Διακοπές!

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

Κοτόπουλα με... χλωρίνη!

Για να μην ξεχνιόμαστε, και καθώς ετοιμάζω ένα θέμα για τα "χλωριωμένα κοτόπουλα", μεταφέρω εδώ το κείμενο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των Ελλήνων πτηνοτρόφων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία είπε "όχι" στην Επιτροπή και στις προτάσεις της;. Πολύ φοβάμαι ότι ήταν όμως μια πρόβα τζενεράλε για να μετρηθούν αντιδράσεις.
Να δούμε τι θα μας ... ταϊσουν στο μέλλον!

"Για μια ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπονομεύει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων παραγωγών, επιχειρήσεων και καταναλωτών.
Τα οικονομικά και εμπορικά διαπλεκόμενα υπερίσχυσαν της υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στα κράτη – μέλη την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών στην Ε.Ε. αμερικανικών κοτόπουλων πλυμένων με χλώριο, τα γνωστά «κοτόπουλα με χλωρίνη»...

Ο τίτλος της ανακοίνωσης της Κομισιόν είναι ενδεικτικός: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει στην επιτροπή διατροφικής αλυσίδας προτάσεις για αυστηρό αντιμικροβιακό έλεγχο στα πουλερικά». Έτσι απλά, χωρίς στη συνέχεια καμία αναφορά για την «ταμπακέρα», δηλαδή την άρση της απαγόρευσης που ισχύει από το 1997 για τις εισαγωγές των αμερικανικών χλωριο-κοτόπουλων.

Η Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να υποβαθμίσει το όλο θέμα, διαπιστώνοντας ότι η ευνοϊκή για την άρση της απαγόρευσης στάση της προσκρούει στη σφοδρή αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των γεωργικών συνδικάτων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ενώσεων καταναλωτών. Κυρίως, όμως, ήθελε να αποκρύψει τις έντονες τριβές για το όλο θέμα μεταξύ των ιδίων των μελών της.

Η απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων να εγκριθεί η πρακτική της απολύμανσης των κοτόπουλων με χλώριο ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, ενώ θα εξετάζονται συνεχώς οι πιθανές συνέπειες.
Οι αντιμικροβιακές ουσίες που επιτρέπονται είναι διοξείδιο του χλωρίου, όξινο θειικό νάτριο, φωσφορικό τρινάτριο και υπεροξέα και θα χρησιμοποιούνται μόνο σε ολόκληρα κοτόπουλα και όχι σε κομμάτια.
. Οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγράφουν στα προϊόντα "απολυμασμένο με αντιμικροβιακές ουσίες" ή "απολυμασμένο με χημικά". Για να σωθούν τα προσχήματα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει την άρση της απαγόρευσης για μία διετία, μετά την οποία θα γίνει επανεξέταση του όλου θέματος. Το «χημικό μπάνιο» στα κοτόπουλα, το οποίο θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος, θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση μιας μόνο ουσίας με βάση το χλώριο και όχι με το κοκτέιλ των τεσσάρων ουσιών. Το υποχρεωτικό ξέπλυμα με νερό μετά το «χημικό μπάνιο» των κοτόπουλων και να υπάρχει ειδική διαχείριση των υγρών αποβλήτων , που ζήτησε η επίτροπος Βασιλείου, φαίνεται ότι απορρίφθηκε από τους Μπαρόζο - Φερχόιγκεν, κατόπιν εντολής των Αμερικανών, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής. Οι όροι αυτοί, όμως, δεν πρόκειται να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Πέρα, πάντως, από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τα χλωριωμένα κοτόπουλα αναμένεται να πλήξουν σημαντικά τους Ευρωπαίους πτηνοτρόφους καθώς εκτιμάται ότι μετά από διακοπή 10 ετών θα ξαναρχίσουν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, εισαγωγές οι οποίες εκτιμάται ότι αρχικά θα ανέλθουν σε 30.000 τόνους για να φτάσουν σε λίγους μήνες στους 100.000 τόνους.
Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να συζητηθεί και να τεθεί προς ψηφοφορία στις 15-16 Ιουλίου 2008 στη Μόνιμη Επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων. Εάν η πρόταση δεν εγκριθεί πηγαίνει στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Εάν μέσα σε τρεις μήνες το Συμβούλιο Υπουργών δεν καταλήξει σε απόφαση, τον τελευταίο λόγο θα έχει πλέον η Κομισιόν. Πάντως, ένα τόσο σοβαρό θέμα μπορεί να μπλοκαρισθεί ακόμη και από το Ευρωκοινοβούλιο.
Άλλωστε, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου επανέλαβε ότι η χλωρίωση των κοτόπουλων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο δεν είναι αποδεκτή εντός της ΕΕ και τόνισε ότι έρχεται σε αντίφαση με τις κοινοτικές προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων μετατρέποντας τους πολίτες της ΕΕ σε πειραματόζωα.
Η πρόταση της Επιτροπής αναμένεται να προσκρούσει στις αντιδράσεις μιας μεγάλης ομάδας κρατών μελών, η οποία, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι αντίθετη με την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών για τα κοτόπουλα με χλωρίνη. Αυτό, όμως, είναι μία άλλη ιστορία... Αλλωστε, συχνά, οι τάσεις αλλάζουν εύκολα στην Ε.Ε.

