Διακοπές!

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Μια βραδιά γεμάτη ...Κύθηρα!




«Το δέκατο έβδομο  κιβώτιο»:
Μια διαφορετική παρουσίαση στο κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη στην Αθήνα…

Αθήνα υπό βροχή. Βιβλιοπωλείο Πατάκη στην Ακαδημίας. Φθάνω από τους πρώτους. Είναι εκεί ο Διονύσης Λεϊμονής και ο αρχαιολόγος ενάλιων ερευνών, Δημήτρης Κουρκουμέλης.  Ύστερα από λίγο κοντά μας και η αγαπημένη συγγραφέας παιδικών βιβλίων, κυρία Λότη Πέτροβιτς –Ανδρουτσοπούλου.
Σιγά- σιγά, παρά τις δύσκολες συνθήκες η αίθουσα γεμίζει. Ο Γιάννης Καλπούζος, ο Δημήτρης Στεφανάκης, δυο από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μυθιστοριογράφους, είναι –καθόλου τυχαία-  μαζί μας.
Όλοι εμείς και πολλοί ακόμη έχουμε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση  του βιβλίου του Διονύση Λεϊμονή «Το δέκατο έβδομο Κιβώτιο»,  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη στη σειρά Περιστέρια. Ένα νεανικό μυθιστόρημα  που με αφορμή το πραγματικό περιστατικό της βύθισης του «Μέντορα » -του πλοίου με το οποίο μετέφερε τα κλοπιμαία του Παρθενώνα ο Λόρδος Έλγιν-  μας χαρίζει ένα πολύτιμο μάθημα ιστορίας.  Μας ταξιδεύει στα Κύθηρα και στη θάλασσα του Αβλέμονα, όπου βυθίστηκε ο Μέντορας κι όπου ακόμα γίνονται σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες για τον εντοπισμού του δέκατου έβδομου κιβωτίου διακόσια χρόνια και πλέον μετά…
Συντονίστρια της βραδιάς η Ελίνα Γαλανοπούλου μια Τσιριγώτισσα συγγραφέας(΄Ανεμος Εκδοτική) με βαθιά αγάπη για τον τόπο της, που ανέλαβε να μας ξεναγήσει στον κόσμο του βιβλίου και φυσικά υπέκυψε στον πειρασμό να διαβάσει κι ένα αγαπημένο της απόσπασμα από το βιβλίο.
Να πω ότι την ίδια ώρα παρακολουθούσαμε εικόνες από το νησί που είχε επιμεληθεί ο συγγραφέας και μέσα στη βροχερή Αθήνα μας έφερε μια γεύση καλοκαιριού.
Ο αρχαιολόγος Δημήτρης Κουρκουμέλης ήταν η έκπληξη της βραδιάς. Στην πραγματικότητα είναι και ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, μάλλον ο επιστήμονας από τον οποίο ο Διονύσης Λεϊμονής εμπνεύστηκε τον έναν από τους δυο κύριους ενήλικες ήρωες του, τον «κύριο Δημήτρη, τον επιστήμονα». Πραγματικά ο λόγος του, οι γνώσεις τις οποίες μοιράστηκε μαζί μας, η αγάπη για αυτό που κάνει ήταν διάχυτα. Όταν μάλιστα στο τέλος μας έδειξε ένα βίντεο με τις έρευνες, μάθαμε πολλά και μαγευτήκαμε κι εμείς από  τον βυθό των Κυθήρων βλέποντας το κουφάρι του Μέντορα μέσα σο οποίο οι δύτες ανακάλυπταν ευρήματα. ΄Ετσι όλοι στην αίθουσα νιώσαμε για λίγο σαν ήρωες του μυθιστορήματος.
Στη συνέχεια ο διακεκριμένος ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, κύριος Κωνσταντίνος Μπούρας έκανε μια άκρως εμπεριστατωμένη παρουσίαση  του βιβλίου, δείχνοντάς μας πως θα έπρεπε να γίνεται η κριτική, κάτι που λείπει πολύ στη χώρα μας –ειδικά σε ό,τι αφορά στο παιδικό/ νεανικό βιβλίο.
Ο ηθοποιός Παναγιώτης Μαρσέλος –κι αυτός με καταγωγή από τα Κύθηρα διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου με μοναδικό τρόπο, ενώ στο κλίμα μας βύθισε ακόμη περισσότερο το βίντεο με τη μουσική της «Αθανασίας» του Μάνου Χατζιδάκι με στίχους που γράφτηκαν ειδικά για «Το δέκατο έβδομο Κιβώτιο» από την μαέστρο και δασκάλα κιθάρας, κυρία Ευαγγελία Γούσια. Το τραγούδι αποδόθηκε από 12 κιθάρες του κιθαριστών του Βόλου “Sempre Viva
Στο τέλος, όπως συνηθίζεται, ο συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής έκλεισε φανερά συγκινημένος ομιλών σε ακροατήριο από τόσους σημαντικούς συγγραφείς, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, καλών φίλων και συνεργατών την όμορφη βραδιά αυτής της πρώτης παρουσίασης του βιβλίου του στην Αθήνα… Ο Διονύσης Λεϊμονής τόνισε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την καλή πορεία του βιβλίου που σε λίγους μήνες πήγε σε δεύτερη έκδοση και για την αποδοχή από μικρούς και ενήλικες αναγνώστες ευχαριστώντας θερμά για την αναγνώριση του έργου του.
΄Ηταν μια όμορφη βραδιά που όλοι απολαύσαμε ελπίζοντας το βιβλίο να αποτελέσει την αφόρμηση για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων, ώστε να αναζητήσουν το δέκατο έβδομο κιβώτιο φωνάζοντας με σθένος πως τα γλυπτά που έκλεψε ο ΄Ελγιν είναι Παρθενώνεια. ΄Ετσι μόνο θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε να επιστραφούν σύντομα στη χώρα που τα γέννησε, εκεί που δικαιωματικά ανήκουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: