Διακοπές!

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Η τέχνη των δρόμων

Με μαρκαδόρους, με μπογιές, με αυτοκόλλητα, με αφίσες. Με κάθε είδους υλικό. Καλλιτέχνες που διαλέγουν για καμβά τους, τους δρόμους και τους τοίχους της πόλης. Μια πανδαισία χρωμάτων. Συνθήματα, ιδεογράμματα, σκίτσα, ζωγραφιές, σύμβολα.
Οι πόλεις δεν είναι ποτέ πια οι ίδιες. Ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει, αλλά και μας αφυπνίζει. Οι τοίχοι αποκτούν τη δική τους φωνή και μας βγάζουν από τη γκρίζα καθημερινότητα. Που οι δημιουργοί του δρόμου μας καλούν συχνά να ανατρέψουμε.
Ο Κυριάκος Ιωσηφίδης μέλος της ομάδας Carpe Diem και εκδότης του ομότιτλου περιοδικού, δημιούργησε αυτό το μοναδικό λεύκωμα, όπου καταγράφονται για πρώτη φορά οι δημιουργίες 65 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών -που έχουν δράσει στην Ελλάδα. Τα έργα συνοδεύονται και από κείμενα τους. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και δυο σελίδες με συλλεκτικά αυτοκόλλητα.

Αντί επιλόγου, ένα κείμενο του Μάρσαλ Κόλμαν
"Οι πόλεις είναι κάτι παραπάνω από απλές συλλογές κτιρίων, που το καθένα χρησιμεύει σε κάποιο συγκεκριμένο σκοπό και που συνδέονται με δρόμους που λειτουργούν μόνο για τη σύνδεση.
Η πόλη θα έπρεπε να είναι κάτι που δημιουργεί χώρο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, και τα κτίρια θα έπρεπε να είναι πράγματα που επαυξάνουν τούτο το χώρο με την ομορφιά τους και τα ανθρώπινα επιτεύγματα που εκφράζουν"
Το βιβλίο "Στο δρόμο" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: