται η μία την άλλη σε χρονολογική σειρά. Πραγματικές ιστορίες μοιάζουν επινοημένες, αλλά και το αντίστροφο.

Η παράσταση, αποτέλεσμα συλλογικής σκηνοθεσίας των μελών της ομάδας, προέκυψε ως μια κοινή ανάγκη συνάντησης με αυτά τα πρόσωπα και τις ιστορίες τους μακριά από την επετειακή και μονόπλευρη αντιμετώπιση που υποβάλλουν οι κάθε είδους εθνικές εορτές.
Οι αφηγητές είναι τρεις ξεχωριστές φωνές που διασταυρώνονται και συντονίζονται μεταξύ τους ενώ παράλληλα κινούνται συνειρμικά από τη μια ιστορία στην επόμενη χαράσσοντας τη δική τους πορεία μέσα στο υλικό. Χωρίς τους διακριτούς ρόλους του σκηνοθέτη και του ερμηνευτή η προσπάθεια της ομάδας είναι να προσεγγίσει με έναν ελεύθερο και προσωπικό τρόπο μια περίοδο της σύγχρονης ιστορίας που έχει αφήσει πολύ έντονα σημάδια στο σημερινό κόσμο.

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη
Συνεργασία στη δραματουργία: Πηνελόπη Τσούτσουβα
Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Φωτογραφίες- βίντεο: Σωτήρης Βασιλείου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Αθανασία Γιάνναρη
Παίζουν: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από κείμενα που έχουν γράψει οι: Θανάσης Βαλτινός, Άλκη Ζέη, Νίκος Καζαντζάκης, Παντελής Καλιότσος, Μαρούλα Κλιάφα, Τάκης Μανωλάς, Τζώρτζης Μαράτος, Χρόνης Μίσσιος, Δήμητρα-Μάρα Μιχαλακέα, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπεράτης, Ελένη Νικολαΐδου, Ιζαμπέλλα Παλάσκα, Έλλη Παπαδημητρίου, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Μαρία Ρεζάν, Ρόδης Ρούφος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ηλίας Στάβερης, Ουρανία Στάβερη, Διδώ Σωτηρίου καθώς και αυθεντικές μαρτυρίες

Πληροφορίες παράστασης:
BIOS. TESLA Basement
Διάρκεια παραστάσεων:  14 Μαρτίου - 12 Απριλίου 2016
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη
Έναρξη: 20:30
Διάρκεια: 80΄
Είσοδος:10 ευρώ (ενιαίο)


Χορηγοί επικοινωνίας: www.elculture.gr, www.monopoli.gr , www.culturenow.gr, www.debop.gr



Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Προγράμματα Σπουδών − Σχολικά εγχειρίδια: από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον»



Με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 συνέδρων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Προγράμματα Σπουδών − Σχολικά εγχειρίδια:  από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον» που πραγματοποιήθηκαν στις 5 & 6 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του PIERCE ‒ Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή).


Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος και το PIERCE- Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Συνδυάζοντας θεωρία και πράξη, στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονταν 25 καινοτόμα βιωματικά εργαστήρια, που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετείχαν το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης τα οποία παρουσίασαν τα έργα τα οποία υλοποιούνται την περίοδο αυτή.


Στο συνέδριο συμμετείχαν στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, εμψυχωτές ομάδων άτυπης εκπαίδευσης και άλλοι ενδιαφερόμενοι για θέματα Παιδείας.

Οι συμμετοχές με εισηγήσεις  ξεπέρασαν τις 300  και παρουσίασαν ξεχωριστό επιστημονικό ενδιαφέρον με πολλές καινοτόμες προτάσεις και προγράμματα, τα οποία θα φανούν εξαιρετικά χρήσιμα και στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, αφού τα πορίσματά του θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και από τους αρμόδιους φορείς. 

Οι θεματικές ενότητες που απασχόλησαν το Συνέδριο είναι οι εξής:
1.            Αναλυτικά προγράμματα
2.            Σχολικά εγχειρίδια
3.            Διδακτική Μεθοδολογία
4.            Εκπαιδευτική Πολιτική
5.            Ιστορία της Παιδαγωγικής και της Εκπαίδευσης
6.            Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων
7.            Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πολιτιστικών Φορέων και Μουσείων
8.            Μουσειοπαιδαγωγική
9.            Θέματα ειδικής αγωγής
10.        Καινοτόμες δράσεις



Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα συγκινητικό δρώμενο που παρουσίασαν παιδιά της Δ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων. Tο πρόγραμμα επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Άντα Ευαγγέλου

Στο Συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμούς
-Ο Γενικός Γραμματέας Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ιωάννης Παντής
-Η Πρόεδρος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Ευαγγελία Κανταρτζή
-Ο Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης
-Ο Διευθυντής Γυμνασίου του Pierce –Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος Ιωάννης Κλαδάς
-Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων Γεώργιος Αλεξανδράτος
-Η Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκπαιδευτικών Λήδα Νταβαρίνου
-Η Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Σοφία Κορωναίου εκπροσωπώντας και την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου
-Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Πηνελόπη Γκούμα- εκπροσωπώντας και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη
-Ο βουλευτής Λάρισας και Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλοςεκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη
-Ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας εκπροσωπώντας κι την Πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες που κάλυψαν σημαντικά θέματα της Παιδείας:

-Ο Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης μίλησε με θέμα «Η Μουσειοπαιδαγωγική ως κλάδος της Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής»
-Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Σήφης Μπουζάκης, μίλησε με θέμα «Οι πόλεμοι των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας στη μεταπολεμική Ελλάδα»
-Η Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνα Καλογήρου μίλησε με θέμα «Η έννοια της «δυσκολίας» στη θεωρία και τη διδακτική της Λογοτεχνίας»


Χορηγοί του Συνεδρίου, οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή του ήταν οι εκδοτικοί οίκοι Ελληνοεκδοτική, Καλειδοσκόπιο, Μεταίχμιο και Μίνωας, το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδος –Σχολή Μωραΐτη και οι εταιρείες Skag- Θ. Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε. και Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. - Βιομηχανία Μπισκότων & Ειδών Διατροφής