Τι λένε οι κτηνίατροι.

Οι κτηνιατρικοί ειδικοί των 26 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ψήφισαν κατά οποιασδήποτε εισαγωγής στην ΕΕ "χλωριωμένων" αμερικανικών κοτόπουλων, οι οποίες έχουν απαγορευθεί εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, δήλωσαν σήμερα ευρωπαϊκές πηγές. Από τις 27 χώρες, μόνο η Βρετανία απείχε από την ψηφοφορία των ειδικών, η οποία διεξήχθε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου.
Η γνώμη των ειδικών, οι οποίοι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ στη συνέχεια θα υποβληθεί στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας των 27 χωρών μελών.
Η πρόταση της επιτροπής έγινε με στόχο να τιμηθεί δέσμευση που έγινε στην Ουάσινγκτον τον περασμένο Νοέμβριο, με την προοπτική μιας συνόδου κορυφής ΕΕ/ΗΠΑ, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στις 10 Ιουνίου στη Σλοβενία.
Σε μία πρώτη αντίδρασή του, το ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων κάλεσε την Επιτροπή να "εγκαταλείψει άμεσα" το σχέδιο εισαγωγής των "χλωριωμένων" αμερικανικών κοτόπουλων.
"Η απολύμανση με χλώριο πουλερικών που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ και δεν θα συγκεντρώσει πλειοψηφία" μεταξύ των χωρών μελών και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε η συμπρόεδρος του κόμματος, ιταλίδα ευρωβουλευτής Μόνικα Φρασόνι.
"Η Ευρώπη οφείλει να είναι αυστηρή απέναντι στα αιτήματα των χωρών που επιθυμούν να κάνουν εμπόριο με την ΕΕ, οι οποίες οφείλουν να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς", κατέληξε εκείνη.
Λίγο πριν από την παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 21 από τους 27 υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ τάχθηκαν κατά μιας επιστροφής των "χλωριωμένων" αμερικανικών κοτόπουλων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ελληνική θέση

Η Ελλάδα θα απαγορεύσει την εισαγωγή κοτόπουλων που απολυμαίνονται με αντιμικροβιακές ουσίες και δη χλωρίνη. Το παραπάνω κατέστησε σαφές το βράδυ της Τετάρτης 28 Μαΐου 2008 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει προσωρινά τα χλωριωμένα κοτόπουλα από τις ΗΠΑ.
"Η χώρα μας, όπως κατ΄ επανάληψη δηλώσαμε στα Συμβούλια Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., είναι κάθετα αντίθετη με την εισαγωγή κοτόπουλων που απολυμαίνονται με οποιεσδήποτε αντιμικροβιακές ουσίες. Την αντίθεσή μας αυτή, εκφράσαμε για μία ακόμα φορά στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στις 19 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπου με τη θέση μας αυτή ταυτίστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των Κρατών – μελών της Ε.Ε. Η έστω και με περιορισμούς πραγματοποίηση εισαγωγών 'χλωριωμένων' κοτόπουλων, έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική μας για την διάθεση στην αγορά υγιεινών και ασφαλών τροφίμων.
Η πολιτική μας παραμένει αταλάντευτα σταθερή, όπως και στα μεταλλαγμένα, με την απαγόρευση των εισαγωγών των παραπάνω προϊόντων", ανακοίνωσε ο κ. Κοντός. "


Περιοδικό: «Ελληνική πτηνοτροφία», τεύχος Νο34, 3ος – 6ος 2008.
Από: "ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ" - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ 12. ΤΚ:10431, ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:2105235248, 6974753941, e-mail:ptinotro@otenet.gr

1 σχόλιο:

Vassilis είπε...

Θα ήθελα να ρωτήσω (δε γνωρίζω πότε γράφτηκε το εν λόγω κείμενο) αλλά τόσο χλωριομένο νερό που πίνουμε και που είναι πιο ασφαλές από οποιοδήποτε εμφιαλωμένο, μήπως και τα κοτόπουλα είναι πιο καθαρά όταν είναι χλωριομένα (εξωτερικό πλύσιμο κλπ? Έτσι απο περιέργεια, ρωτώ γιατί έμαθα λίγη χημεία στο σχολείο...